Παρεξηγήθηκαν οι μαλάκες του Δ.Σ. της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Αν είναι δυνατόν! Προτρέπουν Ελληνίδα ιστιοπλόο ν' αλλάξει υπηκοότητα...


Σύγκρουση εμφυλιακού χαρακτήρα έχει προκύψει μεταξύ της Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας και της Βασιλείας Καραχάλιου, 
με αποτέλεσμα ν' απειλείται το τόσο το παρόν όσο και το μέλλον μιας εκ των κορυφαίων Ελληνίδων.

Η 21χρονη Βασιλική Καραχάλιου δεν είναι μια τυχαία αθλήτρια, φρέσκια στο χώρο της ιστιοπλοΐας. Είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες στην κατηγορία Laser Radial, μετρώντας πολλές διακρίσεις.
Μόνο και μόνο που εφέτος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κυπέλλου Μαϊάμι (ΗΠΑ), ήταν δεύτερη στην Ιζόλα (Σλοβενία) και στο Σανταντέρ (Ισπανία) και τρίτη στην Ολυμπιακή εβδομάδα της Ενοσίμα (Ιαπωνία) αποδεικνύει πως ανήκει στην ελίτ, ούσα μάλιστα στην τρίτη  θέση της παγκόσμιας κατάταξης!
Παρόλα αυτά μια τέτοιου βεληνεκούς αθλήτρια θα έπρεπε να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού, να μην της βάζουν εμπόδια. Κόντρα όμως στην κοινή λογική και σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διότι η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας κάλεσε την αθλήτρια σε απολογία επικαλούμενη τρεις λόγους. 
- το γεγονός ότι δεν την ενημέρωσε ότι θα αγωνίζεται σε αγώνες «φέροντας στο ιστίο της logo χορηγού για τη χορηγία του οποίου δεν είχε ζητήσει την έγκριση της Ε.Ι.Ο», 
- το γεγονός πως δεν υπέβαλλε «αίτημα έγκρισης μετάβασης από τη Γ.Γ.Α. με κοινοποίηση στο Υπ. Εξωτερικών» για τη συμμετοχή της στους αγώνες στην Ενοσίμα 
- το γεγονός ότι δεν έχει παραλάβει ακόμα το ρουχισμό της «με αποτέλεσμα στην απονομή του μεταλλίου της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα να μη φορά το εθνόσημο».
Από τα τρία ζητήματα για τα οποία κατηγορείται από την Ομοσπονδία, πρακτικά δίκιο υπάρχει μόνο στο δεύτερο, καθώς κάθε αθλητής πρέπει σύμφωνα με τη ΓΓΑ να υποβάλει το σχετικό αίτημα. Άσχετα, αν τελικά οι αθλητές λαμβάνουν ελάχιστα ή καθόλου χρήματα από τα ταξίδια τους.
Την ίδια στιγμή στο κομμάτι της χορηγίας όσο και στο θέμα του ρουχισμού υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Η χορηγία στην Καραχάλιου, όπως τονίζει η ΕΙΟ στην επιστολή της, «δόθηκε στην αθλήτρια από τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ε. κ. Σπύρο Καπράλο μετά από παράκληση της Ομοσπονδίας». Ως εκ τούτου, προφανώς και η Ομοσπονδία θα πρέπει να γνωρίζει την ύπαρξη της συγκεκριμένης χορηγίας όπως και όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτή. 
Μάλιστα, η πλευρά της αθλήτριας υποστηρίζει ότι έχει αποστείλει το έγγραφο στην Ομοσπονδία.
Όσον αφορά στην αναφορά της Ομοσπονδίας στη χορηγία του Stoiximan, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του Σπύρου Καπράλου στην υπόθεση, καθώς η επιλογή της αθλήτριας έγινε βάσει του ταλέντου της και της προοπτικής για το μέλλον. 
Το ίδιο, μάλιστα, έχει πράξει η συγκεκριμένη εταιρία και με άλλους αθλητές, με μεγάλη επιτυχία, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το πρόγραμμα "Ήρωες", που "τρέχει" από τη Stoiximan.gr, μέσω του οποίου στηρίζει τους αθλητές που τιμούν τα ελληνικά χρώματα σε πολλά αθλήματα.
Το κεφάλαιο του ρουχισμού των αθλητών της ιστιοπλοΐας είναι μία πονεμένη ιστορία, αφού δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες αθλητές έχουν παραπονεθεί για αυτό το κομμάτι. Ταυτόχρονα,η αθλήτρια δεν είχε παραλάβει τον ρουχισμό που θα τις παρείχε η Ομοσπονδία αφού τον περισσότερο χρόνο ζει και προπονείται στην Ισπανία. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλες τις επιτυχίες της δεν ανέβηκε στο βάθρο έχοντας στους ώμους της την ελληνική σημαία.

"ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΣ, ΑΛΛΑΞΕ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ"

Το εξοργιστικό στην όλη σύγκρουση είναι ο τρόπος με τον οποίο κλείνει η επιστολή της Ομοσπονδίας. Ουσιαστικά η ΕΙΟ προτρέπει την Καραχάλιου να αλλάξει υπηκοότητα και να αγωνιστεί με όποια χώρα επιθυμεί. Μάλιστα, δηλώνει ότι «θα συνηγορήσει», εάν χρειαστεί σε αυτές. 
Κοινώς προκαλεί ουσιαστικά την Ελληνίδα αθλήτρια να αλλάξει υπηκοότητα, με την Καραχάλιου να απαντά στη δική της επιστολή πως «μέχρις τελευταίας ρανίδας θα εξακολουθώ να είμαι Ελληνίδα και θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια να τιμήσω την πατρίδα μου, αντιστεκόμενη με κάθε μέσο και τρόπο, που ο νόμος μου χορηγεί, σε οποιαδήποτε ενέργεια αντιτίθεται σε αυτό».
Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα έχει χάσει πριν από λίγα χρόνια άλλη μία σπουδαία ιστιοπλόο, την Αφροδίτη Κυρανάκου, η οποία πλέον αγωνίζεται με τα χρώματα της Ολλανδίας και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου στην κατηγορία των 470.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ

Είναι δεδομένο πως όλη αυτή η αντιμετώπιση από την Ομοσπονδία δεν χαίρει της εκτίμησης όλων των μελών του Δ.Σ, αφού υπήρξε ήδη παραίτηση μέλους, το οποίο δεν συμφωνεί με τη διαχείριση του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, από το Δ.Σ. παραιτήθηκε η εκπρόσωπος του Ιστιοπλοΐκού Ομίλου Πειραιά, κ. Βαλασία Εσμέρογλου, η πρώην πια ειδική γραμματέας, η οποία αποχώρησε γιατί ήταν αντίθετη με τον τρόπο της Ομοσπονδίας.

ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ

Από την ημέρα που έγινε γνωστό το συγκεκριμένο θέμα έχουν υπάρξει παρεμβάσεις με στόχο να βρεθεί μία λύση και η Ελλάδα να μη χάσει μία από τις μεγάλες ελπίδες της για μετάλλια στα μεγάλα θαλάσσια ραντεβού.
Μέχρι στιγμής αυτές έχουν αποβεί άκαρπες με το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να παραμένει αγεφύρωτο. Οι προσπάθειες, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν, όμως όσο δεν βρίσκεται λύση τόσο μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να αναγκαστεί η Βασιλεία Καραχάλιου να αγωνιστεί εκπροσωπώντας μία άλλη χώρα.
Οι επιστολές των δύο πλευρών για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:
Η επιστολή της ΕΙΟ προς το σύλλογο της Καραχάλιου:
"Κύριοι,
εν συνεχεία της αλληλογραφίας μας σχετικά με την αθλήτριά σας Βασιλεία Καραχάλιου και την-σύμφωνα με τον κανονισμό Εθνικών Ομάδων και της Πειθαρχικής Επιτροπής- αθέτηση των καθηκόντων της ως μέλος της Εθνικής Ομάδας laser HDL. το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπσνδίας στη συνεδρίαση του της 27″»‘ Οκτωβρίου 2017 (αρ. πρακτικού 962), εξαντλώντας την επιείκεια του, αποφάσισε να κληθεί -για τελευταία φορά -η αθλήτρια, εντός δέκα ημερών από σήμερα, πρώτον να απολογηθεί γραπτώς και εν συνεχεία να παρουσιαστεί,, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Ι.Ο.Π,, στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Ι.Ο. και να απολογηθεί για τα εξής:
1) Πώς συμμετείχε σε επίσημους αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας φέροντας στο ιστίο της logo χορηγού για τη χορηγία του οποίου δεν είχε ζητήσει την έγκριση της Ε.Ι.Ο. Στο σημείο αυτό σας πληροφορούμε ότι ο χορηγός STOIXΙMAN δόθηκε στην αθλήτρια από τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ε. κ. Σπύρο Καπράλο μετά από παράκληση της Ομοσπονδίας.
2) Πώς συμμετείχε στον αγώνα ASAF SAILING CUP -ISAF ENOSHIMA OLYMPIC WEEK 2017 χωρίς αίτημα έγκρισης μετάβασης από τη Γ.Γ.Α. με κοινοποίηση στο Υπ. Εξωτερικών. Η έγκριση μετάβασης είναι υποχρεωτική από τη Γ.Γ.Α..
3) Γιατί μέχρι σήμερα παρά τις επανειλημμένες ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις μας δεν παρέλαβε την ενδυμασία της Εθνικής Ομάδας με αποτέλεσμα στην απονομή του μεταλλίου της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα να μη φορά το εθνόσημο. Σημειώνουμε ως πρόσφατο παράδειγμα Έλληνα αθλητή με 8 ευρωπαϊκά και 5 παγκόσμια μετάλλια ο οποίος, συμμορφούμενος με τον κανονισμό, έφερε την ενδυμασία της Εθνικής Ομάδας σε πρόσφατη απονομή.
Υπενθυμίζουμε ότι η αθλήτρια έχει ήδη τιμωρηθεί με σοβαρή επίπληξη από την Πειθαρχική Επιτροπή στο παρελθόν εξαιτίας υβριστικών δημοσιευμάτων εις βάρος συναθλήτριάς της και προπονητή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προσέβαλαν ολόκληρη την ιστιοπλοϊκή κοινότητα κατά το χειρότερο τρόπο, και βεβαίως είναι υπότροπος. εάν η γραπτή απολογία της και εν συνεχεία η παρουσία της ενώπιον μας δεν ικανοποιήσει την Ε.Ε., σύμφωνα μα την απόφαση του ΔΣ, η αθλήτρια
1) Θα αποβληθεί από την Εθνική Ομάδα
2) Θα ενημερωθεί ο χορηγός της
3) Θα ενημερωθούν οι αρμόδιες διεθνείς ιστιοπλοϊκές αρχές άτι η Ομοσπονδία απαγορεύει τη συμμετοχή της στους διεθνείς αγώνες ως GRE
4) Θα παραπεμφθεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά πλειοψηφία, εφόσον δύο σύμβουλοι μειοφήφισαν ζητώντας την άμεση παραπομπή της στην Π.Ε.
Τέλος , εάν η αθλήτρια δεν επιθυμεί να αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας , έχει τη δυνατότητα για άλλες επιλογές για τις οποίες θα συνηγορήσουμε , εάν χρειαστεί
Με εκτίμηση.
Α. Δημητρακόπουλος"
Η απάντηση της πλευράς της αθλήτριας:
"Κατόπιν του άνω εγγράφου Σας δια της παρούσης σας δηλώνω ότι:
Αρνούμαι να υποβάλλω γραπτό απολογητικό υπόμνημα και να προσέλθω σε απολογία ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως καλούμαι, διότι, η Εκτελεστική Επιτροπή δεν είναι αρμόδια κατά τον Πειθαρχικό Κανονισμό ούτε να καλέσει σε απολογία αθλητή ούτε να επιβάλλει ποινές και μάλιστα κατά την απόλυτη κρίση της, πολύ περισσότερο που οι ποινές αυτές, οι οποίες με το άνω έγγραφό Σας προαναγγέλλονται, (αποβολή από την Εθνική Ομάδα, ενημέρωση χορηγού, ενημέρωση των διεθνών ιστιοπλοϊκών αρχών ότι η Ομοσπονδία απαγορεύει τη συμμετοχή μου στους διεθνείς αγώνες ως GRE), δεν προβλέπονται ούτε από τον Κανονισμό Λειτουργίας Εθνικών Ομάδων, ούτε από τον Πειθαρχικό Κανονισμό.
Απόφαση δε του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, η οποία ορίζει ότι, εναπόκειται στην Εκτελεστική Επιτροπή κατά την απόλυτη αυτής κρίση, να επιβάλλει τις ανωτέρω αναφερόμενες ποινές, ισοδυναμούσες με την εξόντωσή μου ως αθλήτριας και μη προβλεπόμενες, και επιπλέον με προτρέπει να αλλάξω ιθαγένεια, μου προσφέρει δε συνηγορία σε αυτό, αποτελεί κατάχρηση εξουσίας και συνάμα, εν δυνάμει, στοιχειοθετεί ποινικά και αστικά αδικήματα για την άσκηση δε των εξ αυτών συνεπαγομένων αξιώσεών μου, ρητά επιφυλάσσομαι.
Για το λόγο αυτό και προς άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων μου,
ΣΑΣ ΚΑΛΩ εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, να παραδώσετε στη δικηγόρο μου, με τον τρόπο που θα κρίνεται Εσείς πρόσφορο, επίσημο αντίγραφο της με αριθμό πρακτικού 962 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ έντονα για το ανάρμοστο περιεχόμενο του εγγράφου Σας δια του οποίου επιχειρείτε την ηθική μου εξόντωση, απειλώντας έσχατες ποινές, για ασήμαντα ή ανύπαρκτα παραπτώματα, όπως το υπό τον αριθμό 1 και 2 ανωτέρω. Μου προαναγγέλλετε, κατά τρόπο μάλιστα παράτυπο, την αποπομπή μου από την Εθνική ομάδα και υπονοείτε ότι θα με διευκολύνετε να αλλάξω ιθαγένεια, παρότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι, ουδέν προνόμιο καρπώθηκα ως μέλος της Εθνικής Ομάδας, (του οποίου και μόνο θα μπορούσα να αποστερηθώ στην περίπτωση που είχα διαπράξει παραπτώματα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας Εθνικών Ομάδων) αλλά αποκλειστικά με δική μου επίπονη προσπάθεια και δαπάνες κατέκτησα την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τιμώντας έτσι την ελληνική ιστιοπλοΐα και την πατρίδα μου.
Σας δηλώνω λοιπόν ότι μέχρις τελευταίας ρανίδας θα εξακολουθώ να είμαι Ελληνίδα και θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια να τιμήσω την πατρίδα μου, αντιστεκόμενη με κάθε μέσο και τρόπο, που ο νόμος μου χορηγεί, σε οποιαδήποτε ενέργεια αντιτίθεται σε αυτό.
Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη έχω καταστήσει κοινωνό του άνω εγγράφου σας, το χορηγό μου, καθώς και τρίτα πρόσωπα που εμπλέκετε στο άνω έγγραφό σας, ενώ έχω ζητήσει την παρέμβαση του εποπτεύοντος Υφυπουργού Αθλητισμού, προκειμένου να παύσει κάθε σε βάρος μου παράνομη και παράτυπη ενέργεια και
Σας καλώ να απέχετε από κάθε σε βάρος μου παράνομη και παράτυπη ενέργεια.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς αυτήν που απευθύνεται, αντιγράφοντας το περιεχόμενό της στην έκθεση επίδοσης, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.
Αθήνα 3 Νοεμβρίου 2017
Η πληρεξουσία δικηγόρος"


 contra.gr/