Η γεώτρηση ως αιχμή του δόρατος

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

star

Όταν υπάρχει αγώνας ακόμα και η επιλογή των λέξεων είναι σημαντική, όχι μόνο για τις κινήσεις αλλά και για το πλαίσιο. Τώρα αυτό ονομάζεται Αφροδίτη και η πλατφόρμα της εταιρείας Noble, Όμηρος. Έχει ενδιαφέρον να το προσέξουμε ειδικά από εδώ και πέρα, πιο λεπτή λεπτομέρεια είναι η λέξη γεώτρηση. Από μόνη της δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά αποκτά μια απίστευτη δυναμική μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Ο λόγος είναι απλός, αλλά όχι απλοϊκός. Η ΑΟΖ καθορίστηκε από το 1982 μέσω του Δικαίου της θάλασσας και διαχωρίζεται με την υφαλοκρηπίδα μεταξύ άλλων από την αλιεία . Κατά συνέπεια, δεν παραπέμπει άμεσα στη γη και δίνει την εντύπωση ότι είναι μόνο ένα μήκος 200ΝΜ, ενώ είναι ένα εμβαδόν που έχει βάθος και μάλιστα τόσο βάθος που αγγίζει τη γη. Ενώ η γεώτρηση παραπέμπει άμεσα στον πλούτο της γης. Αυτή η λεπτή λεπτομέρεια είναι αυτή που διαχωρίζει το δυνητικό με την πραγματικότητα. Όσο δεν γίνεται γεώτρηση έχουμε την εντύπωση ότι το θέμα αφορά το άυλο και με αυτόν τον τρόπο το όλο πλαίσιο είναι αόρατο, πράγμα το οποίο συσχετίζεται με τη στρατηγική. Η υλοποίηση μέσω της γεώτρησης προκαλεί μια αλλαγή φάσης, αφού η στρατηγική δεν είναι πλέον δυνητική και έχει εφαρμογή σε τακτικό επίπεδο. Γίνεται το ανάλογο πολεμολογικά με τις έννοιες του πολέμου και της μάχης. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, αλλά και πράξης. Σε αυτή τη φάση η Κύπρος μάς αποδεικνύει ότι έχει και τα δύο. Η θέληση έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια με τις τρεις διακρατικές συμφωνίες που έχει υπογράψει και τώρα βλέπουμε ότι δεν λυγίζει λόγω των πιέσεων και συνεχίζει ορθολογικά την πορεία της όσον αφορά στην πράξη. Αν μερικοί από τους δικούς μας δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι ένα μικρό νησί έχει τη δυνατότητα να έχει μια υψηλή στρατηγική, τώρα θα πρέπει να αποδεχτούν τα αποτελέσματά της. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη μια σημαντικότατη κίνηση. Αυτό είναι λάθος, είναι προς το παρόν συμβολική, διότι αποδεικνύει με τη de facto στρατηγική της ότι οι απειλές είναι ισχυρές μόνο όταν τις πιστεύει κανείς και μόνο. Η μεγάλη αλλαγή φάσης θα γίνει με την εύρεση αερίου ή πετρελαίου, διότι ξαφνικά η οικονομία θα δείξει σε όλους την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική της στρατηγικής της ΑΟΖ. Έτσι η γεώτρηση λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος για όλο το θέμα. Απλώς, μην ξεχνάμε ότι η αιχμή είναι ισχυρή, όταν το δόρυ είναι σκληρό.

Μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου


Λόγω τεχνητής κρίσης έχουμε καταλήξει να θεωρούμε ότι κινδυνεύει και η ασφάλεια στο Αιγαίο. Έχουμε καταντήσει να αμφισβητούμε και την αξιοπιστία μας λόγω οικονομίας. Στην πραγματικότητα, οι κρίσεις είναι ευκαιρίες για να σκεφτούμε μη γραμμικά. Το Αιγαίο δεν είναι το αδύναμο σημείο της Ελλάδας αλλά το πιο ανθεκτικό με τα βουνά της. Αν ήταν μια πεδιάδα, ο έλεγχός του θα ήταν πολύ πιο δύσκολος με την έννοια της άμυνας. Το Αιγαίο έχει μεγάλες διαστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελεί μια ιδιομορφία που μας προστατεύει από ομαλές και ισχυρές επιθέσεις. Το πρόβλημα δεν είναι το Αιγαίο αλλά η στρατηγική διαχείρισή του. Και αυτό δεν είναι οικονομικό αλλά λειτουργικό λόγω δομής δίχως υποδομή.

Αν εξετάσουμε το πρόβλημα γραμμικά έχουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει οικονομική λύση. Αν όμως μελετήσουμε το Αιγαίο τοποστρατηγικά  και αντιληφθούμε τη δικτυακή του φύση τότε μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η πατρίδα μας είναι αυτό που ξεχωρίζει ανάμεσα στον ήλιο και τη θάλασσα. Κατά συνέπεια, η μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου είναι πλέον φυσιολογική. Παλαιότερα αυτή η λύση δεν θα ήταν μόνο ριζοσπαστική αλλά ουτοπική. Ενώ τώρα η τεχνολογία επιτρέπει αυτό το επίτευγμα ακόμα και με ηλιακό.
Πρόσφατα το Zephyr που ζυγίζει μόνο 50 kg με μήκος 22,5 m παρέμεινε σε πτήση για 14 ημέρες. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά ότι έχει την ικανότητα να φορτίζει τις μπαταρίες λιθίου για να μπορεί να πετά και τη νύχτα. Αυτό το παράδειγμα δείχνει μια κατεύθυνση της έρευνας που έχει άμεση εφαρμογή στο χώρο του Αιγαίου. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι θέμα επιλογών και πρωτοβουλιών, η επίλυση του αρχικού προβλήματος.

Δεν πρέπει βέβαια να σταθούμε μόνο σε αυτό το παράδειγμα αλλά κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξή του. Δεν είναι πλέον μια ουτοπία η ενέργεια του ήλιου σε αυτό το νέο πεδίο δράσης. Η μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου προσφέρει πολλές δυνατότητες και όχι μόνο σε στατικό επίπεδο. Η χρήση είναι θέμα βούλησης.

Ν. Λυγερός
=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: