Η προδοσία συνεχίζετε ...

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

                                  Ύποπτα παιχνίδια με τα κοιτάσματα της Κρήτης

Ύποπτα παιχνίδια (αν και άκρως αναμενόμενα) έχουν αρχίσει και παίζονται στο «καυτό» ζήτημα των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογοναθράκων που έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης εντός της ελληνικής ΑΟΖ . Παιχνίδια που σίγουρα έχουν σχέση με την πορεία της οικονομίας της χώρας, αλλά και με την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έτσι, ενώ πριν δύο εβδομάδες στην Βουλή αναφερόμενος στο αίτημα του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου να προχω
ρήσει η Ελλάδα άμεσα σε γεωτρήσεις  χωρίς να περιμένει αποτελέσματα διαγωνισμών για «τεχνικούς συμβούλους", ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο θέμα άφησε να εννοηθεί ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την πρώτη γεώτρηση λέγοντας μάλιστα «Σε λίγες ημέρες θα έχουμε ευχάριστα νέα», κάποιος ή κάποιοι του «έβαλαν φρένο».
Όμως πριν λίγο ενημερώνοντας σχετικά τις επιτροπές Εξωτερικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής είπε ότι «Η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος 20ετίας και πριν την εξόρυξη μεσολαβούν πολλά χρόνια προετοιμασίας. Είδατε στην Κύπρο ότι προσέλαβαν τον πρώτο τεχνικό σύμβουλο το 2005 και το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά το 2011. Κανείς δεν πρέπει να εξαπατά τον ελληνικό λαό υποστηρίζοντας ότι αύριο, του χρόνου ή τον μεθεπόμενο χρόνο, μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσδοκά πολλά δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων»!

 Καμία σχέση με ότι δήλωνε δηλαδή  ο ίδιος δυο εβδομάδες πριν.

Και σε ότι αφορά την Κύπρο, ούτε το 2011 δεν θα τρυπούσε αν δεν είχε τις εγγυήσεις ασφαλείας του Ισραήλ. Αλλά γιατί δεν αναφέρθηκε στο Ισραήλ που πέρσι εντόπισε τα κοιτάσματα, εφέτος τρύπησε και σε ένα χρόνο από σήμερα τα πλοία LNG θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο στα ελληνικά λιμάνια και το ελληνικό δίκτυο διανομής; 

Δηλαδή μέσα σε δύο-δυόμιση χρόνια το Ισραήλ θα εισπράττει «ζεστό χρήμα» και δεν μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα τις διαδικασίες και η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα ξεκινήσει να εισπράττει σε 20 χρόνια; Εδώ έχουμε (έχουν) ξεπουλήσει την χώρα για να δανειστούν 50 δισ. Ευρώ και μιλάμε για 20ετία για να γίνει εξόρυξη σε κάτι που υπάρχει, περιμένει να το φέρουν στην επιφάνεια και η αξία του υπολογίζεται μεταξύ 400 και 500 δισ. Ευρώ; 

Εκτός και αν περιμένουν ακριβώς αυτό: Την ολική χρεοκοπία της χώρας έτσι ώστε να συναφθούν πιο εύκολα τα αποικιακά συμβόλαια για το ελληνικό πετρέλαιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν αρνήθηκε ο υπουργός ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Απλά είπε ότι  «Σε ένα χρόνο, από σήμερα, το δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια  πού και πόσους υδρογονάθρακες έχει το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης»

Ακόμα και έτσι να είναι, ποιος εμποδίζει να ξεκινήσει άμεσα η εξόρυξη; Μήπως οι εταιρείες πετρελαίου που δεν θέλουν να δουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» να πέφτει, αφού σε κάθε τέτοιο mega-κοίτασμα που εντοπίζεται, έχουμε αμέσως πτωτικές τάσεις στην διεθνή αγορά. Και υπάρχει και ένα άλλο θέμα: Η αμερικανική κρατική υπηρεσία USGS υπεύθυνη για τα ενεργειακά αποθέματα, έχει κάνει ήδη ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για το που και ποια είναι τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης! Εμείς ακόμα τα ψάχνουμε;

Από εκεί και πέρα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφερόμενος στα τρία μικρά κοιτάσματα  της Δυτικής Ελλάδας για τα οποία επίσης ΘΑ γίνει διεθνής διαγωνισμός είπε ότι για μεν του Πατραϊκού η εκτίμηση που υπάρχει είναι για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών που αντιστοιχούν σχεδόν σε δύο Πρίνους, όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ γι' αυτό των Ιωαννίνων ανέφερε ότι «είναι πιθανόν να υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις», όπως και γι' αυτό στο Κατάκολο όπου νεότερες ενδείξεις πιθανολογούν μεγαλύτερο κοίτασμα.

Εμείς να πούμε ότι πρώτη φορά κάτω από τα πόδια ενός χρεοκοπημένου ανακαλύπτεται θησαυρός και ο χρεοκοπημένος αρνείται να σκάψει να τον βρει.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Στρατηγική και Ρόδος

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Όταν είσαι ένα όμορφο νησί δεν έχεις ανάγκη από στρατηγική. Τουλάχιστον έτσι νομίζεις. Τι ανάγκη έχει ένα τριαντάφυλλο από έναν ιππότη; Καμία, όσο το προστατεύει. Αν όμως λείψει κι εμφανιστεί η σελήνη με το τσεκούρι της, τότε δεν πέφτουν μόνο τα πέταλα. Όταν είσαι ένα όμορφο νησί, δεν κοιτάς τη θάλασσα. Η γη σου είναι πιο σημαντική. Τουλάχιστον έτσι νομίζεις. Τι ανάγκη έχει η χαρά από γνώσεις; Η Ρόδος πιστεύει ότι είναι ανεξάρτητη και αυτόβουλη. Δεν λογαριάζει τα Δωδεκάνησα με τον ίδιο τρόπο. Θυμίζει την Κέρκυρα με το Ιόνιο. Διότι δεν συνειδητοποιεί ότι οι ανοιχτές δομές είναι αυτές που με την ανθεκτικότητά τους, της εξασφαλίζουν την ελευθερία της. Κοιτάζει περισσότερο την οικονομία και όχι τη στρατηγική, διότι θεωρεί ότι είναι πιο σημαντική αυτές τις μέρες, δίχως να υπολογίσει το βάθος του χρόνου. Κοιτάζει το παρόν και δεν βλέπει τη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Θέλει άμεση λύση ακόμη και αν δεν έχει διάρκεια. Ενώ η Ανθρωπότητα και ο Χρόνος λειτουργούν σε άλλο πλαίσιο. Έχει το ρόλο της πριγκίπισσας και δεν προσέχει τι σημαίνει ευγενής στη στρατηγική. Προσέχει μόνο την άνεση και την ευχαρίστηση και προετοιμάζεται για τα παιδιά της, δίχως να αντιλαμβάνεται τις θυσίες που κάνει η στρατηγική για να αντέξει τις πιέσεις και τις αλλαγές φάσης. Λειτουργεί με την έννοια της περιόδου, ενώ η στρατηγική σκέφτεται με το χρόνο. Δεν μελετά το στρατηγικό σχεδιασμό και θέλει να αποκτήσει εμπειρίες, γιατί δεν ξέρει ότι είναι το συνονθύλευμα των λαθών. Νομίζει ότι διαθέτει μια κυρίαρχη στρατηγική, ενώ δεν κάνει ό,τι θέλει αλλά ό,τι μπορεί. Και βλέπει το έργο της στρατηγικής ως ουτοπικό, ενώ είναι το μόνο που έχει και βάθος και βαρύτητα. Δεν έχει βαριά βιομηχανία και βασίζεται στον τουρισμό αποκλειστικά, ενώ αν χρησιμοποιούσε το τρυπάνι που διαθέτει θα είχε στη διάθεσή της την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Κοιτάζει περισσότερο τις μάρκες παρά τα οικόσημα. Διαβάζει τις εφημερίδες και δεν της αρέσουν τα χοντρά βιβλία. Αν δεν ήταν όμως η ιστορία της, που είναι το έργο της στρατηγικής στην περιοχή, θα μιλούσε άλλη γλώσσα και δεν θα πρόσεχε τον ήλιο της δικαιοσύνης αλλά τη σελήνη της λήθης. Η στρατηγική θα προστατεύσει τη Ρόδο, ακόμα και αν η ίδια το μάθει μόνο από τα παιδιά της.

 Ν. Λυγερός