«Κομμένα πια τα δανεικά» διαμήνυσε η Μόσχα στην Αθήνα αναφορικά με τις πωλήσεις πετρελαίου (το 46% εισάγεται από την Ρωσία) και μετά από ένα ευμεγέθες «φέσι» ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (μια πηγή αναφέρει ότι ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια η οφειλή το οποίο "φόρεσε" στην Ρωσία η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Αυτό μετά το «πάγωμα» από την Αθήνα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας και το «κόκκινο» που άναψε η Μόσχα στην έλευση του υπουργού Εξωτερικών Σ.Λαμπρινίδη. Όταν για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών του αρνήθηκαν την επιθυμία να επισκεφθεί την Μόσχα με το αιτιολογικό ότι «Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα»!
Η αδυναμία της χώρας να πληρώσει το πετρέλαιο που αγοράζει από την Ρωσία σε προνομιακές τιμές και με τους καλύτερους όρους αποπληρωμής στην αγορά (γι αυτό άλλωστε έφτασε η Ρωσία να προμηθεύει την χώρα σχεδόν με το ήμιση των αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο) είχε γίνει αντιληπτή από την περασμένη άνοιξη όταν «το τεφτέρι» είχε γεμίσει στην Μόσχα, αλλά με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βούτον συνεχίστηκε ο εφοδιασμός της Ελλάδας
Η Ελλάδα εισάγει για τις ανάγκες της το 2010, το 46% των εισαγωγών αργού πετρέλαιου από την Ρωσία και το 16% από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν παρείχαν από 10% έκαστο, ενώ η Λιβύη και το Ιράκ από 9 και 7% αντίστοιχα.
Αυτό που έκανε «το ποτήρι να ξεχειλίσει» ήταν οι πληροφορίες που είχε η Μόσχα ότι η Ελλάδα αγόραζε ποσότητες πετρελαίου σχεδόν τοις μετρητοίς από το Ιράν, το οποίο λόγω των εμποδίων που έχουν επιβάλει πολλές χώρες στην Δύση στην διακίνηση του πετρελαίου δεν λαμβάνει πίστωση από δυτικές τράπεζες και το ίδιο ισχύει πλέον, βέβαια και για την Ελλάδα, η οποία λόγω της «επιλεκτικής» χρεοκοπίας στην οποία έχει εισέλθει, αδυνατεί να εξασφαλίσει την σχετική χρηματοδότηση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα της αδυναμίας ή άρνησης της Ελλάδας εξοφλήσει το χρέος της δήλωσε ότι «Η Ρωσία είναι πολύ ανήσυχη εξαιτίας της παράτασης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι από την κρίση στην ευρωζώνη. Εάν επειγόντως δεν ληφθούν μέτρα, στο επόμενο χρονικό στάδιο το πρόβλημα θα παρουσιάσει στασιμότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας στο Κράσνογκορσκ, όπου βρίσκεται σήμερα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση της «Λέσχης Βαλντάι».
Μάλιστα με το θέμα ασχολήθηκε και το Reuters το οποίο σε σχετικό τηλεγράφημά του αναφέρει ότι «λόγω του φόβου χρεοκοπίας της Ελλάδας οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει και σταματούν να προμηθεύουν με πετρέλαιο την χώρα, ενώ οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν χρηματοδοτήσεις . Έτσι, η Ελλάδα εξαρτάται πλέον στο Ιράν για την εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των πετρελαϊκών αναγκών της»!
Δελτία αποστολών που διαθέτει το Reuters, δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο φορτώθηκαν τέσσερα φορτία αργού πετρελαίου από την Μέση Ανατολή με προορισμό την Ελλάδα. Έμποροι πετρελαίου είπαν , ότι επρόκειτο για ιρανικό πετρέλαιο και πως αναμένονται και άλλα φορτία τον Νοέμβριο.
Κάτι που έχει δημιουργήσει οργή σε Μόσχα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία: Η πρώτη γιατί ενώ της χρωστά η κυβέρνηση Παπανδρέου τεράστια ποσά και αρνείται να καταβάλει έστω και «έναντι», ενώ αντίθετα πληρώνει μετρητοίς το Ιράν, η δεύτερη γιατί η κυβέρνηση έχει αφήσει απλήρωτες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης και έχουν καταπέσει οι εγγυητικές και η Ουάσιγκτον γιατί η Ελλάδα σπάει το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβάλει η Δύση στο Ιράν.
Μάλιστα ρωσικές πηγές υπαινίσσονται ότι «Υπάρχουν μεσάζοντες που «σπρώχνουν» την Ελλάδα προς το Ιράν για να πληρώνονται μετρητοί μα το αζημίωτο».
Το ζήτημα είναι ότι οι εισαγωγές από το Ιράν είναι στην κόψη του «διπλωματικού ξυραφιού» και υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος διακοπής της ροής πετρελαίου με ευνόητα αποτελέσματα.
Τμήμα ειδήσεων defecnenet.gr
========================================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .
0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μας την γνώμη σας για την ανάρτηση αυτή .