Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία Σχολής για τον Αρχαίο Ελληνικό Αθλητισμό, μοναδική του είδους παγκοσμίως, υλοποιεί στην αρχαία Νεμέα ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων. Στη εν λόγω σχολή, σπουδαστές όλων των ηλικιών –και από όλον τον κόσμο- θα διδάσκονται τις πρακτικές και τη φιλοσοφία του αθλητισμού στην αρχαία Ελλάδα.
Η σχολή θα λειτουργήσει κοντά στο χώρο των αρχαίων Νεμέων αγώνων, σε δύο κτίρια που θα είναι πιστά αντίγραφα αυτών του 4ου αιώνα πχ, που θεμέλια τους έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ κ.Στέφανου Μίλλερ που έχει αφιερώσει τη ζωή του για την ανάδειξη της αρχαίας Νεμέας. Τα οικήματα θα διαθέτουν χώρους για διδασκαλία και άθληση, αλλά και για τη διαμονή των επισκεπτών.
Στην αρχαιότητα το μεγαλύτερο κτίριο (διαστάσεων 20 μ. Χ 85 μ.) λειτουργούσε ως ξενώνα για τους αθλητές που λάμβαναν μέρος στους αγώνες, ενώ το μικρότερο οίκημα (20μ μ. Χ 35 μ.) στέγαζε χώρους για σωματική άσκηση (γυμναστήριο) και το λουτρό.
Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, φιλοδοξεί να αναδημιουργήσει τις αρχαίες αυτές αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να στεγάσουν τη νέα Σχολή Αρχαίου Αθλητικού Αθλητισμού. Ο χώρος ήδη έχει επιλεγεί και βρίσκεται έξω ακριβώς από την προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη της αρχαίας Νεμέας, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και το στάδιο. Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζονται ο Ξενώνας και το Λουτρό, όπως ήταν στην αρχαιότητα,
6η ΝΕΜΕΑΔΑ (10-12 Ιουνίου 2016)
Την περασμένη Τετάρτη, σε μια σεμνή τελετή στην αίθουσα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων ανήγγειλε επίσημα την πραγματοποίηση της 6ης (σύγχρονης) Νεμεάδας στις 10 με 12 Ιουνίου 2016 στην αρχαία Νεμέα. Τους αγώνες ανήγγειλε ο κ.Άγγελος Δεληβοριάς διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και διαχρονικός υποστηρικτής του έργου του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων και όχι μόνο.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Νεμέας κ.Κωνσταντίνος Καλαντζής και ο πρόεδρος του Σωματείου «Οφέλτης» κ.Βασίλης Φουρλής. Ο «Οφέλτης» ιδρύθηκε το 2004 με στόχο την υποστήριξη του έργου του καθηγητή Μίλλερ όχι μόνο για την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων αλλά και για την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Νεμείου Διός αλλά και της Κρυπτής Εισόδου, που οδηγεί στο αρχαίο στάδιο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Λαπατά «Πέρασμα στην ιστορία» (παραγωγή Imagina), που μέσα από την Νεμεάδα του 2012 προβάλλει το μακροσκελές έργο του καθηγητή Στέφανου Μίλλερ στην αρχαία Νεμέα.
Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων είναι απότοκος της σχεδόν τεσσαρακονταετούς ανασκαφικής προσπάθειας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ στο πανελλήνιο ιερό του Νεμείου Διός στη Νεμέα και του ενθουσιασμού και της προθυμίας των κατοίκων της Νεμέας, που αισθάνονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν μια σημαντική υπηρεσία στο σημερινό κόσμο, λόγω της τύχης του να έχουν ρίζες στη Νεμέα.
Στη Νεμέα οι αρχαίοι Έλληνες πανηγύριζαν αθλητικές θρησκευτικές εορτές, που συναποτελούσαν με εκείνες των Δελφών, της Ισθμίας και της πλέον γνωστής, μέχρι σήμερα, Ολυμπίας, το λεγόμενο κύκλο των ιερών πανελληνίων αγώνων. Σε κάθε έναν από αυτούς τους τέσσερις τόπους, εναλλάξ κάθε χρόνο και για αρκετό χρονικό διάστημα, μια ιερή εκεχειρία ανέστειλε κάθε πόλεμο και κάθε εχθροπραξία και όλοι οι Έλληνες, δήλωναν παρουσία, αναγνωρίζοντας την κοινή ανθρώπινη υπόστασή τους. Αυτή η παρότρυνση για ειρήνη, μολονότι περιοριζόταν σε λίγες μέρες κάθε χρόνο, είναι η πρώτη που εμφανίζεται στην ιστορία της ανθρωπότητας σε διεθνές επίπεδο συστηματικά και τακτικά. Επομένως, οι ιερές αθλητικές πανηγύρεις στη Νεμέα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και την Ισθμία είναι οι κατευθείαν πρόγονοι των Ηνωμένων Εθνών και του Ολυμπιακού Κινήματος. Ως εκ τούτου, το αρχαίο στάδιο που αποκαλύφθηκε στη Νεμέα είναι ένα σημαντικό μνημείο, που συνδέεται ιστορικά με αυτούς τους οργανισμούς.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αναδειχθεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον και σύνθετο παγκόσμιο γεγονός και αποτελούν σύμβολο των πλέον ευγενών φιλοδοξιών της ανθρώπινης φυλής. Όμως κατέληξαν να αφορούν όλο και λιγότερο σε εκείνους που δεν είναι προικισμένοι για πρωταθλητές. Ο μέσος άνθρωπος, που εμπνέεται από τα μαθήματα ειρήνης των αρχαίων και δελεάζεται από την ιδέα συμμετοχής σε αγώνες, βρίσκει ότι ακόμα και ο ρόλος του θεατή των σύγχρονων Ολυμπιάδων δεν μπορεί να τον ικανοποιήσει.
Στο Σύλλογο για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων πιστεύουμε ότι υπάρχει πεδίο για τη συμμετοχή του μέσου ανθρώπου σε ένα τέτοιο διεθνές αθλητικό γεγονός, όπου όμως ούτε θα καταγραφούν επιδόσεις, ούτε θα απονεμηθούν μετάλλια. Οι αγώνες δρόμου θα πραγματοποιηθούν κατά φύλο και ηλικία και όσοι συμμετάσχουν θα ανταμειφθούν από την καταπόνηση των γυμνών τους ποδιών πάνω στις ίδιες πέτρες και στο ίδιο χώμα που πάτησαν αρχαία πόδια πριν από 2.300 χρόνια και πλέον.
Η Έκτη Νεμεάδα θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Ιουνίου του 2016.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις εγγραφής : www.nemeangames.org