Το Ιντερνετ αποτρέπει τη γήρανση του εγκεφάλου!

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

star


Μολονότι το σερφάρισμα στον ωκεανό του Ιντερνετ αδυνατεί μέχρι στιγμής να προσφέρει στιβαρά μπράτσα και γραμμωμένους κοιλιακούς, τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης αποκαλύπτουν πως συμβάλλει σημαντικά στην εκγύμναση του ανθρώπινου μυαλού, αντιμετωπίζοντας τις ψυχολογικές αλλαγές που επιφέρει το γήρας και μειώνοντας αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Όπως υπογραμμίζει σχετική έρευνα, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου UCLA σε δείγμα είκοσι τεσσάρων υγιών εθελοντών, ηλικίας πενήντα πέντε με εβδομήντα οκτώ ετών, η περιπλάνηση στον Κυβερνοχώρο ενεργοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα και μπορεί δυνητικά να βελτιώσει τη γνωσιακή ευλυγισία των χρηστών.



Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκτιμούν πως τα ερεθίσματα που παρέχει το Διαδίκτυο επιδρούν θετικά στην αποτελεσματικότητα των διάφορων νοητικών λειτουργιών και παράλληλα μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό μας κωδικοποιεί τις νέες πληροφορίες.

«Χωρίσαμε τους συμμετέχοντες σε επιμέρους ομάδες, ανάλογα με την εμπειρία που διέθεταν, και αρχικά τους ζητήσαμε να ψάξουν για πληροφορίες στο Ιντερνετ. Με τη βοήθεια λειτουργικών μαγνητικών τομογράφων καταγράψαμε τις μεταβολές που συντελούνταν στα νευρωτικά κυκλώματα του εγκεφάλου τους και τις αυξομειώσεις στην κυκλοφορία του αίματος. Ύστερα παρακολουθήσαμε την πνευματική συμπεριφορά τους, καθώς διάβαζαν κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο και τελικά συγκρίναμε τις μετρήσεις. Η διαδικασία κράτησε μία εβδομάδα. Παρά το περιορισμένο χρονικό διάστημα, παρατηρήσαμε άκρως ευεργετικές αλλαγές» επισημαίνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής και επικεφαλής του πειράματος, Gary Small. Και συμπληρώνει: «Στους αρχάριους τα οφέλη ήταν πιο εμφανή στα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, την ανάγνωση, τη μνήμη και τις οπτικές ικανότητες, ενώ στους πιο εξοικειωμένους χρήστες βελτιώθηκαν οι περιοχές οι οποίες ευθύνονται για τη λήψη αποφάσεων και τη συνδυαστική σκέψη».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως ενώ οι περισσότεροι γονείς προτιμούν τα παιδιά τους να επιμορφώνονται μέσω μυθιστορημάτων στον ελεύθερο χρόνο τους και να μην καθηλώνονται μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, οι επιστήμονες τονίζουν πως το αντίθετο αποδεικνύεται προτιμότερο ουκ ολίγες φορές. «Όταν διαβάζουμε, ειδικά κάποιο λογοτεχνικό κείμενο, αναπόφευκτα αφηνόμαστε στην αφήγηση και γινόμαστε βουβοί μάρτυρες της εξέλιξης της πλοκής. Η συμμετοχή μας είναι μηδαμινή. Δεν συμβαίνει, βέβαια, το ίδιο όταν συνδεόμαστε στο Ιντερνετ» αναφέρει ο νευρολόγος Γιώργος Καπαρός. «Πρόκειται για διαδραστικό μέσο, η χρήση του οποίου προϋποθέτει στοιχειώδεις γνώσεις, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί την επαγρύπνησή μας. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να καταβάλουμε πνευματική προσπάθεια προκειμένου να βρούμε αυτό που ψάχνουμε. Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ εκατομμυρίων ιστοσελίδων εκείνη που μας εξυπηρετεί, όντας σε επιφυλακή» συνεχίζει ο ίδιος.

Φρένο στην άνοια


Ανάλογες δραστηριότητες εξάσκησης του εγκεφάλου αποδεικνύονται καίριας σημασίας ιδιαίτερα στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Κακά τα ψέματα, με τα χρόνια ο ανθρώπινος εγκέφαλος γερνάει και υφίσταται διάφορα δομικά, αλλά και λειτουργικά προβλήματα, όπως η ατροφία, η βαθμιαία αποσύνθεση και η μείωση της κυτταρικής δραστηριότητας. «Όπως φροντίζουμε για τη φυσική μας κατάσταση και προσέχουμε το σώμα μας, έτσι θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και για το μυαλό μας. Δεν νοείται να βλέπουμε παθητικά τηλεόραση με τις ώρες και να χαζεύουμε στο κομπιούτερ, επαναλαμβάνοντας απερίσκεπτα την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα. Οφείλουμε να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας ενεργό, να τον παιδεύουμε και να τον δυναμώνουμε, εξασφαλίζοντας την πνευματική μας διαύγεια για περισσότερο καιρό» τονίζει ο Γιώργος Καπαρός.

Είναι στο χέρι μας, συνεπώς, να αναζητήσουμε και να ανακαλύψουμε δραστηριότητες που εξάπτουν την περιέργειά μας, φτιάχνουν το κέφι μας και κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση. Κάποιοι ξημεροβραδιάζονται σε χώρους τέχνης και γκαλερί, μερικοί λύνουν γρίφους, άλλοι επιδίδονται με πάθος στο τάβλι και την μπιρίμπα, οι νεότεροι συμμετέχουν σε ψηφιακά παιχνίδια στρατηγικής και σχεδόν όλοι διαβάζουν εφημερίδα κάθε πρωί. Αναμφίβολα, η διά βίου μάθηση διεγείρει τις νοητικές μας ικανότητες και αποτελεί ανάχωμα κατά της νόσου Άλτσχάιμερ και παρεμφερών παθήσεων, από τις οποίες υποφέρουν σήμερα πάνω από τριάντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια ο αριθμός των θυμάτων θα διπλασιαστεί, με την πλειονότητά τους να ανήκει στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, όπου το μορφωτικό επίπεδο είναι αναπόφευκτα χαμηλό.

Η Susanne Sorensen, επικεφαλής των ερευνών του βρετανικού σωματείου για τη θεραπεία του Άλτσχάιμερ, καταλήγει: «Το μοναδικό δίλημμα που τίθεται είναι κατά πόσο μας απασχολεί η πνευματική μας υγεία. Ο κόσμος είτε θα μάθει να αξιοποιεί το μυαλό του ή θα πρέπει να αποδεχτεί τις συνέπειες. Ό,τι δεν εξασκείται, φθείρεται και τελικά πεθαίνει. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα».

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΕΛΛΗΣ  στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ


Αρχική σελίδα
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την ανάρτηση αυτή .