Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: "ΤΟ ΥΠΕΘΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ"

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015


Μια πρώτη όχι συνολική αλλά στρατηγική σημασίας υποχώρηση τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο προχώρησε η Άγκυρα πριν λίγο εξαιρώντας τη Λήμνο από τις ΝΟΤΑΜ/ΝΑVTEX που εξέδωσε και βάση των οποίων δέσμευε όλο το σύνολο του Κ.Αιγαίου και μέρος του Β.Αιγαίου, και χερσαία τμήματα της Λήμνου από ήμερα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια δήλωσης που έκανε στο defencenet.gr o ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ο οποίος απαντώντας για το πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα το ΥΠΕΘΑ μετά την αντίδραση από το ΥΠΕΞ δήλωσε ότι:
"Το ΥΠΕΞ κατ'εντολή του πρωθυπουργού αποφασίζει για το ποια θα είναι η αντίδραση. Εμείς πράττουμε. Και αν χρειαστεί θα διαπιστώσετε το περιεχόμενο των πράξεών μας και πως εννοεί η κυβέρνηση το casus belli"
Μία νέα ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) εξέδωσε σήμερα η Άγκυρα με την οποία τροποποιεί την προηγούμενη αγγελία για τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο και Λήμνο προκειμένου η τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. 
Η νέα ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0900/15, τροποποιεί την αρχική αγγελία (0889/15 που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου). Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι Τούρκοι αφαιρούν την Λήμνο από την περιοχή που με το έτσι θέλω μετατρέπουν σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων. 
Από το πρωί της Δευτέρας, η περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής περιελάμβανε τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου, σημαντικό κομμάτι του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά δεν σταματούσε σ' αυτά:
Η τουρκική ΝΟΤΑΜ συμπεριλάμβανε και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου. Επρόκειτο για σοβαρότατη πρόκληση, αφού ξεκάθαρα οι Τούρκοι είχαν συμπεριλάβει ελληνικό έδαφος -και συγκεκριμένα το ακρωτήριο της Αγίας Ειρήνης στη Λήμνο- σε μια περιοχή που προαναγγέλουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

“Casus belli” για την Ελλάδα η θρασύτατη τουρκική ΝΟΤΑΜ ...


Ως “casus belli” χαρακτήρισε η Αθήνα και πιο ειδικά το ΥΠΕΞ θρασύτατη τουρκική ΝΟΤΑΜ που συνοδεύεται και από NAVTEX και η οποία «απλώνεται» σε όλο το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο για ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
H Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ την Παρασκευή 27/2. Η τουρκική ΝΟΤΑΜ δεσμεύει ουσιαστικά όλη την περιοχή του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου από την 2α Μαρτίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου και αφορά την θαλάσσια περιοχή από τη Σκύρο μέχρι και τη Λήμνο.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Οι Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να δεσμεύσουν ακόμη και χερσαίες περιοχές στην Λήμνο(!) καθώς περιλαμβάνονται εντός των πεδίου συντεταγμένων που περικλείονται στις τουρκικές διακοινώσεις.
Η κάλυψη χερσαίων περιοχών στη Λήμνο από την τουρκική ΝΟΤΑΜ σημαίνει πολύ απλά ότι οι Τούρκοι μονομερώς και καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου θεωρούν ότι το νησί βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας τους και μπορούν να υπερίπτανται πάνω από αυτό στο πλαίσιο ασκήσεων θεωρώντας το χώρο διεθνή!
Όλη η περιοχή βρίσκεται εξ' ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, όπου, βάσει των διεθνών κανονισμών, αρμόδια αρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων, όπως την τουρκική, είναι μόνο η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Στην τουρκική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές διπλωματικές αρχές απορρίπτοντας την τουρκική ΝΟΤΑΜ.
Παράλληλα, διεμήνυσε πως κάθε τουρκική κίνηση εντός εθνικών περιοχών που περικλείονται σε αυτή θα απαντηθεί με «κατάρριψη ή βύθιση».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αποφασιστηκε η Αθήνα να προβεί σε άμεσο και έντονο διάβημα στην Άγκυρα και να ενημερώσει ΕΕ, ΝΑΤΟ, ICAO και ΟΗΕ
Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατάσταση η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη και σίγουρα θα αποτελέσει κρίσιμο σημείο σε ό,τι πρόκειται να συμβεί στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr