Μιά σφαίρα αρχαίου Ελληνικού όπλου , ένα μικροσκοπικό βλήμα, που πιστευεται ότι είχε ριφθεί από στρατιώτη του Μ. Αλεξάνδρου βρέθηκε στο Δυτικό Πακιστάν από Άγγλους αρχαιολόγους .
Το εύρημα , δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπιν Κόνινγκαμ , του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ , είχε μεγάλη σημασία και επιβαβαιώνει περιγραφές του Αρριανού, κατά τις οποίες οι άνδρες του Μ. Αλεξάνδρου χρησιμοποιούσαν εμπρηστικά βλήματα κατά την εκστρατεία τους στην Ασία .
Το σφαιρίδιο , που βρέθηκε στον λόφο Μπαλαχισάρ , στη θέση του αρχαίου Βασιλείου του Κουασάν - πάνω στη θρυλική οδό του μεταξιού - αναλύθηκε από χημικούς που διαπίστωσαν ότι είναι κατασκευασμένο από άσφαλτο του Αφγανιστάν ή του Ανατολικού Ιράν , απ΄όπου είχε περάσει ο στρατός του Μ. Αλεξάνδρου .
25-10-1995
"ΤΑ ΝΕΑ"
===============================================
"ΒΛΗΜΑ" ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Ενα πιθανό ίχνος της διαδρομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία ανακαλύφθηκε σε μία βρετανική ανασκαφή στα βορειοδυτικά σύνορα του Πακιστάν. Πρόκειται για ένα βλήμα, μεγέθους μιας μπάλας του κρίκετ, που οι αρχαιλόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι το πρωτότυπο του "υγρού πυρός", που ο μακεδόνας στρατηλάτης εισήγαγε στην Ασία το 327 π.Χ.
Το "μαύρο απανθρακωμένο σφαιρικό αντικείμενο με την εύθραυστη επιφάνεια" ανακαλύφτηκε από τον δρα Ρόμπιν Κόνινγχαμ του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ στην Χαρσάντα του Πακιστάν εκεί που, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, ο Πέρσης κυβερνήτης Αστυς αντιστάθηκε για έναν ολόκληρο μήνα στην πολιορκία του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Θραύσματα του βλήματος αναλύθηκαν από τον δρα Καρλ Χίρον με τη μέθοδο της νετρονικής διέγερσης με στόχο τον προσδιορισμό της οργανικής ύλης που είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βασικό συστατικό του βλήματος ήταν η άσφαλτος, η οποία μπορεί να βρεθεί στο ανατολικό Ιραν και το Αφγανιστάν, περιοχές που ήδη είχε διασχίσει ο Μέγας Αλέξανδρος πριν φτάσει στην Χαρσάντα.
Ο ιστορικός Αρριανός αναφέρει ότι ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε χρησιμοποιήσει εμπρηστικά βλήματα στην πολιορκία της Τύρου και σύμφωνα με τον δρα Κόνινγχαμ το εύρημα αποτελεί ένα απο τα αρχαιότερα δείγματα του είδους. Ηδη έχει ανακαλύψει ένα τείχος ύψος δέκα μέτρων και πιστεύει ότι οι κάτοικοι της περιοχής το έκτισαν έχοντας υπόψη τους την πολεμική τακτική των Μακεδόνων.
Οι Αγγλοι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις ανασκαφές, με στόχο τον προσδιορισμό της ημερομηνίας της πόλης που πολιόρκησε ο Μέγας Αλέξανδρος. Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι το μεγαλύτερο οικοδομικό σύμπλεγμα στην Χαρσάντα είχε κατασκευαστεί από τους Πέρσες τον 6ο αιώνα π.Χ., αλλά Ινδοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ορισμένα ευρήματα αποτελούν δείγμα ακόμα παλαιότερης ανθρώπινης παρουσίας.
πηγή
0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μας την γνώμη σας για την ανάρτηση αυτή .