Παράδοξα σενάρια στρατηγικής

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Όταν εξετάζουμε την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο, ο προβληματισμός μας είναι τουρκικός. Με λόγια πιο στρατιωτικά, ο σχεδιασμός είναι απλός τουλάχιστον θεωρητικά.

Αν η Τουρκία επιχειρήσει μία απόβαση στο Καστελόριζο, η στρατιωτική απάντηση της Ελλάδας θα είναι άμεση, δηλαδή θα ενεργοποιηθεί όλο το σχέδιο που αφορά το Αιγαίο γενικότερα. Εδώ δεν θέλουμε να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα της άμυνάς μας, σ' αυτήν την περίπτωση που στην ουσία θα είχε τη μορφή της μάχης της Κύπρου.

Ποια θα ήταν η αντίδρασή μας στην επόμενη περίπτωση που αποτελεί περίπτωση πλάγιας επίθεσης; Σ' αυτήν την περίπτωση η Τουρκία θεωρεί ότι το Καστελόριζο δεν έχει Α.Ο.Ζ. Από αυτή την τεχνητή υπόθεση, συνεπάγεται ότι η τοποστρατηγική της περιοχής αλλάζει ριζικά, αφού η νέα τουρκική Α.Ο.Ζ θα έχει επαφή με την αιγυπτιακή Α.Ο.Ζ, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα κι η Κύπρος δεν θα συνορεύουν πια όσον αφορά στην Α.Ο.Ζ. Τότε η Τουρκία, δίχως ν' αμφισβητήσει την ελληνική οντότητα του Καστελόριζου, θα διαχειρίζεται οικονομικά όλη την περιοχή.

Το ερώτημά μας είναι το εξής: κατά πόσο ο ελληνικός στρατός θα μπορέσει να αντιδράσει απέναντι σε αυτό το φαινομενικά παράδοξο σενάριο στρατηγικής; Και μάλλον πιο ουσιαστικά στην πραγματικότητα, ποια θα είναι η πολιτική μας ηγεσία που θα αποφασίσει ότι πρόκειται τουλάχιστον για ένα χτύπημα, αν όχι για μία αιτία πολέμου με την Τουρκία. Αν δεν υπάρξει αντίδραση εκ μέρους μας, το Καστελόριζο θα μετατρεπόταν de facto, αν όχι de jure, σε τουρκικό νησί, διότι θα ήταν εντελώς αποκλεισμένο.

Βέβαια, ο αντίλογος υπάρχει και βασίζεται στην ιδέα ότι η έννοια της Α.Ο.Ζ αφορά μόνο και μόνο οικονομικά θέματα. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και γεωοικονομικό θέμα. Επιπλέον, λόγω της θέσης του προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή, ο μετασχηματισμός του γεωοικονομικού σε γεωστρατηγικό θα είναι όχι μόνο αναμενόμενος, αλλά και φυσιολογικός. Και τότε, μέσω των διαγραμμάτων Voronoi, θα επανέλθουμε ορθολογικά σε ένα τοποστρατηγικό πρόβλημα. Λόγω της τοποθεσίας, υπάρχουν αναλογίες με την περίπτωση της Ίμβρου και της Τενέδου, και με την περίπτωση της Κύπρου. Η πίεση που ασκείται σε μία μικρή περιοχή που έχει μεγάλες επιπτώσεις, μπορεί να πάρει πολλές μορφές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την ορολογία της μορφοκλασματικής ανάλυσης, έχουμε ένα μικρό ελκυστή σε μία τεράστια δεξαμενή έλξης. Ο ελκυστής είναι ορατός, αλλά όχι η δεξαμενή του, δίχως τα εργαλεία της τοποστρατηγικής. Η συμβολή της τελευταίας είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε αποτελεσματικά παράδοξα σενάρια στρατηγικής, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν και να φέρουν σε δύσκολη θέση την κλασική μας αντιμετώπιση της κυριαρχίας και της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεών μας. Η προετοιμασία μας πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα νοητική, έτσι ώστε να δούμε την επόμενη πραγματικότητα, πριν εμφανιστεί και την υποστούμε παθητικά.
Ν. Λυγερός=========================================================

Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Ερντογάν: Απειλεί με πυρηνικά και επίθεση στην γεώτρηση!

| 3 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


"Έχει κόψει αλυσίδες" (για να χρησιμοποιήσουμε μια αγοραία έκφραση) ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν και πλέον ανακοινώνει πιθανό πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικών όπλων και προειδοποιεί εμμέσως με ... καταβύθιση των δυτικών και ισραηλινών δυνάμεων γύρω από την εξέδρα της γεώτρησης στο "Οικόπεδο 12", μιλώντας στην τελετή αποδοχής της MILGEM.    Κατ' αρχήν, ουσιαστικά εξήγγειλε πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικών όπλων και εδώ θα πρέπει πλέον η ελληνική πλευρά να ξυπνήσει από τον λήθαργο. Οι σκέψεις απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα στην δεκαετία του ΄70 είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν έντονα προσεχώς. Είπε λοιπόν ο Ρ.Τ.Ερντογάν: κόμα και χώρες με εθνικό εισόδημα πολύ χαμηλότερο από το δικό μας αποφάσισαν να φτιάξουν πυρηνικά όπλα επειδή τα διέθεταν οι αντίπαλοί τους και το κατάφεραν. Αυτό μπορεί να κάνει και η Τουρκία αν χρειαστεί"!
Κατ' αρχήν, ποιοι είναι οι αντίπαλοι της Τουρκίας; Το Ιράν; Όχι βέβαια, φίλοι και σύμμαχοι είναι. Οι Κούρδοι;, οι Έλληνες; Μάλλον συνολικά οι δυτικοί!
Και για να μην μείνει καμιά αμφιβολία για το ποιος είναι ο εχθρός ιδού και ο συμβολισμός; Η τελετή αποδοχής του πλοίου και η ένταξή του στον τουρκικό στόλο έγινε την ημέρα της 473ης επετείου της νικηφόρου για τους Οθωμανούς ναυμαχίας της Πρέβεζας, όπως ήδη έχει γράψει το defencenet.gr.
Και ο Ρ.Τ.Ερντογάν θεώρησε σωστό και λογικό να αναγράψει τα εξής: "Τότε ο στόλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας νίκησε τον μεγαλύτερο σε μέγεθος στόλο της Δύσης και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο σήμερα. Συνιστώ στη διεθνή κοινότητα να διδαχτεί από το μάθημα της νίκης στην Πρέβεζα. Τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα δεν τελειώνουν στις ακτές μας. Ξεκινούν από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Διώρυγα του Σουέζ και φθάνουν μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό»
Οι ακόλουθοι Άμυνας των χωρών της Δύσης που είχαν προσκληθεί στην τελετή, νόμισαν αρχικά ότι δεν είχαν ακούσει καλά και ζήτησαν ολόκληρο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, όπου (εκεί δεν κάνουν λαρθοτυπίες, όπως κάπου αλλού) όταν δα πιστώθηκε ότι όντως ο Ερντογάν απειλούσε με καταναυμάχηση τους Δυτικούς! 
Η Milgem σε ποσοστό 100% έχει ναυπηγηθεί τα τουρκικά ναυπηγεία και σε ποσοστό 50% τα υποσυστήματά του πλοίου είναι δυτικά. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .