Αυτοί που παίζουν με τις τύχες των ανθρώπων θέλουν σκότωμα ως κοινοί εγκληματίες .

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

star

 ΤΖΟΝ ΠΟΛΣΟΝ : Ο κερδοσκόπος που μας αγάπησε
Το κεντρικό πρόσωπο των επενδυτών που «παίζουν» πτώχευση της Ελλάδας 

Εκτός από τα δημοσιονομικά προβλήματα και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει μερίδα επενδυτών, οι οποίοι ποντάρουν όχι μόνο στην πτώχευση της ελληνικής οικονομίας αλλά ακόμη και στην κατάρρευση του ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τέτοιου είδους κινήσεις μπορούν να δυσκολέψουν μια κυβέρνηση να δανειστεί ή να οδηγήσουν μια χώρα σε ανεπιθύμητες καταστάσεις. Οπως απέδειξε ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έκανε διάσημα τα hedge funds και εσχάτως έχει γίνει φιλάνθρωπος, αρκεί ακόμη και ένας άνθρωπος για να κάνει μια χώρα άνω- κάτω. Το 1992, ο μεγαλοεπενδυτής «ποντάροντας» στην κατάρρευση της στερλίνας κατάφερε να διώξει ολόκληρη Βρετανία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΕΜΣΙ)τον πρόδρομο της ΟΝΕ. Από τη διάσημη αυτή κερδοσκοπική επιδρομή λέγεται ότι «έβγαλε» 1 δισ. δολάρια σε μία ημέρα και ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να υποτιμήσει το βρετανικό νόμισμα. Ο Σόρος δεν ήταν φυσικά ο μοναδικός που έδρασε τότε εναντίον της στερλίνας, ωστόσο το συμβάν τού 1992 έχει συνδεθεί με το όνομά του. Ούτε ο Τζον Πόλσον είναι ο μοναδικός που φέρεται να δρα σήμερα κατά της Ελλάδας και του ευρώ.

Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα», την περασμένη Τετάρτη, ο διαχειριστής του hedge fund Ρaulson & Company αποφάσισε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να ασχοληθεί συστηματικά με την Ελλάδα ποντάροντας με το αζημίωτο στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μας μεγέθη. Πληροφορίες κύκλων της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι τοποθετήθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτωτικά (short) έναντι του ευρώ και έχει πάρει μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους. Ουσιαστικά ταυτίζεται με την εν εξελίξει κερδοσκοπική επίθεση με επίκεντρο το Σίτι του Λονδίνου, το οποίο πρωταγωνιστεί στις πιέσεις επί των ελληνικών τίτλων.

Ο Πόλσον ξέρει καλά το παιχνίδι. Το αποδεικνύουν οι πρόσφατες επιτυχίες του. Το 2007 έγινε πλούσιος και διάσημος χάρη σε ένα πετυχημένο στοίχημα: Πόνταρε στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις των δικαίωσαν και η απόδοση ενός από τα ταμεία που διαχειρίζεται έφθασε στο 590%! «Ο κ. Πόλσον κέρδισε για τον εαυτό του 3,7 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ» σχολίασαν οι «Νew Υork Τimes». Το περιοδικό «Νewsweek» ανεβάζει το ποσόν που κέρδισε ο Πόλσον το 2008 στα 15 δισ. δολάρια, το συγκρίνει με το... μόλις 1 δισ. δολάρια που κέρδισε ο Σόρος το 1992 και επισημαίνει ότι ο πρώτος χτυπάει πάντα «μεμονωμένες περιπτώσεις». Το 2008 ο Πόλσον προσέλαβε ως σύμβουλο στην εταιρεία του τον πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν .

«Η καλύτερη συναλλαγή που έγινε ποτέ» ( Τhe Greatest Τrade Εver, Βroadway Βooks, 2009) είναι ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal» Γκρέγκορι Ζούκερμαν στο οποίο αναλύει πώς ο Πόλσον «έγραψε χρηματοοικονομική ιστορία». Λεπτομέρεια: η «Wall Street Journal» όπως και οι «Financial Τimes» έχουν «προβλέψει» πολλές φορές και με διαφορετικές διατυπώσεις τη χρεοκοπία της Ελλάδας από τις αρχές του περυσινού Δεκεμβρίου, όταν το «ελληνικό πρόβλημα» πήρε τη σκυτάλη από το Ντουμπάι στην κεντρική σκηνή του (όχι και τόσο αθώου) κινδυνολογικού σίριαλ.

Ιδού τι γράφει ο Ζούκερμαν στη «Wall Street Journal» στις 10 Δεκεμβρίου σε άρθρο του για τις αποδόσεις των hedge funds: « Αν η αγορά ομολόγων επιστρέψει σε κατάσταση φαινομενικής έστω σταθερότητας τα κέρδη θα στεγνώσουν» σημειώνει, αλλά αμέσως παρακάτω διαβεβαιώνει ότι όσο «οι επενδυτές ανησυχούν για το χρέος στο Ντουμπάι και στην Ελλάδα, οι ανωμαλίες θα συνεχιστούν μαζί με περισσότερα κέρδη»
πηγή 
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την ανάρτηση αυτή .