Το Παρελθόν της Ελλάδας είναι το Μέλλον της Ανθρωπότητας.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

 
Το πέρασμα στην Δημοκρατία.
 
Το γεγονός ότι δεν είναι και τόσο απλό σήμερα να περάσουμε από τον Κοινοβουλευτισμό ή από οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη ολιγαρχική πολιτειακή παραλλαγή στη Δημοκρατία δε δικαιολογεί να σφετερίζονται το όνομα της Δημοκρατίας και να ονομάζουνε Δημοκρατία τον Κοινοβουλευτισμό και τα άλλα σύγχρονα πολιτεύματα, που είναι όλα τους -δεν πειράζει που το επαναλαμβάνουμε- ολιγαρχικές πολιτειακές παραλλαγές.
  
Ο Κοινοβουλευτισμός δεν είναι Δημοκρατία. Η Ρεπούμπλικα δεν είναι Δημοκρατία. Ο Κοινοβουλευτισμός και κάθε άλλο μη δημοκρατικό πολίτευμα δεν είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα της Ανθρωπότητας. Γιατί βέβαια το κύριο πρόβλημα της Ανθρωπότητας είναι πολιτικό κι όχι οικονομικό. Και το κύριο πολιτικό πρόβλημα της Ανθρωπότητας είναι η διάκριση των πολιτών σε άρχοντες και αρχόμενους. Δηλάδη σε μια μικρή μερίδα πολιτών που έχει πλήρη πολιτικά δικαιώματα, που ασκεί την εξουσία και στη  μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που η μικρή μερίδα τη βαυκαλίζει ότι έχει πολιτικά δικαιώματα με το να την καλεί κάθε τόσο να ψηφίζει πρόσωπα που συχνά δεν την εκφράζουν, χωρίς η ίδια να έχει μερτικό στην εξουσία.
   
Σήμερα ζούμε στο πολιτικό σύστημα που βασίζεται στον ολιγαρχικό θεσμό της εκλογής και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε άρχοντες και αρχόμενους. Και σ' αυτή τη διάκριση βρίσκεται η ρίζα του κάθε κακού. Ορισμός της ελευθερίας : πόθεσις μὲν οὖν τῆς δημοκρατικῆς πολιτείας ἐ λευθερία ... Ἐλευθερίας δέ ἓν μὲν τὸ ἐν μέρει ἄρχειν καὶ ἄρχεσθαι ... ἓν δὲ τὸ ζῆν ὡς βούλεταί τις ... [Προϋπόθεση της δημοκρατικής πολιτείας είναι η ελευθερία ... Και ένα χαρακτηριστικό της ελευθερίας είναι το να άρχει και να άρχεται κανείς με τη σειρά του ... και άλλο ένα το να ζει, όπως θέλει ... ] (Αριστ. Πολ. Ζ, 1317a 40 - 1317b 12). ’ρα ελεύθερος είναι μόνο εκείνος που συμμετέχει στην εναλλαγή για τη διαχείριση της εξουσίας και φυσικά ο ελεύθερος άνθρωπος ζει όπως θέλει, χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα αλλά -αυτό είναι αυτονόητο- πάντα μέσα στο νομικό πλαίσιο της πόλης. Πρόκειται για το μόνο μη ταυτολογικό ορισμό της ελευθερίας.
 
Η Δημοκρατία είναι το μόνο μέσο για να καταργηθεί σταδιακά κι αναίμακτα αυτή η καθόλου αθώα διάκριση και να ζήσουμε με πνεύμα συνδιαλλαγής και ομοφροσύνης, χωρίς κίνητρα για αντικοινωνική συμπεριφορά, με μειωμένη  -ίσως μηδενική- εγκληματικότητα. Η Δημοκρατία βασίζεται στην κλήρωση των αρχών και την κατάργηση του διαχωρισμού των ανθρώπων σε άρχοντες και αρχόμενους. Η Ανθρωπότητα, μόνο αν περάσει ειρηνικά και βαθμιαία από τον Κοινοβουλευτισμό στη Δημοκρατία, θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της, θα μπορέσουμε να δούμε καλύτερες μέρες.
         Το Παρελθόν της Ελλάδας είναι το Μέλλον της Ανθρωπότητας.

Λόγια σταράτα , λόγια αντρίκια ...

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Ειδικές δυνάμεις : Εμείς επίορκοι δεν θα γίνουμε ποτέ ! (Ομιλία - βίντεο)





===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Η Γερμανία προετοιμάζεται για να τυπώσει το μάρκo !

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


«Η Γερμανία βρίσκεται στο διαδικασία προετοιμασίας για να τυπώσει γερμανικά Μάρκα , σε περίπτωση που θα εγκαταλείψει το ευρώ». Την απίστευτη αυτή δήλωση έκανε η Philippa Malmgren οικονομικός σύμβουλος του πρώην αμερικανού προέδρου George Bush.
“Η άποψή μου είναι ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ" είπε η  Malmgren κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο σύμφωνα με το ειδησιογραφικό ιστότοπο Citywire.
«Η απόφαση έχει ήδη παρθεί από την κυβέρνηση ότι θα εγκατάλειψη του ευρώ είναι μια υπαρκτή πιθανότητα. Νομίζω ότι ήδη έχουν θέσει σε κίνηση τις εκτυπωτικές μηχανές και πρόκειται να φέρουν το παλιό γερμανικό μάρκο πίσω».
Η ίδια παραδέχθηκε πως η αποχώρηση από το ευρώ είναι μια ριζοσπαστική κίνηση η οποία θα εκτινάξει τις τιμές των εξαγώγιμων προϊόντων της στα ύψη, αλλά συμπλήρωσε πως οι γερμανικές βιομηχανίες είναι αρκετά δυνατές για να αντέξουν αυτή την αύξηση των τιμών.
Η Malmgren προέβλεψε ότι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεωκοπίας προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στις κοινωνικές δομές τους. «Είναι σημαντικό να αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη έτσι ώστε να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση».
Και σαν μην έφτανε αυτό ο Stefan Homburg επικεφαλής του ινστιτούτου για Public Finance σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph δήλωσε πως το ευρώ φτάνει στο τέλος του. Η κατάρρευση της νομισματικής ένωσης τώρα φαίνεται ως αναπόφευκτη».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr ===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Απίστευτο "μαγείρεμα": Άλλαξαν τα στοιχεία 6 ετών του ΑΕΠ της χώρας!

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο




Η "δημιουργική λογιστική" εφεύρημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί Κ.Σημίτη, σε πλήρη εφαρμογή και πάλι: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή που κατηγορείται ότι "έστησε" με στοιχεία το έλλειμμα για να ενταχθούμε στον μηχανισμό στήριξης και να "δεθεί" η χώρα με το Μνημόνιο και πλέον υπακούει απ'ευθείας στην τρόϊκα  προέβη σε αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του ΑΕΠ για την περίοδο 2005-2010 με πιο... βολικά για την κυβέρνηση στοιχεία. 
Τώρα το ΑΕΠ έχει μειωθεί λιγότερο (!) το 2010 κια η μείωση έφτασε περίπου στο επίπεδο του 2009 (που τα spreads ήταν στις 180-230 μονάδες) όπου εκεί η Στατιστική Αρχή ... αύξησε την μείωση του ΑΕΠ από -2% σε -3,2%!
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2012 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2010 σε αγοραίες τιμές υπολογίζεται 230,1 δισ. ευρώ, ενώ η Ελληνική Στατιστική Αρχή το προσδιορίζει πλέον στα 227,31 δισ. ευρώ! Δηλαδή δίνει "αέρα περίπου 1,2% στο ΑΕΠ του 2011!
Αποτέλεσμα της δημιουργικής λογιστικής είναι ότι το επίπεδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) έχει πλήρως αναθεωρηθεί προς τα κάτω από Ν.Δ. (2005-2009) και προς τα πάνω την εκκαθάριση του 2010 επί κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου! Σε τρέχουσες αγοραίες τιμές, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις Μαρτίου 2011, ως εξής: 2005 (-0,9%), 2006 (-1,1%), 2007 (-1,9%), 2008 (-1,7%), 2009 (-1,4%), 2010 (-1,2%).
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι ρυθμοί ανάπτυξης (μεταβολές όγκου) του ΑΕΠ για την περίοδο 2006-2010 αναθεωρήθηκαν ως εξής: 2006 (σε +5,5% από 5,2%), 2007 (σε +3,0% από 4,3%), 2008 (σε -0,2% από 1,0%), 2009 (σε -3,2% από -2,0%), 2010 (σε -3,5% από -4,5%).
Ειδικότερα για το 2010, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).
Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Είναι ικανοί να αλλάξουν ακόμα και την Πρωτοχρονιά για να πέφτει σε μέρα που βολεύει την λογιστική τους!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Δωρεάν ναυπήγηση των φρεγατών FREMM προτείνει η Γαλλία!

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Mε μια μοναδική στα παγκόσμια χρονικά της αμυντικής-ναυπηγικής βιομηχανίας, η Γαλλία επανέρχεται στην πρόταση για την άμεση έναρξη ναυπήγησης των stealth φρεγατών FREMM (αφού υπάρχει ήδη από ελληνικής πλευράς ανακοινωμένη σχετική κατ’αρχήν αποδοχή της πρότασης προμήθειας τους): Σύμφωνα με τη νέα πρόταση
-Δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση της Ελλάδας επί μία πενταετία για τη ναυπήγηση των πλοίων
-Το σύνολο τους κόστους για τις εργασίες της πενταετίας θα καταβληθεί απ’ευθείας από την γαλλική κυβέρνηση, χωρίς την μεσολάβηση τραπεζών και άρα την αύξηση του κόστους ναυπήγησης λόγω τόκων χρηματοδότησης
-Μετά από πέντε χρόνια αν η Ελλάδα θέλει το πλοίο το παραλαμβάνει! Αν όχι, εντάσσεται στο γαλλικό Ναυτικό αφού με δικά του κονδύλια θα ναυπηγηθεί!
Η έναρξη της σειράς των ναυπηγήσεων θα γίνει στην Ελλάδα (πρώτο και δεύτερο σκάφος) και αν η Ελλάδα το 2016 θέλει να εντάξει το σκάφος στη δύναμη του Π.Ν., τότε θα αρχίσει να καταβάλει τμηματικά το τίμημα του πρώτου σκάφους με την καταβολή 100 εκατ. ευρώ (σύνολο κόστους ανά μονάδα, περίπου 700 εκατ. ευρώ με σημερινές τιμές).
Τα τρία πλοία (πιθανόν και ένα τέταρτο) θα έχουν ολοκληρώσει τη ναυπήγησή τους μεταξύ 2019 και 2022 ή και ενωρίτερα αν υπάρξει οξύτατη επιχειρησιακή ανάγκη.
Η ναυπηγός εταιρεία DCNS έδωσε μάχη με το γαλλικό Ναυτικό για να δεχθούν την ελληνική διαμόρφωση ή καλύτερα να προσαρμόσουν τις δικές τους ανάγκες στην ελληνική διαμόρφωση (κυριότερη διαφορά η εγκατάσταση βλημάτων επιφανείας-αέρος μικρής-μέσης ακτίνας MICA VLS, αντί των ASTER-15) αν και βέβαια και αυτό το σημείο είναι υπό συζήτηση.
Η DCNS θεωρεί ότι και οι ASTER-15 υπερκαλύπτουν τις ελληνικές επιχειρησικές ανάγκες, έστω και αν μειώνονται τα κελιά εκτόξευσης στην πλώρη για τους ASTER-30 (οι μοναδικόί SCALP Naval με 1000 χλμ. ακτίνα δράσης μένουν απείραχτοι). Θεωρούν ότι με ένα ισορροπημένο «μίγμα» ASTER-15 και ASTER-30 υπερκαλύπτονται οι επιχειρησιακές ανάγκες του σκάφους.
Εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι το γαλλικό Ναυτικό έχει πειστεί να χρηματοδοτήσει από τα δικά του κονδύλια το ελληνικό πρόγραμμα φρεγατών κάνοντας σαφώς οικονομικότερο το πρόγραμμα ναυπήγησης, αφού δεν θα επιβαρυνθεί με το χρηματοοικονομικό κόστους της τραπεζικής χρηματοδότησης που είχε αρχικά προταθεί.
Η πρόταση έχει ισχυρότατη πολιτική υποστήριξη και από τον πρόεδρο Σαρκοζί, αλλά και από το σοσιαλιστικό κόμμα.
Οι Γάλλοι ποντάρουν σε τρία δεδομένα για να γίνει η πρότασή τους αποδεκτή, παρά το γεγονός ότι εν γνώσει τους απευθύνονται σε μια πτωχευμένη χώρα:
-Πρώτον, η Ελλάδα δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την ναυπήγηση στα δικά της ναυπηγεία των πλοίων, επί μία πενταετία και εν συνεχεία αν δεν έχει ούτε τότε πόρους, θα υπάρξει σχετική δέσμευση απορρόφησής τους από το γαλλλικό Ναυτικό. Άρα κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι «δεν έχουμε λεφτά», ούτε δημιουργείται χρέος που να επιβαρύνει το συνολικό δημόσιο χρέος.
-Δεύτερον, η άμεση έναρξη ναυπήγησης των FREMM θα αποτρέψει το κλείσιμο τριών ναυπηγείων: Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Νεωρίου. Τα ναυπηγεία αυτά μόνο με ένα μεγάλο πρόγραμμα μπορούν να επιβιώσουν και αυτό το ξέρουν όλοι.
-Τρίτον, εκτιμούν ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μετατρέψει μία δεδομένη επιχειρησιακή ανάγκη του Π.Ν. σε άκρως πιεστική εθνική ανάγκη της Ελλάδας ολόκληρης. Και δεν έχουν άδικο.
Oι 9 εναπομείνασες φρεγάτες “S” του Π.Ν., πέρα από το ότι έχουν μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, έχουν σοβαρά επιχειρησικά μειονεκτήματα στην Α.Μεσόγειο. Π.χ. μόνο δύο (!) από τα εννέα σκάφη διαθέτουν δορυφορικές επικοινωνίες!
Ποιος μπορεί να φανταστεί επιχειρησιακή δράση σκαφών επιφανείας σήμερα σε μια θάλασσα όπως η Α.Μεσόγειος χωρίς δορυφορικές επικοινωνίες; Η Α/Α άμυνά τους είναι επιεικώς περιορισμένων δυνατοτήτων και βέβαια οι δυνατότητες κρούσης στόχων εδάφους, παντελώς ανύπαρκτες.
Την ώρα που στην εθνική ΑΟΖ (και η Κύπρος είναι μέρος του ελληνικού Έθνους) έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα ικανά να αλλάξουν την πορεία και την μοίρα όλων σε Ελλάδα και Κύπρο, εμείς με πολεμικά πλοία  μισού αιώνα ζωής θα σταθούμε απέναντι στον άρπαγα της Ανατολής με τις υπερσύγχρονες TF-2000; Ή θα στείλουμε κορβέτες που λένε κάποιοι γραφικοί;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Αν γίνω τούρκος, εις τον άλλον κόσμον θα με τραβούν ο Χριστός από τα μαλλιά και ο Μωάμεθ από την ψωλή και δεν θέλω να βάλω εις παρόμοιαν διαφορά δύο τέτοιους προφητάδες

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Λόγια και έργα του ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Ἡ ὀνομασία Γέρος τοῦ ἐγεννήθη, ἐπειδὴ ἦτο πολύξερος, ἔξυπνος, εἶχε πονηρίες. Ὅθεν καὶ τὸ τραγούδι τοῦ παλαιοῦ χαλασμοῦ τῶν Κολοκοτρωναίων: «Ὁ Θοδωράκης πολὺ πονηρεμένος - Ἐγλύτωσε ὁ καημένος». - Εἰς τὰ ἔθνη, ὁποὺ ἡ παιδεία δὲν εἶναι ἐξαπλωμένη καὶ ἡ ἐπιστήμη δὲν φωτίζει τοὺς νέους, οἱ γέροντες ἔχουν τὰ πρωτεῖα τῆς γνώσεως· ὅποιος εἶδε πρωϊμώτερα τὸν ἥλιο, ἔχει καὶ πρᾶξιν περισσότερη τῆς ζωῆς.

Ἀπέδιδε τὴν ἐπιρροήν του εἰς τὴν Πελοπόννησον εἰς τὰ ἀκόλουθα: Οἱ ἀνδρειότεροι τῆς Πελοποννήσου δὲν ἐζοῦσαν πλέον εἰς τὴν ἀρχὴν τῆς ἐπαναστάσεως. Τὸ ὄνομα τῆς οἰκογενείας του. Ἡ εἴδησις ὁποὺ εἶχε τῶν τόπων διὰ τὴν περασμένην του κλέφτικην ζωήν, καὶ τέλος ἐγνώριζε καὶ ὁμιλοῦσε εἰς τοὺς ἐντοπίους τὴν γλώσσαν των. Ἂν ἐζοῦσαν, ἔλεγεν, οἱ παλαιοί, ἠθέλαμεν κυριεύσει μὲ εὐκολίαν τὴν Πελοπόννησον τὸν πρῶτον χρόνον.

Ἐδιηγεῖτο μὲ πολλὴν χάριν τὸν ἀκόλουθον μύθον: Ἕνας Σουλτάνος μίαν φορὰν ἠθέλησε νὰ περιηγηθεῖ τὸ βασίλειόν του, νὰ μάθει τὰ διάφορα ἤθη τῶν ὑπηκόων του, καὶ νὰ τοὺς διοικεῖ ὅπως πρέπει. Οἱ αὐλικοί του ἐναντιώνοντο εἰς αὐτήν του τὴν ἀπόφασιν, παρασταίνοντές του ὅτι εἶναι ἄμαθος εἰς τὲς κακοπάθειες καὶ τοὺς κινδύνους τοῦ ταξιδίου. Ὁ Σουλτάνος ἐπέμενε. Τότες ἕνας γέρος Τοῦρκος, μὲ μεγάλην ὑπόληψιν, εἶπε τοῦ Σουλτάνου: «Εἶναι τρόπος νὰ περιηγηθεῖς καὶ νὰ μάθεις τὰ ἤθη τῶν ὑπηκόων σου, χωρὶς νὰ ταξιδεύσεις. Κάμε νὰ σοῦ φτιάσουν τσαντήρια, ὅπου ὅλα, ἀπὸ τὸ χῶμα ἕως τὰ ξύλα ὁποὺ ἔχουν, νὰ τὸ σκεπάζουν, νὰ εἶναι ἀπὸ τὸν τόπον ὁποὺ ἐπιθυμεῖς νὰ μάθεις. Κοιμᾶσαι ἔπειτα εἰς καθένα ἀπὸ αὐτὰ μίαν νύκτα καὶ εἰς τὸν ὕπνον σου θὰ σοῦ παρουσιασθεῖ ὁ τόπος ἀπ᾿ ὅπου εἶναι τὸ τσαντήρι μὲ τοὺς κατοίκους του καὶ μὲ τὰ ἔργα ὅπου συνηθίζουν, καὶ ἔτσι ἠμπορεῖς νὰ μάθεις ὅ,τι ἐπιθυμεῖς, χωρὶς νὰ κακοπάθεις ταξιδεύοντας». Ὁ Σουλτάνος ἐκαταπείσθη εἰς τοὺς λόγους τοῦ γέρου, καὶ ἔκαμε καὶ τοῦ ἔφτιασαν τσαντήρια, ὅπως ὁ γέρος τοῦ εἶχε παραστήσει. Τοῦ ἔφτιασαν τσαντήρια ἀπὸ κερεστὲ τῆς Ρούμελης, ἄλλο ἀπὸ τῆς Ἀνατολῆς, ἄλλο ἀπὸ τῆς Αἰγύπτου καὶ ἄλλο ἀπὸ τοῦ Μορέως, καὶ εἰς καθένα ἀπὸ αὐτὰ ἐκοιμήθη μία νύκτα. Κοιμώμενος εἰς τὸ τσαντήρι τῆς Ρούμελης εἶδε πολέμους, ἄτια νὰ χλιμιντροῦνε. Ἐκοιμήθη εἰς τὸ τσαντήρι τῆς Ἀνατολῆς καὶ ἐκοιμήθη γλυκά, ὡσὰν νὰ πίει ἀφιόνι. Ἐκοιμήθη εἰς ἐκεῖνο τῆς Αἰγύπτου καὶ εἶδε τὸ Νεῖλο νὰ χύνει πλημμύρα θησαυροῦ, ἀλλὰ πλούτη τυφλά. Ἐκοιμήθη καὶ εἰς τὸ τσαντήρι τοῦ Μορέως καὶ εἶδε τρεῖς χιλιάδες διαβόλους μὲ δαυλοὺς ἀναμμένους στὸ χέρι νὰ τρέχουν καὶ νὰ κάνουν ταραχὴ ἀνυπόφερτη.

Μοῦ ἔλεγεν ὁ Νικηταρᾶς, ὅτι ὁ Γέρο Κολοκοτρώνης ἐρωτήθη μία φορά: Ποῖος ἠξεύρει περισσότερα, ὁ διάβολος ἢ ὁ ἄνθρωπος; Καὶ αὐτὸς ἀπεκρίθη: Ὁ ἄνθρωπος· ἐπειδὴ ἂν καλολογαριάσεις ζεῖ (καὶ τὸ ἀπέδειχνε) μόνον εἴκοσι χρόνους καὶ ἠξεύρει τόσα, καὶ ὁ διάβολος εἶναι ἀπέθαντος (λέξις τοῦ Νικηταρᾶ). Ἡ ἀπάντησις τοῦ Θ. Κολοκοτρώνη ἔχει τὴν δύναμιν νὰ φανερώνει τὸν πλοῦτο τῶν κεφαλαίων, τὰ ὁποῖα ἐπισωρεύει ἡ παράδοσις τῶν αἰώνων.

Εἰς τὴν Τριπολιτζά εἶχον γράψει σάτιραν ἐναντίον τοῦ Κολοκοτρώνη καὶ τὴν ἐτοιχοκόλλησαν εἰς τὴν ἐκκλησίαν. Ἦτον Κυριακὴ καὶ ἐσυνάχθη κόσμος καὶ ἐδιάβαζεν. Ὁ Γέρο Κολοκοτρώνης ἐπήγαινεν εἰς τὴν ἐκκλησίαν νὰ λειτουργηθεῖ, καὶ ὅταν εἶδε τὸν κόσμον συμμαζωμένον, ἔστειλε τὸν Γραμματικόν του νὰ ἰδεῖ τί τρέχει. Ὁ Γραμματικὸς ἐπέστρεψε καὶ ἐμούδιαζε νὰ τοῦ εἰπεῖ. Ἔμαθε τέλος πάντων, τί εἶναι. Τότε ἐπῆγε, τὴν ἐξεκόλλησε καὶ τὴν ἐπῆρε στὸ χέρι καὶ ὅταν ἀπόλυσεν ἡ ἐκκλησία, τὴν ἔδωκε τοῦ παπᾶ καὶ τὸν ὑπεχρέωσε νὰ τὴν διαβάσει μεγαλοφώνως εἰς τὸν λαόν. Ἔπειτα, εἶπε: «Κρίνετε, ἂν μὲ βρίζουν δίκαια». Καὶ τινὲς λέγουν, ἐπρόσθεσε: «Ὁ κάλπικος παρὰς μένει στὸ νοικοκύρη του».

Ὅσες φορὲς καὶ ἂν ἐγράφθη εἰς ξένην στρατιωτικὴν ὑπηρεσίαν, δὲν ἐκρέμασε ποτὲ φούντα εἰς τὸ σπαθί του, ἐξηγῶν κατὰ γράμμα τοὺς στίχους τοῦ πολεμιστηρίου ἄσματος τοῦ Ρήγα: «Κάλλιο γιὰ τὴν πατρίδα κανένας νὰ χαθεῖ, - Ἢ νὰ κρεμάσει φούντα γιὰ ξένον στὸ σπαθί».

Ὁ Συνταγματάρχης κ. Πορὶ δε Σαὶν Βενσάν, εἰς τὴν ἔκθεσίν του τῆς ἐπιστημονικῆς ἐκστρατείας τῆς Πελοποννήσου, λέγει, ὅτι ὁ Κυβερνήτης δείχνοντάς του μίαν φορὰν τὸν Γέρο Κολοκοτρώνη τοῦ εἶπε: «Ἰδοὺ ὁ Ὀδυσσεὺς τῆς Νέας Ἑλλάδος!» καὶ τοῦ ἀνέφερε καὶ στίχους τοῦ Ὁμήρου πρὸς ἀπόδειξιν. Καὶ τῇ ἀληθείᾳ κατὰ τρία πράγματα ὁμοιάζουν πολὺ οἱ δύο οὗτοι ἄνδρες: κατὰ τὸ πνεῦμα, τὸν πατριωτισμόν, καὶ τὴν ἀκοίμητον πάλην μὲ τὰς μυστηριώδεις δυνάμεις τῆς τύχης. Καὶ οἱ δύο ἔζησαν τόσον, ὥστε ἐγήρασαν καὶ ἐχαίροντο εἰς τὸ δείλι τους τὲς ὧρες τῆς αὐγῆς του.

Εἰς τὸν Μυστρά, ἂν δὲν σφάλλω, τοῦ ἐκατάδωκαν δύο γυναίκας ἀτίμου διαγωγῆς, αἱ ὁποῖαι ἐξέκλιναν τοὺς στρατιώτας του. Ἔκαμε καὶ τοῦ τὲς ἔφεραν, καὶ βλέποντας ἕνα χωράφι μὲ τσουκνίδες, ἔκαμε καὶ τὲς ἐγύμνωσαν καὶ τὲς ἐκύλησαν εἰς τὲς τσουκνίδες.

Ἕνας ἀνεψιὸς τοῦ Ἀλῆ Φαρμάκη, ὅταν ἦταν κλεισμένοι εἰς τὸν πύργο τοῦ θείου του, ἔλεγε πρὸς τὸν Κολοκοτρώνη: «Κρίμας ὁποὺ δὲν εἶσαι Τοῦρκος, μέγας ἀφέντης θὰ γίνουσουν».- «Ἂν γίνω Τοῦρκος, θὰ μὲ σουνετεύσουν;». - «Βέβαια!... » - «Ἐμᾶς, ὅταν μᾶς βαπτίζουν, μᾶς κόβουν ἀπὸ τὰ μαλλιὰ τῆς κεφαλῆς μας τρίχες καὶ τὲς βάζουν εἰς τὸ εἰκόνισμα τοῦ Χριστοῦ. Ἂν γίνω Τοῦρκος, εἰς τὸν ἄλλον κόσμον θὰ μὲ τραβοῦν ὁ Χριστὸς ἀπὸ τὰ μαλλιὰ καὶ ὁ Μωάμεθ ἀπὸ τὴν ψωλή καὶ δὲν θέλω νὰ βάλω εἰς παρόμοια διαφορὰ δύο τέτοιους προφητάδες».

Ὅταν ἀπὸ τὸ Ναύπλιον τὸν ἐπήγαιναν εἰς τὴν Ὕδρα, εἰς τὸν δρόμον τὸν ἀπήντησε ἕνας καὶ τὸν ὕβριζε καὶ ἔπτυε. Στρεφόμενος τότε πρὸς τοὺς στρατιώτας, οἱ ὁποῖοι ἦσαν τριγύρω του, καὶ εἰς τὸν κόσμον, εἶπε: «Κρίνετε σεῖς, ἂν μοῦ πρέπει τοιαύτη καταισχύνη». Οἱ στρατιῶτες καὶ οἱ λοιποὶ ἔδιωξαν τὸν ὑβριστὴν κακὴν κακῶς.

Ὅταν ἔπειτα ἀπὸ τὴν καταδίκην του τοῦ ἐδόθη εἴδησις, ὅτι ὁ Βασιλεὺς τοῦ χαρίζει τὴν ζωὴν καὶ μόνον τὸν ἀφήνει εἴκοσι χρόνους φυλακήν, εἶπε: «Θὰ γελάσω τὸν Βασιλέα, δὲν θὰ ζήσω τόσους».

Εὑρισκόμενος εἰς τὰς Ἀθήνας ἔβγαλε εἰς τὰ ὀπίσθια ἕνα σπειρί. Διὰ νὰ μάθει πόσον ἦτο μεγάλο ἔκραξεν ἕναν νὰ τοῦ τὸ ἰδεῖ· καὶ αὐτὸς τοῦ ἀπεκρίθη, εἶναι σὰν ρεβίθι. Κράζει ἄλλον ἔπειτα, τὸν ρωτᾶ καὶ τοῦ λέγει, εἶναι σὰν καρύδι. Κράζει τρίτον καὶ τοῦ λέγει, εἶναι σὰν αὐγό. «Περίεργον, ἐστράφη τότε καὶ εἶπε, ἀπὸ τὸ κεφάλι μου ὡς τὸν κ... μου, καὶ δὲν μπορῶ νὰ μάθω τὴν ἀλήθεια».

Ἀγαποῦσε νὰ φορεῖ περικεφαλαίαν, ὡς σημεῖον ἀρχαίου ἑλληνισμοῦ. Τὴν ἐφόρει καὶ εἰς τὰ ἀποβατήρια τοῦ Βασιλέως εἰς Ναύπλιον καὶ ἦτον ὁ μόνος μὲ τὴν περικεφαλαίαν του. Δὲν μετεμορφώθη ὅμως ἀπὸ Θεόδωρος εἰς Σόλωνα ἢ Ἐπαμεινώνδα. Εἶχε ἀρκετὸν νοῦν καὶ πατριωτισμόν, διὰ νὰ μὴ στέρξει εἰς τὴν μεταμόρφωσιν· εἶχε καὶ ὑπόληψιν εἰς τὸ βάπτισμά του.

Εἰς τὴν θανὴν τοῦ μακαρίτου Ἀ. Ζαΐμη, ἀκολουθώντας τὸ λείψανον ἔκλαιγεν ἀπαρηγόρητα. Ὁ κύριος Τ. ζηλωτὴς νὰ ἀκούσει τὴν καρδίαν του, τοῦ λέγει: «Δὲν ἐνθυμεῖσαι τὲς διχόνοιές σας;» Ἀπεκρίθη: «Ἐσταθήκαμεν συχνὰ ἐχθροὶ ἀνάμεσόν μας, ἀλλὰ δὲν τὸν ἐμίσησα ποτέ». Δείχνοντάς του συγχρόνως ἄλλον ἔξοχον ἀγωνιστὴν τῆς πατρίδος, τοῦ εἶπε: «Ἐσταθήκαμε συχνὰ φίλοι, ἀλλὰ δὲν τὸν ἀγάπησα ποτέ».

Ἐδιάβαζεν ὁ Κολοκοτρώνης, ὄντας εἰς Ζάκυνθον, τὸ Εὐαγγέλιον, εἰς τὴν ἔκδοσιν τὴν Ἀγγλικήν, τὴν ἐμποδισμένην ἀπὸ τὴν Ἐκκλησίαν. Ἔτυχε παρὼν ὁ Δικαῖος Φλέσσας, τότε νέος καὶ ἀναγνώστης. «Μὴν διαβάζεις, τοῦ λέγει, δὲν πρέπει, ἔχει ἀφορισμὸν ὁ Πατριάρχης. Ἐσὺ ποὺ διαβάζεις εἶσαι καταραμένος, ὀργισμένος ἀπὸ τὸν Θεόν». Τοῦ τὸ δευτεροεῖπε. Ἄναψεν ὁ γέρος. Σοῦ ἁρπάζει τὸν Δικαῖον ἀπὸ τὰ μαῦρα περίσσια μαλλιά του, τὸν βάνει κάτου, καὶ ἐτρόμαξαν οἱ φίλοι του νὰ τὸν γλυτώσουν ἀπὸ τὰ χέρια του.

Ὁ Κολοκοτρώνης, μοῦ φαίνεται, ἐνθυμήθη τὸ Πατριαρχικὸ ἀφοριστικὸ τοῦ ἔτους 1804, μὲ τὸ ὁποῖο βέβαια δὲν ἦταν εἰς ἁρμονίαν. Ὁ νέος ἀναγνώστης ἔσυρεν ἀθέλητα τὸ δοξάρι του σὲ χορδὴν μεστὴν ἀπὸ παλαιὲς λύπες τῆς καρδίας του· οἱ δοξαριές του ἐπόνεσαν διότι ἐνθυμήθη τὸ αἷμα τῶν συντρόφων, καὶ τὸ Παπαδίστικο Συνοδικό. Καὶ ἴσως ἀκόμη αὐτὰ τοῦ ἐβασάνιζαν τὸν νοῦν, ὅταν 30 ἔτη ἔπειτα, εἰς τὸ φαεινότερο φῶς τῆς ἐλευθερίας, ἀπὸ τὸν ἄμβωνα τοῦ Δημοσθένους, μὲ δύναμιν ἢ ὀργὴν Δημοσθενικὴν ἐδημοσίευε τὴν τρομερὰν ἀπόφαση: «Αὐτὸς (ὁ Πατριάρχης) ἔκανεν ὅ,τι τοῦ ἔλεγεν ὁ Σουλτάνος».
«Ὀμπρὸς εἶμαι γέροντας, ὀπίσω νεούτσικος, βρέφος σὰν τὸ πουλὶ τῆς Ἀθηνᾶς - σοβαρό, γέρικο ὀμπρός, ὀπίσω ὀρὰ μικρή, ἀσκόπουλο». Τὰ ἔλεγεν εἰς Ἀθήνας, ὅταν ἦλθεν ἀπὸ τὸ Ναύπλιον καὶ ἐλογάριαζε παίζοντας τοὺς μήνας του, ὡς νὰ εἶχε γεννηθεῖ, ὅταν ἐξεφυλακίσθη ἀπὸ τὸ Παλαμήδι.

Εἰς τὸν σκοτωμὸν τοῦ Κυβερνήτου ἔπλασεν ἢ ἐνθυμήθη, ἂν σώζεται εἰς τὸ θησαυροφυλάκιον τῆς σοφίας τοῦ λαοῦ, τὸν μύθον τοῦ σαμαρτζῆ. Ἡ ἔννοιά του εἶναι αὕτη. Τὰ γαϊδούρια ἔκαμαν συνωμοσίαν καὶ ἐσκότωσαν τὸν ἐπιτήδειον σαμαρτζῆ τους καὶ ἐχοροπηδοῦσαν. Ἕνας γέρος γάϊδαρος, τὰ ἐμάλωσε, λέγοντάς τα: «Μὴ χαίρεσθε, θὰ ἴδετε τί μᾶς ἄξιζε, ὅταν τὰ σαμάρια τῶν ἄλλων θὰ μᾶς πληγώνουν τὴν ράχην».


πηγή

Γεωστρατηγικές σχέσεις

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Η εξέταση των γεωστρατηγικών σχέσεων προσφέρει ένα πλαίσιο σκέψης πιο ανθεκτικό όσον αφορά στα εθνικά θέματα. Δεν επικεντρώνεται μόνο σε μία χώρα, αλλά στις σχέσεις της με τις άλλες και στις σχέσεις που μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, η προσέγγιση του χώρου είναι πολλαπλή και εμπλουτίζει την έννοια των συνόρων που δεν είναι πλέον μονοδιάστατα και στατικά, όπως συνηθίζουμε να τα κοιτάζουμε. Αυτό το δυναμικό βλέμμα των γεωστρατηγικών σχέσεων υποστηρίζει και μια ιστορική προσέγγιση της γεωγραφίας κι ερμηνεύει φυσιολογικά τα κλειστά κι ανοιχτά σύνορα, δίχως τις γεωγραφικές δυσκολίες. Με αυτό το πλαίσιο, είμαστε ικανοί να μελετήσουμε αποτελεσματικότερα το πεδίο μας και το πεδίο δράσης των παικτών μέσω της θεωρίας παιγνίων του Nash, για να αναλύσουμε τις στρατηγικές συμπεριφορές. Επιπλέον, η θεωρία σχέσεων του Fraïssé αντέχει την ενσωμάτωση του διαχρονικού στοιχείου και δίνει άλλο νόημα στη γεωμετρία με μία πολυπλοκότερη αναπαράσταση με νέες δυνατότητες ερμηνείας και πρόβλεψης. Διότι απελευθερώνει κάθε επιτελείο από μία γραμμική ανάγνωση, η οποία επαρκεί μόνο για έναν κατάλογο πληροφοριών κι όχι για μία βάση δεδομένων. Οι γεωστρατηγικές σχέσεις αποτελούν με άλλα λόγια συντακτικές δομές ικανές να παράγουν ένα ιδιόμορφο λεξικό που περιγράφει ακόμα και τις χρονικές διακλαδώσεις που χαρακτηρίζουν τις εδαφικές επιλογές ενός έθνους. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για την παραγωγή ενός δόγματος ακόμα και με νέα δεδομένα, ούτε μία απλή επικαιροποίηση, διότι οι γεωστρατηγικές σχέσεις δεν έχουν την ίδια προσέγγιση, ούτε σε οντολογικό, ούτε σε τελεολογικό επίπεδο. Δεν πρόκειται μόνο για θέσεις, αλλιώς δεν θα είχαν το απαραίτητο δυναμικό στοιχείο. Λειτουργούν ως υπερδομές με την έννοια της θεωρίας υπερομάδων του Marty και δεν έχουν μόνο μονοσήμαντα αποτελέσματα, ιδιότητα που επιτρέπει τη θέσπιση νοητικών σχημάτων που υπάρχουν στη στρατηγική κι εντάσσονται με μεγάλες δυσκολίες σ' ένα γραμμικό πλαίσιο, το οποίο είναι σύνηθες στην περίπτωση ενός δόγματος. Η χώρα δεν καθορίζεται μόνο από ενδογενείς παράγοντες, αλλά σε συνδυασμό με τους εξωγενείς μέσω της κυβερνητικής μορφής του Wiener. Τελικά, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στον ενιαίο χαρακτήρα των γεωστρατηγικών σχέσεων, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ύπαρξη μίας υψηλής στρατηγικής, που εκφυλίζεται όταν ο στρατός, το ναυτικό κι η αεροπορία δεν λειτουργούν σε συνδυασμό. Δίχως αυτήν την αντίληψη δεν θα είμαστε σε θέση να δώσουμε στους δικούς μας που βρίσκονται σε στρατιωτικές και διπλωματικές θέσεις ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Εθνικές θέσεις δίχως στρατηγική μπορούν μόνο να περιγράψουν το παρελθόν. Ενώ οι γεωστρατηγικές σχέσεις δημιουργούν την ιστορία του μέλλοντος για ένα έθνος που αντιστέκεται στο χώρο του χρόνου, όχι μόνο για να υπάρξει, αλλά και για να έχει νόημα η ύπαρξή του.

Ν. Λυγερός===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Αυτοί είστε ρε λαμόγια ... αλήτες με γραβάτα όλοι σας

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Δείτε το εξαιρετικό βίντεο



===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Η αναγκαιότητα της ελληνοαλβανικής συμμαχίας

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Η ελληνοαλβανική Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μπορεί να μην έγινε αποδεκτή, αλλά ως πλαίσιο ήταν μια καλή κίνηση. Ακόμα και αν χρειάζεται μια διόρθωση, σημασία έχει ότι υπάρχει. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας, διότι τα διαδικαστικά λάθη μπορούν ν' απαλειφθούν δίχως δυσκολία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία και αυτή είναι ένα νέο συμμαχικό πεδίο μέσα στην τοπολογική τρύπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα διαμάχης ή προβληματισμού. Δεν πρέπει να σταθούμε σε τoπικά σημεία, όπως είναι τα λεγόμενα τετραγωνικά χιλιόμετρα, ούτε το Ιόνιο 5. Η διαχείριση αυτού του κοινού πλούτου ανήκει στα προαπαιτούμενα όχι μόνο μιας συνεργασίας, αλλά και μιας συμμαχίας. Λόγω της Σοβιετικής Ένωσης, η Αλβανία γνώριζε από το 1960 την ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή, η οποία αξιολογείται από αλβανικές πηγές σε περίπου 4 δις. βαρέλια πετρελαίου και 1 δις. κυβικά μέτρα αερίου. Βέβαια το βάθος ήταν ένα πρόβλημα εκείνη την εποχή, αλλά η τεχνογνωσία μας έχει αλλάξει ριζικά από τότε. Κατά συνέπεια, το αδύνατο δεν ισχύει πια. Έτσι η περιοχή έχει αποκτήσει μία επιπλέον αντικειμενική αξία. Όπως βρίσκεται, προς το παρόν, στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως την ένταξη της Αλβανίας, είναι σημαντικό να διαχωριστεί με στρατηγικό τρόπο, έτσι ώστε να μη δώσει την ευκαιρία εκμετάλλευσης αυτής της κατάστασης από εξωτερικούς παράγοντες. Ο προβληματισμός, όμως, είναι γενικότερος, διότι η Αλβανία αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για το θέμα της ΑΟΖ κι ανήκει στα στρατηγικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την καθιέρωσή της. Κατά συνέπεια, το πεδίο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πεδίο δράσης, έτσι ώστε να λειτουργήσει καταλυτικά. Αυτοί δεν είναι αυθαίρετοι ισχυρισμοί, αντιθέτως βασίζονται στην ιδέα ότι η δημιουργία της Αλβανίας το 1912 έχει όντως ένα νόημα και για την Ιταλία και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα ενισχυμένο συμμαχικό πλαίσιο, που λειτουργεί με συνέπεια και συνοχή με το νοητικό σχήμα που αναπτύξαμε. Η διαπραγμάτευση αυτή δεν ανήκει, λοιπόν, σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, όπως πιστεύουν εθνικιστές από τις δύο πλευρές. Επιπλέον, η συμμαχία δεν υπονοεί ταύτιση, αλλά αλληλοσεβασμό ως προς τα χαρακτηριστικά του καθενός. Δεν υπάρχει, λοιπόν, πλαίσιο απορρόφησης από καμία πλευρά. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για μια οθωμανική σχέση ή νεοοθωμανική. Δεν εκμεταλλεύεται ο ένας τον άλλον για το δικό του όφελος. Η Αλβανία και η Ελλάδα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ο καθένας παραμείνει σε ρατσιστικές θέσεις που δεν έχουν νόημα για μας, δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα και θα βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου ένας εξωτερικός παράγοντας μπορεί να μεγεθύνει τις τριβές του ζεύγους. Πρέπει να καταλάβουν οι δύο χώρες ότι η ευρωπαϊκή γεωστρατηγική έχει επιρροή στην περιοχή. Με άλλα λόγια, πρέπει να είμαστε συνεπείς και στα νοητικά σχήματα της τοποστρατηγικής, που ερμηνεύει δυναμικά τις εξελίξεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε, λοιπόν, για δυο χέρια που ανήκουν στο ίδιο σώμα.

Ν. Λυγερός===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Παραβιάζει κάθε πολιτική και διπλωματική λογική η επίσκεψη Παπανδρέου στην Άγκυρα

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


  • Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται την Άγκυρα, ενώ ο Ερντογάν προκαλεί την Ελλάδα
  • Εισηγήσεις για να αναβληθεί η επίσκεψη Παπανδρέου στην Άγκυρα
  • Τι πάει να συζητήσει ο Παπανδρέου με τον Ερντογάν, όταν έχει υποχωρήσει σε όλα τα μέτωπα εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας;
Τον περασμένο Μάιο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας δήλωνε, προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών, πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν....
πρόκειται να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ, διότι κάτι τέτοιο «θα επιβάρυνε τις διερευνητικές επαφές» Αθηνών και Άγκυρας. Σήμερα, και με τον διάδοχό του εξαιρετικά προσεκτικό σε ό,τι (δεν) λέει, τα περί «μη επιβάρυνσης των διερευνητικών συνομιλιών» μοιάζουν με χοντρό φανταρίστικο αστείο.

Η Άγκυρα αγνοεί απολύτως το «επίπεδο» των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, δεν ανησυχεί μήπως και «επιβαρύνει» τίποτε από την πλευρά της, έχει κουρελιάσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας «ορίζοντας» από την πλευρά της ΑΟΖ για την ίδια και τους γείτονές της κατά το πώς αυτή νομίζει και όπως της αρέσει! Όσο για τις περιβόητες, κατεψυγμένες τώρα, «διερευνητικές» (που προφανώς περιμένουν την «ώρα» τους), αυτές προκαλούν πλέον θυμηδία στα παρασκήνια του υπουργείου Εξωτερικών.

Σήμερα, στο μέγαρο της λεωφόρου Β. Σοφίας υποτίθεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα κάποια προετοιμασία της επίσκεψης που (υποτίθεται ότι) θα πραγματοποιήσει η Τουρκία ως τις αρχές Νοεμβρίου ο Γ. Παπανδρέου, επικεφαλής ομάδας υπουργών. Κατά τον τουρκικό τύπο (Hurriye), το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού θα έχει σαν στόχο την «αναβάθμιση» των διμερών σχέσεων σε «όλα τα επίπεδα». Η Αθήνα, πάντως, περιορίζεται στο να μην διαψεύδει τέτοιες πληροφορίες. Άλλωστε, πολιτικοί και πολίτες στην Ελλάδα συνήθισαν πια να λαμβάνουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας από τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και Τούρκους πολιτικούς…

Κρίση μεγαλείου

Η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας των στρατιωτικών κινήσεων της Άγκυρας περί το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακή καθώς περνά ο καιρός. Το υπουργείο Εξωτερικών, παγίως «ψύχραιμο» σε τέτοιες δύσκολες υποθέσεις, «παρακολουθεί» τις εξελίξεις (οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν πολύ δουλειά πάλι) και η Ελληνική ηγεσία εμφανίζεται ιδιαιτέρως ικανοποιημένη, διότι και η Ε.Ε. και η Ουάσινγκτον, όπως και η Μόσχα, έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για τα επιθετικά παιχνίδια του βαρέως ασθενούντος πλέον από κρίση μεγαλείου Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οχυρωμένη πίσω από την ευρωατλαντική δυσαρέσκεια και πάντοτε προβάλλοντας σταθερά τη λογική της ανάγκης να μην «παγιδευτεί» η Ελλάδα στα δίχτυα των στρατιωτικών προκλήσεων της Τουρκίας και «συρθεί» (το αγαπημένο ρήμα της Ελληνικής ηγεσίας) σε οδυνηρές διαπραγματεύσεις με την γείτονα χώρα, η Ελληνική ηγεσία, καθησυχασμένη, αδρανεί πολιτικά, προκαλώντας όμως ποικίλα ερωτήματα με αυτή ακριβώς την στάση της.

Οι δύο εκτιμήσεις

Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται η Ελληνική κυβέρνηση και σήμερα, Οκτώβριο του 2011, στην υπόθεση των ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε δύο υποθέσεις:
Είτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διαθέτει ένα πολιτικό σχέδιο, βάσει του οποίου θα αναλάβει κάποια πολιτική δράση την «κατάλληλη στιγμή», όταν η δυναμική της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή προκαλέσει νέα «δεδομένα» για Ελλάδα και Κύπρο
Είτε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο και απλώς παρακολουθεί ως καλός «κουλ» παρατηρητής τα της Ανατολικής Μεσογείου, τοποθετημένος (και «εξασφαλισμένος») σε μία «γραμμή» δίπλα στο Ισραήλ, με την πεποίθηση και τη γνώση ότι το όλο «παιχνίδι» έχει αναλάβει να εποπτεύει και να «ελέγχει» στρατιωτικά, αν και όποτε χρειαστεί, η Ουάσινγκτον με την ισχυρότατη αεροναυτική μηχανή της στη Μεσόγειο.

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα δεν προστατεύονται. Στα διπλωματικά παρασκήνια εκτιμάται ως βέβαιο ότι η Αθήνα έχει αθορύβως υποκύψει, χωρίς να δώσει καν μία πολιτική μάχη, στην τουρκική «απαίτηση» να μην έχει παρά μόνο χωρικά ύδατα και σε καμία περίπτωση υφαλοκρηπίδα το Καστελόριζο. Γίνεται λόγος δηλαδή για μία μεγάλη ήττα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που εξηγεί έτσι και το γιατί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εμφανίζεται απρόθυμη να ανακοινώσει Ελληνική ΑΟΖ σε επαφή με την Κυπριακή. Εξηγείται έτσι και το ότι η Τουρκία υποστηρίζει στις «διερευνητικές» για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν περιλαμβάνεται συζήτηση υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, που είναι για την Άγκυρα «ξεχωριστή» περίπτωση.

Εθνικό τσαλάκωμα

Ήδη, λοιπόν, η Ελλάδα μετράει απώλειες στην υπόθεση των ΑΟΖ μίας περιοχής με τεράστια, καθώς φαίνεται, οικονομική αξία και με αδιαμφισβήτητο γεωστρατηγικό βάρος, μίας περιοχής στην οποία η Τουρκία έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι το δυνατόν για να επιβάλει με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα μία «ισχυρή παρουσία», όπως το λέει ο Ερντογάν και να αποβάλλει από εκεί την Ελλάδα.

Μπορεί να υπολογίζει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εκτίμηση της ηγεσίας των ανήσυχων Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι «τελικώς» δεν θα επιχειρήσει σε αυτή τη φάση μία «πολεμική» περιπέτεια η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στο διπλωματικό πεδίο σημασία έχει ότι η Ελλάδα ηττάται, με πρώτη την ήττα της στο «τσαλάκωμα» της Ελληνικής κυριαρχίας στο Καστελλόριζο.

Η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμη (η Λευκωσία το τήρησε αυτό), και όμως η Αθήνα βρίσκεται να «κουβεντιάζει» υπογείως την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων με την Άγκυρα, που ακολουθεί μία διεθνώς παράνομη, νομικά γυμνή, τυχοδιωκτική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέο-οθωμανική μεγαλομανία του ντουέτου Ερντογάν – Νταβούτογλου μπορεί να προκαλέσει τελικώς ζημιές στην Τουρκία, καθώς η «αυτοκρατορική» ακροβασία που επιχειρούν μεταξύ των συμμάχων της Δύσης και του Αραβικού κόσμου ενέχει κινδύνους. Αλλά απέναντι σε αυτό, η Αθήνα δεν κάνει τίποτε, δεν ρισκάρει τίποτε, δεν ακολουθεί καμία «σταθερά» και δείχνει μόνο έτοιμη να συμμορφωθεί με εξελίξεις που τρίτοι θα διαμορφώσουν. Ούτε καν επιχειρεί να φέρει την υπόθεσης της τουρκικής πολιτικής κατά της Ελλάδας στην πολιτική συνεργασία της Ε.Ε., όπου υπάρχει και συμβατικό πλαίσιο «συνδρομής» από εταίρους.

Ο διακριτικός ΥΠΕΞ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης, που αρχικά έστειλε κάποια «σήματα» στις υπηρεσίες του υπουργείου του για μία αλλαγή της διπλωματίας του «μην ενοχλούμε», δεν φαίνεται να είναι κι αυτός διατεθειμένος σήμερα να ενοχλήσει κανέναν «τρίτο», κάτι με το οποίο προφανώς δεν διαφωνεί και ο πρωθυπουργός.

Έτσι, η Άγκυρα με την «πολιτική των κανονιοφόρων», απαγορεύει στην Ελλάδα να πραγματοποιεί έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της, φτάνει η ίδια η Τουρκία να «βολτάρει» και να ερευνά εντός και εκτός αυτής, να «αφαιρεί» υφαλοκρηπίδα από το Καστελλόριζο και να καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου για μία διμερή συμφωνία που θα «μοιράζει» χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα κατά τις «ανάγκες της Τουρκίας» και που θα οδηγούσε ίσως και σε «συνεταιρισμούς» αξιοποίησης ενεργειακών πόρων (προς ικανοποίηση και των ΗΠΑ).

Αν ο πρωθυπουργός μεταβεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία, προσεχώς, για συνομιλίες «κορυφής», τότε θα πρέπει λογικά να προκύψει από τις εκεί συνομιλίες του κάποιο «κορυφαίο» αποτέλεσμα, πέρα από τα γνωστά περί οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής συνεργασίας (την τελευταία την έχουν, άλλωστε, προωθήσει ήδη επιτυχώς τα Ελληνικά ιδιωτικά κανάλια).

Και μόνο η υπόθεση της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου και οι πολιτικές της Άγκυρας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα καθιστούσαν κραυγαλέα πολιτική αποτυχία της Ελλάδας μία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία που θα κινούνταν σε επίπεδο «βελτίωσης διμερών σχέσεων» γενικώς, με ανταλλαγές θερμών χειραψιών και γελαστά προσωπεία ηγετών ενώπιον φωτογράφων και τηλεοπτικής κάμερας.

Ίσως γι αυτό στην Αθήνα, στα διπλωματικά παρασκήνια, γίνεται ήδη λόγος για κάποιες εισηγήσεις που είναι αντίθετες με την ιδέα της πραγματοποίησης συνομιλιών «κορυφής» στην Τουρκία.

===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .