Δείτε τι έρχεται και κλάψτε ή ... γίνετε κι εσείς λαθρομετανάστες (( ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ))

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Μεταναστευτικές ροές 
Αν δεν ήταν ο Τραμπ δεν θα είχαμε πάρει χαμπάρι τι σχεδιάζουν αυτοί οι σκοτεινοί βρικόλακες για το άμεσο μέλλον του κόσμου όλου, με δικαιολογία την διάσωση του τρίτου κόσμου από την καταστροφή και με μέσο υλοποίησης τις διεφθαρμένες υπηρεσίες του, πάντα, ύποπτου ΟΗΕ... Από όσα μπόρεσα να καταλάβω, η διάσωση του τρίτου κόσμου συνίσταται στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετανάστευση περισσοτέρων 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες προηγμένες και ευημερούσες περιοχές της γης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ.
Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου στο Μαρακές (Μαρόκο), πρόκειται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ η «Παγκόσμια συμφωνία για την ασφαλή, συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση», η οποία αν και μη δεσμευτική, δημιουργεί Δίκαιο και καθιστά τη μετανάστευση ΔΙΚΑΙΩΜΑ των πολιτών της γης.
Η μοιρασιά έγινε ως εξής:
2,5 δισεκατομμύρια θα πάνε στην Ευρώπη και 2 δισεκατομμύρια στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο.
Ορισμένες χώρες που έχουν κυβερνήσεις που νοιάζονται για τον τόπο και τους ανθρώπους τους, και έχουν στρατηγική για την πορεία του κράτους τους, έχουν δηλώσει ότι δεν θα υπογράψουν τη συμφωνία. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, και εσχάτως προστέθηκε και η Ελβετία.
Σε ότι αφορά στην Ευρωπαϊκή ένωση που ανήκουμε που έχει πληθυσμό περίπου 450.000.000 κατοίκων (Όλη η Ευρώπη είναι γύρω στα 798.000.000), θα πρέπει να δεχθεί περίπου 1.500.000.000 πρόσφυγες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, συνέταξα έναν πίνακα κατανομής των μεταναστών ανά κράτος που δείχνει το αποτέλεσμα που θα έχει η συμφωνία στην σύνοδο του Μαρακές, αν βέβαια, την ψηφίσουν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Αν λάβετε υπ’ όψιν σας ότι πάνω από το 50% των ψήφων στον ΟΗΕ προέρχονται από κράτη μέλη του τρίτου κόσμού και αν, επίσης, λάβετε υπ΄ όψιν σας και έναν μεγάλο αριθμό «προοδευτικών» (προδοτικών) κυβερνήσεων που θα ψηφίσουν «ΝΑΙ» στο σχέδιο, καταλαβαίνετε σε τι κίνδυνο μπαίνει η ανθρωπότητα όλη.
Μελετήστε τον συνημμένο πίνακα και προσπαθήστε να αισθανθείτε γιατί η Αυστρία (πχ) δήλωσε ότι θα ψηφίσει «ΟΧΙ» στο σχέδιο. Προσπαθήστε επίσης να δείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα, που είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν διπλό πρόβλημα, αυτό της δημογραφικής κατάρρευσης και εκείνο της ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών, στη συντριπτική τους πλειονότητα μουσουλμάνων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η δράκα των υπανθρώπων που έχει βάλει μπροστά αυτό το εφιαλτικό σχέδιο, κατάφερε να δράσει ιεροκρυφίως. Εσείς είδατε ποτέ στις ειδήσεις των εφημερίδων ή των τηλεοράσεων κάτι σχετικό με αυτό το φλέγον ζήτημα; Εδώ στην Ελλάδα ακούσατε ποτέ τίποτα; Και όμως η Ελλάδα θα παραστεί και μάλλον θα ψηφίσει «ΝΑΙ» αν κρίνουμε από την στάση της όλα αυτά τα χρόνια.
Κόμματα, πολιτικοί, διανοούμενοι και δημοσιολογούντες σιωπούν και αφήνουν τη δράκα που προανέφερα να υπογράψει την καταστροφή μας ερήμην ημών. Από την άλλη πλευρά, άρχισε η ύπουλη προετοιμασία των Ελλήνων με προειδοποιητικά σποτάκια της αστυνομίας (δήθεν) για τις ευθύνες που θα έχουμε αν η συμπεριφορά προς τους «μετανάστες» δεν θα είναι η «πρέπουσα».

Οι χώρες που τονίζονται χρωματικά, δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν "ΟΧΙ", Γιατί άραγε; Τι φοβούνται; Εμείς που "θεωρητικά" θα γίνουμε 49 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 38 θα είναι μουσουλμάνοι, τι μπορούμε να κάνουμε που μας εξαφανίζουν με την θέληση των επίορκων κυβερνητών μας (παλαιών και νέων);
Τάκης Δακογλου


Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Υιοθέτηση της  Παγκόσμιας Συμφωνίας για την  ασφαλή, τακτική και ομαλή μετανάστευση
Μαρακές, Μαρόκο, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2018
Αποτελέσματα της διάσκεψης
Σχέδιο εγγράφου έκθεσης της διάσκεψης
Σημείωμα του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης
 1. Με το ψήφισμα 72/244, η Γενική Συνέλευση επιβεβαίωσε την απόφασή της ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα υιοθετήσει την Παγκόσμια Συμφωνία για Ασφαλή, Τακτική και Ομαλή Μετανάστευση και θα οδηγήσει ως αποτέλεσμα διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων στην υιοθέτηση  του συμφώνου με τίτλο «Παγκόσμιο Σύμφωνο Ασφαλούς, Τακτικής και Ομαλής Μετανάστευσης» και ότι το αποτέλεσμα των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν κατ ‘εφαρμογή στο ψήφισμά του 71/280 θα διαβιβαστεί από τον Πρόεδρο της Γενικής  Συνέλευσης στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για έγκριση.
 2. Το κείμενο του συμφωνηθέντος αποτελέσματος των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το ψήφισμα 71/280 και υπό την καθοδήγηση των συνδιευκολυντών Juan José Gómez Camacho (Μεξικό) και Jürg Lauber (Ελβετία), την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 (βλέπε παράρτημα), και διαβιβάζεται στην Διάσκεψη προς έγκριση, σύμφωνα με την παράγραφο 6 στοιχείο β) του ψηφίσματος 72/244.
Παράρτημα
Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Τακτική και Ομαλή μετανάστευση
Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι Ύπατοι Εκπρόσωποι, που συναντιόμαστε στο Μαρόκο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2018, επιβεβαιώνοντας τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αποφασισμένοι να προβούμε σε μια
σημαντική συμβολή στην ενισχυμένη συνεργασία για τη διεθνή μετανάστευση σε όλες τις διαστάσεις της, έχουμε υιοθετήσει αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Τακτική και Ομαλή μετανάστευση:
Προοίμιο
 1. Αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο βασίζεται στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 2. Στηρίζεται επίσης στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα · το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα · τα άλλα βασικά διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα
 3. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του Πρωτοκόλλου για την Πρόληψη, Καταστολή και τιμωρία της εμπορίας προσώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών, και το Πρωτόκολλο κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα · την σύμβαση και τη συμπληρωματική σύμβαση για την Κατάργηση της Δουλείας, το δουλεμπόριο και τα ιδρύματα και πρακτικές παρόμοιες με τη δουλεία. Την Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές. τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης σε αυτές τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία και / ή απερήμωση, ιδίως στην Αφρική · τη συμφωνία των Παρισίων · 2 και τις διεθνείς συμβάσεις Οργάνωσης Εργασίας, συμβάσεις για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας και της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού 3, επίσης την ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 · την Ατζέντα δράσης της Αντίς Αμπέμπα της Τρίτης Διεθνούς Διάσκεψης για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. το Πλαίσιο Sendai για την μείωση του κινδύνου καταστροφών 2015-2030 · και τη Νέα Αστική Ατζέντα.
 4. Οι συζητήσεις για τη διεθνή μετανάστευση σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι καινούριες. Υπενθυμίζουμε τις προόδους που έγιναν μέσω του Διάλογου υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή μετανάστευση και ανάπτυξη το 2006 και το 2013. Εμείς επίσης αναγνωρίζουμε τις συνεισφορές του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που ξεκίνησε το 2007. Αυτές οι πλατφόρμες άνοιξαν το δρόμο για τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μέσω των οποίων δεσμευθήκαμε να εκπονήσουμε ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους πρόσφυγες και να υιοθετήσουμε αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Τακτική και Ομαλή Μετανάστευση, σε δύο χωριστές διαδικασίες. Τα δύο παγκόσμια Σύμφωνα, μαζί, παρουσιάζουν συμπληρωματικά διεθνή πλαίσια συνεργασίας τα οποία εκπληρώνουν τις αντίστοιχες εντολές τους, όπως διατυπώνονται στη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και μετανάστες, που αναγνωρίζει ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολλές κοινές προκλήσεις και παρόμοιες ευπάθειες.
 5. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δικαιούνται τα ίδια καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες, που πρέπει να είναι σεβαστά, προστατευμένα και εκπληρωμένα ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι διαφορετικές ομάδες που διέπονται από ξεχωριστά νομικά πλαίσια. Μόνο οι πρόσφυγες δικαιούνται τη συγκεκριμένη διεθνή προστασία που ορίζεται από το Ειδικό Διεθνές Προσφυγικό Δίκαιο. Αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο αναφέρεται στους μετανάστες και παρουσιάζει ένα πλαίσιο συνεργασίας που αντιμετωπίζει την μετανάστευση σε όλες τις διαστάσεις του.
__________________
Διεθνής Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων, Σύμβαση για την  εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, τη σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλης
σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού,
Διεθνής σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των διακινούμενων εργαζομένων και των μελών της οικογενείας  τους, την Διεθνή Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των προσώπων από την εξαναγκασμένη εξαφάνιση, και την
Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
2 Το εγκεκριμένο το πλαίσιο της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος στην FCCC / CP / 2015/10 / Add.1, απόφαση 1 / CP.21.
3.Σύμβαση μετανάστευσης για την απασχόληση (αναθεωρημένη), 1949 (αριθ. 97), Σύμβαση μεταναστών  εργαζομένων  (συμπληρωματικά προσχέδια), 1975 (αριθ. 143), Σύμβαση για την ίση μεταχείριση (κοινωνική ασφάλιση), 1962
(Αριθ. 118) και Σύμβαση Εγχώριων Εργαζομένων, 2011 (αριθ. 189).
_____________________________________________________________
 1. Ως συμβολή στην προπαρασκευαστική διαδικασία για αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο, αναγνωρίζουμε τις εισροές που μοιράζονται τα Κράτη Μέλη και οι σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς κατά τη διάρκεια των φάσεων διαβούλευσης και απογραφής, καθώς και την έκθεσης του Γενικού Γραμματέα με τίτλο “Να γίνει η μετανάστευση δουλειά για όλους”.
 2. Αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου διαλόγου και της διεθνούς συνεργασίας για τη μετανάστευση.
Βασίζεται στην ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 και στην Ατζέντα δράσης της Αντίς Αμπέμπα και ενημερώνεται με τη Διακήρυξη του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου για τη Διεθνή Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Βασίζεται στην πρωτοποριακή εργασία του πρώην ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για τη Μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής του της 3ης Φεβρουαρίου 2017.
 1. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο παρουσιάζει ένα μη νομικά δεσμευτικό, συνεργατικό πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη στη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ενθαρρύνει την Διεθνή συνεργασία όλων των σχετικών φορέων στον τομέα της μετανάστευσης, αναγνωρίζοντας ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του την μετανάστευση, και υποστηρίζει την κυριαρχία των κρατών και των υποχρεώσεων τους βάσει του Διεθνούς δικαίου.
Το όραμά μας και οι κατευθυντήριες αρχές μας
 1. Αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο εκφράζει τη συλλογική μας δέσμευση για τη βελτίωση της συνεργασίας για τη διεθνή μετανάστευση.
Η μετανάστευση αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλη την ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι είναι πηγή της ευημερίας, της καινοτομίας και της αειφόρου ανάπτυξης στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας και ότι αυτές οι θετικές επιπτώσεις μπορούν να βελτιοποιηθουν με την καλυτέρευση της διακυβέρνησης της μετανάστευσης. Η πλειοψηφία των μεταναστών σε όλο τον κόσμο ταξιδεύουν, ζουν και εργάζονται με ασφαλή, τακτικό και ομαλό τρόπο. Παρόλα αυτά, η μετανάστευση επηρεάζει αναμφίβολα τις χώρες μας, τις κοινότητες, τους μετανάστες και τις οικογένειές τους με πολύ διαφορετικούς και ενίοτε απρόβλεπτους τρόπους.
 1. Είναι ζωτικής σημασίας να μας ενώνουν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της διεθνούς μετανάστευσης, αντί να μας χωρίζουν. Αυτό Το Παγκόσμιο Σύμφωνο καθορίζει την κοινή μας κατανόηση, τις κοινές ευθύνες και την ενότητα του σκοπού όσον αφορά την μετανάστευση, καθιστώντας την, εργασία για όλους.
Κοινή κατανόηση
 1. Αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο είναι το προϊόν μιας πρωτοφανούς επανεξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανοικτής, διαφανούς και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίας. Μοιραστήκαμε την πραγματικότητά μας και ακούσαμε διαφορετικές φωνές, εμπλουτίζοντας και διαμορφώνοντας την κοινή μας κατανόηση αυτού του περίπλοκου φαινομένου. Μάθαμε ότι η μετανάστευση είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του δικού μας παγκοσμιοποιημένου κόσμου, συνδέοντας τις κοινωνίες εντός και σε όλες τις περιοχές, καθιστώντας μας όλες σε χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει συνεχής ανάγκη για διεθνείς προσπάθειες για την ενίσχυση της γνώσης μας και της ανάλυσης της μετανάστευσης, καθώς οι κοινές κατανοήσεις θα βελτιώσουν τις πολιτικές που αποδεσμεύουν το δυναμικό της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Πρέπει να συλλέξουμε και να διαδώσουμε ποιοτικά δεδομένα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σημερινοί  και οι δυνητικοί  μετανάστες είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις επιλογές τους για ασφαλή, τακτική και ομαλή μετανάστευση και γνωρίζουν τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης. Πρέπει επίσης να παρέχουμε στους πολίτες μας πρόσβαση σε αντικειμενικές, βασισμένες σε τεκμήρια, σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη και τις προκλήσεις της μετανάστευσης, με σκοπό τη διάλυση παραπλανητικών αφηγήσεων  που δημιουργούν αρνητικές αντιλήψεις για τους μετανάστες.
Κοινές ευθύνες
 1. Αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο προσφέρει ένα όραμα 360 μοιρών για τη διεθνή μετανάστευση και αναγνωρίζει ότι είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την βελτιστοποίηση των συνολικών οφελών της μετανάστευσης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους και τις προκλήσεις για τα  άτομα και τις κοινότητες  στις χώρες καταγωγής, διέλευσης και προορισμού. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ευκαιρίες αυτού του παγκόσμιου φαινομένου από μόνη της. Με αυτή τη συνολική προσέγγιση, στοχεύουμε να διευκολύνουμε την ασφαλή, τακτική και ομαλή μετανάστευση, μειώνοντας ταυτόχρονα την επίπτωση και τον αρνητικό αντίκτυπο της παράνομης μετανάστευσης μέσω της διεθνούς  συνεργασίας και τον συνδυασμό των μέτρων που προτείνονται σε αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο. Αναγνωρίζουμε τις κοινές μας ευθύνες μεταξύ μας ως κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των αναγκών του άλλου και τις ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση και μια γενική υποχρέωση σεβασμού, προστασίας και εκπλήρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό τους καθεστώς, προωθώντας παράλληλα την ασφάλεια και την ευημερία όλων των κοινοτήτων μας.
 2. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο στοχεύει στο μετριασμό των δυσμενών παραγόντων και των διαρθρωτικών παραγόντων που εμποδίζουν την οικοδόμηση και τη διατήρηση των βιώσιμων μέσων διαβίωσης στις χώρες προέλευσής τους, υποχρεώνοντάς τα έτσι να αναζητήσουν ένα μέλλον αλλού. Προτίθεται να μειώσει τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες σε διάφορα στάδια της μετανάστευσης, προστατεύοντας και εκπληρώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και παρέχοντάς τους φροντίδα και βοήθεια. Επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις νόμιμες ανησυχίες των κοινοτήτων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι κοινωνίες υφίστανται δημογραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές σε διαφορετικές κλίμακες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις και να προκύψουν από την μετανάστευση. Προσπαθεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες που επιτρέπουν σε όλους τους μετανάστες να εμπλουτίσουν τις κοινωνίες μας μέσω του ανθρώπινων, οικονομικών και κοινωνικών ικανοτήτων, και έτσι να διευκολύνουν τη συμβολή τους στην αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ενότητα σκοπού
 1. Αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο αναγνωρίζει ότι η ασφαλής, τακτική και ομαλή μετανάστευση λειτουργεί για όλους όταν λαμβάνει χώρα σε καλά ενημερωμένο, προγραμματισμένο και συναινετικό τρόπο. Η μετανάστευση δεν πρέπει ποτέ να είναι πράξη απελπισίας. Όταν είναι, πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των μεταναστών για καταστάσεις όπου είναι ευάλωτοι και να αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες προκλήσεις.Πρέπει να συνεργαστούμε για τη δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν στις κοινότητες και τα άτομα να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις χώρες τους. Πρέπει να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε τους μετανάστες από τη ζημιά. Πρέπει να ενισχύσουμε τους μετανάστες να γίνουν πλήρη μέλη των κοινωνιών μας, να τονίσουμε τις θετικές τους συνεισφορές και να προωθήσουμε την ένταξη και την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και βεβαιότητα για τα κράτη, τις κοινότητες και τους μετανάστες ταυτόχρονα. Για να το επιτύχουμε αυτό, δεσμευόμαστε να διευκολύνουμε και να διασφαλίσουμε την ασφαλή, τακτική και ομαλή μετανάστευση προς όφελος όλων.
 2. Η επιτυχία μας στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη των κρατών για την εκπλήρωση των στόχων και των δεσμεύσεων που περιέχονται σε αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο. Συνενώνουμε, με πνεύμα κερδοφόρας συνεργασίας, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες μετανάστευσης σε όλες τις διαστάσεις του μέσω κοινής ευθύνης και καινοτόμων λύσεων. Είναι με αυτή η αίσθηση του κοινού σκοπού ότι κάνουμε αυτό το ιστορικό βήμα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Τακτική και την Ομαλή μετανάστευση αποτελεί ορόσημο, αλλά όχι το τέλος των προσπαθειών μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον πολυμερή διάλογο στα Ηνωμένα Έθνη μέσω ενός περιοδικού και αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης και επανεξέτασης, διασφαλίζοντας ότι οι λέξεις σε αυτό το έγγραφο μεταφράζονται σε συγκεκριμένες ενέργειες προς όφελος εκατομμυρίων ανθρώπων σε κάθε περιοχή του κόσμου.
 3. Συμφωνούμε ότι το Παγκόσμιο Σύμφωνο βασίζεται σε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών, οριζόντιων και αλληλεξαρτώμενων:
(α) Ανθρωποκεντρικότητα . Το Παγκόσμιο Σύμφωνο έχει μια ισχυρή ανθρώπινη διάσταση, σύμφυτη με την ίδια την εμπειρία της μετανάστευσης. Προωθεί την ευημερία των μεταναστών και των μελών των κοινοτήτων στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και  προορισμού. Ως αποτέλεσμα, το Παγκόσμιο Σύμφωνο τοποθετεί τα άτομα στον πυρήνα του.
β) Διεθνής συνεργασία. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο είναι ένα μη νομικά δεσμευτικό πλαίσιο συνεργασίας το οποίο αναγνωρίζει ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τη μετανάστευση εξαιτίας του εγγενώς υπερεθνικού χαρακτήρα του φαινομένου. Απαιτεί διεθνή, περιφερειακή και διμερή συνεργασία και διάλογο. Η εξουσία του στηρίζεται στον  συναινετικό  χαρακτήρα, την αξιοπιστία, την συλλογική ιδιοκτησία, την κοινή εφαρμογή, την  παρακολούθηση και την επανεξέταση ·
γ) Εθνική κυριαρχία. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο επαναβεβαιώνει το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών να καθορίζουν την εθνική τους μεταναστευτική πολιτική και το προνόμιό τους να καθορίσουν  την μετανάστευση εντός της δικαιοδοσίας τους, σύμφωνα με το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ. Στο πλαίσιο της κυριαρχικής δικαιοδοσίας τους, τα κράτη μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ τακτικής και ακανόνιστης μεταναστευτικής κατάστασης συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των νομοθετικών και πολιτικών τους μέτρων για την εφαρμογή  του Παγκόσμιου Συμφώνου, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες, πολιτικές, προτεραιότητες και απαιτήσεις για την είσοδο, τη διαμονή και την εργασία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ·
δ) Κράτος δικαίου και ορθή διαδικασία. Το Παγκόσμιο Συμφωνητικό αναγνωρίζει ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η δέουσα διαδικασία και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις για όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης της μετανάστευσης. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος, το κοινό και τα ιδιωτικά ιδρύματα και οντότητες, καθώς και τα ίδια τα πρόσωπα, υπόκεινται σε νόμους που είναι δημοσιευμένοι στο κοινό,  εφαρμόζονται ισότιμα και αποφασίζονται ανεξάρτητα και να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο ·
ε) Βιώσιμη ανάπτυξη. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο έχει τις ρίζες του στην Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030, και στηρίζεται στην αναγνώρισή της ότι η μετανάστευση είναι μια πολυδιάστατη πραγματικότητα μείζονος σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, η οποία απαιτεί συνεπείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις. Η μετανάστευση συμβάλλει σε θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα και στην υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη του 2030, ιδίως όταν αυτή διαχειρίζεται σωστά. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο  στοχεύει στην αξιοποίηση του δυναμικού της μετανάστευσης για την επίτευξη όλων των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό το επίτευγμα στη μετανάστευση στο μέλλον.
στ) Ανθρώπινα δικαιώματα. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο βασίζεται στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζει τις αρχές της μη παλινδρόμησης και μη διάκρισης. Με την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου, διασφαλίζουμε τον αποτελεσματικό σεβασμό
και την προστασία και την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών, ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσής τους σε όλα τα στάδια του κύκλου μετανάστευσης. Επαναβεβαιώνουμε επίσης τη δέσμευση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, κατά των μεταναστών και των οικογενειών τους ·
(ζ) Ανταγωνιστικότητα με βάση το φύλο. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο διασφαλίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, των ανδρών, των κοριτσιών και των αγοριών είναι σεβαστά σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης, ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες τους κατανοούνται και αντιμετωπίζονται καταλλήλως και ότι είναι ενδυναμωμένοι ως παράγοντες αλλαγής. Διατηρεί μια διάσταση του φύλου και προάγει την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία, τις ενέργειες  και την ηγεσία τους με σκοπό να απομακρυνθεί από την αντιμετώπιση των μεταναστριών ειδικότερα η σκοπιά του θύματος ·
(η) Ευαισθησία για τα παιδιά. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο προωθεί τις υφιστάμενες διεθνείς νομικές υποχρεώσεις σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού και προασπίζει την αρχή του συμφέροντος του παιδιού ανά πάσα στιγμή, ως βασική προτεραιότητα σε όλες τις καταστάσεις που αφορούν τα παιδιά στο πλαίσιο της διεθνούς μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων και των  παιδιών που έχουν χωριστεί.
(i) Ολόκληρη η κυβερνητική προσέγγιση. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι μια πολυδιάστατη πραγματικότητα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από έναν τομέα κρατικής πολιτικής. Για την ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής σε σχέση με την μετανάστευση, απαιτείται μια προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης για την εξασφάλιση οριζόντια και κάθετα, πολιτική συνοχή σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα διακυβέρνησης ·
ι) προσέγγιση ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο προωθεί ευρείες εταιρικές σχέσεις με πολλούς εταίρους για να διαχειριστεί την μετανάστευση σε όλες τις διαστάσεις της, συμπεριλαμβάνοντας τους μετανάστες, τις διασπορές, τις τοπικές κοινότητες, την κοινωνία των πολιτών, την εκπαίδευση, τον ιδιωτικό τομέα, τους βουλευτές, τα συνδικάτα, τα εθνικά θεσμικά όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους εμπλεκόμενους φορείς στη διακυβέρνηση μετανάστευσης.
Το πλαίσιο συνεργασίας μας
 1. Με τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, υιοθετήσαμε μια πολιτική δήλωση και ένα σύνολο δεσμεύσεις. Επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη Διακήρυξη στο σύνολό της, στηρίζουμε σε αυτήν τη διαμόρφωση του ακόλουθου συλλογικού κειμένου το οποίο περιλαμβάνει 23 στόχους, την εφαρμογή, καθώς και την παρακολούθηση και την επανεξέταση. Κάθε στόχος περιέχει μια δέσμευση, ακολουθούμενη από μια σειρά δράσεων που θεωρούνται ως σχετικά μέσα πολιτικής και βέλτιστες πρακτικές. Για να εκπληρώσουμε τους 23 στόχους, θα αντλήσουμε από αυτές τις ενέργειες για την επίτευξη ασφαλούς, τακτικής και ομαλής μετανάστευσης κατά μήκος του μεταναστευτικού κύκλου.
Στόχοι για ασφαλή, τακτική και ομαλή μετανάστευση
 1. Συλλέξτε και χρησιμοποιήστε ακριβή και αναλυτικά δεδομένα ως βάση τεκμηρίωσης για τις πολιτικές.
 2. Ελαχιστοποιήστε τους αρνητικούς οδηγούς και τους διαρθρωτικούς παράγοντες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να αποχωρήσουν από την χώρα προέλευσης.
 3. Παρέχετε ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης
 4. Να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μετανάστες διαθέτουν απόδειξη νομικής ταυτότητας και επαρκή τεκμηρίωση
 5. Ενίσχυση της διαθεσιμότητας και της ευελιξίας των οδών για τη νόμιμη μετανάστευση
 6. Διευκόλυνση δίκαιων και ηθικών προσλήψεων και συνθηκών διασφάλισης που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή εργασία
 7. Αντιμετώπιση και μείωση των τρωτών σημείων στη μετανάστευση
 8. Σώστε ζωές και δημιουργήστε συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για τους αγνοούμενους μετανάστες
 9. Ενίσχυση της υπερεθνικής αντίδρασης στο λαθρεμπόριο μεταναστών
 10. Πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο της διεθνούς μετανάστευσης
 11. Διαχείριση των συνόρων με ολοκληρωμένο, ασφαλή και συντονισμένο τρόπο
 12. Ενίσχυση της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας των διαδικασιών μετανάστευσης για την κατάλληλη εξέταση, αξιολόγηση και παραπομπή
 13. Χρησιμοποιήστε την κράτηση μετανάστευσης μόνο ως έσχατη λύση και εργάζεστε προς την κατεύθυνση εναλλακτικών λύσεων
 14. Να ενισχύσει την προξενική προστασία, βοήθεια και συνεργασία καθ ‘όλη τη διάρκεια του μεταναστευτικού κύκλου.
 15. Παρέχετε πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες για τους μετανάστες
 16. Ενδυνάμωση των μεταναστών και των κοινωνιών για την πλήρη ενσωμάτωση και την κοινωνική συνοχή
 17. Να εξαλείψουν όλες τις μορφές διακρίσεων και να προωθήσουν τον δημόσιο διάλογο βάσει τεκμηρίων για διαμόρφωση της αντίληψης για την μετανάστευση
 18. Επενδύστε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και διευκολύνετε την αμοιβαία αναγνώριση δεξιοτήτων, προσόντων και αρμοδιοτήτων
 19. Δημιουργία προϋποθέσεων για τους μετανάστες και τις διασπορές να συμβάλλουν πλήρως στην αειφόρο ανάπτυξη σε όλες τις χώρες
 20. Προώθηση της ταχύτερης, ασφαλέστερης και φθηνότερης μεταφοράς εμβασμάτων και ενθάρρυνση της χρηματοδότησης για ένταξη των μεταναστών
 21. Συνεργαστείτε για να διευκολύνετε την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή και επανεισδοχή, καθώς και την βιώσιμη επανένταξη
 22. Καθιέρωση μηχανισμών για την φορητότητα των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης και κερδοφορία πλεονεκτημάτων
 23. Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και των παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων για ασφαλή, τακτική και ομαλή μετανάστευση
Στόχοι και δεσμεύσεις
Στόχος 1: Συλλογή και χρήση ακριβών και αναλυτικών στοιχείων ως βάση για πολιτικές που βασίζονται σε στοιχεία
 1. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε την παγκόσμια βάση με τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με τη διεθνή μετανάστευση βελτιώνοντας και επενδύοντας στην συλλογή, ανάλυση και διάδοση ακριβών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων, αναλυτικά κατά φύλο, ηλικία, το καθεστώς μετανάστευσης και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα εθνικά πλαίσια, διατηρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Επίσης, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα αυτά θα ενθαρρύνουν την έρευνα, καθοδηγούν τη συνεκτική και τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής και τον ενημερωμένο δημόσιο διάλογο και επιτρέπουν την αποτελεσματική παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων με την πάροδο του χρόνου.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Επεξεργασία και εφαρμογή συνολικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δεδομένων μετανάστευσης σε τοπικό, εθνικό,  περιφερειακό  και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, υπό την καθοδήγηση της στατιστικής Επιτροπής  των Ηνωμένων Εθνών, εναρμονίζοντας τις μεθοδολογίες συλλογής δεδομένων και ενισχύοντας την ανάλυση και διάδοση δεδομένων και δεικτών που συνδέονται με τη μετανάστευση.
(β) Βελτίωση της διεθνούς συγκρισιμότητας και της συμβατότητας των στατιστικών δεδομένων που αφορούν την μετανάστευση και των εθνικών συστημάτων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάπτυξης και εφαρμογής του στατιστικού ορισμού ενός διεθνούς μετανάστη, επεξεργασίας ενός  συνόλου προτύπων για τη μέτρηση των μεταναστευτικών αποθεμάτων και ροών και την τεκμηρίωση των προτύπων και τάσεων της μετανάστευσης, τα χαρακτηριστικά των μεταναστών, καθώς και τους οδηγούς και τις επιπτώσεις της μετανάστευσης ·
γ) Ανάπτυξη ενός παγκόσμιου προγράμματος για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των εθνικών δυνατοτήτων συλλογής, ανάλυσης και διάδοσης για ανταλλαγή δεδομένων, αντιμετώπιση κενών δεδομένων και αξιολόγηση των βασικών τάσεων μετανάστευσης, που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των σχετικών φορέων σε όλα τα επίπεδα, παρέχει ειδική κατάρτιση, οικονομική υποστήριξη και τεχνική υποστήριξη, βοήθεια, αξιοποιεί νέες πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δεδομένων, και αναθεωρείται από τη Στατιστική Επιτροπή σε τακτική βάση.
δ) συλλέγει, αναλύει και χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις και τα οφέλη της μετανάστευσης, καθώς και τη συμβολή των μεταναστών και της διασποράς στην αειφόρο ανάπτυξη, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή της Ατζέντας του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη και σχετικές στρατηγικές και προγράμματα σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο επίπεδο ·
ε) Υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης και της συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων παγκόσμιων και περιφερειακών βάσεων δεδομένων και συμπεριλαμβανομένων των διεθνών θυρίδων δεδομένων για τη μετανάστευση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM)  και της Παγκόσμιας Σύμπραξης Γνώσης για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο την συστηματική ενοποίηση των σχετικών δεδομένων κατά τρόπο διαφανή και φιλικό προς τον χρήστη, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τη διυπηρεσιακή συνεργασία  για την αποφυγή επικαλύψεων ·
στ) Δημιουργία και ενίσχυση περιφερειακών κέντρων έρευνας και κατάρτισης για την μετανάστευση ή  παρατηρητηρίων μετανάστευσης, όπως το Αφρικανικό Παρατηρητήριο για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σύμφωνα με τα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών, την συμβολής των μεταναστών, τις συνολικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, τα πολιτικά οφέλη και τις προκλήσεις της μετανάστευσης στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, καθώς και τους οδηγούς της μετανάστευσης, με στόχο την καθιέρωση κοινών στρατηγικών και τη μεγιστοποίηση της αξίας της ανάλυσης δεδομένων που αφορούν την μετανάστευση, σε συντονισμό με τους υφιστάμενους περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς μηχανισμούς ·
(ζ) Βελτίωση της συλλογής δεδομένων σε εθνικό επίπεδο με την ενσωμάτωση των θεμάτων που συνδέονται με τη μετανάστευση στις εθνικές απογραφές ήδη από την αρχή όπως στη χώρα γέννησης, τη χώρα γέννησης γονέων, τη χώρα υπηκοότητας, τη χώρα διαμονής  πέντε χρόνια πριν από την απογραφή, την πιο πρόσφατη ημερομηνία άφιξης και τον λόγο της μετανάστευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ανάλυση και διάδοση των αποτελεσμάτων, κατακερματισμένη και καταλογογραφημένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για στατιστικούς σκοπούς.
η) Διεξαγωγή οικογενειακών, εργασιακών και λοιπών ερευνών για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των μεταναστών ή την προσθήκη τυποποιημένων εφαρμογών  μετανάστευσης στις υφιστάμενες έρευνες των νοικοκυριών, με στόχο την βελτίωση της περιφερειακής και διεθνούς  συγκρισιμότητας και να καταστήσει διαθέσιμα τα δεδομένα, μέσω της δημόσιας χρήσης στατιστικών αρχεία μικροδεδομένων.
 1. i) Να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατικών μονάδων που είναι υπεύθυνες για τα δεδομένα μετανάστευσης και τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες να παράγουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη μετανάστευση, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας διοικητικά αρχεία για στατιστικούς σκοπούς, όπως π.χ. τα συνοριακά αρχεία, τις θεωρήσεις, τις άδειες διαμονής, τα μητρώα πληθυσμού και άλλες σχετικές πηγές, διατηρώντας συγχρόνως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
(ι) Ανάπτυξη και χρήση προφίλ μετανάστευσης ανά χώρα, τα οποία περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα σχετικά με τη μετανάστευση δεδομένα, σε εθνικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ζήτηση και διαθεσιμότητα, τις δεξιότητες, τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετανάστευσης, το κόστος μεταφοράς εμβασμάτων, την υγεία, την εκπαίδευση, το επάγγελμα, τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, τους μισθούς και τις ανάγκες των μεταναστών και την υποδοχή στις κοινότητες, προκειμένου να αναπτυχθούν πολιτικές μετανάστευσης που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία ·
(ια) Συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού για την ανάπτυξη της έρευνας, των μελετών και έρευνες σχετικά με την αλληλεξάρτηση μεταξύ της μετανάστευσης και των τριών διαστάσεων της αειφόρου ανάπτυξης,  τις συνεισφορές και τις δεξιότητες των μεταναστών και την διασπορά, καθώς και τους δεσμούς τους με τις χώρες καταγωγής και προορισμού.
Στόχος 2: Ελαχιστοποίηση των δυσμενών δεικτών και διαρθρωτικών παραγόντων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα προέλευσης τους
 1. Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που θα οδηγήσουν τους ανθρώπους να έχουν μια ειρηνική, παραγωγική και βιώσιμη ζωή στη χώρα τους και να εκπληρώσουν τις προσωπικές τους προσδοκίες, ενόσω διασφαλίζοντας ότι η απελπισία και τα επιδεινούμενα περιβάλλοντα δεν τους υποχρεώνουν να αναζητήσουν βιοπορισμό αλλού μέσω παράνομης μετανάστευσης. Δεσμευόμαστε επίσης να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, καθώς και την αξιοποίηση και την επένδυση στην υλοποίηση άλλων υφιστάμενων πλαισίων, προκειμένου να ενισχυθεί ο συνολικός αντίκτυπος του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη διευκόλυνση της ασφαλούς, τακτικής και ομαλής μετανάστευσης.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
α) Να προωθηθεί η εφαρμογή της ατζέντας για την αειφόρο ανάπτυξη του 2030, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος των  στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και την Ατζέντα δράσης της Αντίς  Αμπέμπα, καθώς και τη δέσμευση για επίτευξη του ενός  πίσω από τον άλλο, καθώς και η συμφωνία του Παρισιού και το πλαίσιο Sendai για την μείωση του κινδύνου καταστροφών 2015-2030;
(β) Επένδυση σε προγράμματα που επιταχύνουν την εκπλήρωση των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης από τα Κράτη με στόχο:
εξαλείφοντας τους δυσμενείς παράγοντες και τους διαρθρωτικούς παράγοντες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους, μεταξύ άλλων μέσω της εξάλειψης της φτώχειας, της επισιτιστικής ασφάλειας, της υγείας και της υγιεινής, της εκπαίδευσης, της συμμετοχής στην οικονομική ανάπτυξη, υποδομή, αστική και αγροτική ανάπτυξη, δημιουργία απασχόλησης, αξιοπρεπής εργασία, ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, ανθεκτικότητα και μείωση του κινδύνου καταστροφών, μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή, την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων όλων των μορφών βίας, της μη διάκρισης, του κράτους δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη δημιουργία και τη διατήρηση Ειρηνικών  και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών  με αποτελεσματικούς, υπεύθυνους και διαφανείς θεσμούς ·
(γ) Δημιουργία ή ενίσχυση μηχανισμών παρακολούθησης και πρόβλεψης της ανάπτυξης των κινδύνων και απειλών που ενδέχεται να προκύψουν να προκαλέσουν  ή επηρεάσουν τις μεταναστευτικές κινήσεις, ενίσχυση  των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αναπτύσσοντας διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και εργαλείων, να ξεκινήσουν επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη μετά από επείγουσες καταστάσεις, σε στενή συνεργασία και με την συνεισφορά άλλων κρατών μελών, των αρμόδιων εθνικών και τοπικών αρχών, των εθνικών θεσμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.
δ) Επενδύστε στη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο σε όλες τις περιφέρειες, επιτρέποντας σε όλους τους ανθρώπους να βελτιώνουν τη ζωή τους και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους, προωθώντας τη αειφόρο, χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω ιδιωτικών και ξένων άμεσων επενδύσεων και εμπορικών προτιμήσεων, για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών που επιτρέπουν στις κοινότητες και τα άτομα να επωφελούνται από τις ευκαιρίες στις χώρες τους και να οδηγούν βιώσιμη ανάπτυξη
ε) Επενδύστε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, προωθώντας την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τις δεξιότητες, αναπτυξιακά προγράμματα και εταιρικές σχέσεις, δημιουργία παραγωγικής απασχόλησης, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας,  καθώς και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα συνδικάτα, με στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων, αποφεύγοντας τη διαρροή εγκεφάλων και βελτιστοποιώντας το κέρδος του εγκεφάλου στις χώρες προέλευσης και αξιοποιώντας το δημογραφικό μέρισμα
στ) Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών φορέων, μεταξύ άλλων με την προώθηση κοινών αναλύσεων,
προσεγγίσεις πολλαπλών χορηγών και πολυετείς κύκλους χρηματοδότησης, προκειμένου να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμες απαντήσεις και αποτελέσματα που διασφαλίζουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσβεβλημένων ατόμων, την ανθεκτικότητα και την ικανότητα αντιμετώπισης των πληθυσμών, καθώς και την οικονομική και κοινωνική αυτοπεποίθησή τους, και μεριμνώντας ώστε αυτές οι προσπάθειες να λάβουν υπόψη τη μετανάστευση ·
(ζ) Λογαριασμός των μεταναστών σε  εθνική ετοιμότητα και ανταπόκριση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της συνεκτίμησης σχετικών  συστάσεων από κρατικές συμβουλευτικές διαδικασίες, όπως οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των μεταναστών σε χώρες που αντιμετωπίζουν σύγκρουση ή φυσικές καταστροφές (κατευθυντήριες γραμμές για την πρωτοβουλία για χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση) ·
Φυσικές καταστροφές,  δυσμενείς επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και υποβάθμιση του περιβάλλοντος
η) Ενίσχυση της κοινής ανάλυσης και ανταλλαγής πληροφοριών για την καλύτερη χαρτογράφηση, κατανόηση, πρόβλεψη και αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κινήσεων, όπως αυτές που μπορεί να προκύψουν από φυσικές καταστροφές που προκαλούν ξαφνική εμφάνιση και με αργούς ρυθμούς, οι δυσμενείς  επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς και άλλες επισφαλείς καταστάσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα αποτελεσματικό σεβασμό και προστασία και εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών ·
(i) Ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής και ανθεκτικότητας σε ξαφνικές και βραδείας εμφάνισης φυσικές καταστροφές, τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως η απερήμωση, η υποβάθμιση της γης, η ξηρασία και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις για τη μετανάστευση, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η προσαρμογή στη χώρα προέλευσης αποτελεί προτεραιότητα ·
(ι) Ενσωμάτωση των προβλημάτων μετακίνησης σε στρατηγικές ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών και προώθηση της συνεργασίας με γειτονικές και άλλες σχετικές χώρες να προετοιμαστούν για την έγκαιρη προειδοποίηση, τον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης, την αποθήκευση, τους μηχανισμούς συντονισμού, τον προγραμματισμό εκκένωσης, τις ρυθμίσεις υποδοχής και βοήθειας και την ενημέρωση του κοινού.
ια) Εναρμόνιση και ανάπτυξη προσεγγίσεων και μηχανισμών σε υποπεριφερειακό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αδυναμίες ατόμων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές που εμφανίζονται  ξαφνικά ή σταδιακά, εξασφαλίζοντας ότι έχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια που ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες τους, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους όπου κι αν βρίσκονται και με την προώθηση βιώσιμων αποτελεσμάτων που αυξάνουν την ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθηση, λαμβάνοντας υπόψη την χωρητικότητα  όλων των εμπλεκόμενων χωρών ·
ιβ) Ανάπτυξη συνεκτικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των μεταναστευτικών κινήσεων στο πλαίσιο ξαφνικής  ή και σταδιακής εμφάνισης φυσικών καταστροφών, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις  από τις των κρατικές συμβουλευτικές διαδικασίες, όπως η Ατζέντα για την προστασία των διασυνοριακών εκτοπισθέντων στην περιοχή στο πλαίσιο των καταστροφών και της αλλαγής του κλίματος και την πλατφόρμα για την εκτόπιση καταστροφών.
Στόχος 3: Παροχή ακριβών και έγκαιρων πληροφοριών σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης
 1. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την παροχή, διάθεση και διάδοση ακριβών, έγκαιρων, προσιτών και διαφανών πληροφοριών σχετικά με τις πτυχές που συνδέονται με τη μετανάστευση μεταξύ των κρατών μελών και των κοινοτήτων μεταναστών σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης. Επίσης, δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για την ανάπτυξη πολιτικών  για την μετανάστευση που παρέχουν υψηλό βαθμό προβλεψιμότητας και βεβαιότητας για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Έναρξη και δημοσιοποίηση μια κεντρικής και δημόσιας προσβάσιμης εθνικής ιστοσελίδα για την διάθεση των πληροφοριών σχετικά με τις  συγκεκριμένες τακτικές επιλογές μετανάστευσης, όπως οι νόμοι και οι πολιτικές περί μετανάστευσης για κάθε χώρα, οι απαιτήσεις για θεωρήσεις βίζας, διατυπώσεις υποβολής αιτήσεων, τέλη και κριτήρια μετατροπής, απαιτήσεις άδειας απασχόλησης, επαγγελματικές απαιτήσεις αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και ισοδύναμες ευκαιρίες κατάρτισης και εκπαίδευσης, το κόστος διαβίωσης και τις συνθήκες διαβίωσης, προκειμένου να ενημερώνονται οι αποφάσεις των μεταναστών ·
(β) Προώθηση και βελτίωση της συστηματικής διμερούς, περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας και διαλόγου για την ανταλλαγή πληροφοριών  σχετικά με τις τάσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση, μεταξύ άλλων μέσω κοινών βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών πλατφορμών, διεθνών  κέντρων κατάρτισης και των δικτύων σύνδεσης, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ·
(γ) Δημιουργία ανοικτών και προσβάσιμων σημείων πληροφόρησης κατά μήκος των σχετικών οδών μετανάστευσης που μπορούν να αφορούν τους μετανάστες στην  ευαισθητοποίηση σε θέματα  παιδιών και η υποστήριξη και η παροχή συμβουλών που ανταποκρίνονται στο φύλο, προσφορά ευκαιριών επικοινωνίας με προξενικούς αντιπροσώπους της χώρας προέλευσης και διάθεση σχετικών πληροφοριών, μεταξύ άλλων και για τα ανθρώπινα  δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την κατάλληλη προστασία και βοήθεια, τις επιλογές και τις οδούς για τακτική μετανάστευση και τις δυνατότητες επιστροφής, σε γλώσσα που κατανοεί ο ενδιαφερόμενος ·
(δ) Παροχή στους προσφάτως εισερχόμενους μετανάστες με στοχοθετημένη, ανταποκρινόμενη στο φύλο, ευαίσθητη για τα παιδιά, προσπελάσιμη και ολοκληρωμένη πληροφορία και νομική καθοδήγηση σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με εθνικές και τοπικές νομοθεσίες, απόκτηση άδειας εργασίας και διαμονής, προσαρμογές στο κράτος, εγγραφή με πρόσβαση στις αρχές για την υποβολή καταγγελιών σχετικά με παραβιάσεις δικαιωμάτων, καθώς και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ·
(ε) Προώθηση πολύγλωσσων εκστρατειών ενημέρωσης  σχετικά με  το φύλο και βάσει τεκμηρίων  και διοργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών εκδηλώσεων και κατάρτιση προσανατολισμού προ της αναχώρησης στις χώρες προέλευσης, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τις προξενικές και διπλωματικές αποστολές, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τις οργανώσεις των μεταναστών και της διασποράς και τις πολιτικές προκειμένου να προωθηθεί η ασφαλής, ομαλή και τακτική μετανάστευση, καθώς και να τονιστούν οι σχετικοί κίνδυνοι για ακανόνιστη και επισφαλή μετανάστευση.
Στόχος 4: Διασφάλιση ότι όλοι οι μετανάστες διαθέτουν απόδειξη νομικής ταυτότητας και επαρκή τεκμηρίωση
 1. Δεσμευόμαστε να εκπληρώσουμε το δικαίωμα όλων των ατόμων με νομική ταυτότητα παρέχοντας στους πολίτες μας την απόδειξη της εθνικότητας και τη σχετική τεκμηρίωση, επιτρέποντας στις εθνικές και τοπικές αρχές να διαπιστώσουν τη νομιμότητα της ταυτότητας ενός μετανάστη κατά την είσοδο, κατά τη διαμονή και την επιστροφή, καθώς και για την εξασφάλιση αποτελεσματικών διαδικασιών μετανάστευσης, αποτελεσματικής εξυπηρέτησης και την παροχή και τη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας. Αναλαμβάνουμε επίσης τη δέσμευση να διασφαλίσουμε, μέσω κατάλληλων μέτρων, ότι για τους μετανάστες εκδίδονται με επαρκή τεκμηρίωση και έγγραφα πολιτικού μητρώου, όπως πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου, σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης, ως μέσο για την εξουσιοδότηση των μεταναστών να ασκούν αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Βελτίωση των συστημάτων μητρώου , με ιδιαίτερη έμφαση στην εύρεση των μη εγγεγραμμένων και των υπηκόων μας που διαμένουν σε άλλες χώρες, μεταξύ άλλων με την παροχή σχετικών εγγράφων ταυτότητας και μητρώων, ενισχύοντας ικανότητες και επενδύσεις σε λύσεις πληροφορικής και επικοινωνιών, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
(β) Εναρμόνιση των ταξιδιωτικών εγγράφων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας προς διευκόλυνση της διαλειτουργικής και καθολικής αναγνώρισης των ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και καταπολέμηση της απάτης της ταυτότητας, της πλαστογράφησης εγγράφων, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης στην ψηφιοποίηση, και την ενίσχυση των μηχανισμών για τη βιομετρική επεξεργασία δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ·
(γ) Εξασφάλιση επαρκούς, έγκαιρης, αξιόπιστης και προσιτής προξενικής τεκμηρίωσης στους υπηκόους μας που διαμένουν σε άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων ταυτότητας και ταξιδιωτικών εγγράφων, χρησιμοποιώντας πληροφορίες και τεχνολογίες της επικοινωνίας, καθώς και της κοινοτικής εμβέλειας, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές ·
δ) Διευκόλυνση της πρόσβασης σε προσωπικά έγγραφα, όπως διαβατήρια και θεωρήσεις, και διασφάλιση της τήρησης των σχετικών κανονισμών και τα κριτήρια ότι  για την απόκτηση τέτοιου είδους τεκμηρίωσης δεν εισάγουν διακρίσεις, που σχετίζονται με το φύλο και την ηλικία, ώστε να αποφευχθεί ο αυξημένος κίνδυνος τρωτών σημείων καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου μετανάστευσης ·
ε) Να ενισχυθούν τα μέτρα για τη μείωση της ανιθαγένειας, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής των γεννήσεων των μεταναστών, εξασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν εξίσου να απονείμουν την εθνικότητά τους στα παιδιά τους και να παρέχουν εθνικότητα στα παιδιά που γεννιούνται στην επικράτεια άλλου κράτους, ιδίως σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί θα ήταν διαφορετικά ανιθαγενές, με πλήρη σεβασμό στο ανθρώπινο δικαίωμα στην ιθαγένεια και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ·
στ) Επανεξέταση και αναθεώρηση των απαιτήσεων για την απόδειξη της εθνικότητας στα κέντρα παροχής υπηρεσιών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες που δεν έχουν απόδειξη της ιθαγένειας ή της νομικής ταυτότητας δεν θα αποκλείονται από την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ούτε στερούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ·
(ζ) Αξιοποίηση των υφιστάμενων πρακτικών σε τοπικό επίπεδο που διευκολύνουν τη συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας, όπως η αλληλεπίδραση με τις αρχές και την πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, μέσω της έκδοσης καρτών εγγραφής σε όλα τα άτομα που ζουν σε έναν δήμο, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, που περιέχουν βασικές προσωπικές πληροφορίες, χωρίς να συνιστούν δικαιώματα στην ιθαγένεια ή την κατοικία.
Στόχος 5: Βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ευελιξίας των οδών για τη νόμιμη μετανάστευση
 1. Δεσμευόμαστε να προσαρμόσουμε τις επιλογές και τις οδούς για τη νόμιμη μετανάστευση κατά τρόπο που να διευκολύνει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και την αξιοπρεπή εργασία που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της δημογραφίας και της αγοράς εργασίας, να βελτιστοποιεί τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, να υποστηρίζει το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεταναστών που βρίσκονται σε κατάσταση ευάλωτου χαρακτήρα, με σκοπό την επέκτασή τους και τη διαφοροποίηση της διαθεσιμότητας οδών για ασφαλή, τακτική και ομαλή μετανάστευση.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
α) Ανάπτυξη διμερούς, περιφερειακής και πολυμερούς κινητικότητας των εργαζομένων με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και με γνώμονα το φύλο, συμφωνίες με τυποποιημένους όρους απασχόλησης ανά τομέα, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς,
με βάση τα πρότυπα, τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), την τήρηση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εργατικού δικαίου ·
(β) Διευκόλυνση της περιφερειακής και διαπεριφερειακής κινητικότητας του εργατικού δυναμικού μέσω της διεθνούς και διμερούς συνεργασίας ρυθμίσεις, όπως τα καθεστώτα ελεύθερης κυκλοφορίας, η ελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας  ή οι βίζες  πολλαπλών χωρών και η εργασία στα πλαίσια συνεργασίας για την κινητικότητα, σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες, τις ανάγκες της τοπικής αγοράς και τον εφοδιασμό με δεξιότητες ·
(γ) Να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τις υφιστάμενες επιλογές και τρόπους για τη νόμιμη μετανάστευση, με στόχο τη βελτιστοποίηση της αντιστοίχισης των δεξιοτήτων στις αγορές εργασίας και στην αντιμετώπιση της δημογραφικής πραγματικότητας και των αναπτυξιακών προκλήσεων και ευκαιριών, σύμφωνα με τις τοπικές και εθνικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και την προσφορά δεξιοτήτων, κατόπιν διαβουλεύσεων με τον ιδιωτικό τομέα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ·
(δ) Ανάπτυξη ευέλικτων, βασισμένων σε δικαιώματα και ανταποκρινόμενων στο φύλο προγραμμάτων κινητικότητας εργατικού δυναμικού για τους μετανάστες, σύμφωνα με τις τοπικές και εθνικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και την προσφορά δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών, εποχιακών, κυκλικά και ταχεία προγράμματα σε τομείς που παρουσιάζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, παρέχοντας ευέλικτες, μετατρέψιμες και μεταβαλλόμενες υπηρεσίες, επιλογές  χωρίς διακρίσεις  και απαιτήσεις βίζας και αδείας, τόσο για μόνιμη όσο και για προσωρινή εργασία, μελέτη πολλαπλών εισόδων, την επίσκεψη, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα ·
ε) Προώθηση της αποτελεσματικής αντιστοίχισης δεξιοτήτων στην εθνική οικονομία, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και άλλων σχετικών φορέων των ενδιαφερομένων, ιδίως του ιδιωτικού τομέα και των συνδικάτων, στην ανάλυση της τοπικής αγοράς εργασίας,
στον εντοπισμό των κενών δεξιοτήτων,σ τον καθορισμό των απαιτούμενων προφίλ δεξιοτήτων και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εργατικού δυναμικού προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατική εργασιακή κινητικότητα που ανταποκρίνεται στην αγορά μέσω τακτικών οδών ·
στ) Ενίσχυση επαρκών και αποτελεσματικών προγραμμάτων ταυτοποίησης δεξιοτήτων μέσω της μείωσης των χρονικών πλαισίων επεξεργασίας θεώρησης και αδειοδότησης για τυποποιημένες άδειες απασχόλησης και προσφέροντας επιταχυνόμενη και διευκολυνόμενη θεώρηση και επεξεργασία αδειών, για εργοδότες με ιστορικό συμμόρφωσης ·
(ζ) Ανάπτυξη ή αξιοποίηση των υφιστάμενων εθνικών και περιφερειακών πρακτικών εισδοχής και διαμονής κατάλληλης διάρκειας με βάση την συμπόνια, ανθρωπισμό ή άλλα ζητήματα για τους μετανάστες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω φυσικών καταστροφών από ξαφνική εμφάνιση και άλλων επισφαλών καταστάσεων, όπως η παροχή  θεωρήσεων ανθρωπιστικής βίζας , ιδιωτικές χορηγίες, πρόσβαση στην εκπαίδευση για παιδιά και προσωρινές άδειες εργασίας, ενώ δεν είναι δυνατή η προσαρμογή ή η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους ·
η) Συνεργασία για τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την ενίσχυση λύσεων για τους μετανάστες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω των φυσικών καταστροφών με αργή εμφάνιση, των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, όπως η απερήμωση, η υποβάθμιση της γης, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της σχεδίασης προγραμματισμένων μετακινήσεων και βίζας, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η προσαρμογή ή η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους ·
(i) Διευκόλυνση της πρόσβασης στις διαδικασίες για την επανένωση των οικογενειών των μεταναστών σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων μέσω κατάλληλων μέτρων που προωθούν την υλοποίηση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή και το καλύτερο συμφέρον του παιδιού, μεταξύ άλλων μέσω της  επανεξέτασης και της αναθεώρησης των εφαρμοστέων απαιτήσεων, όπως το εισόδημα, η γλωσσική επάρκεια, η διάρκεια διαμονής, η εργασία η εξουσιοδότηση και η πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και στις υπηρεσίες ·
ι) Επέκταση διαθέσιμων επιλογών για ακαδημαϊκή κινητικότητα, μεταξύ άλλων μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών που διευκολύνουν  τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές, όπως υποτροφίες για φοιτητές και ακαδημαϊκούς επαγγελματίες, που επισκέπτονται κοινά  προγράμματα κατάρτισης και διεθνείς ερευνητικές  ευκαιρίες, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους.
Στόχος 6: Διευκόλυνση δίκαιων και ηθικών προσλήψεων και συνθηκών διασφάλισης που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή εργασία
 1. Δεσμευόμαστε να επανεξετάσουμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς πρόσληψης για να εγγυηθούμε ότι είναι δίκαιοι και δεοντολογικοί και να προστατεύσουμε όλους τους διακινούμενους εργαζόμενους κατά όλων των μορφών εκμετάλλευσης και κατάχρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής εργασία και να μεγιστοποιηθεί η κοινωνικοοικονομική συνεισφορά των μεταναστών τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στον προορισμό τους.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Προώθηση της υπογραφής και επικύρωσης, της προσχώρησης και της εφαρμογής των σχετικών διεθνών πράξεων που σχετίζονται με τη διεθνή μετανάστευση, τα εργασιακά δικαιώματα, την αξιοπρεπή εργασία και την καταναγκαστική εργασία ·
(β) Αξιοποίηση των εργασιών των υφιστάμενων διμερών, υποπεριφερειακών και περιφερειακών πλατφορμών που έχουν ξεπεράσει τα εμπόδια και εντοπίζουν  τις βέλτιστες πρακτικές στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, διευκολύνοντας τον διαπεριφερειακό διάλογο για τη διάδοση της γνώσης αυτής, και να προωθήσουν τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων των διακινούμενων εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων οικιακών εργαζομένων μεταναστών·
γ) Βελτίωση των κανονισμών για τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς πρόσληψης, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς  κατευθυντήριες γραμμές και τις βέλτιστες πρακτικές και απαγορεύει σε όσους κάνουν προσλήψεις και τους εργοδότες να χρεώνουν ή να μετατοπίζουν τα τέλη πρόσληψης ή των συναφών εξόδων στους διακινούμενους εργαζόμενους, προκειμένου να αποφευχθεί η δουλεία, η εκμετάλλευση και η καταναγκαστική εργασία με τη θέσπιση υποχρεωτικών και εφαρμόσιμων μηχανισμών αποτελεσματικής ρύθμισης και παρακολούθησης της βιομηχανίας των προσλήψεων.
(δ) Δημιουργία εταιρικών σχέσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών, των οργανώσεων των διακινούμενων εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διακινούμενοι εργαζόμενοι θα έχουν γραπτές συμβάσεις και θα έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις διατάξεις  που διέπουν τη διεθνή πρόσληψη και απασχόληση στη χώρα του προορισμού και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και τον τρόπο πρόσβασης σε αποτελεσματικές καταγγελίες και ένδικα μέσα και μηχανισμούς, σε μια γλώσσα που κατανοούν.
ε) Να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν εθνικούς νόμους που επιβάλλουν κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδίως σε περιπτώσεις παραβιάσεων που αφορούν την  καταναγκαστική και παιδική εργασία και να συνεργαστούν  με τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών, των υπεργολάβων και των προμηθευτών, να δημιουργήσουν εταιρικές σχέσεις που προωθούν συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας, αποτρέπουν την κατάχρηση και εκμετάλλευση, και να εξασφαλιστεί ότι οι ρόλοι και οι ευθύνες στο πλαίσιο των διαδικασιών πρόσληψης και απασχόλησης είναι σαφείςμε την ενίσχυση της αλυσίδας  της διαφάνειας ·
στ) Ενίσχυση της επιβολής των κανόνων και των πολιτικών για δίκαιες και ηθικές προσλήψεις και αξιοπρεπή εργασία με την ενίσχυση των  ικανοτήτων των επιθεωρητών εργασίας και άλλων αρχών να παρακολουθούν καλύτερα τους υπεύθυνους προσλήψεων, τους εργοδότες και την υπηρεσία παροχής υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, διασφαλίζοντας ότι τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο τηρούνται για να αποτρέπουν όλες τις μορφές της εκμετάλλευσης, της δουλείας  και της καταναγκαστικής, υποχρεωτικής ή παιδικής εργασίας ·
(ζ) Ανάπτυξη και ενίσχυση της εργατικής μετανάστευσης και δίκαιες και ηθικές διαδικασίες πρόσληψης που επιτρέπουν στους μετανάστες να αλλάξουν εργοδότες και να τροποποιήσουν τους όρους ή τη διάρκεια της διαμονής τους με ελάχιστη διοικητική επιβάρυνση, ενώ γίνεται προώθηση μεγαλύτερων δυνατοτήτων για αξιοπρεπή εργασία και σεβασμός των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργατικού δικαίου ·
(η) Λήψη μέτρων που απαγορεύουν τη δήμευση ή τη μη συναίνεση διατήρησης συμβάσεων εργασίας και μετακινήσεων ή τα έγγραφα ταυτότητας των μεταναστών, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση, όλες οι μορφές εκμετάλλευσης, αναγκαστικής, υποχρεωτικής και παιδικής εργασίας, εκβιασμούς και άλλες καταστάσεις εξάρτησης και να επιτρέψουν στους μετανάστες να ασκούν πλήρως τα ανθρώπινα τους δικαιώματα ·
(i) Παροχή στους διακινούμενους εργαζόμενους με αμειβόμενη και συμβατική εργασία τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και προστασία που καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον αντίστοιχο τομέα, όπως τα δικαιώματα σε δίκαιες και ευνοϊκές συνθήκες  εργασίας, στην ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι ειρηνικά, και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο φυσικής και ψυχικής υγείας, μεταξύ άλλων μέσω μηχανισμών προστασίας των μισθών, τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή στα συνδικάτα.
(ι) Διασφάλιση ότι οι μετανάστες που εργάζονται στην άτυπη οικονομία έχουν ασφαλή πρόσβαση στην αποτελεσματική υποβολή εκθέσεων, καταγγελία και μηχανισμών αποζημίωσης σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης, κατάχρησης ή παραβίασης των δικαιωμάτων τους στο χώρο εργασίας, με έναν τρόπο που δεν επιδεινώνει τις ευπάθειες των μεταναστών που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά και τους επιτρέπει να συμμετέχουν στην αντίστοιχη δικαστική διαδικασία είτε στη χώρα καταγωγής είτε στη χώρα προορισμού ·
ια) Επανεξέταση των σχετικών εθνικές εργατικών νομοθεσιών, των πολιτικών απασχόλησης και των προγραμμάτων για να εξασφαλιστεί ότι θα συμπεριληφθούν οι  ιδιαίτερες  ανάγκες και η συνεισφορά  των γυναικών διακινούμενων εργαζομένων, ιδίως στην οικιακή εργασία και επαγγέλματα με χαμηλά προσόντα και να υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη, την αναφορά, την αντιμετώπιση και την παροχή αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση όλων των μορφών εκμετάλλευσης και κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο, ως βάση για την προώθηση πολιτικών για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού που ανταποκρίνονται στο φύλο ·
ιβ) Ανάπτυξη και βελτίωση των εθνικών πολιτικών και των προγραμμάτων που αφορούν τη διεθνή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μεταξύ άλλων  λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις των Γενικών Αρχών της ΔΟΕ και των Επιχειρησιακών Οδηγιών για τις δίκαιες προσλήψεις, τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ΔΟΜ  και  το Διεθνές Σύστημα Ακεραιότητας Προσλήψεων (IRIS).
Στόχος 7: Αντιμετώπιση και μείωση των τρωτών σημείων στη μετανάστευση
 1. Δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των μεταναστών που αντιμετωπίζουν καταστάσεις τρωτότητας, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από τις περιστάσεις υπό τις οποίες ταξιδεύουν ή τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, βοηθώντας τους και προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Εμείς δεσμευόμαστε περαιτέρω να προστατεύουμε πάντα τα συμφέροντα του παιδιού, ως πρωταρχική μέριμνα σε περιπτώσεις που αφορούν τα παιδιά και να εφαρμόσουμε μια προσέγγιση που ανταποκρίνεται στο φύλο στην αντιμετώπιση των τρωτών σημείων, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης σε θέματα μικτών μετακινήσεων.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Να αναθεωρήσουμε τις σχετικές πολιτικές και πρακτικές για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργήσουν, δεν  θα επιδεινώσουν ή δεν θα αυξήσουν ακούσια τα τρωτά σημεία των μεταναστών, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή μιας προσέγγισης με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, με βάση το φύλο και την αναπηρία, καθώς και η ευαισθητοποίηση όσον αφορά την ηλικία και το παιδί ·
(β) Καθιέρωση ολοκληρωμένων πολιτικών και ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων που παρέχουν στους μετανάστες που βρίσκονται σε κατάσταση ευάλωτη, ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσής τους, την απαραίτητη υποστήριξη σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης, μέσω της αναγνώρισης  και βοήθειας καθώς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ιδίως σε περιπτώσεις που αφορούν γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο, τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που δεν συνοδεύονται ή διαχωρίζονται από τις οικογένειές τους, μέλη εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, θύματα βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της φυλετικής βίας, ηλικιωμένα άτομα, άτομα με αναπηρίες, άτομα που υφίστανται διακρίσεις σε οποιαδήποτε βάση, αυτόχθονες πληθυσμοί, εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση, τους οικιακούς εργάτες, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τους μετανάστες που υπόκεινται σε εκμετάλλευση και κακοποίησης στο πλαίσιο του λαθρεμπορίου μεταναστών ·
γ) Ανάπτυξη πολιτικών μετανάστευσης με γνώμονα το φύλο για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών και τρωτών σημείων των μεταναστών,γυναικών , κοριτσιών  και αγοριών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν βοήθεια, υγειονομική περίθαλψη, ψυχολογική και άλλη παροχή συμβουλών καθώς και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αποτελεσματική προσφυγή, ιδίως σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και με βάση το φύλο βίας, κατάχρησης και εκμετάλλευσης ·
(δ) Επανεξέταση των σχετικών υφιστάμενων εργατικών νομοθεσιών και των συνθήκων εργασίας για να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στον χώρο εργασίας τα τρωτά σημεία και οι καταχρήσεις των διακινούμενων εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργαζομένων και αυτών στην άτυπη οικονομία, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ιδίως τον ιδιωτικό τομέα ·
ε) Ένταξη των παιδιών μεταναστών στα εθνικά συστήματα προστασίας των παιδιών με την καθιέρωση ισχυρών διαδικασιών για την προστασία των παιδιών μεταναστών στις σχετικές νομοθετικές, διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες και αποφάσεις, καθώς και σε όλες τις μεταναστευτικές πολιτικές και προγράμματα που επηρεάζουν τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών προξενικής προστασίας και των υπηρεσιών, καθώς και των πλαισίων διασυνοριακής συνεργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το συμφέρον του παιδιού είναι κατάλληλα ενσωματωμένο, ερμηνεύεται με συνέπεια και εφαρμόζεται με συντονισμό και σε συνεργασία με τις αρχές προστασίας των παιδιών ·
στ) Προστασία των ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης μέσω της ίδρυσης  εξειδικευμένων διαδικασιών  για την αναγνώρισή τους, την παραπομπή, την περίθαλψη και την επανένωση των οικογενειών τους και την παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης, της νομικής συνδρομής και του δικαιώματος ακρόασης, διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένου του ταχύτερου διορισμού ενός αρμόδιου και αμερόληπτου νομικού, ως θεμελιώδες μέσο για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων τρωτών σημείων και των διακρίσεών τους, την προστασία τους από όλες τις μορφές βίας και η παροχή πρόσβασης σε βιώσιμες λύσεις που είναι προς το καλύτερο συμφέρον τους ·
(ζ) Εξασφάλιση ότι οι μετανάστες έχουν πρόσβαση σε δημόσια ή οικονομικά προσιτή ανεξάρτητη νομική συνδρομή και εκπροσώπηση σε δικαστικές διαδικασίες που τους αφορούν, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σχετικής δικαστικής ή διοικητικής ακρόασης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μετανάστες, παντού, αναγνωρίζονται ως άτομα πριν από το νόμο και ότι η απονομή της δικαιοσύνης είναι αμερόληπτη και δεν εισάγει διακρίσεις ·
(η) Ανάπτυξη προσιτών και πρόσφορων διαδικασιών που διευκολύνουν τις μεταβάσεις από τη μία κατάσταση στην άλλη και ενημερώνουν τους μετανάστες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις  τους, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος των μεταναστών σε καθεστώς παράνομης διαμονής σε χώρα προορισμού, να μειωθεί η επισφάλεια του καθεστώτος και οι συναφείς ευπάθειες, καθώς και να καταστούν δυνατές μεμονωμένες αξιολογήσεις κατάστασης για τους μετανάστες, ακόμη και για όσους έχουν απομακρυνθεί από την κανονική κατάσταση, χωρίς τον φόβο της αυθαίρετης απέλασης ·
(i) Αξιοποίηση των υφιστάμενων πρακτικών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών που βρίσκονται σε  παράνομη κατάσταση, σε ατομική αξιολόγηση πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε τακτική κατάσταση, κατά περίπτωση και με σαφή και διαφανή κριτήρια, ιδίως στο πλαίσιο περιπτώσεων  όπου εμπλέκονται παιδιά, νεολαία και οικογένειες, ως επιλογή για τη μείωση των τρωτών σημείων, καθώς και για τα Κράτη μέλη να γνωρίσουν καλύτερα τους κατοίκους ·
(ι) Εφαρμογή ειδικών μέτρων στήριξης για να εξασφαλιστεί ότι οι μετανάστες που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης στις χώρες διέλευσης και  προορισμού έχουν πρόσβαση στην προξενική προστασία και την ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τη διασυνοριακή και ευρύτερη διεθνή συνεργασία, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τους πληθυσμούς των μεταναστών σε κρίση, ετοιμότητα, αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και δράση μετά την κρίση ·
ια) Συμμετοχή των τοπικών αρχών και των σχετικών ενδιαφερομένων μερών στον εντοπισμό, την παραπομπή και τη συνδρομή των μεταναστών που βρίσκονται σε ευάλωτη  κατάσταση, μεταξύ άλλων μέσω συμφωνιών με εθνικούς οργανισμούς προστασίας, νομικής βοήθειας και παροχής υπηρεσιών, των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τη δέσμευση των ομάδων αντιμετώπισης κινητών επικοινωνιών, εφόσον υπάρχουν ·
(ιβ) Ανάπτυξη εθνικών πολιτικών και προγραμμάτων για τη βελτίωση των εθνικών απαντήσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μεταναστών που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας υπόψη σχετικές συστάσεις των Αρχών και των Κατευθυντήριων Γραμμών της Παγκόσμιας Μετανάστευσης, υποστηριζόμενων από την Πρακτική Καθοδήγηση, σχετικά με την Προστασία των μεταναστών σε ευάλωτες καταστάσεις.
Στόχος 8: Σώστε  ζωές και δημιουργήστε συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για τους αγνοούμενους μετανάστες
 1. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε διεθνώς για να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε τους θανάτους και τους τραυματισμούς των μεταναστών μέσω ατομικών ή κοινών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, τυποποιημένης συλλογής και ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών, υποθέτοντας ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τη διατήρηση της ζωής όλων των μεταναστών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Περαιτέρω να δεσμευτούμε να εντοπίσουμε όσους έχουν πεθάνει ή έχουν εξαφανιστεί και να διευκολύνουμε  την επικοινωνία με τις πληγείσες οικογένειες.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
α) Ανάπτυξη διαδικασιών και συμφωνιών για την αναζήτηση και διάσωση των μεταναστών, με κύριο στόχο την προστασία του δικαιώματος  των μεταναστών στη ζωή, που υποστηρίζουν την απαγόρευση της συλλογικής απέλασης, να εγγυώνται τη δίκαιη διαδικασία και την ατομική αξιολόγηση, ενίσχυση  των δυνατοτήτων υποδοχής και βοήθειας και να εξασφαλιστεί ότι η παροχή συνδρομής αποκλειστικά ανθρωπιστικού χαρακτήρα για τους μετανάστες δεν θεωρείται παράνομη ·
(β) Επανεξέταση των περιπτώσεων  των πολιτικών και των νόμων που σχετίζονται με τη μετανάστευση, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτές δεν εγκυμονούν  ή δεν δημιουργούν τον κίνδυνο στους μετανάστες να εξαφανιστούν, μεταξύ άλλων και με τον εντοπισμό των επικίνδυνων διαδρομών διαμετακόμισης που χρησιμοποιούν οι μετανάστες, συνεργαζόμενοι με άλλα κράτη, καθώς και με συναφείς ενδιαφερόμενους φορείς και διεθνείς οργανισμούς, για τον εντοπισμό των επικείμενων κινδύνων και την καθιέρωση μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, με ιδιαίτερη προσοχή για τα παιδιά μεταναστών, ιδίως εκείνα που δεν συνοδεύονται ή αποχωρίζονται ·
(γ) Να επιτρέπεται στους μετανάστες να επικοινωνούν χωρίς καθυστέρηση με τις οικογένειές τους για να τους ενημερώσουν ότι είναι ζωντανοί διευκολύνοντας την πρόσβαση στα μέσα επικοινωνίας κατά μήκος των διαδρομών και στον προορισμό τους, συμπεριλαμβανομένων των τόπων κράτησης, καθώς και η πρόσβαση στις προξενικές αποστολές, στις τοπικές αρχές και στους οργανισμούς που μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε οικογενειακές επαφές, ειδικά σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ή χωρισμένων παιδιών μεταναστών και σε εφήβους.
(δ) Δημιουργία διακρατικών καναλιών συντονισμού, μεταξύ άλλων μέσω προξενικής συνεργασίας, και καθορισμός σημείων επαφής για τις οικογένειες που αναζητούν εξαφανισμένους μετανάστες, μέσω των οποίων οι οικογένειες μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση της αναζήτησης και να αποκτήσουν άλλες σχετικές πληροφορίες, τηρώντας παράλληλα το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ιδιωτικής ζωής προσωπικά δεδομένα.
ε) Συλλογή, συγκέντρωση και συστηματοποίηση των δεδομένων σχετικά  με τα πτώματα και εξασφάλιση της ανιχνευσιμότητας μετά από την ταφή, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά με διεθνώς αποδεκτά ιατροδικαστικά πρότυπα και να δημιουργηθούν  κανάλια συντονισμού σε διακρατικό επίπεδο για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης και της παροχής πληροφοριών στις οικογένειες ·
στ) Να καταβληθεί  κάθε προσπάθεια, μεταξύ άλλων μέσω της διεθνούς συνεργασίας, για την ανάκτηση, τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσης τα απομεινάρια των νεκρών μεταναστών, τηρώντας τις επιθυμίες των οικογενειών  που θρηνούν και στο πλαίσιο της περίπτωσης μη αναγνωρισμένων ατόμων, να διευκολύνουν τον εντοπισμό και την επακόλουθη αποκατάσταση των θανάσιμων υπολειμμάτων, εξασφαλίζοντας ότι τα απομεινάρια των νεκρών μεταναστών αντιμετωπίζονται με αξιοπρεπή, σεβασμό και σωστό τρόπο.


Στόχος 9: Ενίσχυση της υπερεθνικής αντίδρασης στο λαθρεμπόριο μεταναστών
 1. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις κοινές προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μεταναστών με την ενίσχυση των ικανοτήτων τους και την διεθνή συνεργασία για την πρόληψη, διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία του λαθρεμπορίου μεταναστών προκειμένου να τερματιστεί η ατιμωρησία των δικτύων λαθρεμπορίου. Επίσης, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι μετανάστες δεν θα υποστούν αξιόποινες πράξεις, ποινική δίωξη για το γεγονός ότι ήταν το αντικείμενο του λαθρεμπορίου, παρά την πιθανή δίωξη για άλλες παραβιάσεις του εθνικού δικαίου. Επίσης, δεσμευόμαστε να εντοπίσουμε λαθραίους μετανάστες για να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες των γυναικών και των παιδιών και βοηθώντας, ιδίως, τους μετανάστες που υπόκεινται αντικείμενα λαθρεμπορίου υπό επιβαρυντικές περιστάσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
α) Να προωθηθεί η επικύρωση και η προσχώρηση και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα, που συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος ·
(β) Χρήση διακρατικών, περιφερειακών και διμερών μηχανισμών για την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών και  οδηγιών για τις διαδρομές λαθρεμπορίου, modus operandi και τις οικονομικές συναλλαγές δικτύων λαθρεμπορίου, τα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζουν λόγω των λαθρεμπόρων μεταναστών και άλλων δεδομένων για την εξάρθρωση των δικτύων λαθρεμπορίου και την ενίσχυση κοινών απαντήσεων ·
(γ) Ανάπτυξη πρωτοκόλλων συνεργασίας με γνώμονα το φύλο και ευαισθητοποίησης για τα παιδιά κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών που να περιγράφουν  βήμα – βήμα μέτρα για τον επαρκή εντοπισμό  των λαθρεμπόρων μεταναστών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς και για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής επιβολής του νόμου και της συνεργασίας σε θέματα πληροφοριών για την πρόληψη και την  καταπολέμηση το λαθρεμπορίου μεταναστών, ώστε να τερματιστεί η ατιμωρησία των λαθρεμπόρων και να αποφευχθεί η παράνομη μετανάστευση, ενώ διασφαλίζεται ότι τα μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα ·
δ) Να θεσπίσει νομοθετικά και άλλα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο, για να καθιερώσει το λαθρεμπόριο μεταναστών ως έγκλημα, όταν διαπράττεται εκ προθέσεως και για να αποκτήσουν, άμεσα ή έμμεσα, ένα οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος για τον λαθρέμπορο, και να περιλαμβάνει ενισχυμένες κυρώσεις για λαθρεμπόριο μεταναστών  κάτω από επώδυνες συνθήκες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ·
ε) Σχεδιασμός αναθεώρηση ή τροποποίηση των σχετικών πολιτικών και διαδικασιών για την διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων του λαθρεμπορίου μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων, χρησιμοποιώντας τους σωστούς ορισμούς και εφαρμόζοντας ξεχωριστές απαντήσεις σε αυτά τα ξεχωριστά εγκλήματα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι λαθρομετανάστες μπορούν επίσης να γίνουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, απαιτώντας έτσι την κατάλληλη προστασία και βοήθεια.
στ) Λήψη μέτρων για την πρόληψη του λαθρεμπορίου μεταναστών κατά τη διάρκεια του κύκλου μετανάστευσης, σε συνεργασία με άλλα κράτη και των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας στους τομείς της ανάπτυξης, της πληροφόρησης του κοινού, της δικαιοσύνης, καθώς και την κατάρτιση και την ανάπτυξη τεχνικών δυνατοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, με ιδιαίτερη προσοχή σε γεωγραφικές περιοχές από τις οποίες προέρχεται συστηματικά η παράνομη μετανάστευση.
Στόχος 10: Πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο της διεθνούς μετανάστευσης
 1. Δεσμευόμαστε να λάβουμε νομοθετικά ή άλλα μέτρα για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή στο πλαίσιο της διεθνούς μετανάστευσης με την ενίσχυση των ικανοτήτων και τη διεθνή συνεργασία για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία της εμπορίας ανθρώπων, αποθάρρυνση της ζήτησης που προωθεί την εκμετάλλευση που οδηγεί στην εμπορία ανθρώπων και να τερματιστεί η ατιμωρησία των δικτύων διακίνησης. Επίσης δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον εντοπισμό και την προστασία, και την παροχή βοήθειας σε μετανάστες που έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τις γυναίκες και στα παιδιά.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Προώθηση της επικύρωσης και η προσχώρηση και η εφαρμογή του  πρωτοκόλλου για την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της Εμπορίας προσώπων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, που συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος ·
(β) Προώθηση της εφαρμογής του παγκόσμιου σχεδίου δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και να ληφθούν υπόψη σχετικές συστάσεις του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC) για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και άλλα συναφή έγγραφα του UNODC κατά την ανάπτυξή και την εφαρμογή εθνικών και περιφερειακών πολιτικών και μέτρων σχετικά με την εμπορία ανθρώπων ·
γ) Παρακολούθηση των οδών παράνομης μετανάστευσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δίκτυα εμπορίας ανθρώπων για τον εντοπισμό λαθραίων ή παράνομων μεταναστών, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε διμερές, περιφερειακό και περιφερειακό επίπεδο διαπεριφερειακών επιπέδων σχετικά με την πρόληψη, διερεύνηση και δίωξη των δραστών, καθώς και σχετικά με την αναγνώριση την προστασία και την παροχή βοήθειας στα θύματα εμπορίας ανθρώπων ·
δ) Να μοιράζονται τις σχετικές πληροφορίες και γνώση  μέσω διακρατικών και περιφερειακών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας, τα οικονομικά μοντέλα και τις συνθήκες που οδηγούν τα δίκτυα διακίνησης, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των σχετικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών, των ρυθμιστικών αρχών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τον εντοπισμό και τη διατάραξη των χρηματοοικονομικών ροών που συνδέονται με την εμπορία ανθρώπων και την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας και την επιβολή της νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται η υπευθυνότητα και να τερματίζεται η ατιμωρησία ·
(ε) Εφαρμογή μέτρων που αντιμετωπίζουν τις ιδιαίτερες αδυναμίες των γυναικών, των ανδρών, των κοριτσιών και των αγοριών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς, οι οποίοι έχουν γίνει ή κινδυνεύουν να γίνουν θύματα εμπορίας ανθρώπων και άλλων μορφών εκμετάλλευσης, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την ασφαλή αναφορά χωρίς φόβο κράτησης, απέλασης ή ποινής, εστιάζοντας στην πρόληψη, τον εντοπισμό, την κατάλληλη προστασία και βοήθεια και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών  κακοποίησης και εκμετάλλευσης
στ) Να διασφαλιστεί ότι οι ορισμοί της εμπορίας ανθρώπων που χρησιμοποιούνται στη νομοθεσία, στη μεταναστευτική πολιτική και τον προγραμματισμό, καθώς και σε δικαστικές διώξεις, είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να γίνει διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου μεταναστών ·
(ζ) Ενίσχυση της νομοθεσίας και των σχετικών διαδικασιών για την ενίσχυση της δίωξης των διακινητών, αποφυγή της ποινικοποίησης των μεταναστών που είναι θύματα εμπορίας προσώπων για αδικήματα σχετιζόμενα με την εμπορία ανθρώπων και να εξασφαλίσουν ότι το θύμα λαμβάνει την κατάλληλη προστασία και βοήθεια, χωρίς να εξαρτάται από τη συνεργασία με τις αρχές σε αντίθεση με τους εικαζόμενους διακινητές ·
η) Παροχή στους μετανάστες που έχουν γίνει θύματα εμπορίας ανθρώπων προστασία και βοήθεια, όπως π.χ. μέτρα για τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ανάκαμψη, καθώς και μέτρα που τους επιτρέπουν να παραμείνουν στη χώρα προορισμού, προσωρινά ή μόνιμα, στις κατάλληλες περιπτώσεις, διευκολύνοντας την πρόσβαση των θυμάτων στην δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης και της αποζημίωσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ·
(i) Δημιουργία εθνικών και τοπικών συστημάτων πληροφόρησης και προγραμμάτων κατάρτισης που προειδοποιούν και εκπαιδεύουν τους πολίτες, τους εργοδότες, καθώς και τους δημόσιους υπαλλήλους και τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου, καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων εντοπισμού σημείων της εμπορίας ανθρώπων, όπως η καταναγκαστική, υποχρεωτική ή παιδική εργασία, στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού
(ι) Επένδυση σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, για τους μετανάστες και τους μελλοντικούς μετανάστες σχετικά με τους κινδύνους και τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων και παροχή  πληροφοριών  σχετικά με την πρόληψη και την αναφορά δραστηριοτήτων διακίνησης.
Στόχος 11: Διαχείριση των συνόρων με ολοκληρωμένο, ασφαλή και συντονισμένο τρόπο
 1. Δεσμευόμαστε να διαχειριστούμε τα εθνικά μας σύνορα συντονισμένα, προωθώντας τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των κρατών, των κοινοτήτων και των μεταναστών και διευκολύνοντας τις ασφαλείς και τακτικές διασυνοριακές μετακινήσεις των ατόμων, αποτρέποντας ταυτόχρονα την παράνομη μετανάστευση. Δεσμευόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε πολιτικές διαχείρισης των συνόρων να σέβονται την εθνική κυριαρχία, το κράτος δικαίου, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μεταναστών, ανεξαρτήτως του καθεστώτος μετανάστευσης τους, χωρίς διακρίσεις, με γνώμονα το φύλο και με ευαισθησία για τα παιδιά.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Ενίσχυση της διεθνούς, περιφερειακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση των χωρών διέλευσης, την σωστή ταυτοποίηση, η έγκαιρη και αποτελεσματική παραπομπή, την βοήθεια και την κατάλληλη προστασία των μεταναστών σε καταστάσεις τρωτότητας στα διεθνή σύνορα ή κοντά σε αυτά, τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υιοθετώντας ολοκληρωμένες κυβερνητικές προσεγγίσεις, εφαρμόζοντας κοινή διασυνοριακή κατάρτιση και ενίσχυση των μέτρων δημιουργίας ικανοτήτων ·
(β) Δημιουργία κατάλληλων δομών και μηχανισμών για αποτελεσματική ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, εξασφαλίζοντας ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες διέλευσης των συνόρων, μεταξύ άλλων μέσω της προκαταρκτικής εξέτασης των προσφύγων, την εκ των προτέρων αναφορά από τους μεταφορείς επιβατών και τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, ενώ τηρείται η αρχή της μη διάκρισης, της τήρησης του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ·
γ) Επανεξέταση και να αναθεώρηση των σχετικών εθνικών διαδικασιών για τον έλεγχο των συνόρων, την ατομική αξιολόγηση και τη συνέντευξη, διαδικασίες για τη διασφάλιση της δέουσας διαδικασίας στα διεθνή σύνορα και για την αντιμετώπιση όλων των μεταναστών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας με εθνικούς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ·
(δ) Ανάπτυξη συμφωνιών τεχνικής συνεργασίας που επιτρέπουν στα κράτη να ζητούν και να προσφέρουν περιουσιακά στοιχεία, εξοπλισμό και άλλη τεχνική βοήθεια για την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων, ιδίως στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, καθώς και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ·
ε) Εξασφάλιση ότι οι αρχές προστασίας του παιδιού ενημερώνονται έγκαιρα και ανατίθενται για συμμετοχή στις διαδικασίες για τον προσδιορισμό των καλύτερων συμφερόντων του παιδιού όταν ένα ασυνόδευτο ή χωριστό παιδί διασχίσει κάποια διεθνή σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των μεθοριακών αξιωματούχων στα δικαιώματα των διαδικασιών που αφορούν το παιδί και τα παιδιά, όπως αυτές που εμποδίζουν τον οικογενειακό χωρισμό και την επανένωση των οικογενειών, όταν συμβαίνει οικογενειακός χωρισμός.
στ) Επανεξέταση και να αναθεώρηση των σχετικών νόμων και κανονισμών για να προσδιοριστεί κατά πόσον είναι ενδεδειγμένες οι κυρώσεις για την παράνομη είσοδο ή διαμονή και, εάν ναι, να εξασφαλιστεί ότι είναι αναλογικά, δίκαια, χωρίς διακρίσεις και πλήρως σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και άλλες υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου ·
(ζ) Βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ γειτονικών και άλλων κρατών σχετικά με τη θεραπεία που παρέχεται στα πρόσωπα που διασχίζουν ή επιδιώκουν να διασχίσουν τα διεθνή σύνορα, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα διεθνή σύνορα κατά τον προσδιορισμό των βέλτιστων πρακτικών.
Στόχος 12: Ενίσχυση της βεβαιότητας και της προβλεψιμότητας των διαδικασιών μετανάστευσης για τον κατάλληλο έλεγχο, αξιολόγηση και παραπομπή
 1. Δεσμευόμαστε να αυξήσουμε την ασφάλεια δικαίου και την προβλεψιμότητα των διαδικασιών μετανάστευσης αναπτύσσοντας και ενισχύοντας αποτελεσματικούς και βασισμένους σε ανθρώπινα δικαιώματα μηχανισμούς για τον κατάλληλο και έγκαιρο έλεγχο και την ατομική αξιολόγηση όλων των μεταναστών με σκοπό τον εντοπισμό και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις κατάλληλες διαδικασίες παραπομπής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Αύξηση της διαφάνειας και της προσβασιμότητας των διαδικασιών μετανάστευσης μέσω της ανακοίνωσης των απαιτήσεων για την είσοδο, την παραμονή, την εργασία, τη μελέτη ή άλλες δραστηριότητες και την εισαγωγή τεχνολογίας για την απλούστευση των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις και έξοδα για τα κράτη και τους μετανάστες ·
(β)  Ανάπτυξη και διεξαγωγή εξειδικευμένης εκπαίδευσης εντός  και διαπεριφερειακές εξειδικευμένες δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενημέρωση για τραύματα σε ανταποκριτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου, των συνοριακών αξιωματούχων, στους εκπροσώπους του προξενείου και τα δικαστικά όργανα, για τη διευκόλυνση και την τυποποίηση της αναγνώρισης και παραπομπής, καθώς και κατάλληλη βοήθεια και παροχή συμβουλών με πολιτιστικά ευαίσθητο τρόπο σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, μεταναστών σε καταστάσεις ευάλωτης συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, ιδίως των ασυνόδευτων ή των χωρισμένων, και  ατόμων που πλήττονται από οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης και κατάχρησης που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο μεταναστών σε δύσκολες  περιστάσεις ·
(γ) Καθιέρωση μηχανισμών παραπομπής που ανταποκρίνονται στο φύλο και με ευαισθησία στα  παιδιά, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων μέτρων ελέγχου και μεμονωμένες αξιολογήσεις στα σύνορα και στους τόπους πρώτης άφιξης, εφαρμόζοντας τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας  που αναπτύχθηκαν σε συντονισμό με τις τοπικές αρχές, τα εθνικά θεσμικά όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους διεθνείς οργανισμούς και της κοινωνίας των πολιτών ·
(δ) Εξασφάλιση ότι τα παιδιά μεταναστών εντοπίζονται ταχέως στους τόπους πρώτης άφιξης στις χώρες διέλευσης και προορισμού και, εάν δεν συνοδεύονται ή διαχωρίζονται, παραπέμπονται ταχέως σε αρχές προστασίας παιδιών και άλλες σχετικές υπηρεσίες, καθώς και ο διορισμός ενός αρμόδιου και αμερόληπτου νόμιμου κηδεμόνα, για την προστασία της οικογενειακής ενότητας, και ότι οποιοσδήποτε νομίμως ισχυρίζεται ότι είναι παιδί, αντιμετωπίζεται ως τέτοιος, εκτός αν άλλως ορίζεται μέσω διεπιστημονικής, ανεξάρτητης και ευαισθητοποιημένης αξιολόγησης της παιδικής ηλικίας ·
ε) Να εξασφαλιστεί ότι, στο πλαίσιο των μικτών μετακινήσεων, θα πρέπει να παρέχονται σχετικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους εθνικούς νόμους και τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εισόδου και παραμονής, των διαθέσιμων μορφών προστασίας, καθώς και οι επιλογές για την επιστροφή και την επανένταξη, ότι είναι κατάλληλες, άμεσες και αποτελεσματικά γνωστοποιημένες και προσβάσιμες.
Στόχος 13: Χρήση της κράτησης λόγω μετανάστευσης μόνο ως έσχατη λύση και εργασία προς εναλλακτικές λύσεις
 1. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε κράτηση στο πλαίσιο της διεθνούς μετανάστευσης ακολουθεί τη δέουσα διαδικασία, είναι μη αυθαίρετη, βασίζεται στον νόμο, την αναγκαιότητα, την αναλογικότητα και τις ατομικές εκτιμήσεις, πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους και είναι για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν η κράτηση πραγματοποιείται τη στιγμή της εισόδου,, της διαμετακόμισης ή της διαδικασίας επιστροφής και ανεξάρτητα από τον τύπο του τόπου όπου πραγματοποιείται η κράτηση. Εμείς δεσμευόμαστε περαιτέρω να δώσουμε προτεραιότητα στις εναλλακτικές λύσεις κράτησης που δεν είναι στερητικές της ελευθερίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και να υιοθετηθεί μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα σε οποιαδήποτε κράτηση μεταναστών, χρησιμοποιώντας την κράτηση ως μέτρο της έσχατης λύσης μόνο.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
α) Να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι σχετικοί μηχανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τη βελτίωση της ανεξάρτητης παρακολούθησης της κράτησης των μεταναστών, διασφαλίζοντας ότι πρόκειται για έσχατη λύση, ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι τα κράτη προωθούν, να εφαρμόσουν και να επεκτείνουν εναλλακτικές λύσεις στην κράτηση, ευνοώντας μέτρα μη στερητικά της ελευθερίας και διευθετήσεις  που αφορούν την κοινωνική φροντίδα, ιδίως στην περίπτωση των οικογενειών και των παιδιών ·
β) ενοποίηση ενός ολοκληρωμένου χώρου αποθήκευσης για τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών των εναλλακτικών λύσεων που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα στην κράτηση στο πλαίσιο της διεθνούς μετανάστευσης, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τις τακτικές ανταλλαγές και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών βασισμένων σε επιτυχημένες πρακτικές μεταξύ των κρατών και μεταξύ  συναφών ενδιαφερόμενων μερών,
γ) Επανεξέταση και αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, των πολιτικών και των πρακτικών που σχετίζονται με την κράτηση λόγω μετανάστευσης για να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες δεν κρατούνται αυθαίρετα, οι αποφάσεις για κράτηση βασίζονται στον νόμο, είναι αναλογικές, έχουν νόμιμο σκοπό και λαμβάνονται σε ατομική βάση, σε πλήρη συμμόρφωση με τις δέουσες διαδικασίες και εγγυήσεις και ότι η κράτηση λόγω μετανάστευσης δεν προωθείται ως αποτρεπτικός παράγοντα ή ως μορφή σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης  των μεταναστών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ·
δ) Παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους τους μετανάστες στις χώρες διέλευσης και προορισμού στους οποίες βρίσκονται ή πρόκειται να βρεθούν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε δωρεάν ή οικονομικά προσιτές νομικές συμβουλές και βοήθεια εξειδικευμένου και ανεξάρτητου δικηγόρου, καθώς και την πρόσβαση σε πληροφορίες και το δικαίωμα τακτικής επανεξέτασης εντάλματος κράτησης ·
ε) Να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται υπό κράτηση ενημερώνονται για τους λόγους κράτησής τους, σε μια γλώσσα την οποία κατανοούν και διευκολύνουν την άσκηση των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με το αντίστοιχο προξενείο ή με διπλωματικές αποστολές χωρίς καθυστέρηση, με τους νόμιμους εκπροσώπους και τα μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις εγγυήσεις περί δίκαιης δίκης ·
στ) Μείωση των αρνητικών και δυνητικά διαρκών αποτελεσμάτων της κράτησης στους μετανάστες, με την εξασφάλιση της δέουσας διαδικασίας και της αναλογικότητας, ότι για το συντομότερο χρονικό διάστημα διασφαλίζεται η σωματική και διανοητική ακεραιότητα και τουλάχιστον, η πρόσβαση στα τρόφιμα, η βασική υγειονομική περίθαλψη, ο νομικός προσανατολισμός και η βοήθεια, η πληροφόρηση καθώς και η κατάλληλη στέγαση, σύμφωνα με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα νόμος,
ζ) Να εξασφαλιστεί ότι όλες οι κυβερνητικές αρχές και οι ιδιωτικοί φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της κράτησης των μεταναστών το πράττουν κατά τρόπο συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαιδεύονται στην καταπολέμηση των διακρίσεων και την πρόληψη της αυθαίρετης σύλληψης και κράτησης στο πλαίσιο της διεθνούς μετανάστευσης και υπόκεινται στην ευθύνη για παραβιάσεις ή καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ·
(η) Να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του παιδιού ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσης, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα ενός βιώσιμου φάσματος εναλλακτικών λύσεων έναντι της κράτησης σε μη στερητικά πλαίσια, που ευνοούν τις κοινοτικές φροντίδες που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και σεβασμό του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή και την οικογενειακή ενότητα και με το να θέσουν τέλος στην πρακτική της κράτησης τέκνων στο πλαίσιο της Διεθνούς μετανάστευσης.
Στόχος 14: Ενίσχυση της προξενικής προστασίας, της συνδρομής και της συνεργασίας καθ ‘ όλη τη διάρκεια του κύκλου μετανάστευσης
 1. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε την προξενική προστασία και βοήθεια των υπηκόων μας στο εξωτερικό, καθώς και συνεργασία μεταξύ των προξενείων των κρατών, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των μεταναστών ανά πάσα στιγμή, και να αξιοποιηθούν οι λειτουργίες των προξενικών αποστολών για την ενίσχυση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μεταναστών και των κρατικών αρχών των Χωρών  καταγωγής, διέλευσης και προορισμού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Συνεργασία για τη δημιουργία  δυνατοτήτων στα προξενεία, εκπαίδευση προξενικών υπαλλήλων, να προωθηθούν ρυθμίσεις για την παροχή προξενικών υπηρεσιών, όπου οι επιμέρους χώρες στερούνται χωρητικότητας, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής βοήθειας, και αναπτύσσοντας διμερείς ή περιφερειακές συμφωνίες για διάφορες πτυχές της προξενικής συνεργασίας ·
(β) Συμμετοχή του αρμόδιου προξενικού και μεταναστευτικού προσωπικού σε υπάρχοντα παγκόσμια και περιφερειακά φόρουμ για τη μετανάστευση  προκειμένου να ανταλλάσσονται πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές, σχετικά με ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τους πολίτες του εξωτερικού και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πολιτικής για την μετανάστευση·
(γ) Σύναψη διμερών ή περιφερειακών συμφωνιών σχετικά με την προξενική συνδρομή και την εκπροσώπηση σε μέρη όπου τα κράτη μέλη έχουν συμφέρον να ενισχύσουν τις αποτελεσματικές προξενικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη μετανάστευση, αλλά δεν έχουν διπλωματικό χαρακτήρα ή προξενική παρουσία.
(δ) Ενίσχυση της προξενικής ικανότητας προκειμένου να εντοπιστούν, να προστατευθούν και να βοηθηθούν οι υπήκοοί μας στο εξωτερικό που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων παραβιάσεων  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταχρήσεις και παραβιάσεις, θύματα εγκληματικών πράξεων, θύματα διακίνησης  προσώπων, οι μετανάστες που υπόκεινται σε λαθρεμπόριο υπό επιβαρυντικές περιστάσεις και οι μετανάστες εργαζόμενοι κατά τη διαδικασία πρόσληψης, με την παροχή κατάρτισης σε προξενικούς υπαλλήλους  βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα, δράσεις ευαίσθητες από άποψη φύλου και ευαισθητοποίησης των παιδιών στο θέμα αυτό ·
ε) Παροχή στους υπηκόους μας στο εξωτερικό την ευκαιρία να εγγραφούν στη χώρα προέλευσης, σε στενή συνεργασία με τις προξενικές, εθνικές και τοπικές αρχές, καθώς και τις σχετικές οργανώσεις μεταναστών, ως μέσο διευκόλυνσης της ενημέρωσης, υπηρεσίες και βοήθεια στους μετανάστες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και εξασφάλιση της προσβασιμότητας των μεταναστών σε σχετικές και έγκαιρες πληροφορίες, όπως η δημιουργία γραμμών βοήθειας και η εδραίωση των εθνικών ψηφιακών βάσεων δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ·
(στ) Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στους υπηκόους μας μέσω συμβουλών, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών νόμων και τελωνείων, αλληλεπίδρασης με τις αρχές, την οικονομική ένταξη και την εγκατάσταση των επιχειρήσεων, καθώς και μέσω της έκδοσης σχετικών έγγραφων, όπως τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα προξενικά έγγραφα ταυτότητας που μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες, βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και πρόσβαση σε υπηρεσίες  εμβασμάτων.
Στόχος 15: Παροχή πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες για τους μετανάστες
 1. Δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι μετανάστες, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό τους καθεστώς, θα μπορούν να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους μέσω της ασφαλούς πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Επιπλέον, δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τα συστήματα παροχής υπηρεσιών για όλους τους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι οι υπήκοοι και οι τακτικοί μετανάστες ενδέχεται να δικαιούνται πληρέστερη παροχή υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας ότι κάθε διαφορετική μεταχείριση πρέπει να βασίζεται στο δίκαιο, να είναι αναλογική και να επιδιώκει θεμιτό στόχο, π.χ. σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
α) Θέσπιση νόμων και λήψη μέτρων για να εξασφαλιστεί ότι η παροχή υπηρεσιών δεν ισοδυναμεί με διάκριση κατά μεταναστών  με βάση τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες απόψεις, εθνικές ή κοινωνικές, την προέλευση, την περιουσία, τη γέννηση, την αναπηρία ή άλλους λόγους, ανεξαρτήτως των περιπτώσεων όπου υπάρχει διαφορετική παροχή υπηρεσιών με βάση το καθεστώς μετανάστευσης.
(β) Να εξασφαλιστεί ότι η συνεργασία μεταξύ παρόχων υπηρεσιών και αρχών μετανάστευσης δεν θα επιδεινώσει τις αδυναμίες των παράνομων μεταναστών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες ή παράνομα παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια του ατόμου στους τόπους παροχής βασικών υπηρεσιών ·
(γ) Δημιουργία και ενίσχυση ολιστικών και εύκολα προσβάσιμων σημείων εξυπηρέτησης σε τοπικό επίπεδο που είναι αποκλειστικά για μετανάστες, προσφέρουν σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις βασικές υπηρεσίες σε άτομα που ανταποκρίνονται στο φύλο και στην αναπηρία καθώς και με ευαισθησία για τα παιδιά και διευκολύνει την ασφαλή πρόσβαση σε αυτά ·
(δ) Δημιουργία ή δίνοντας πληρεξουσιότητα σε ανεξάρτητα ιδρύματα σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, όπως οι οργανισμοί για τα εθνικά ανθρώπινα δικαιώματα, να λαμβάνουν, να ερευνούν και να παρακολουθούν τις καταγγελίες σχετικά με καταστάσεις στις οποίες απαγορεύεται ή παρεμποδίζεται στους μετανάστες να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες αποκατάστασης συστηματικά, να διευκολύνεται η πρόσβαση σε ένδικα μέσα και να καταβάλλονται προσπάθειες για  αλλαγή στην πράξη.
(ε) Ενσωμάτωση των αναγκών υγείας των μεταναστών στις πολιτικές και στα σχέδια εθνικής και τοπικής υγειονομικής περίθαλψης, όπως π.χ. ενίσχυση των δυνατοτήτων παροχής υπηρεσιών, διευκόλυνση της προσιτής και χωρίς διακρίσεις πρόσβασης, μείωση στα εμπόδια επικοινωνίας και την κατάρτιση παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σε πολιτιστικά ευαίσθητη παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να προωθήσουν τη σωματική και ψυχική υγεία των μεταναστών και των κοινοτήτων συνολικά, μεταξύ άλλων, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις του Πλαισίου Προτεραιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις κατευθυντήριες αρχές για την προώθηση της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών ·
(στ) Παροχή εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης ποιότητας σε παιδιά και νέους μετανάστες, καθώς και διευκόλυνση της πρόσβασης σε ευκαιρίες διά βίου μάθησης, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών συστημάτων και μέσω της διευκόλυνσης την άνευ διακρίσεων πρόσβαση στην ανάπτυξη της πρώτης παιδικής ηλικίας, την επίσημη εκπαίδευση, την ανεπίσημη εκπαίδευση, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά για τα οποία το επίσημο σύστημα είναι απρόσιτο, επί τόπου επαγγελματική κατάρτιση, την τεχνική εκπαίδευση και τη γλωσσική κατάρτιση, καθώς και με την προώθηση εταιρικών σχέσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους που μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
Στόχος 16: Ενδυνάμωση των μεταναστών και των κοινωνιών ώστε να επιτευχθεί πλήρης ένταξη και κοινωνική συνοχή
 1. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε συνεκτικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας τους μετανάστες ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, με την προώθηση της αμοιβαίας εμπλοκής των κοινοτήτων υποδοχής και των μεταναστών στην άσκηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των εθνικών νόμων και του σεβασμού των τελωνειακών αρχών της χώρας προορισμού. Επιπλέον, δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε την ευημερία όλων των μελών των κοινωνιών με την ελαχιστοποίηση των ανισοτήτων, αποφεύγοντας την πόλωση και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στις πολιτικές και τους θεσμούς που σχετίζονται με τη μετανάστευση, γνωρίζοντας  ότι οι πλήρως ενσωματωμένοι μετανάστες είναι σε θέση να συμβάλλουν καλύτερα στην ευημερία.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού των πολιτισμών, των παραδόσεων και των εθίμων των κοινοτήτων προορισμού και των μεταναστών με την ανταλλαγή και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων  προώθησης της αποδοχής της διαφορετικότητας και της διευκόλυνσης της κοινωνικής συνοχής και ένταξης ·
(β) Καθιέρωση ολοκληρωμένων και αναλόγων με τις ανάγκες προγράμματα, προ της αναχώρησης και μετά την άφιξη, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, βασική γλωσσική κατάρτιση, καθώς και προσανατολισμό σχετικά με τα κοινωνικά πρότυπα και τα έθιμα στη χώρα προορισμού ·
(γ) Ανάπτυξη εθνικών στόχων βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής όσον αφορά την ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στην αγορά εργασίας, της οικογενειακής επανένωσης, της εκπαίδευσης, της μη διάκρισης και της υγείας, μεταξύ άλλων ενισχύοντας τις εταιρικές σχέσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη ·
δ) Εργασία σχετικά  με ενταξιακές αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και πλήρη συμμετοχή των διακινούμενων εργαζομένων στην επίσημη οικονομία  διευκολύνοντας την πρόσβαση στην αξιοπρεπή εργασία και την απασχόληση για τις οποίες είναι οι πλέον κατάλληλοι, σύμφωνα με τις τοπικές και τις εθνικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και την προσφορά δεξιοτήτων ·
(ε) Ενδυνάμωση των μεταναστριών με την κατάργηση των περιορισμών λόγω διακρίσεων λόγω φύλου στην επίσημη απασχόληση, διασφάλιση του δικαιώματος της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και διευκόλυνση της πρόσβασης στις σχετικές βασικές υπηρεσίες, ως μέτρα για να προωθήσουν την ηγεσία τους και να εξασφαλίσουν την πλήρη, ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την οικονομία ·
(στ) Δημιουργία κοινοτικών κέντρων ή προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μεταναστών στην κοινωνία της  χώρας υποδοχής με τη συμμετοχή μεταναστών, μελών της κοινότητας, οργανώσεων διασποράς, ενώσεων μεταναστών και τοπικών αρχών σε διαπολιτισμικό  διάλογο, ανταλλαγή ιστοριών, προγράμματα καθοδήγησης και ανάπτυξη επιχειρήσεων, που βελτιώνουν τα αποτελέσματα της ενσωμάτωσης και ενθαρρύνουν τον αμοιβαίο σεβασμό ·
(ζ) Αξιοποίηση των δεξιοτήτων, της πολιτιστικής και γλωσσικής επάρκειας των μεταναστών και των κοινοτήτων υποδοχής αναπτύσσοντας και προωθώντας τις ανταλλαγές κατάρτισης μεταξύ ομοτίμων, ανταποκρινόμενη στο φύλο, την επαγγελματική και πολιτική ένταξη μέσω μαθημάτων και εργαστηρίων ·
(η) Υποστήριξη πολυπολιτισμικών δραστηριοτήτων μέσω του αθλητισμού, της μουσικής, των τεχνών, των γαστρονομικών φεστιβάλ, του εθελοντισμού και άλλων κοινωνικών γεγονότων  που θα διευκολύνουν την αμοιβαία κατανόηση και εκτίμηση της κουλτούρας μεταναστευτικών κοινοτήτων και των προορισμών
 • (i) Να προωθηθούν τα περιβάλλοντα των σχολείων που είναι φιλόξενα και ασφαλή και να υποστηρίξουν τις προσδοκίες των παιδιών των μεταναστών, ενισχύοντας τις σχέσεις εντός της σχολικής κοινότητας, ενσωματώνοντας πληροφορίες σχετικά με την μετανάστευση, τεκμηριωμένα στα εκπαιδευτικά προγράμματα και αφιέρωση στοχοθετημένων πόρων σε σχολεία με υψηλή συγκέντρωση παιδιών μεταναστών για δραστηριότητες ένταξης, προκειμένου να προωθηθεί ο σεβασμός της διαφορετικότητας και της ένταξης και να προληφθούν όλες οι μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
Στόχος 17: Να εξαλειφθούν όλες οι μορφές διακρίσεων και να προωθηθεί η διαμόρφωση δημόσιου λόγου που βασίζεται σε τεκμήρια για την διαμόρφωση αντιλήψεων για την μετανάστευση
 1. Δεσμευόμαστε να εξαλείψουμε όλες τις μορφές διακρίσεων, να καταδικάσουμε και να αντισταθούμε σε εκφράσεις, πράξεις και εκδηλώσεις του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της βίας, της ξενοφοβίας και της συναφούς μισαλλοδοξίας έναντι όλων των μεταναστών που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεσμευόμαστε περαιτέρω να προωθήσουμε έναν ανοιχτό και τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο για την μετανάστευση και τους μετανάστες σε εταιρική σχέση με όλα τα μέρη της κοινωνίας, που δημιουργεί μια πιο ρεαλιστική, ανθρώπινη και εποικοδομητική αντίληψη. Δεσμευόμαστε επίσης να προστατεύσουμε την ελευθερία έκφρασης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας ότι μια ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση συμβάλλει στην πλήρη κατανόηση όλων των πτυχών της μετανάστευσης.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Θέσπιση, εφαρμογή ή διατήρηση νομοθεσίας που επιβάλλει κυρώσεις για εγκλήματα μίσους και επιθετικά εγκλήματα μίσους που στοχεύουν τους μετανάστες και να εκπαιδεύσουν την επιβολή του νόμου και άλλους δημόσιους αξιωματούχους για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων και άλλες πράξεις βίας που στοχεύουν τους μετανάστες, καθώς και για την παροχή ιατρικής, νομικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας για τα θύματα.
(β) Ενδυνάμωση των μεταναστών και των κοινοτήτων να καταγγείλουν οποιεσδήποτε πράξεις υποκίνησης σε βία που απευθύνεται σε μετανάστες ενημερώνοντάς τους σχετικά με τους διαθέσιμους μηχανισμούς προσφυγής και να διασφαλίσει ότι όσοι συμμετέχουν ενεργά στην διάπραξη εγκλήματος μίσους που στοχεύει τους μετανάστες λογοδοτεί, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, με παράλληλη τήρηση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης ·
γ) Προώθηση ανεξάρτητων, αντικειμενικών και ποιοτικών εκθέσεων σχετικά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που βασίζονται στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των επαγγελματιών των μέσων μαζικής επικοινωνίας σε θέματα και ορολογίας που σχετίζονται με τη μετανάστευση, επενδύοντας σε πρότυπα δεοντολογικής αναφοράς και διαφήμισης και σταματώντας την κατανομή των δημόσιων πόρων ή πόρων στήριξης στα μέσα ενημέρωσης που προωθούν συστηματικά τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και άλλες μορφές διακρίσεων έναντι των μεταναστών, με πλήρη σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης ·
δ) Δημιουργία μηχανισμών πρόληψης, ανίχνευσης και αντίδρασης στον φυλετικό, εθνοτικό και θρησκευτικό χαρακτηρισμό των μεταναστών από τις δημόσιες αρχές, καθώς και συστηματικές περιπτώσεις μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας, ρατσισμού και όλων των άλλων πολλαπλών και διασταυρούμενων μορφών διακρίσεων, σε συνεργασία με τα εθνικά θεσμικά όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων μέσω της παρακολούθησης και δημοσίευσης ανάλυσης τάσεων και εξασφάλιση πρόσβασης σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς καταγγελιών και έννομης προστασίας ·
ε) Παροχή στους μετανάστες, ιδίως στις γυναίκες μετανάστριες, πρόσβασης σε εθνικές και περιφερειακές καταγγελίες και ένδικα μέσα και μηχανισμούς με στόχο την προώθηση της λογοδοσίας και την αντιμετώπιση κυβερνητικών ενεργειών που σχετίζονται με διακρίσεις και εκδηλώσεις κατά των μεταναστών και των οικογενειών τους ·
στ) Προώθηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης που απευθύνονται στις κοινότητες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού προκειμένου να διαμορφώνουν τις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με τις θετικές συμβολές της ασφαλούς, τακτικής και ομαλής μετανάστευσης, με βάση αποδεικτικά στοιχεία και γεγονότα και να τερματιστεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο στιγματισμός εναντίον όλων των μεταναστών ·
ζ) Πρόσκληση των μεταναστών, των πολιτικών, των θρησκευτικών ηγετών των κοινοτήτων, καθώς και των εκπαιδευτικών και τους φορέων παροχής υπηρεσιών στο να προβαίνουν στην ανίχνευση και πρόληψη των περιπτώσεων μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας και άλλων μορφών διακρίσεων κατά των  μεταναστών και της διασποράς και να υποστηρίξουν  τις δραστηριότητες στις τοπικές κοινότητες για την προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογικών εκστρατειών.
Στόχος 18: Επενδύστε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και διευκολύνετε την αμοιβαία αναγνώριση δεξιοτήτων,  προσόντων και αρμοδιοτήτων
 1. Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε σε καινοτόμες λύσεις που διευκολύνουν την αμοιβαία αναγνώριση δεξιοτήτων, προσόντων των διακινούμενων εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων και να προωθήσουμε την ανάπτυξη δεξιοτήτων με γνώμονα τη ζήτηση για τη βελτιστοποίηση της δυνατότητας για  απασχόληση των μεταναστών στις επίσημες αγορές εργασίας στις χώρες προορισμού και στις χώρες προέλευσης, επιστροφής, καθώς και για να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής εργασία στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Ανάπτυξη προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών για την αμοιβαία αναγνώριση των  προσόντων των αλλοδαπών και των μη τυπικά αποκτημένων  δεξιοτήτων σε διάφορους τομείς σε συνεργασία με τις αντίστοιχες βιομηχανίες με σκοπό να εξασφαλίσουν παγκόσμια συμβατότητα με βάση τα υπάρχοντα μοντέλα και βέλτιστες πρακτικές ·
(β) Προώθηση της διαφάνειας των πιστοποιήσεων και της συμβατότητας των εθνικών πλαισίων προσόντων μέσω συμφωνίας για τα πρότυπα κριτήρια, τους δείκτες και τις παραμέτρους αξιολόγησης, καθώς και τη δημιουργία και ενίσχυση εθνικών δεξιοτήτων, εργαλεία, μητρώα ή ιδρύματα για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής και αποδοτικής αμοιβαίας αναγνώρισης διαδικασιών  σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων ·
γ) Σύναψη διμερών, περιφερειακών ή πολυμερών συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης ή να περιληφθούν διατάξεις αναγνώρισης σε άλλες συμφωνίες, όπως η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού ή οι εμπορικές συμφωνίες, προκειμένου να υπάρξει ισοδυναμία ή συγκρισιμότητα στα εθνικά συστήματα, όπως αυτόματους ή διαχειριζόμενους μηχανισμούς αμοιβαίας αναγνώρισης ·
(δ) Χρήση τεχνολογίας και ψηφιοποίησης για την αξιολόγηση και την αμοιβαία αναγνώριση των δεξιοτήτων με μεγαλύτερη συνολική βάση των τυπικών διαπιστευτηρίων καθώς και των άτυπων δεξιοτήτων και της επαγγελματικής πείρας σε όλα τα επίπεδα  δεξιοτήτων
ε) Δημιουργία συμπράξεων παγκόσμιων μεταξύ των χωρών που ενισχύουν τις ικανότητες κατάρτισης των εθνικών αρχών και των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων στις χώρες προέλευσης και των μεταναστών στις χώρες προορισμού, με σκοπό την προετοιμασία των εκπαιδευομένων στην απασχόληση στις αγορές εργασίας όλων των συμμετεχουσών χωρών ·
στ) Προώθηση δια-ιδρυματικών δικτύων και συνεργατικών προγραμμάτων για εταιρικές σχέσεις μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις χώρες προέλευσης και προορισμού, ώστε να καταστεί δυνατή η αμοιβαία επωφελής επάρκεια ευκαιριών  ανάπτυξης για τους μετανάστες, στις κοινότητες και στους συμμετέχοντες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των βέλτιστων  πρακτικών του Επιχειρησιακού Μηχανισμού που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη;
ζ) Συμμετοχή διμερών εταιρικών σχέσεων  και προγραμμάτων σε συνεργασία με συναφή ενδιαφερόμενα μέρη που προωθούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, κινητικότητα και κυκλοφορία, όπως προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, υποτροφίες, προγράμματα ανταλλαγής επαγγελματιών και προγράμματα κατάρτισης ή μαθητείας που περιλαμβάνουν επιλογές για τους δικαιούχους μετά από επιτυχή ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων, στην αναζήτηση απασχόλησης και την επιχειρηματικότητα ·
(η) Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους εργοδότες ώστε να καθίστανται διαθέσιμα εύκολα προσβάσιμα  προγράμματα που ανταποκρίνονται στο φύλο, στην  εξ ‘ αποστάσεως ή σε απευθείας σύνδεση ανάπτυξης δεξιοτήτων και αντιστοίχιση με τους μετανάστες σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και ειδικής γλωσσικής κατάρτισης σε επαγγέλματα, εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και πρόσβαση σε προγράμματα προηγμένης κατάρτισης, να ενισχύσουν την δυνατότητα απασχόλησής τους σε τομείς με ζήτηση για εργασία βάσει των γνώσεων του κλάδου, τη δυναμική της αγοράς εργασίας, ιδίως για την προώθηση της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών ·
(i) Ενίσχυση της ικανότητας των διακινούμενων εργαζομένων να μεταβαίνουν από μία θέση εργασίας ή εργοδότη σε άλλη μέσω της διάθεσης τεκμηρίωσης  που αναγνωρίζει τις δεξιότητες που αποκτώνται στην εργασία ή μέσω της κατάρτισης προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα οφέλη της αναβάθμισης.
(ι) Ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων τρόπων αμοιβαίας αναγνώρισης και αξιολόγησης, δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν επίσημα και ανεπίσημα, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης και συμπληρωματικής κατάρτισης για τους αιτούντες εργασία, της καθοδήγησης και της πρακτικής άσκησης, προγράμματα για την πλήρη αναγνώριση των υφιστάμενων διαπιστευτηρίων και την παροχή πιστοποιητικών επάρκειας για την επικύρωση των νέων δεξιοτήτων ·
(ια) Καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου της πιστοποίησης και παροχή πληροφοριών στους μετανάστες σχετικά με το πώς θα αποκτήσουν τις δεξιότητές τους και τα προσόντα που αξιολογούνται και αναγνωρίζονται, πριν από την αναχώρηση, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών πρόσληψης και για να βελτιωθεί η δυνατότητα απασχόλησής τους, ή αμέσως μετά την άφιξή τους.
(ιβ) Συνεργασία για την προώθηση εγγράφων και εργαλείων πληροφόρησης, σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, παρέχοντας μια επισκόπηση των διαπιστευτηρίων, των δεξιοτήτων και των προσόντων του εργαζομένου, που αναγνωρίζονται στις χώρες προέλευσης, διαμετακόμισης και προορισμού, προκειμένου να μπορέσουν οι εργοδότες να αξιολογήσουν την καταλληλότητα των διακινούμενων εργαζομένων στην διαδικασία αίτησης για εργασία.
Στόχος 19: Δημιουργία συνθηκών για τους μετανάστες και τις διασπορές να συμβάλουν πλήρως στην αειφόρο ανάπτυξη σε όλες οι χώρες
 1. Δεσμευόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους μετανάστες και στην διασπορά να καταλύουν τις αναπτυξιακές τους συνεισφορές και να αξιοποιήσουν τα οφέλη της μετανάστευσης ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης, επαναβεβαιώνοντας ότι η μετανάστευση είναι πολυδιάστατη πραγματικότητα μείζονος σημασίας για την αειφόρο ανάπτυξη των χωρών καταγωγής, διέλευσης και προορισμού.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Εξασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και την Aτζέντα Δράσης της Aντίς Αμπέμπα, ενισχύοντας και διευκολύνοντας τις θετικές επιπτώσεις της μετανάστευσης για την υλοποίηση όλων των στόχων της  βιώσιμης ανάπτυξης.
(β) Ενσωμάτωση της μετανάστευσης στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς και τις τομεακές πολιτικές σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές υφιστάμενες πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις, όπως την Παγκόσμια Ομάδα  Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Μετανάστευσης στην Ανάπτυξη,Προγραμματισμός : Ένα Εγχειρίδιο για τους Δημιουργούς Πολιτικής και Ασκούμενους, προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή και η αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής συνεργασίας ·
γ) Επένδυση στην έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της μη χρηματοδοτικής συνεισφοράς των μεταναστών και των διασπορών στη βιώσιμη ανάπτυξη σε χώρες προέλευσης και προορισμού, όπως μεταφορά γνώσεων και δεξιοτήτων, κοινωνική και πολιτική εμπλοκή και την πολιτιστική ανταλλαγή, με στόχο την ανάπτυξη πολιτικών βασισμένων σε στοιχεία και την ενίσχυση συζητήσεων σε παγκόσμια κλίμακα ·
δ) Διευκόλυνση της συμβολής των μεταναστών και των διασπορών στις χώρες προέλευσής τους, μεταξύ άλλων με τη σύσταση ή την ενίσχυση κυβερνητικών δομών ή μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα, όπως τα ειδικά γραφεία της διασποράς ή τα κεντρικά γραφεία σημεία, συμβουλευτικές επιτροπές της πολιτικής της διασποράς για τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες των μεταναστών και των διασπορών στη χάραξη πολιτικής για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, καθώς και στα ειδικά σημεία διασποράς σε διπλωματικές ή προξενικές αποστολές ·
ε) Ανάπτυξη στοχοθετημένων προγραμμάτων στήριξης και χρηματοπιστωτικών προϊόντων που διευκολύνουν τις επενδύσεις των μεταναστών και της διασποράς και της επιχειρηματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής διοικητικής και νομικής υποστήριξης στη δημιουργία και τη χορήγηση κεφαλαίων σε επιχειρηματικές δραστηριοτήτες, έκδοση ομολόγων της διασποράς, τα ταμεία ανάπτυξης της διασποράς και τα επενδυτικά κεφάλαια, και την διοργάνωση αφιερωμένων εμπορικών εκθέσεων ·
(στ) Παροχή εύκολα προσβάσιμων πληροφοριών και καθοδήγησης, μεταξύ άλλων μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς και προσαρμοσμένων μηχανισμών  για τη συντονισμένη και αποτελεσματική οικονομική, εθελοντική ή φιλανθρωπική εμπλοκή των μεταναστών και της διασποράς, ιδίως σε επείγουσες ανθρωπιστικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσής τους, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε προξενικές αποστολές ·
ζ) Να επιτραπεί η πολιτική συμμετοχή και η συμμετοχή των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης, των διαδικασιών συμφιλίωσης, στις εκλογές και στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία μητρώων ψηφοφορίας για τους πολίτες στο εξωτερικό και μέσω κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ·
η) προώθηση πολιτικών μετανάστευσης που βελτιστοποιούν τα οφέλη των διασπορών για τις  χώρες προέλευσης και προορισμού και των κοινοτήτων τους, διευκολύνοντας τους ευέλικτους τρόπους να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να επενδύουν με ελάχιστη διοικητική επιβάρυνση, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης και της αναθεώρησης των κανονισμών θεώρησης βίζας, διαμονής και υπηκοότητας, ανάλογα με την περίπτωση ·
(i) Συνεργασία με άλλα κράτη,  με τον ιδιωτικό τομέα και με τις οργανώσεις των εργοδοτών για να επιτραπεί στους μετανάστες και στην διασπορά, ιδιαίτερα εκείνων που εργάζονται σε ιδιαίτερα τεχνικούς τομείς και με μεγάλη ζήτηση, για να πραγματοποιήσουν ορισμένες από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και να συμμετέχουν στη μεταφορά γνώσεων στις χώρες καταγωγής τους, χωρίς να χάνουν απαραιτήτως απασχόληση, κατάσταση διαμονής ή κερδοφόρες κοινωνικές παροχές.
(ι) Δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ των τοπικών αρχών, των τοπικών κοινοτήτων, του ιδιωτικού τομέα, των διασπορών, της πατρίδας, ενώσεις και οργανώσεις μεταναστών για την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και δεξιοτήτων μεταξύ των χωρών της προέλευσης και των χωρών προορισμού τους, μεταξύ άλλων με τη χαρτογράφηση των διασπορών και των δεξιοτήτων τους, ως μέσου για να διατηρούν τη σχέση μεταξύ των διασπορών και της χώρας προέλευσής τους.
Στόχος 20: Προώθηση ταχύτερης, ασφαλέστερης και φθηνότερης μεταφοράς εμβασμάτων και ενίσχυση της οικονομικής ένταξης των μεταναστών
 1. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ταχύτερα, ασφαλέστερα και φθηνότερα εμβάσματα, αναπτύσσοντας περαιτέρω την υφιστάμενη ευνοϊκή πολιτική και κανονιστικά περιβάλλοντα που επιτρέπουν τον ανταγωνισμό, τη ρύθμιση και την καινοτομία στην αγορά εμβασμάτων και παροχή προγραμμάτων και μέσων που ανταποκρίνονται στο φύλο και ενισχύουν την οικονομική ένταξη των μεταναστών και των οικογενειών τους. Επίσης, δεσμευόμαστε να βελτιστοποιήσουμε τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο των εμβασμάτων στην ευημερία των μεταναστών, των εργαζομένων και των οικογενειών τους, καθώς και για την αειφόρο ανάπτυξη των χωρών, με σεβασμό των εμβασμάτων που αποτελούν σημαντική πηγή ιδιωτικού κεφαλαίου και δεν μπορούν να εξομοιωθούν με άλλες διεθνείς χρηματοοικονομικές ροές, όπως αυτές ως άμεσες ξένες επενδύσεις, επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια ή άλλες δημόσιες πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για τη μείωση του κόστους συναλλαγών των μεταναστευτικών εμβασμάτων σε λιγότερο από 3% και την εξάλειψη των διαδρομών εμβασμάτων με κόστος υψηλότερο από 5 τοις εκατό έως το 2030 σύμφωνα με το στόχο 10.γ της Ατζέντας του 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη ·
(β) Προώθηση και να στήριξη της Διεθνούς Ημέρας Οικογενειακών Μεταφορών των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ταμείου για το Παγκόσμιο Φόρουμ Γεωργικών Αναπτυξιακών Σχεδίων, Επενδύσεων και Ανάπτυξης ως σημαντική πλατφόρμα για τη δημιουργία και την ενίσχυση εταιρικών σχέσεων για καινοτόμες λύσεις με φθηνότερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά εμβασμάτων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ·
(γ) Εναρμόνιση των κανονισμών της αγοράς εμβασμάτων και αύξηση της διαλειτουργικότητας της υποδομής εμβασμάτων μέσω της διασφάλισης ότι δεν θα παρακωλυθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μεταναστευτικών εμβασμάτων μέσω αδικαιολόγητων, υπερβολικών ή διακριτικών πολιτικών ·
(δ) Καθιέρωση ευνοϊκών πολιτικών και κανονιστικών πλαισίων που προάγουν μία ανταγωνιστική και καινοτόμο αγορά εμβασμάτων, να εξαλείψουν τα αδικαιολόγητα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι υπηρεσιών μη τραπεζικών εμβασμάτων στην πρόσβαση του συστήματος πληρωμών, υποδομές, να εφαρμόζονται φορολογικές απαλλαγές ή κίνητρα για μεταφορές εμβασμάτων, να προωθείται η πρόσβαση στην αγορά σε ποικίλους  παρόχους υπηρεσιών, να παροτρύνεται ο ιδιωτικός τομέας να επεκτείνει τις υπηρεσίες εμβασμάτων και να ενισχύσει την ασφάλεια και την προβλεψιμότητα των συναλλαγών χαμηλής αξίας, έχοντας κατά νου τις ανησυχίες για τον κίνδυνο και αναπτύσσοντας μια μεθοδολογία να διακρίνει τα εμβάσματα από τις παράνομες ροές, σε συνεννόηση με τους παρόχους υπηρεσιών εμβασμάτων και τις οικονομικές  ρυθμιστικές αρχές ·
ε) Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για τη μεταφορά εμβασμάτων, όπως πληρωμές μέσω κινητών επικοινωνιών, ψηφιακά εργαλεία ή e-banking, μείωση του κόστους, βελτίωση της ταχύτητας, ενίσχυση της ασφάλειας, αύξηση της μεταφοράς μέσω τακτικών καναλιών και να ανοίξουν κανάλια διανομής που να ανταποκρίνονται στο φύλο σε πληθυσμούς που δεν καλύπτονται από τις ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων σε αγροτικές περιοχές, άτομα με χαμηλό επίπεδο γραμματισμού και άτομα με αναπηρίες ·
(στ) Παροχή προσιτών πληροφοριών σχετικά με το κόστος μεταφοράς εμβασμάτων από τον πάροχο και το κανάλι, όπως ιστοσελίδες σύγκρισης, προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός στην αγορά μεταφοράς εμβασμάτων και να προωθηθεί χρηματοοικονομική παιδεία και ένταξη των μεταναστών και των οικογενειών τους μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης ·
(ζ) Ανάπτυξη προγραμμάτων και μέσων για την προώθηση επενδύσεων από αποστολείς εμβασμάτων στην τοπική ανάπτυξη και της επιχειρηματικότητας στις χώρες προέλευσης, όπως μέσω μηχανισμών αντιστοίχισης-επιχορήγησης, δημοτικών ομολόγων και συνεργασίες με τις ενώσεις της χώρας καταγωγής, προκειμένου να ενισχυθεί το μετασχηματιστικό δυναμικό των εμβασμάτων πέρα από τα μεμονωμένα νοικοκυριά των διακινούμενων εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων ·
(η) Να δοθεί η δυνατότητα στις μετανάστριες να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατάρτιση στον τομέα της χρηματοοικονομικής παιδείας και στα επίσημα συστήματα μεταφοράς εμβασμάτων, καθώς και να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό και να διαχειριστούν  τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις ως μέσο αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και να ενθαρρυνθεί η ενεργός συμμετοχή τους στην οικονομία ·
(i) Παροχή πρόσβασης και ανάπτυξη τραπεζικών λύσεων και χρηματοοικονομικών μέσων για τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών εισοδημάτων των γυναικείων νοικοκυριών, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί που επιτρέπουν άμεσες καταθέσεις από τους εργοδότες, εξοικονομήσεις λογαριασμών, δανείων και πιστώσεων σε συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα.
Στόχος 21: Συνεργασία για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής και επανεισδοχής, καθώς και βιώσιμης επανένταξης
 1. Δεσμευόμαστε να διευκολύνουμε και να συνεργαζόμαστε για την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή και να εγγυηθούμε την ατομική διαδικασία αξιολόγησης και αποτελεσματικής προσφυγής, διατηρώντας την απαγόρευση της συλλογικής απέλασης και των μεταναστών που επιστρέφουν, όταν υπάρχει πραγματικός και προβλεπόμενος κίνδυνος θανάτου, βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρία ή άλλη ανεπανόρθωτη βλάβη, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας βάσει του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι υπήκοοί μας θα λάβουν δεόντως και θα επανεξεταστούν, σεβόμενοι πλήρως το ανθρώπινο δικαίωμα να επιστρέψουν στη δική τους χώρα και την υποχρέωση των κρατών να επανεισπράξουν τους δικούς τους υπηκόους. Δεσμευόμαστε επίσης να δημιουργήσουμε
ευνοϊκές συνθήκες για προσωπική ασφάλεια, οικονομική ενδυνάμωση, ένταξη και κοινωνική συνοχή στις κοινότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επανένταξης των μεταναστών κατά την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
α) Ανάπτυξη και εφαρμογή διμερών, περιφερειακών και πολυμερών πλαισίων συνεργασίας και συμφωνιών, μεταξύ των οποίων: συμφωνιών επανεισδοχής, διασφαλίζοντας ότι η επιστροφή και η επανεισδοχή μεταναστών στη χώρα τους είναι ασφαλής, αξιοπρεπής και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων του παιδιού, καθορίζοντας σαφείς και αμοιβαία συμφωνημένες διαδικασίες που υποστηρίζουν τις διαδικαστικές εγγυήσεις, εγγυώνται ατομικά των αξιολογήσεων και της ασφάλειας δικαίου, και εξασφαλίζοντας ότι περιλαμβάνουν επίσης διατάξεις που διευκολύνουν τη βιώσιμη επανένταξη ·
(β) Προώθηση των προγραμμάτων επιστροφής και επανένταξης που ανταποκρίνονται στο φύλο και τα παιδιά και τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν νομική, κοινωνική και οικονομική στήριξη, διασφαλίζοντας ότι όλες οι αποδόσεις στο πλαίσιο τέτοιων εθελοντικών προγραμμάτων να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικά βάσει της ελεύθερης, προηγούμενης και ενημερωμένης συγκατάθεσης του μετανάστη και ότι οι μετανάστες που επιστρέφουν βοηθούνται στη διαδικασία επανένταξής τους μέσω αποτελεσματικών εταιρικών σχέσεων, μεταξύ των οποίων και η αποφυγή του εκτοπισμού τους στη χώρα καταγωγής κατά την επιστροφή ·
γ) Συνεργασία για την αναγνώριση των υπηκόων και για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή και επανεισδοχή σε περιπτώσεις προσώπων που δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα διαμονής στο έδαφος άλλου κράτους, δημιουργώντας αξιόπιστα και αποτελεσματικά μέσα αναγνώρισης των υπηκόων μας, όπως μέσω της προσθήκης των  βιομετρικά αναγνωριστικών  στοιχείων  στα μητρώα πληθυσμού και την ψηφιοποίηση των συστημάτων μητρώου των δημοσίων μητρώων, με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος  στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ·
δ) Ενθάρρυνση των θεσμικών επαφών μεταξύ των προξενικών αρχών και των αρμόδιων υπαλλήλων των χωρών καταγωγής και προορισμού και να παρέχουν επαρκή προξενική βοήθεια στους επαναπατριζόμενους μετανάστες πριν από την επιστροφή διευκολύνοντας την πρόσβαση σε έγγραφα, ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προβλεψιμότητα, η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια στην  επιστροφή και επανεισδοχή ·
ε) Να εξασφαλιστεί ότι η επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα διαμονής σε άλλο κράτος είναι ασφαλής και αξιοπρεπής, ακολουθείται μια ατομική αξιολόγηση,  που διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές μέσω έγκαιρης και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης και προορισμού και επιτρέπει όλα τα ισχύοντα ένδικα μέσα να εξαντληθούν, σύμφωνα με τις εγγυήσεις διαδικασιών και άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρώπινο δίκαιο δικαιωμάτων ·
στ) Δημιουργία ή ενίσχυση των εθνικών μηχανισμών παρακολούθησης για την επιστροφή, σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, που παρέχουν ανεξάρτητες συστάσεις για τρόπους και μέσα για την ενίσχυση της λογοδοσίας, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μεταναστών που επιστρέφουν ·
(ζ) Να εξασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής που αφορούν τα παιδιά διεξάγονται μόνο μετά από προσδιορισμό του συμφέροντος  του παιδιού και να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα οικογενειακής ζωής και οικογενειακής ενότητας και ότι ένας γονέας, ο νόμιμος κηδεμόνας ή ο εξειδικευμένος υπάλληλος συνοδεύει το παιδί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής, εξασφαλίζοντας ότι προβλέπονται κατάλληλες ρυθμίσεις υποδοχής, περίθαλψης και επανένταξης για τα παιδιά στη χώρα προέλευσης κατά την επιστροφή.
(η) Διευκόλυνση της βιώσιμης επανένταξης των μεταναστών που επιστρέφουν στην κοινωνική ζωή, παρέχοντας τους ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και υπηρεσίες, δικαιοσύνη, ψυχοκοινωνική βοήθεια, επαγγελματική κατάρτιση, επαγγελματικές ευκαιρίες για αξιοπρεπή εργασία, της αναγνώρισης των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρως η αξιοποίηση  στην επιχειρηματικότητα, των δεξιότητές τους και το ανθρώπινο κεφάλαιο ως ενεργά μέλη της κοινωνίας και συνεργάτες που συμμετέχουν στην βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα καταγωγής κατά την επιστροφή ·
(i) Προσδιορισμός και αντιμετώπιση των αναγκών των κοινοτήτων στις οποίες επιστρέφουν οι μετανάστες με τη συμπερίληψη αντίστοιχων διατάξεων στις εθνικές και τοπικές στρατηγικές ανάπτυξης, στον προγραμματισμό της υποδομής, στις πιστώσεις του προϋπολογισμού και σε άλλες σχετικές πολιτικές αποφάσεις και της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Στόχος 22: Καθιέρωση μηχανισμών για τη δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης και κερδισμένα οφέλη
 1. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους διακινούμενους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων να έχουν πρόσβαση στην κοινωνική προστασία στις χώρες προορισμού και να επωφεληθούν από τη δυνατότητα μεταφοράς των εφαρμοστέων δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης και να αποκομίσουν οφέλη στις χώρες καταγωγής ή όταν αποφασίζουν να εργαστούν σε άλλη χώρα.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Καθιέρωση ή διατήρηση εθνικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής προστασίας για τους υπηκόους και τους μετανάστες, σύμφωνα με τη σύσταση της ΔΟΕ για τα επίπεδα κοινωνικής προστασίας, το 2012 (αριθ. 202) ·
β) Σύναψη αμοιβαίων διμερών, περιφερειακών ή πολυμερών συμφωνιών κοινωνικής ασφάλισης σχετικά με τη φορητότητα των κερδών για τους διακινούμενους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων, που αφορούν τα ισχύοντα όρια κοινωνικής προστασίας στα αντίστοιχα κράτη μέλη και τα ισχύοντα δικαιώματα και διατάξεις κοινωνικής ασφάλισης, όπως οι συντάξεις, η υγειονομική περίθαλψη ή άλλες παροχές ή να ενσωματωθούν τέτοιες διατάξεις σε άλλες συναφείς συμφωνίες, όπως μακροπρόθεσμες και προσωρινές της μετανάστευσης εργαζομένων ·
γ) Ολοκλήρωση διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων και των παροχών που εισπράττονται σε πλαίσιο εθνικό κοινωνικό ασφαλιστικό, ορίζοντας  σημεία επαφής στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού που διευκολύνουν την μεταφορά αιτημάτων  των μεταναστών, αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα ηλικιωμένα άτομα όσον αφορά την πρόσβαση στην κοινωνική ζωή, την προστασία και τη δημιουργία ειδικών μέσων, όπως τα μεταναστευτικά ταμεία κοινωνικής πρόνοιας στις χώρες προέλευσης που υποστηρίζουν τους μετανάστες εργαζομένους  και τις οικογένειές  τους.
Στόχος 23: Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων για την ασφαλή, τακτική και κανονική μετανάστευση
 1. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον στην υλοποίηση των στόχων και των δεσμεύσεων που προβλέπονται σε αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο μέσω ενισχυμένης διεθνούς συνεργασίας, μιας ανανεωμένης παγκόσμιας εταιρικής σχέσης και, στο πνεύμα της αλληλεγγύης, επιβεβαιώνοντας την κεντρικότητα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διευκόλυνση της ασφαλούς, τακτικής και ομαλής μετανάστευσης και αναγνωρίζοντας ότι όλοι είμαστε χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Δεσμευόμαστε περαιτέρω να αναλάβουμε κοινή δράση, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει κάθε χώρα, για την εφαρμογή αυτού του Παγκόσμιου Συμφώνου, υπογραμμίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ιδίως οι αφρικανικές χώρες, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και χώρες με χερσαία ανάπτυξη, μικρές νησιωτικές αναπτυσσόμενες χώρες και χώρες μεσαίου εισοδήματος. Δεσμευόμαστε επίσης να προωθήσουμε την αμοιβαία ενίσχυση της φύσης μεταξύ του Παγκόσμιου Συμφώνου και των υφιστάμενων διεθνών νομικών και πολιτικών πλαισίων, ευθυγραμμίζοντας την εφαρμογή αυτού του Παγκόσμιου Συμφώνου με τέτοια πλαίσια, ιδιαίτερα την ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη καθώς και την Ατζέντα δράσης της Αντίς Αμπέμπα και την αναγνώρισή τους ότι η μετανάστευση και η αειφορία είναι πολυδιάστατες και αλληλεξαρτώμενες.
Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση, θα αντλήσουμε από τις ακόλουθες δράσεις:
(α) Να υποστηριχτούν άλλα κράτη, καθώς εφαρμόζουμε συλλογικά το Παγκόσμιο Σύμφωνο, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής χρηματοδοτικής και τεχνικής βοήθειας, σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες, τις πολιτικές και τα σχέδια δράσης και στρατηγικές, μέσω μιας προσέγγισης ολόκληρης της κυβέρνησης και ολόκληρης της κοινωνίας ·
(β) Αύξηση της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας για την επιτάχυνση της εφαρμογής της Ατζέντας του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη σε γεωγραφικές περιοχές από τις οποίες γίνεται συστηματική παράνομη μετανάστευση, που προέρχεται από συνεχείς επιπτώσεις της φτώχειας, της ανεργίας, της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών, της ανισότητας, της διαφθοράς και της κακής διακυβέρνησης, μεταξύ άλλων διαρθρωτικών παραγόντων, μέσω κατάλληλων πλαισίων  συνεργασίας, τις καινοτόμες εταιρικές σχέσεις και τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων, διατηρώντας παράλληλα την εθνική ιδιοκτησία και την κοινή ευθύνη ·
(γ) Συμμετοχή και υποστήριξη των τοπικών αρχών στον προσδιορισμό των αναγκών και των ευκαιριών για διεθνή συνεργασία για την αποτελεσματική εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου και να ενσωματωθούν τις προοπτικές τους και προτεραιότητες στις αναπτυξιακές στρατηγικές, στα προγράμματα και στον προγραμματισμό της μετανάστευσης, ως μέσο για την επίτευξη του στόχου αυτού να διασφαλίσει τη χρηστή διακυβέρνηση καθώς και τη συνοχή των πολιτικών σε επίπεδο κυβερνητικών και πολιτικών τομέων, και να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας ·
δ) Να αξιοποιηθεί ο  μηχανισμός δημιουργίας ικανοτήτων και να αξιοποιήσει άλλα υφιστάμενα μέσα για την ενίσχυση των ικανοτήτων  των αρμόδιων αρχών με την κινητοποίηση τεχνικών, οικονομικών και ανθρώπινων πόρων των  κρατών, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τον ιδιωτικό τομέα, τους διεθνείς οργανισμούς και άλλους προκειμένου να βοηθήσουν όλα τα κράτη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που περιγράφονται σε αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο ·
ε) Σύναψη διμερών, περιφερειακών ή πολυμερών αμοιβαία επωφελών, προσαρμοσμένων και διαφανών εταιρικών σχέσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να αναπτύσσουν στοχοθετημένες λύσεις σε θέματα κοινής μεταναστευτικής πολιτικής,το ενδιαφέρον και την αντιμετώπιση ευκαιριών και προκλήσεων της μετανάστευσης σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύμφωνο.
Εφαρμογή
 1. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου, απαιτούμε συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου ενός συνεκτικού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
 2. Δεσμευόμαστε να εκπληρώσουμε τους στόχους και τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο, σύμφωνα με το όραμα μας και τις κατευθυντήριες αρχές, λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση της ασφαλούς, τακτικής και ομαλής μετανάστευσης σε όλα τα στάδια.
Θα εφαρμόσουμε το Παγκόσμιο Σύμφωνο, στο εσωτερικό των χωρών μας και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες, τις ικανότητες και τα επίπεδα ανάπτυξης, και με σεβασμό  στις εθνικές πολιτικές  και προτεραιότητες. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στο διεθνές δίκαιο και τονίζουμε ότι πρόκειται να γίνει εφαρμογή του Παγκόσμιου Σύμφωνου σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας βάσει του διεθνούς δικαίου.
 1. Θα εφαρμόσουμε το Παγκόσμιο Σύμφωνο μέσω ενισχυμένης διμερούς, περιφερειακής και πολυμερούς συνεργασίας και αναζωογόνηση της παγκόσμιας εταιρικής σχέσης με πνεύμα αλληλεγγύης. Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε υπάρχοντες μηχανισμούς, πλατφόρμες και πλαίσια για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε όλες τις διαστάσεις της. Αναγνωρίζοντας την κεντρική θέση της διεθνούς συνεργασίας για την αποτελεσματική εκπλήρωση των στόχων και των δεσμεύσεων, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας στην Βορρά- Νότου συνεργασία, Νότο-Νότο και τριγωνική συνεργασία και βοήθεια. Οι προσπάθειες συνεργασίας μας σε αυτό το θέμα θα ευθυγραμμιστούν με την ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη του 2030 και την Ατζέντα δράσης της Αντίς Αμπέμπα.
 2. Αποφασίζουμε να θεσπίσουμε μηχανισμό δημιουργίας ικανοτήτων στα Ηνωμένα Έθνη, βασιζόμενοι στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, που υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κρατών μελών για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου. Επιτρέπει στα κράτη μέλη, στα Ηνωμένα Έθνη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, να συμβάλλουν με τεχνικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους σε εθελοντική βάση, προκειμένου να ενισχυθούν οι ικανότητες και να ενθαρρυνθεί η πολυεθνική συνεργασία. Ο μηχανισμός δημιουργίας ικανοτήτων θα αποτελείται από:
(α) Ένα κόμβο σύνδεσης που διευκολύνει τις προσαρμοσμένες στη ζήτηση, προσαρμοσμένες και ολοκληρωμένες λύσεις :
(i) συμβουλή, αξιολόγηση, επεξεργασία των αιτήσεων των χωρών για την ανάπτυξη λύσεων ·
(ii) Προσδιορισμός των κύριων εταίρων υλοποίησης εντός και εκτός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και λειτουργικές ικανότητες ·
(iii) Σύνδεση του αιτήματος με παρόμοιες πρωτοβουλίες και λύσεις για την ανταλλαγή από ομοτίμους   και δυνατότητα αναπαραγωγής δυναμικού, εφόσον υπάρχει και είναι σχετική.
(iv) Εξασφάλιση αποτελεσματικής ρύθμισης για την εφαρμογή πολυεπιχειρησιακών και πολυμερών φορέων.
 1. v) προσδιορισμός των ευκαιριών χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων με την έναρξη του ταμείου εκκίνησης ·
(β) Ταμείο εκκίνησης αρχικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση λύσεων προσανατολισμένων προς το έργο, με:
(i) Παροχή χρηματοδότησης σπόρων προς σπορά, όπου χρειάζεται, για να ξεκινήσει ένα συγκεκριμένο έργο.
(ii) Συμπλήρωση άλλων πηγών χρηματοδότησης.
(iii) Λήψη εθελοντικών χρηματοδοτικών συνεισφορών από τα κράτη μέλη, τα Ηνωμένα Έθνη, τα διεθνή οικονομικά ιδρύματα και άλλους ενδιαφερομένους, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων ·
(γ) Μια παγκόσμια πλατφόρμα γνώσης ως ανοιχτή ηλεκτρονική πηγή δεδομένων, με:
(i) εξυπηρέτηση ως χώρου αποθήκευσης των υφιστάμενων αποδεικτικών στοιχείων, πρακτικών και πρωτοβουλιών ·
(ii) Διευκόλυνση της προσβασιμότητας των γνώσεων και της ανταλλαγής λύσεων.
(iii) Χτίζοντας το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και  Πλατφόρμα Ανάπτυξης για  εταιρικές και άλλες συναφείς πηγές.
 1. Θα εφαρμόσουμε το Παγκόσμιο Σύμφωνο σε συνεργασία και εταιρική σχέση με τους μετανάστες, την κοινωνία των πολιτών, τους μετανάστες και τις οργανώσεις της διασποράς, τις οργανώσεις πίστης, τις τοπικές αρχές και τις κοινότητες, τον ιδιωτικό τομέα, το εμπόριο
τα συνδικάτα, τους βουλευτές, τα εθνικά θεσμικά όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και το Κίνημα Ερυθρά Ημισέληνο, την ακαδημαϊκή κοινότητα, με μέσα ενημέρωσης και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
 1. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να δημιουργήσει ένα δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση για να εξασφαλίσει αποτελεσματική και συνεκτική στήριξη ολόκληρης της εφαρμογής του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού δημιουργίας ικανοτήτων, καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση του Παγκόσμιου Συμφώνου, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των κρατών μελών. Από αυτή την άποψη, εμείς σημειώνουμε ότι:
α) Ο Διεθνής Διάλογος για την Μετανάστευση (IOM) θα λειτουργήσει ως συντονιστής και γραμματεία του δικτύου ·
(β) Το δίκτυο θα αντλήσει πλήρως από την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία των σχετικών οντοτήτων στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.
γ) Το έργο του δικτύου θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους υφιστάμενους μηχανισμούς συντονισμού και την επανατοποθέτηση του στο αναπτυξιακό σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.
 1. ​​Ζητούμε από τον Γενικό Γραμματέα, με βάση το δίκτυο, να υποβάλλει έκθεση στη Γενική Συνέλευση σε διετή βάση για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου, τις δραστηριότητες του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό, καθώς και τη λειτουργία των θεσμικών ρυθμίσεων.
 2. Περαιτέρω αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των διαδικασιών και των πλατφορμών υπό την ηγεσία του κράτους σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο προωθώντας τον διεθνή διάλογο για τη μετανάστευση, εμείς καλούμε το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, σε περιφερειακές συμβουλευτικές διαδικασίες και άλλα παγκόσμια, περιφερειακά και υποπεριφερειακά φόρουμ για την παροχή πλατφορμών για ανταλλαγές εμπειριών σχετικά με την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών σχετικά με τις πολιτικές και τη συνεργασία, να προωθηθούν καινοτόμες προσεγγίσεις και να προωθηθούν πολυμερείς συμπράξεις γύρω από συγκεκριμένα θέματα πολιτικής.
Παρακολούθηση και επανεξέταση
 1. Θα επανεξετάσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών μέσω μιας προσέγγισης υπό την ηγεσία των κρατών μελών και με τη συμμετοχή όλων ενδιαφερόμενων φορέων. Για παρακολούθηση και ανασκόπηση, συμφωνούμε σε διακυβερνητικά μέτρα που θα μας βοηθήσουν εκπληρώνοντας τους στόχους και τις δεσμεύσεις μας.
 2. Θεωρώντας ότι η διεθνής μετανάστευση απαιτεί ένα φόρουμ σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του οποίου μπορούν τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν την πρόοδο της εφαρμογής και να καθοδηγήσει την κατεύθυνση του έργου των Ηνωμένων Εθνών, αποφασίζουμε ότι:
α) Ο διάλογος υψηλού επιπέδου για τη διεθνή μετανάστευση και ανάπτυξη, που έχει προγραμματιστεί να λαμβάνει χώρα κάθε τέταρτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, επανατοποθετείται και μετονομάζεται σε “Διεθνές Φόρουμ για την  Επισκόπηση της Μετανάστευσης”;
β) Το Διεθνές Φόρουμ  Επισκόπησης της Μετανάστευσης χρησιμεύει ως η πρωταρχική διακυβερνητική παγκόσμια πλατφόρμα μέσω της οποίας, τα κράτη μέλη να συζητήσουν και να μοιραστούν την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή όλων των πτυχών του Παγκόσμιου Συμφώνου, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων ·
γ) Το Διεθνές Φόρουμ για τη Μετανάστευση θα διεξαχθεί κάθε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης το 2022.
δ) Το Διεθνές Φόρουμ για τη Μετανάστευση θα συζητήσει την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και να επιτρέπει την αλληλεπίδραση με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο την αξιοποίηση των επιτευγμάτων και τον εντοπισμό ευκαιριών για περαιτέρω συνεργασία ·
ε) Κάθε έκδοση του Διεθνούς Φόρουμ Μετανάστευσης θα οδηγήσει σε διακυβερνητική συμφωνία Δήλωσης προόδου, η οποία μπορεί να ληφθεί υπόψη από το πολιτικό φόρουμ υψηλού επιπέδου για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η περισσότερη διεθνής μετανάστευση λαμβάνει χώρα εντός των περιφερειών, καλούμε τις σχετικές υποπεριφερειακές, περιφερειακές και διαπεριφερειακές διαδικασίες, πλατφόρμες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής οικονομικής πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών επιτροπών ή περιφερειακών συμβουλευτικών διαδικασιών, προκειμένου να επανεξετάσουν την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου στο πλαίσιο του από τις αντίστοιχες περιφέρειες, αρχής γενομένης το 2020, εναλλάσσοντας τις συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών, προκειμένου να ενημερώνεται αποτελεσματικά κάθε έκδοση του Διεθνούς Φόρουμ για τη Μετανάστευση, με τη συμμετοχή όλων ενδιαφερόμενων φορέων.
 2. Καλούμε το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη να προσφέρει χώρο για ετήσιες ανεπίσημες ανταλλαγές σχετικά με την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου και να αναφέρουν τα πορίσματα, τις βέλτιστες πρακτικές και τις καινοτόμες προσεγγίσεις στην επισκόπηση του Διεθνούς Φόρουμ για τη Μετανάστευση.
 3. Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των κρατικών πρωτοβουλιών για τη διεθνή μετανάστευση, καλούμε τα φόρουμ όπως τον Διεθνή Διάλογο για τη Μετανάστευση του Διεθνούς Οργανισμού Διαλόγου (IOM), τις περιφερειακές συμβουλευτικές διαδικασίες και άλλους για να συμβάλλουν στο Διεθνές Φόρουμ Επισκόπησης της Μετανάστευσης παρέχοντας σχετικά δεδομένα, αποδεικτικά στοιχεία, βέλτιστες πρακτικές, και συστάσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφάλεια, την Τάξη και την Ομαλή Μετανάστευση.
 4. Ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη μέλη να αναπτύξουν, όσο το δυνατόν συντομότερα, φιλόδοξες εθνικές απαντήσεις για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου και να διενεργούν τακτικές και περιεκτικές ανασκοπήσεις της προόδου σε εθνικό επίπεδο, όπως μέσω της εκούσιας εκπόνησης και χρήσης ενός εθνικού σχεδίου εφαρμογής. Τέτοιες αναθεωρήσεις πρέπει να αντλήσουν τη συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, καθώς και των κοινοβουλίων και των τοπικών αρχών, και να συμβάλλουν στο να ενημερώσουν αποτελεσματικά τη συμμετοχή των κρατών μελών στο Διεθνές Φόρουμ για τη Μετανάστευση και σε άλλα σχετικών φόρουμ.
 5. Ζητούμε από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει, το 2019, ανοικτές, διαφανείς και περιεκτικές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις για να καθορίσουν τις ακριβείς λεπτομέρειες και τις οργανωτικές πτυχές της Διεθνούς Φόρουμ ανασκόπησης της μετανάστευσης και να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη συμβολή των περιφερειακών αναθεωρήσεων και άλλων συναφών διαδικασιών, θα ενημερώνονται τα Φόρουμ ως μέσο για την περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής αποτελεσματικότητας και συνέπειας της παρακολούθησης και αναθεώρηση που περιγράφεται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΔΑΝΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΕΝΑ ΓΚΙΚΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


πηγή1 πηγή2