ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ "ΑΤΛΑΣ"

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014



Από το Εργαστήριο Σεισμολογίας Πανεπιστημίου Πατρών



Το σύστημα Άτλας αναφέρεται σε σύστημα προειδοποίησης των ανθρώπων που βρίσκονται σε ένα κτήριο για την άφιξη επικίνδυνων σεισμικών κυμάτων εντός μικρού χρονικού διαστήματος, προσφέρει βασική προστασία αυτών από μερικές καταρρεύσεις ενώ διαθέτει τα μέσα για την προσωρινή επιβίωση και τον εντοπισμό των χρηστών από τις Υπηρεσίες διάσωσης.  
Είναι κατασκευασμένο με το υλικό με το οποίο κατασκευάζεται το Eurofighter με ειδική επικάλυψη εποξικών ρητινών με αποτέλεσμα να μετατρέπει μία συνηθισμένη ντουλάπα υπνοδωματίου σε αντισεισμικό φρούριο.

Η σχεδίαση το είδος και η ποσότητα του υλικού πού χρησιμοποιείται είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων υπολογισμών και αριθμητικών μοντέλων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η ιδέα ξεκίνησε  από την παρατήρηση ότι σε όλους τους καταστροφικούς σεισμούς πολλοί διασωθέντες είχαν «καλυφθεί» κάτω από έπιπλα η σε μικρούς θύλακες που δημιουργήθηκαν μέσα στα ερείπια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα:

των παιδιών που ανακαλύφθηκαν από τα σωστικά συνεργεία αρκετές ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 της Καλαμάτας, κάτω από έναν καναπέ 
 των αδελφών που διασώθηκαν 3 ημέρες μετά από τον καταστροφικό σεισμό στο Guajarat της Ινδίας το 2001 έχοντας βρει καταφύγιο μέσα σε μία ξύλινη ντουλάπα,
 

Τα αδέρφια που σώθηκαν στην Ινδία  και κάτω ότι απέμεινε από το συγκρότημα κατοικιών  στο οποίο έχασαν την ζωή τους δεκάδες ένοικοι και εντοπίστηκαν τα αδέλφια μέσα σε μία ντουλάπα.


της νεαρής που έχοντας βρει καταφύγιο μέσα σε μία ντουλάπα ανασύρθηκε σώα από τα συνεργεία 81 ώρες μετά από τον σεισμό της Τουρκίας,



Ένα νεαρό θύμα του καταστροφικού σεισμού της Ινδίας 1999  που βρέθηκε 80 ώρες  μετά παγιδευμένο στα ερείπια αλά χωρίς να πάθει τίποτα, μέσα μία ντουλάπα.

STRETCHER IMAGE


Ένα νεαρό θύμα του καταστροφικού σεισμού της Ινδονησίας  που βρέθηκε 3 ημέρες μετά από το σεισμό κλεισμένο μέσα σε ένα ντουλάπι.

του παιδιού που βρέθηκε σώο κάτω από τόνους ερειπίων  μέσα σε μία ντουλάπα στον σεισμό του San Salvador

το τραγικό παράδειγμα του μικρού που σώθηκε στον σεισμό της 9ηςΣεπτεμβρίου της Πάρνηθας γιατί το σώμα του πατέρα του έδρασε σαν ασπίδα αλλά και άπειρα άλλα παραδείγματα

 
Στον Πρόσφατο σεισμό του Ιράν όπου έχασαν τη ζωή τους 25,000 άτομα ο επιζών που βρέθηκε 13 μέρες μετά ήταν κάτω από μία απλή ξύλινη ντουλάπα

Άλλωστε μία από τις βασικότερες οδηγίες που υπάρχουν σήμερα στα φυλλάδια του ΟΑΣΠ είναι να τρέχουμε να καλυφθούμε κάτω από σταθερά αντικείμενα στην περίπτωση ενός σεισμού.  Η ακόλουθη φωτογραφία είναι από φυλλάδιο οδηγιών του ΟΑΣΠ

  Ο Αντισεισμικός κλωβός Άτλας περνάει εξονυχιστικές δοκιμές από όλα τα στάδια της κατασκευής του και συνοδεύεται από δύο πιστοποιητικά  (ISO 9002, ΙΜΜS 7006). Κάθε ένα σύστημα ξεχωριστά δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες  σεισμικής φόρτισης στο εργαστήριο πριν διατεθεί στην αγορά. 


Κάθε ένα σύστημα δοκιμάζεται με πτώση τεμαχών μπετόν πολλών τόνων από διάφορα ύψη!

Κατασκευάστηκαν ειδικές πρέσες σύνθλιψης με δυνατότητα άσκησης δύναμης πολλών τόνων σε διάφορους άξονες!

Με το σύστημα ΑΤΛΑΣ  έχουμε  3 βασικά  πλεονεκτήματα:
  1. Δημιουργούμε ένα αντισεισμικό θύλακα μέσα στο σπίτι μας χωρίς να καταλαμβάνουμε επιπλέον χώρο
  2. ειδοποιούμαστε λίγα δευτερόλεπτα πριν φθάσουν τα καταστροφικά σεισμικά κύματα ώστε να προλάβουμε να καλύψουμε τον εαυτό μας η τα παιδιά μας,
  3. στην περίπτωση κατάρρευσης και εγκλωβισμού μας ένας έξυπνος ανιχνευτής ζωής που υπάρχει (προαιρετικά) ενσωματωμένος στην συσκευή μας εντοπίζει και ειδοποιούνται αυτόματα τα συνεργεία στην επιφάνεια ότι υπάρχει ζωή στα ερείπια και φυσικά υπάρχει και ένα μικρό πακέτο επιβίωσης που είναι ικανό  να μας συντηρήσει για αρκετό χρόνο μέχρι να μας διασώσουν. Το σύστημα περιέχει ακόμη και ράβδους που εκπέμπουν χημικό φως για να φωτίζεται ο χώρος που ευρίσκονται οι εγκλωβισμένοι.


  Το σύστημα ΑΤΛΑΣ αποτελείται από 2 μέρη, ένα ειδικά σχεδιασμένο κλωβό από συνθετικές ρυτίνες που προσαρμόζεται σε κάθε ντουλάπα χωρίς να καταλαμβάνει χώρο  (η ντουλάπα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται), μετατρέποντας την σε χώρο αυξημένης «αντισεισμικής αντοχής»  και ένα κουτί που περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό τμήμα της συσκευής.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζεται στην παρατήρηση ότι σε ένα σεισμό καταφθάνουν πρώτα τα σχετικά αβλαβή διαμήκη κύματα (P) και λίγα δευτερόλεπτα μετά τα καταστροφικά εγκάρσια (S) και επιφανειακά. Η διαφορά άφιξης των κυμάτων αυτών είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο για κάθε χιλιόμετρο που διατρέχουν.


 Η συσκευή ανιχνεύει αυτά τα πρώτα διαμήκη  κύματα και ειδοποιεί με ειδικό βομβητή τους ενοίκους της κατοικίας να καλυφθούν.  Ταυτόχρονα ανάβουν τα φώτα. Νέα μελλοντικά μοντέλα της συσκευής θα αξιοποιούν το δίκτυο αντισεισμικής κάλυψης του δικτύου υψηλής πίεσης φυσικού αερίου που αναπτύσσει το Παν/μιο Πατρών γύρω από την Πρωτεύουσα (σε πρώτη φάση και σε άλλες πόλεις αργότερα)  και θα αυξάνει τον χρόνο δράσεις σε 40-50 δευτερόλεπτα. Ειδικοί δέκτες γύρω από την πόλη θα αναγνωρίζουν τα επερχόμενα ισχυρά σεισμικά κύματα τα οποία ταξιδεύουν με πεπερασμένη ταχύτητα (3-4Χμ/δευτ) και θα ειδοποιούνται οι ένοικοι με ραδιοσήματα  που διαδίδονται με ταχύτητα 300.000Χμ/δευτ αφήνοντας σημαντικά περιθώρια για δράση.

Στην περίπτωση που υπάρξει εγκλωβισμένος στον αντισεισμικό θύλακα ειδικός ανιχνευτής ζωής θα εντοπίζει  την υπέρυθρη ακτινοβολία του σώματος, θα ενεργοποιείται αυτόματα και θα στέλνει ειδικό σήμα δια μέσου των ερειπίων στα σωστικά συνεργεία. Για όσους το επιθυμούν θα υπάρχει και η δυνατότητα πομποδέκτη  για επικοινωνία με τον έξω κόσμο
  
Ο χώρος θα φωτίζεται με χημικό ακίνδυνο φως.
   
photo

Στην καρδιά της συσκευής κτυπά ένας μικροϋπολογιστής ο οποίος καταγράφει και αξιολογεί τα σεισμικά κύματα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ  ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ  ΚΟΥΤΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ  ΠΕΡΙΕΧΕΙ:
Βιταμινούχο διάλυμα
Ξηρά Τροφή

Μάσκα σκόνης


 Ραδιόφωνο-Φακός-Σειρήνα