Ενα δεύτερο Δημόσιο δημιούργησε η ΝΔ στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 | 2 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Ενα δεύτερο Δημόσιο δημιούργησε η ΝΔ στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή

Ενα δεύτερο Δημόσιο δημιούργησε η ΝΔ στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, στήνοντας βιομηχανία προσλήψεων που ξεπέρασαν τις 865.000.
 Οι περισσότερες μάλιστα από τις μισές - 57% - έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ καθώς αφορούσαν συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου. Αντιθέτως το μόνιμο προσωπικό, η πρόσληψη του οποίου γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, περιοριζόταν στο 19%.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ

Ενδεικτικό είναι πως μόνο μέσα σε ένα έτος, το 2008 πραγματοποίησε 112.716 νέες προσλήψεις, ενώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2009 πρόλαβε να εγκρίνει άλλες 65.061 θέσεις. Συγκριτικά μάλιστα με το αντίστοιχο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2008, παρατηρήθηκε αύξηση 35,2% στον αριθμό των προσλήψεων.

Η πρακτική αυτή όπως γράφει η φημερίδα ΤΑ ΝΕΑ,  της τότε κυβέρνησης είχε συναντήσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατ' επανάληψη είχαν καταγγείλει τις προσλήψεις από το παράθυρο σε διάφορους φορείς του Δημοσίου.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι αδιόρθωτη και ανάλγητη. Το κράτος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι σπάταλο και πελατειακό. Υποσχέθηκαν περιστολή δαπανών λόγω της κακής κατάστασης στην οποία έφεραν την οικονομία της χώρας», σχολίαζε τότε ο Ντίνος Ρόβλιας, που είχε αναλάβει μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου την παρακολούθηση των προσλήψεων.

«Αντί να περιστείλουν τις δαπάνες, σε σχέση με τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, τις αυξάνουν. Ρουσφετολογούν ακατάπαυστα με χρήματα του ελληνικού λαού», προσέθετε. Στα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή εξάλλου καθιερώθηκε η διαβόητη προφορική συνέντευξη στις προσλήψεις, προκαλώντας σάλο με τις ερωτήσεις που γίνονταν και την πριμοδότηση προς τα γαλάζια παιδιά.

Στα χρόνια της γαλάζιας διακυβέρνησης άνθησαν και τα προγράμματα Stage, με χιλιάδες ανέργους να προσλαμβάνονται μέσω αυτών στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με κριτήρια και διαδικασίες που είχαν αμφισβητηθεί.
Η δημιουργία της λεγόμενης γενιάς των 500 ευρώ που προέκυψε από τα Stage, επίσης είχε καταγγελθεί. Λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να προωθήσει στο παρά πέντε ακόμη ένα πακέτο θέσεων Stage είχε πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση.

Ανάλογη αίσθηση προκάλεσε το πόρισμα καταπέλτης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, στο οποίο περιγράφονταν αθρόες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό κατά τους προεκλογικούς μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος 2009.
Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση. Για παράδειγμα, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2009 είχε καταγγελθεί η πρόσληψη 100 υπαλλήλων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με διετείς συμβάσεις έργου. Το έργο τους θα ήταν η παρακολούθηση των ειδικών λογαριασμών, μόνο που το αντικείμενο αυτό δεν υπήρχε πια σε καμία υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου!

Η ΚΑΜΠΗ

Η αντίστροφη πορεία της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο άρχισε μετά τις εκλογές του 2009. Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου, στο Δημόσιο απασχολούνταν 108.000 λιγότεροι υπάλληλοι σε σχέση με το 2009, καθώς είχαν απομακρυνθεί 35.000 μόνιμοι υπάλληλοι, 51.000 συμβασιούχοι και 22.000 απασχολούμενοι με προγράμματα Stage. Το ψαλίδι στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίστηκε και το 2011 με αποχώρηση άλλων 90.000 εργαζομένων. 
 

Καλά σε γάμησαν τα μούτρα τότε , ανίκανε χοντρέ

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


_

Απίστευτη ομολογία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις παραδέχθηκε ουσιαστικά πως δεν κυβερνούν Ελληνες αυτό τον τόπο! 
Συγκεκριμένα δήλωσε από το βήμα της Βουλής:

«Ξέρω εκ των προτέρων ότι θα δεχθούμε σκληρή κριτική και θα…. διατυπωθούν μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Ήδη και αυτά η Τρόικα τα δέχεται με το ζόρι».
Επίσης κάλεσε όσους συναδέλφους του διαφωνούν να τον συνοδεύσουν στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για να τη μεταπείσουν! 

Τέλος έκλεισε λέγοντας πως οι ρυθμίσεις γίνονται με γνώμονα την κατάσταση των οικονομικά και κοινωνικά ασθενεστέρων.