Η αγοραστική δύναμη του νομίσματος από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011 | 1 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Πόσο κόστιζε ένα ποδαράκι χοίρου στην αρχαιότητα; Πόσες ήταν οι αποδοχές ενός λεγεωνάριου στην αρχαία Ρώμη; Πόσα έπρεπε να ξοδέψει κανείς στα χρόνια του Βυζαντίου για ένα μεταξωτό ύφασμα; Σε αυτά τα ερωτήματα φιλοδοξεί να δώσει απάντηση η περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου με …θέμα «Το κόστος της Διατροφής. Πόσο κοστίζει τι…από την αρχαιότητα έως σήμερα» που θα πραγματοποιηθεί -με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου- στην Κύπρο από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012. Το Νομισματικό Μουσείο με 397 αρχαία, μεσαιωνικά και νεότερα νομίσματα και 8 οθωμανικά από τη Συλλογή του Παναγιώτη Κόκκα, που φυλάσσονται στο Μουσείο, θα πλαισιώσει την πρωτότυπη αυτή έκθεση, στην οποία θα συμμετέχει και το Επιγραφικό Μουσείο με ένα θραύσμα επιγραφής. Πρόκειται για την επιγραφή που σώζει απόσπασμα του Διατάγματος του Διοκλητιανού, την οποία εξέδωσε το 301 μ. Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας για να καθορίσει τις ανώτερες τιμές περίπου χιλίων προϊόντων -με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες – και να βάλει φράγμα στον πληθωρισμό της εποχής. Η έκθεση θα αποτελείται από πέντε ενότητες: «Αρχαία Ελλάδα. 5ος – 2ος αιώνας π. Χ.», «Ρώμη. 2ος – 5ος αιώνας μ. Χ.», «Βυζάντιο. 5ος – 15ος αιώνας», «Ελλάδα υπό ξένη κυριαρχία» και «Νεότερη Ελλάδα», οι οποίες θα περιλαμβάνουν ενδεικτικές τιμές και συνταγές. «Τα στοιχεία που παρατίθενται προέρχονται από γραπτές πηγές και από συγκρίσιμες αναφορές για μισθούς, αμοιβές, κόστος αγαθών και υπηρεσιών, τα οποία τεκμηριώνονται με ασφαλώς χρονολογημένα νομίσματα» τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων Μ. Λαγογιάννη – Γεωργακαράκου παρουσιάζοντας την έκθεση στο ΚΑΣ. Πάντως η έκθεση είναι αποκαλυπτική για τις οικονομικές συνθήκες των εν λόγω εποχών. Ίσως ο λεγεωνάριος του 2ου αιώνα μ. Χ. που έπαιρνε μισθό 300 δηνάρια να μην υπολόγιζε το κόστος των ειδών μιας λαϊκής. Ένας φτωχός όμως που έπαιρνε 1 δηνάριο την ημέρα σίγουρα θα σκεφτόταν πολύ πριν αγοράσει ένα ματσάκι αγκινάρες και δύο δωδεκάδες αυγά, που κόστιζαν 6 και 25 δηνάρια αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, ένα κιλό ψάρια κόστιζαν 24 δηνάρια. Στη Βυζαντινή εποχή, μια οικογένεια ήθελε 5 φόλλεις (χάλκινα νομίσματα) μόνο για τα λαχανικά και 3 φόλλεις για το ψωμί. Την ίδια περίοδο, ένα μεταξωτό ρούχο κόστιζε 72 χρυσούς σόλιδους, δηλαδή μισή χρυσή λίρα Αγγλίας. Με τα ίδια χρήματα μπορούσε κανείς να αγοράσει τότε, δυο σκλάβους ευνούχους που κόστιζαν από 30 έως 50 σόλιδους ο καθένας. Στα νεότερα χρόνια, το 1880 ένα κιλό γάλα είχε 35 λεπτά και το λάδι 80, όσο δηλαδή και το βοδινό κρέας. Το ψωμί πρώτης ποιότητας και τα μακαρόνια κόστιζαν 5,49 και 11,41 δρχ αντίστοιχα, το 1931.
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Μαγνητικός κινητήρας μηδενικού κόστους

| 2 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Η χαραυγή μιας νέας εποχής
Ο Μαγνητικός Κινητήρας είναι μια πολύ σημαντική και πολύ αρχαία επινόηση, η οποία έχει κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό για πάρα πολλά χρόνια, και με πολύ κόστος, έτσι ώστε να διατηρήση τα πανίσχυρα πετρελαϊκά καρτέλ μέσα στο παιχνίδι της αγοράς ενέργειας.

Σήμερα, αν και εξακολουθεί να αποσιωπάται ή να υποβαθμίζεται το γεγονός της ύπαρξης του από τα μεγάλα ελεγχόμενα ΜΜΕ, τα σημάδια των καιρών δείχνουν πως έφθασε ο χρόνος να περάση από το πειραματικό στάδιο στην εφαρμογή, έστω και χωρίς την βοήθεια της βιομηχανίας.

Ως προς το τεχνικό μέρος μπορούμε να πούμε μόνο -πολύ γενικά και θεωρητικά-, πως πρόκειται για μία κυκλική συστοιχία πηνίων και μαγνητών, τοποθετημένων γύρω από έναν άξονα σε θέσεις εναλλασσόμενης πολικότητας. Όταν το σύστημα αυτό τεθή σε λειτουργία δεν σταματάει να περιστρέφεται χωρίς την παρεμβολή του ανθρώπου.
Πρόκειται δηλαδή για μια ουσιαστικά αστείρευτη πηγή ενέργειας, μηδενικού κόστους και ταυτόχρονα μηδενικών τιμών μόλυνσης του περιβάλλοντος. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι το πειραματικό στάδιο έχει σχεδόν ξεπεραστεί και μένει να δούμε τις εφαρμογές που θα έχη η τεχνολογία αυτή , όσο και τις επιπτώσεις τους στην γενική εικόνα του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πρώτα από όλα, διαθέτοντας ένα μεταφερόμενο κινητήρα που δεν χρειάζεται να ενωθή με κανένα ηλεκτρικό ή άλλο δίκτυο παροχής για να λειτουργήση, θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε με μηδενικού κόστους ενέργεια σταθμούς αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού και να εξασφαλίσουμε την χωρίς κόστος μεταφορά του σε οποιαδήποτε περιοχή. Μια τέτοια αστείρευτη πηγή νερού, θα μπορούσε να αρδεύση απέραντες άνυδρες και ακαλλιέργητες εκτάσεις με αποτέλεσμα την μετατροπή του πλανήτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε έναν καταπράσινο παράδεισο !!

Η εφαρμογή της μετάδοσης της κίνησης με μαγνητικούς κινητήρες στα οχήματα (έχει ήδη πραγματοποιηθεί πειραματικά) θα φέρη επανάσταση στις συγκοινωνίες και το κυριώτερο : Σχεδόν θα εκμηδενίση τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς αγαθών με αποτέλεσμα την κάθετη άνοδο του βιοτικού επιπέδου για ξεκίνημα.

Η απεξάρτηση της παραγωγής από την κατανάλωση υλικών πηγών ενεργείας, εκτός των άλλων θα σημάνη και την πλήρη ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι τα πανίσχυρα καρτέλ που ελέγχουν όλες τις μορφές ενέργειας σήμερα, δεν πρόκειται να παραδώσουν αμαχητί την απόλυτη κυριαρχία που κατέχουν επάνω σε κάθε οικονομική, πολιτική, πνευματική και κυρίως σε κάθε επιστημονική δραστηριότητα. Με δεδομένο ότι τα κέντρα εξουσίας τους γνώριζαν πάντα και με κάθε λεπτομέρεια τις δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής, βλέποντας την ως επερχόμενη λαίλαπα που θα σαρώση τις τεχνολογίες αναλωσίμων καυσίμων του περασμένου αιώνα, έχουν ξοδέψει απίστευτα ποσά σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα υπέρ ενός σχεδίου με το οποίο ελπίζουν να ανατρέψουν την δυναμική αυτής της τεχνολογίας : Την κατοχύρωση εναλλακτικών, αλλά ελέγξιμων μορφών ενεργείας για την δημιουργία ενός μελλοντικού, δήθεν 'οικολογικού' παραδείσου.

Με υποσχέσεις σχεδιάζουν να παραπλανήσουν για μία ακόμη φορά την ανθρωπότητα με σκοπό να προκαλέσουν μια σύγχυση μεταξύ των 'πρασίνων' πηγών ενεργείας και να στρέψουν τα βλέμματα του κόσμου σε 'καθαρές' πηγές που όμως όλες απαιτούν μόνιμα εγκατεστημένες και φυσικά πολυδάπανες εγκαταστάσεις (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κλπ) και οι οποίες βεβαίως έχουν εκ των προτέρω κατοχυρωθεί από τα νεοταξικά καρτέλ και τους πολιτικούς υφισταμένους τους. Είναι ο μοναδικός τρόπος να περισώσουν την κυριαρχία τους και ταυτόχρονα να συντηρήσουν την ψευδαίσθηση στους υπηρέτες τους πως ελέγχουν τις πηγές κάθε μορφής πλούτου. Αυτό μάλιστα το θεωρούν ως το πιο σημαντικό, διότι χωρίς αυτούς είναι ανίσχυροι.

Το πλεονέκτημα όμως του μαγνητικού κινητήρα να είναι οικονομικά προσιτός, μεταφερόμενος και αυτόνομος σε σχέση με τον χώρο που βρίσκεται, είναι απόλυτα καταστρεπτικό για τα παραπάνω σχέδια. Πολύ σύντομα θα ζήσουμε όλοι τα αποτελέσματα αυτής επερχόμενης επανάστασης και καλό είναι να είμαστε σε θέση να διαχωρίζουμε τα 'πράσινα' και δήθεν 'οικολογικά' οράματα των δυναστών μας από την δυναμικότητα μιας πραγματικής απαλλαγής του πλανήτη από τις μολυσματικές μεθόδους μετατροπής αναλώσιμων υλικών σε ενέργεια.

Κώστας Σκανδάλης

Μερικά μόνο από τα πάμπολλα βίντεο που ήδη κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο :






 πηγή
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Χωρική θάλασσα, ραγιαδισμός και Casus Belli

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Το πλαίσιο της Χωρικής θάλασσας είναι ξεκάθαρο κι όμως υπάρχει μια τάση ραγιαδισμού που όχι μόνο αλλοιώνει τα πράγματα αλλά προωθεί στον δικό μας χώρο το Casus Belli. Η μελέτη των δεδομένων επαρκεί για να απορρίψει αυτήν την τάση και να δείξει το πεδίο δράσης.

Η Ελλάδα έχει καθορίσει το εύρος των 6 ΝΜ για τη χωρική θάλασσα με το Νόμο 230/17 Σεπτ.-13 Οκτ. 1936 (ΦΕΚ Α΄ 450/1936), ο οποίος επιβεβαιώνεται με τον νεώτερο Νόμο 187/20 Σεπτ. 1973, (ΦΕΚ Α΄ 261/1973). Στη συνέχεια κύρωσε την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας με το Νόμο 2321/1995 (ΦΕΚ 136 Α΄ από 23 Ιουν. 1995) η οποία καθορίζει το εύρος των 12 ΝΜ για τη Χωρική θάλασσα. Η Τουρκία έχει ορίσει εύρος 12 ΝΜ στην Μαύρη θάλασσα και στην Μεσόγειο με την υπ’ αριθμ. 8/4672 απόφαση του Υπουργικού της Συμβουλίου.

Καταλαβαίνουμε τώρα ότι σε όλο αυτό το πλαίσιο, το οποίο είναι φυσιολογικό, ότι η γενική κατάσταση είναι ότι τα 12 ΝΜ είναι μια παγκόσμια σταθερά για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Ενώ η Τουρκία και ο ραγιαδισμός μαζί της προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι σωστό να επιβάλουμε τα 12 ΝΜ στο Αιγαίο. Πολλοί από τους δικούς μας δεν ξέρουν και ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει για τα 12 ΝΜ και στην Μαύρη θάλασσα και στην Μεσόγειο και τους δημιουργείται η εντύπωση ότι έχει άλλη άποψη για όλο το θέμα. Κι όσον αφορά στο ραγιαδισμό, εκείνος μας εξηγεί ότι το Αιγαίο δεν είναι δίκαιο.

Ξεχνά βέβαια τις γενοκτονίες που διέπραξε η Τουρκία κατά τους Ασσυροχαλδαίους, τους Πόντιους, τους Εβραίους και τους Αρμένιους για να μην υπάρχει μη τουρκικό στοιχείο στην Τουρκία κι ότι αφάνισε τον Ελληνισμό από τις ακτές της και μας παρουσιάζει τα νησιά του Αιγαίου ως μία αδικία. Και δεν τους φοβίζει το γελοίο της υπόθεσης. Ακόμα κι αν δεν είχαν γίνει όλες αυτές οι γενοκτονίες, τις οποίες δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, η δικαιοσύνη θα ήταν η ίδια για τα νησιά του Αιγαίου.

Όλα τα νησιά που βρίσκονται πέρα από 3 ΝΜ της ακτής της Τουρκίας, ανήκουν στην Ελλάδα καθώς είναι ρητά γραμμένο και στην απόφαση των Έξι δυνάμεων και στη Συνθήκη της Λωζάνης. Και δεν υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα εναντίον της Ελλάδας.

Τώρα ότι η Ελλάδα στο άρθρο 2 του υπόψη κυρωτικού νόμου αναφέρει ότι επιφυλάσσεται όποτε κρίνει να επεκτείνει με Νόμο τη Χωρική θάλασσά της έως 12 ΝΜ, δεν είναι θέμα δικαιοσύνης αλλά απλής πολιτικής βούλησης. Εδώ ο ραγιαδισμός παίζει το ρόλο του και έχει πεδίο δράσης, διότι ο καθένας, όταν δεν μπορεί να σταθεί, βρίσκει δικαιολογίες. Όμως ο λαός δεν ξεχνά το ρητό του Ρίτσου: «Για να σε γονατίσουν πρέπει να γονατίσεις». Το εύρος της Χωρικής θάλασσας δεν μετριέται σε μήκος αλλά σε ύψος. 

Ν. Λυγερός
=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .