Αν πίστευαν πω είναι χαμένοι δεν θα συμφωνούσαν κ. Βαρουφάκη . Κάποιο λάκκο έχει η φάβα ... Το απευχόμαστε .

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015


 Γ. Βαρουφάκης: «Ήθελαν να πεθάνουμε από ασφυξία άλλα δεν τα κατάφεραν» 
Για αλλαγή σελίδας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Επιτεύχθηκε προσέγγιση, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τετράμηνη παράταση που επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup.
Είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, καθώς καταφέραμε μετά από κοπιαστική και εντατική εργασία να φθάσουμε σε μια κατ΄αρχήν συμφωνία, η οποία προβλέπει τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, με παράλληλα παράταση των ομολόγων του EFSF.
Σημαντικό στοιχείο, ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, είναι ότι έχει προβλεφθεί και ευελιξία στο πρόγραμμα, οι λεπτομέρειες της οποία θα αποφασισθούν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Οι κύριες δεσμεύσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τον κ. ΝτάΙσελμπλουμ είναι να υπάρξουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μην υπάρξουν μονομερείς δράσεις με αρνητικό αντίκτυπο, να διασφαλίζονται τα πλεονέσματα που θα προκύπτουν από τις διαρθρωτικές ρυθμίσεις.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ακόμη.ότι οι θεσμοί θα παράσχουν μια πρώτη άποψη για το αν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι επαρκείς. Για το σκοπό αυτό οι ελληνικές αρχές με τους θεσμούς θα συνεχίσουν το έργο τους άμεσα, καθώς τη Δευτέρα ξεκινούν οι συνομιλίες για την τελική απόφαση.
Με τη σειρά του ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι μια συμφωνία είναι εφικτή  αν όλοι έχουν λογική προσέγγιση και ότι στην αναζήτηση λύσης πρέπει να επικρατεί πνεύμα ορθολογισμού.
Η συμφωνία που επτεύχθη δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι καλή βάση, πρόσθεσε, θα αποτελεί θετική εξέλιξη αν φθάσουμε σε κάποιο συγκεκριμένοσ υμπέρασμα την Δευτέρα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε την προσπάθεια εποικοδομητική και το κείμενο που προέκυψε πολύ συνεκτικό που πρέπει να μελετηθεί με προσοχή. Το έργο που προκύπτει, από το κείμενο αυτό είναι μια σειρά από στάδια και προθεσμίες που πρέπει να υλοποιηθούν. Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ , η επόμενη προθεσμία είναι τα τέλη του Απριλίου όπου οι δυο πελυρές πρέπει να συμφωνήσουν για τον τελικό κατάλογο.
Η συμφωνία προβλέπει παράταση για τέσσερις μήνες -όχι έξι μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση- ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει «ευελιξία» και θα γίνει χρήση της.
Σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της παρούσας συμφωνίας.
Η παράταση, επίσης, θα χρησιμεύσει για να γεφυρώσει το χρόνο προς μία επόμενη συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, της Ελλάδας και των «θεσμών».
Τα 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο ταμείο αλλά ότιθα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην επιστολή συνόδευε το ελληνικό αίτημα για παράταση, και οι υπόλοιπες θα περιλαμβάνονται σε δήλωση προθέσεων που καλείται να κάνει η Αθήνα τη Δευτέρα.
Προϋποθέσεις είναι επίσης να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, να υπάρχει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και χρηματοοικονομική σταθερότητα και εκπλήρωση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων. 
Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, αλλά ο στόχος για πλεονάσματα παραμένει αλλά αυτά θα είναι «τα κατάλληλα» δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.
Συνοπτικά τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών:
Γιάννης Βαρουφάκης (Υπουργός Οικονομικών)
Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup για ν' αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Καταφέραμε να συνδυάσουμε την αποφασιστικότητα να είμαστε όρθιοι με μια επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική.
Καταφέραμε να συνδυάσουμε το σεβασμό στους κανόνες με το σεβασμό στη Δημοκρατία. Απέτυχε η προσπάθεια της προηγούμενες κυβέρνησης να μας εγκλωβίσει σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια
Διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά και να δείξεις έτοιμος για ρήξη. Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά και το ασφυκτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος.
Είναι ένα Σαββατοκύριακο χαράς και δημιουργίας - Αφήνουμε πίσω μας το Μνημόνιο και γινόμαστε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία αυτή είναι ένα πρώτο βήμα προς μια νέα κατεύθυνση - Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνάδουν με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Από τον Ιούλιο θα βάλουμε μπροστά για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας
Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά ή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία. Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την απομόνωση των Eurogroup των τελευταίων ετών.
Επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και δεν μπλοφάραμε, δημιουργήσαμε ερείσματα σε όλη την Ευρώπη. Οι εταίροι μας έχουν να κερδίσουν από μια «έξυπνη» αναδιάρθρωση του χρέους
Σήμερα η Ευρώπη ολόκληρη μπορεί να νιώθει ότι έχει ξεπεράσει τα τελεσίγραφα και τις διαρροές. Τον ΕΝΦΙΑ θα τον καταργήσουμε, επειδή είναι ένας άδικος φόρος
Η σημερινή συμφωνία βάζει τέρμα στους φόβους. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα βρουν χρήματα στα ΑΤΜ. Το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό όχι για αύριο ή την Τρίτη αλλά στο άπειρο.
Δεν υπάρχει καμία ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που στείλαμε και στο κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα.
Σήμερα η Ευρώπη ολόκληρη μπορεί να νιώθει ότι έχει ξεπεράσει τα τελεσίγραφα και τις διαρροές.
Καλώ όλα τα κόμματα, μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο, να μας φέρουν τις προτάσεις τους για το ποιες πρέπει να είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις.
Στο τέλος του τετραμήνου θα αξιολογηθούμε για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων - Αυτό δεν είναι Μνημόνιο.
Το Μνημόνιο τελείωσε - Εμείς θα κάτσουμε να γράψουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Εμείς δεν θέλαμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τα 10,9 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση. Υπάρχει ρητή δέσμευση ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες
Δεν έχουμε υπογράψει κανένα Μνημόνιο - Αυτή είναι μια πραγματικά καινούργια σελίδα/ Εμείς δεν θα κάνουμε ευχολόγια όπως οι κυβερνήσεις στο παρελθόν ότι θα βγούμε στις αγορές/
Έχουμε βρει ευήκοα ώτα για τα «swaps». Όταν έχεις ένα μη βιώσιμο χρέος, δεν μπορείς να βγεις στις αγορές
Δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο.
Δεν είμαστε σαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τον ΦΠΑ και να αυξήσουμε τις συντάξεις. Δεν δεσμευθήκαμε για πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος
Πόσους δημόσιους υπαλλήλους που απολύθηκαν παράνομα θα επαναπροσλάβουμε; Περίπου 2.500
Εγγυώμαι ότι στο κείμενο που θα παρουσιάσουμε τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει δέσμευση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Θα προωθηθούν τα νομοσχέδια για τα κόκκινα δάνεια και τις δόσεις για τις οφειλές στο Δημόσιο
Δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων το επόμενο τετράμηνο
Τα κίνητρα των ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ήταν πολιτικά/ Το σέβομαι αυτό
Το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι είχε λάθος παρονομαστή σχετικά με το δημοσιονομικό πλεόνασμα και το έλλειμμα
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν φαντάστηκαν ποτέ ότι θα μπορούσαν να πουν «όχι». Δεν είναι η ώρα για πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του κόμματος που έχασε τις εκλογές
Και οι δηλώσεις στην συνέντευξη του Γέρουν Ντάισελμπλουμ (Επικεφαλής Eurogroup):
Ναι στα ομολόγα EFSF , ευελιξία στο πρόγραμμα. Δέσμευση  για μεταρρυθμίσεις,δέσμευση για αποχή από μονομερείς δράσεις που έχουν επίπτωση στην ανάκαμψη.
Οι θεσμοί για το φετινό πλεόνασμα θα υπολογιστούν με βάση τις ελληνικές οικονομικές συνθήκες. Κατάλογος μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν οι δεσμεύσεις είναι επαρκείς. Την Δευτέρα θα δοθούν οι τελευταίες διευκρινίσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Αν καλύπτουν τα συμφωνηθέντα  τότε Δευτέρα βραδύ ή Τρίτη θα περάσει στα κοινοβούλια των υπολοίπων εταίρων
Η ΕΕ δεσμεύεται για διαβουλεύσεις και παράταση του EFSF ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης. Τη Δευτέρα περιμένουμε λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Εάν η λίστα είναι επαρκής, από την Τρίτη το πρωί θα μπορέσουμε να εκκινήσουμε τη διαδικασία. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις προς τους διεθνείς πιστωτές τους
Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί (Επίτροπος Οικονομικών θεμάτων της Ε.Ε.)
Έπρεπε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, ώστε να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη
Η  συμφωνία ήταν εφικτή αν υπάρχει λογική προσέγγιση, η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της €ζώνης
Η νέα συμφωνία επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις κινήσεις της αλλά πάντα σε συνάρτηση με τους υπάρχοντες κανόνες
Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν - Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους
Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει την ακλόνητη εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της
Η δημιουργία εμπιστοσύνης είναι το «κλειδί» - Γνωριζόμαστε σιγά-σιγά όλες αυτές τις εβδομάδες
Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία - Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα
Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές
Ιδού πώς τοποθετήθηκε και η Κριστίν Λανγκάντ (Διευθύντρια ΔΝΤ)
Το ΔΝΤ βλέπει την συμφωνία σαν μια σειρά από στάδια και προθεσμίες που θα γίνουν κάποιο χρόνο
Την δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει τι θα κάνει-με τις μεταρρυθμίσεις
Εμείς θα εξάγουμε συμπέρασμα και θα διατυπώσουμε τη γνώμη μας που θα μας οδηγήσει αν θα γίνει επαρκής αξιολόγηση
Στα τέλη Απριλίου θα γίνουν οι τελικές μεταρρυθμίσεις για να γινει η αξιολογηση
 Οι καταβολές χρημάτων θα γίνουν κανονικά εφόσον η αξιολόγηση θα  είναι θετική
: Το περιεχόμενο του κειμένου το οφείλουμε στον Ντάισελμπλουμ, που το συνέταξε