Υπέρ της Γερμανίας η απόφαση της Χάγης για τις αποζημιώσεις που αφορούν τις σφαγές του Δίστομου .

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Τα ιταλικά δικαστήρια δεν σεβάστηκαν την ετεροδικία της Γερμανίας, ανακοίνωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την προσφυγή της Γερμανίας κατά της Ιταλίας σχετικά με τις αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων που επιδίκασαν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η υπόθεση αυτή σχετίζεται και με τις ελληνικές διεκδικήσεις για τα θύματα του Διστόμου. «Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος», ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στο δικαστικό μέγαρο της ειρήνης στη Χάγη σήμερα το πρωί.
Το διεθνές δικαστήριο αποφάσισε ότι η ιταλική υπόθεση παραβίασε την ετεροδικία της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία μπορούν να γίνουν μηνύσεις ή αγωγές από θύματα των ναζί μόνο στα εθνικά της δικαστήρια.
Η ιταλο-γερμανική διαφορά αφορούσε αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, οι οποίες, παρά τη δικαστική ασυλία της Γερμανίας, αναγνώρισαν και επιδίκασαν αποζημιώσεις σε θύματα σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου, που τελέσθηκαν την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Η Γερμανία είχε προσφύγει στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, με το επιχείρημα ότι τα ιταλικά δικαστήρια δεν σεβάστηκαν την ετεροδικία της Γερμανίας όταν έκριναν υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων προς τους συγγενείς θυμάτων του ναζισμού στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας παραβίασε την κυριαρχία της Γερμανίας το 2008, όταν έκρινε ότι ο Ιταλός Λουίτζι Φερίνι έπρεπε να αποζημιωθεί επειδή αναγκάστηκε από τους ναζί να εργαστεί σαν σκλάβος σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης για την κατασκευή όπλων το 1944.

Η ιταλική πλευρά ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ετεροδικία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η ετεροδικία μπορεί να υφίσταται μόνο για την επίλυση διαφορών μεταξύ φιλικών κρατών.

Μία από τις συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούσε την εκτέλεση, επί ιταλικού εδάφους, της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία είχε επιδικάσει αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής του Διστόμου.

Η Γερμανία προσέφυγε και κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Λαβαδειάς, που ήταν επικυρωμένη από τον Άρειο Πάγο κι επιδίκαζε 28 εκατ. ευρώ στα θύματα του Διστόμου που σφαγιάστηκαν από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944.

Αυτό το σημείο αποτελούσε και το έναυσμα της ελληνικής παρέμβασης στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας.

Η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον καθηγητή Στέλιο Περράκη ως πληρεξούσιο, τον πρέσβη της Ελλάδος στην Ολλανδία Ιωάννη Οικονομίδη, ως αναπληρωτή πληρεξούσιο, τον καθηγητή Αντώνη Μπρεδήμα ως σύμβουλο και δικηγόρο, και τη λέκτορα Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα ως σύμβουλο, παρουσίασε τις απόψεις της γύρω από το ζήτημα της δικαστικής κρατικής ασυλίας, υπό το φως των εξελίξεων του Διεθνούς Δικαίου σε συνάρτηση με το δικαίωμα των θυμάτων διεθνών εγκλημάτων για επανόρθωση, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. 

Ελλάδα: «Ο αγώνας συνεχίζεται»

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση Γερμανίας κατά Ιταλίας για την ετεροδικία και προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει την απόφαση με προσοχή». 
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:
«To Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε σήμερα την απόφαση του στην υπόθεση Γερμανίας κατά Ιταλίας για την κρατική ετεροδικία. Η Γερμανία προσέφυγε στο ΔΔΧ κατά της Ιταλίας στις 23.12.2008, αντιδρώντας σε σειρά αποφάσεων του ιταλικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου (Corte Suprema di Cassazione) αλλά και άλλων δικαστηρίων στην Ιταλία, τα οποία θεώρησαν ότι για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ιταλία, η Γερμανία ευθύνεται να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα χωρίς να απολαύει του προνομίου της κρατικής ετεροδικίας.
Την άποψη ότι «ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται» και πως το ελληνικό κράτος «θα πρέπει να προχωρήσει στη διεκδίκηση» εξέφρασε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παρέμβαση που έκανε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου ο κ. Περράκης δήλωσε ότι «είναι σαφώς σε μία συντηρητική γραμμή με μία εξαιρετικά στενή ερμηνεία του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου».

«Το Δικαστήριο» όπως εξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων «θεώρησε ότι η Ιταλία με τις δικαστικές αποφάσεις που έχει εκδώσει, αποδεχόμενη τα αιτήματα ιδιωτών, παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων εκτέλεσης των δικών μας δικαστηρίων, του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς και του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση σφαγής του Διστόμου, καθώς επίσης και για την κατάσχεση της βίλας Vigoni.

» Αυτή είναι η μία, πρώτη ανάγνωση που μπορεί να κάνει κανείς και σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πλειοψηφία του Δικαστηρίου, αφού υπάρχουν και τρεις δικαστές, οι οποίοι ακολουθούν άλλη κατεύθυνση βλέπουν διαφορετικά τη θέση του ατόμου σήμερα στο διεθνές γίγνεσθαι και μάλιστα μπροστά στην κρατική κυριαρχία, η οποία προσπαθεί να κρύψει τα εγκλήματα τα φοβερά τα οποία κάνει το κράτος» συμπλήρωσε.

«Από την άλλη πλευρά, το δικαστήριο», σύμφωνα με τον κ. Περράκη, «ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η Ιταλία και η Γερμανία, άρα το επεκτείνουμε τώρα αυτό γιατί αυτό ενδιαφέρει κι εμάς, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνομιλίες, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι με τα ζητήματα των επανορθώσεων.

» Δηλαδή το Δικαστήριο θέλει να επαναφέρει σε διακρατικό επίπεδο συνεννόησης το θέμα των επανορθώσεων. Άρα λοιπόν η συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι έστω και αν είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι δικαστές δεν διαπιστώνουν εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου, το θεωρούν σαν να είναι κάτι παγωμένο, ενώ δε νομίζω ότι τα πράγματα είναι έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι σοφότεροι να ξέρουν αυτοί».

«Σε κάθε περίπτωση» καταλήγει ο καθηγητής «δείχνει ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται και σημαίνει ότι το κράτος, δηλαδή και η Ελληνική Δημοκρατία, θα πρέπει πια αυτή να προχωρήσει στην διεκδίκηση με τυπικό τρόπο.

» Δηλαδή να ξαναπιάσει τη σκυτάλη από εκείνη την περίφημη ρηματική διακοίνωση του 1995, η οποία έμεινε αναπάντητη και επί πολλές δεκαετίες μετά, βέβαια αυτό είναι μία απόφαση πολιτική, δεν ανήκει σε μένα, λέω την προσωπική μου άποψη αυτή τη στιγμή, προκειμένου να διεκδικήσουμε τις επανορθώσεις για όλα τα ολοκαυτώματα που γίνανε στην Ελλάδα, καθώς επίσης αυτοτελές ζήτημα είναι το θέμα του αναγκαστικού δανείου του 1942-1943».

ΝΔ: Το θέμα δεν έχει λήξει
«Επ' ουδενί δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει λήξει», παρατηρεί ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
«Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης -η οποία να σημειωθεί δεν αφορά στην ουσία της υπόθεσης των πολεμικών αποζημιώσεων- δεν συμβαδίζει ούτε με τις Ευρωπαϊκές Αξίες και, βέβαια, ούτε με το αίσθημα δικαίου του Ελληνικού λαού και γενικότερα των λαών της Γηραιάς Ηπείρου», τονίζει.

Ιταλία: Σεβαστή η απόφαση
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι ότι σέβεται, έστω και αν δεν συμπίπτει με τις θέσεις της, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που δικαιώνει τη Γερμανία επί της προσφυγής της σχετικά με τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και επισημαίνει πως σκοπεύει να κινηθεί στην κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης με τη Γερμανία προς μία συνολική διευθέτηση.

Από την πλευρά της, η Γερμανία κάνει λόγο μία σημαντική δικαστική απόφαση για την ίδια τη χώρα και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε να επισημαίνει πως η απόφαση της Χάγης δεν στρέφεται κατά των θυμάτων του ναζισμού.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας της Χάγης ο Τζούλιο Τέρτσι δήλωσε ότι «η Ιταλία σέβεται την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, έστω κι αν το περιεχόμενό της δεν συμπίπτει με τις θέσεις της και σκοπεύει να αντιμετωπίσει με την Γερμανία το θέμα των οδυνηρών γεγονότων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Έστω και αν η απόφαση δεν συμπίπτει με τις θέσεις μας, θεωρούμε ότι προσφέρει μια χρήσιμη συμβολή που θα οδηγήσει προς μια συνολική διευθέτηση, ιδίως υπό το φως της αναφοράς του Δικαστηρίου στην σημασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές για να εξευρεθεί μια λύση» προσθέτει ο Ιταλός υπουργός.

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι «η Ιταλία σκοπεύει να συνεχίσει, όπως έκανε ως τώρα, να αντιμετωπίζει μαζί με την Γερμανία όλες τις διαστάσεις των προβλημάτων που απορρέουν από τα οδυνηρά συμβάντα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε μια προοπτική διαλόγου και προστασίας των αιτημάτων Δικαιοσύνης των θυμάτων και των οικογενειών τους».

Εμπρός λοιπόν , τώρα είναι η ώρα !

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο




Μια πολύ σωστή και σημαντική πρόταση του ΚΑΖΑΚΗ

Χθές, ο Καζάκης, πρωτοδιατύπωσε και σήμερα επανέλαβε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρόταση (στο “ράδιο εννέα”):
Κάλεσε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, από τον Καμμένο μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να συντάξουν, από κοινού, μια επιστολή την οπόια θα απευθύνουν προς Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ με το εξής πολύ απλό και αποφασιστικό περιεχόμενο:

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ. ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

Ο Καζάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι όλοι αυτοί που θα συνυπογράψουν την επιστολή αυτή δεν είναι σε καμμία περίπτωση αναγκασμένοι να συμφωνήσουν σε τίποτα άλλο πολιτικά. Παρά μόνο σε αυτό: Να μπεί άμεσα ένα στοπ στην πορεία καταστροφής που ακολουθείται.
Η πρόταση Καζάκη, κατά τη γνώμη μου, είναι η σημαντικότερη συγκεκριμένη πολιτική πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό. Να γιατί:
- Επεμβαίνει με συγκεκριμένο τρόπο στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, που απαιτεί άμεση και κατεπείγουσα δράση.
- Μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα, αν λάβει κανείς υπόψη του τη πρεμούρα που οι Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ επιζητούν τη πολιτική ομοφωνία για να διασφαλίσουν τα κεφάλαια εκμετάλλευσης τους
- Δίνει επιτέλους τη πρωτοβουλία στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Κάτι που είναι σημαντικό. Αντί να τρέχουν πίσω από τις αποφάσεις του καθεστώτος, πράγμα απαράδεκτο.
- Προωθεί την ενότητα και δείχνει ότι αυτή (η ενότητα) μπορεί να υπάρξει με ευρύ τρόπο σε ζητήματα ζωτικής σημασίας.
Έχω ξαναπεί ότι η πολιτική νοημοσύνη ευρέου φάσματος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου. Αυτό φαίνεται καθαρά αυτή τη κρίσιμη στιγμή, όπου ότι κατεδαφίζεται και χάνεται θα αποκτηθεί με πολύ μεγαλύτερο κόπο στη συνέχεια, ότι νίκες και να πετύχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Εκείνο που απελπισμένα χρειάζεται είναι η δημιουργία μείζονος πολιτικού γεγονότος από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι μεγάλο μέρος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αγνοεί αυτή την αναγκαιότητα. Αυτό οφείλεται και στις ικανότητες: Αγνοούν στοιχειώδη πάνω στην πολιτική τακτική και στατηγική και κρύβονται πίσω από απλές, εύκολες και γενικόλογες καταγγελίες και εκεί εξανλέίται η πολιτική ικανότητα τους. Ωστόσο υπάρχουν και βαθύτερα αίτια για αυτή τη πολιτική ανεπάρκεια που δεν θέλω να τα συζητήσω τώρα.
Με τον Καζάκη έχω διαφωνίες και σε άλλη περίπτωση τον έχω χαρακτηρίσει λαικιστή. Όμως η συγκεκριμένη πρόταση του είναι εξαιρετικά σωστή και δείχνει πολιτικά ευφυή άνθρωπο. Οι διαφωνίες μου παραμένουν, όμως η ενότητα είναι δυνατή πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση του και τελικά και ακόμη πιο πέρα.
Στην πρόταση του έχω να προσθέσω τα εξής:
- Να ξεκαθαρισθεί επίσης ότι όσοι αυτή τη στιγμή συνεργήσουν πραξικοπηματικά σε αποφάσεις και συμφωνίες σε βάρος του ελληνικού λαού θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρειές κατηγορίες
- Τις ίδιες βαρειές κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν οι τεχνοκράτες, π.χ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
- Πρέπει να επισημανθεί προς όλους αυτούς, και όπως έχω ξαναπεί αυτή η απειλή μπορεί να αποδειχθεί ιδίως στους τεχνοκράτες πολύ αποτελεσματική, ότι στις πιθανές ποινές μπορεί να είναι και η θανατική. Αυτό εφόσον αντιμετωπίσουν κατηγορία “εσχάτης προδοσίας εν καιρώ πολέμου”, η μόνη περίπτωση που προβλέπεται από το Σύνταγμα θανατική ποινή. “Εν καιρώ πολέμου” σημαίνει πόλεμο από τους πιστωτές της Ελλάδας, κάτι που είναι ακριβές.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΖΑΚΗ ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ.

Οι Anonymous είπαν αυτά που λένε όλοι οι Έλληνες. Τα ΜΜΕ όμως δεν έβγαλαν κουβέντα για την ACTA! Διαβάστε περισσότερα εδώ: Οι Anonymous είπαν αυτά που λένε όλοι οι Έλληνες. Τα ΜΜΕ όμως δεν έβγαλαν κουβέντα για την ACTA!

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Greetings Greece. We are Anonymous.

What is going on in your country is unacceptable. You were chosen by your people to act on behalf of them and express their wishes, but you have derogatorily failed. You have killed the most sacred element your country had and that is democracy. Democracy was given birth in your country but you have now killed it. What an irony! Your own people hate you and you stare at them doing nothing to prevent that. You have joined the IMF against your people's acquiescence. You have so introduced a new dictatorship upon your people's shoulders and allowed the bankers and the monarchs of the EU to enslave them both economically and politically. They pay their government's mistakes heavily and you made foreign people hate them for something they are not responsible for. What a shame! Police is taking advantage of its powers and attacks people who demonstrate in order for justice to be done. They demonstrate against you but you do not want their voices to be heard. You deprive them from their right of freedom of expression and of their right to live. Your arbitrary actions must be punished. By signing the ACTA bill you are going to deprive your people from further freedom and you are pushing them one step towards oppression. You ignored our warnings and now WE ARE IN CHARGE!
We are Anonymous
We are Legion
We do not forgive
We do not forget
You should have Expected us !
People should not be afraid of their governments.
It's governments that should be afraid of their people.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ:
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα σας είναι απαράδεκτο. Ανεβήκατε στην εξουσία για να εκφράσετε τις επιθυμίες και του λαού σας και έχετε αποτύχει ολοκληρωτικά. Σκοτώσατε το πιο ιερό πράγμα της χώρας σας που είναι η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία γεννήθηκε στη χώρα σας και εσείς τη σκοτώσατε. Οι ίδιοι οι πολίτες σας σάς μισούν κι εσείς τους κοιτάτε χωρίς να κάνετε τίποτα για να το αποτρέψετε. Μπήκατε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς την έγκριση του λαού σας. Επιβάλατε τη δικτατορία στους ώμους τους και επιτρέψατε στους τραπεζίτες και τους μονάρχες της ΕΕ να υποδουλώσουν τον λαό σας, οικονομικά και πολιτικά.

Οι πολίτες σας πληρώνουν τα λάθη της κυβέρνησης και εσείς αφήνετε τους ξένους να τους μισούν για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται. Τι κρίμα. Η αστυνομία εκμεταλλεύεται τη δύναμή της και επιτίθεται σε διαδηλωτές που ζητούν την απονομή της δικαιοσύνης. Διαδηλώνουν εναντίον σας, αλλά εσείς δεν θέλετε να ακουστεί η φωνή τους. Τους στερείτε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και του δικαιώματος τους να ζουν.

Οι αυθαίρετες πράξεις σας πρέπει να τιμωρηθούν. Με την υπογραφή της συνθήκης ACTA (σ.σ. η οποία καλύπτει τη διαδικτυακή πειρατεία και πολλά ακόμα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας) στερείτε περαιτέρω την ελευθερία και οδηγείτε τους πολίτες σας στην καταπίεση. Αγνοήσατε τις προειδοποιήσεις μας αλλά τώρα εμείς έχουμε τον έλεγχο.»

«Είμαστε οι Ανώνυμοι. Δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε. Έπρεπε να μας περιμένετε. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τις κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τους ανθρώπους».

Είμαστε οι Anonymous...
Είμαστε λεγεώνα...
Δεν συγχωρούμε...
Δεν ξεχνάμε...
Έπρεπε να μας περιμένετε !!!

«Ο λαός δεν θα πρέπει να φοβάται τις κυβερνήσεις αλλά οι κυβερνήσεις το λαό τους».

Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε η γνωστή διαδικτυακή "οργάνωση" Anonymous για να δικαιολογήσει την επιθεσή της στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μία επίθεση η οποία ήλθε λίγες ημέρες μετά την ψήφιση της συμφωνίας ACTA. Η οποία αποτελεί ένα χτύπημα κατά της ελευθερίας στο διαδίκτυο, καθώς θέτει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία των "εμπορικών προνομίων" των διαφόρων μεγάλων βιομηχανιών είτε μιλάμε για μουσική βιομηχανία, είτε για την βιομηχανία του Χόλυγουντ στην πραγματικότητα καταργεί πολλές από τις ελευθερίες του μέσου χρήστη.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με τα απλά λόγια που χρησιμοποιούν οι anonymous λένε όλα αυτά τα οποία και οι Έλληνες πολίτες θέλουν να πούν στους πολιτικούς τους, αλλά δεν μπορούν γιατί δεν τους ακούει κανείς. Γιατί πολύ λίγο νοιάζονται κάποιοι για το εάν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πλημμυρίζουν την πλατεία Συντάγματος. Πολύ λίγο ενδιαφέρονται για το τι λένε στα καφενεία. Δεν τους ακούν και δεν τους υπολογίζουν. Ίσως όμως υπολογίζουν περισσότερο κάποιους που χρησιμοποιούν τα ίδια τους τα εργαλεία, για να περάσουν το μηνυμά τους. Υπ' αυτήν την έννοια το μήνυμα των anonymous έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία και δεν αποτελεί ένα ... deface όπως συνηθίζεται να λέγεται η συγκεκριμένη πρακτική στους "πολέμους του διαδικτύου".
Τι είναι όμως το ACTA το οποίο υιοθέτησε και η χώρα μας; Ας το πούμε με απλά λόγια:

  • Ας πούμε πως αποφασίσατε να πάτε σε καποια σχολή και να μάθετε ένα μουσικό όργανο. Πληρώσατε κανονικά τα μαθήματα σας και αποκτήσατε την γνώση.
  • Αυτή τη γνώση αποφασίσατε να τη μεταλαμπαδεύσετε στα παιδιά σας, στη γυναίκα σας, σε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Από τη μια το κόστος των μαθηματων και από την άλλη γιατί όχι;
  • Κι' όμως! Σύμφωνα με το ACTA είσαστε παράνομοι, καθώς δώσατε αυτή τη γνώση χωρίς πληρωμή. Δωρεάν δηλαδη, καθώς το ACTA την θεωρεί ιδιοκτησία (copyright) κάποιων και μόνο!
  • Σύμφωνα με το ACTA η πράξη σας αυτή θα θεωρείται παράνομη και επιβάλλει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης. Μάλιστα εκτός αυτού, θα έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης της σχολής μουσικής που σας δίδαξε (επί πληρωμή), να σας ζητησει αποζημίωση, επειδή δώσατε τη γνώση που σας έδωσε (επί πληρωμή), αλλού (δωρεάν).
  • Καλά, θα αναρωτηθείτε και που θα το μάθει ο οιοσδήποτε αυτό; Πως δηλαδη μεταλαμπαδεύσατε τις επί πληρωμή γνώσεις σας για τη μουσική, στα παιδιά σας (δωρεάν);
  • Σύμφωνα με το ACTA και πάλι, από τη στιγμη που με καποιο τρόπο ανακατευτήκατε σε καποιο copyright (στη διδασκαλία μουσικής στο παράδειγμα μας), θα παρακολουθείστε ηλεκτρονικά. Κάθε είδος συνομιλίας σας, κάθε επαφή σας, οτιδήποτε μπορειτε να φανταστείτε. Και αν δίκαια η άδικα (με τη λογική του ACTA), κάποιος κρίνει (η απλά σας καρφώσουν) πως εμπλέκεστε σε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες (μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και φυλάκιση).
 Μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης οικονομικής και ηθικής κρίσης που βιώνουμε κάποιοι θεωρούν ότι έχουν την ευκαιρία να μαντρώσουνν την ζωή των πολιτών σε ένα ατελείωτο δαίδαλο από νομοθεσίες και παρανομοθεσίες που ως μοναδικό σκοπό έχουν να προστατεύσουν τα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα. Δυστυχώς η χώρα μας ακολουθεί ως πρόβατο τις επιλογές αυτές δίχως να φέρνει ουδεμία αντίρρηση. Και δυστυχώς το συγκεκριμένο ζήτημα - της υπογραφής της συμφωνίας ACTA - πέρασε στα μουγκά. Ακόμη και το σημερινό deface του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην πραγματικότητα δεν κατάφερε να διαπεράσει την σιωπή των μεγάλων ΜΜΕ, καθώς τα περισσότερα από αυτά απλά ανέφεραν την είδηση χωρίς να κάνουν κουβέντα για την συμφωνία. Ο περιορισμός αυτός όμως της ελευθερίας του πολίτη ανήκει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό της μετατροπής των πολιτών σε υπηκόους και η αναγωγή στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας των διαφόρων μεγάλων οικονομικών οργανισμών. Και τα κράτη όπως η Ελλάδα αδυνατούν να αντισταθούν στα κελεύσματα αυτά των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Ας ελπίσουμε ότι οι Anonymous δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά την αρχή μίας χιονοστιβάδας αντιδράσεων. Ήδη στις ΗΠΑ κάποιες σχετικές νομοθεσίες όπως η SOPA και η PIPA αποσύρθηκαν μετά τις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών στο διαδίκτυο. Ο δρόμος (του διαδικτύου τουλάχιστον) είναι ανοικτός και γι' άλλες τέτοιου είδους αντιδράσεις.