ΜΚΟ στην Ελλάδα πιάστηκε στην κάμερα να λέει πώς εκπαιδεύει μετανάστες να λένε ψέμματα για να πάρουν άσυλο !

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΚΟ απατεωνες

Μια ΜΚΟ στην Ελλάδα που βοήθησε περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην Ευρώπη καταγράφηκε στην κάμερα να παραδέχεται ότι εκπαιδεύει συστηματικά τους αιτούντες άσυλο να ξεγελούν τις συνεντεύξεις ελέγχου προσποιούμενοι τραύματα και διώξεις. Η Ariel Ricker, εκτελεστική διευθύντρια της Advocates Abroad, μιας μεγάλης ΜΚΟ που παρέχει νομική συνδρομή σε μετανάστες, πιάστηκε στην κάμερα να συζητά ανοιχτά πώς διδάσκει τους πρόσφυγες να λένε ψέμματα στους συνοριοφύλακες.


Το βίντεο κυκλοφόρησε από την Καναδέζα ακτιβίστρια, συγγραφέα και παραγωγό ντοκιμαντέρ Lauren Southern, και θα αποτελέσει μέρος του νέου της ντοκιμαντέρ “Borderless” (Χωρίς Σύνορα), το οποίο παρουσιάζει την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση. Στην ιστοσελίδα της, η Advocates Abroad ισχυρίζεται ότι βοήθησε 15.000 μετανάστες να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα και άλλους 2.500 εκτός Ελλάδας.

Η οργάνωση είναι τεράστια, παίρνοντας εθελοντές από μεγάλα πανεπιστήμια και μάλιστα εμφανίστηκε σε μια ταινία ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου. Στο υλικό ή Ricker περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός παρέχει εκπαιδευτικές συναντήσεις για μετανάστες που επιδιώκουν είσοδο στην Ευρώπη, όπου διδάσκονται πώς να ενεργούν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με συνοριοφύλακες: ”Τους λέω ότι είναι ηθοποιία, όλο αυτό είναι ηθοποιία … για να περάσουν, πρέπει να παίξουν το ρόλο τους στο θέατρο.”

Αποκαλεί επίσης το προσωπικό της EASO (Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο) ότι «είναι ηλίθιο» και περιγράφει μια φόρμουλα που ο οργανισμός δημιούργησε για να εκμεταλλευτεί κατά την εξέταση των συνεντεύξεων.

Μία μέθοδος που διδάσκει στους μετανάστες είναι να εκμεταλλευτούν τις χριστιανικές συμπάθειες της Ελλάδας υποκρινόμενοι ότι έχουν διωχθεί επειδή είναι Χριστιανοί. Τους περιγράφει ακόμα και πώς να προσεύχονται κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, επειδή ειρωνικά αυτό αντανακλά “ειλικρίνεια”. Αρχικά, ο οργανισμός απάντησε στο βίντεο με ένα tweet που έλεγε ότι είναι μια συζήτηση ”μονταρισμένη” και ότι χρησιμοποιείται για ”δεξιό πολιτικό εφέ”, από τότε όμως οι σελίδες τους στο Twitter και το Facebook με περισσότερους από 140.000 ακολούθους έχουν διαγραφεί μετά τις αποκαλύψεις.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μερικά από τα πραγματικά θύματα της τακτικής των ΜΚΟ είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες – οι πραγματικοί πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να ανταγωνιστούν με ψεύτικους υποψήφιους που εκπαιδεύτηκαν να παίξουν με το σύστημα. Το «σχολείο ηθοποιίας» της Ricker δίδασκε στους μαθητές του ακόμη και πως να μιμηθούν τα συναισθήματα των επιζώντων τραυμάτων, χωρίς φυσικά να σκέφτονται τους αιτούντες άσυλο που δεν χρειάζεται να προσποιούνται ότι υποφέρουν από τραύματα.

 Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι «ανησυχεί για αυτές τις αναφορές» ενώ το κολλέγιο Νομικής Sturm, σχολή του Πανεπιστημίου του Ντένβερ που συμμετείχε ως σύμβουλος στην ιστοσελίδα της Advocates Abroad, απάντησε λέγοντας ότι ήταν «συγκλονισμένο και απωθημένο» από τα σχόλια που έγιναν από την κα Ricker και ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει επίσημη σχέση με την ΜΚΟ και οι σπουδαστές του δεν θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί της.


 Off the Record