Η αγάμητη Μέρκελ «μαγειρεύει» και το Σκοπιανό ...

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Παριστάνουν τους αιφνιδιασμένους στην Κυβέρνηση-Σκοτεινό διπλωματικό παρασκήνιο

Η Μέρκελ «μαγειρεύει» και το Σκοπιανό
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Σε κίνηση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας προβαίνει η γερμανίδα καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ, προσκαλώντας στις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο Ειδική Σύνοδο Κορυφής για τους Πρωθυπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων, με το Σκοπιανό να είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα της συνάντησης!

Η πρόθεση της Μέρκελ να συγκαλέσει την έκτακτη Σύνοδο είναι γνωστή σε διπλωματικό επίπεδο από την Άνοιξη- ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό ΥΠΕΞ επέλεξαν να την υποβαθμίσουν και σήμερα να παριστάνουν τους αιφνιδιασμένους! Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μία μόλις εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ( 4-5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία). Όπως εκτιμούν αναλυτές η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης συμμετοχής της Α. Μέρκελ, στη Σύνοδο του Ντουμπρόβνικ, μετά τη λήξη της οποίας είχε δηλώσει:
« Το άλυτο πρόβλημα με το όνομα και την ταυτότητα μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, μας επιβαρύνει όλους».

Την επόμενη κιόλας ημέρα ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι είχε σπεύσει να υπερθεματίσει επισημαίνοντας ότι «όσοι παρακολουθούμε αυτή τη διαμάχη αντιλαμβανόμαστε ότι ξεκινάει από την άρνηση της ταυτότητάς μας από την άλλη πλευρά».

Στις 28 Αυγούστου ο Ν. Γκρούεφσκι θα μεταβεί στο Βερολίνο και θα συμμετάσχει μαζί με τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην ειδική Σύνοδο «εμπνεύσεως» Α. Μέρκελ. Με την κίνηση αυτή η γερμανίδα καγκελάριος διαχωρίζει καταχρηστικά τα θέματα των Βαλκανίων από εκείνα της Ε.Ε. ενώ παράλληλα ανοίγει το μεγάλο εθνικό θέμα του Σκοπιανού, σε μία χρονική στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς και η ελληνική κυβέρνηση καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν κυκεώνα εσωτερικών προβλημάτων.

Να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκτιμά ότι «καλώντας τον Γκρούεφσκι στο Βερολίνο, η Μέρκελ θα του επιδείξει με νόημα το διπλό εισιτήριο εισόδου σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ σφραγισμένο με το κύρος του Ράιχ, ζητώντας του απλά να δεχθεί έναν Γεωγραφικό Προσδιορισμό στο "Μακεδονία" και να αρχίσει έτσι τις ενταξιακές διαδικασίες.

Εάν ο Γκρούεφσκι συμφωνήσει, τότε θα ζητηθεί από την Ελλάδα να αποδεχθεί γραπτώς την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία στις 4 & 5 Σεπτεμβρίου 2014, εάν και εφόσον ευοδωθεί και το σχετικό μετέπειτα Δημοψήφισμα που αναμένεται να γίνει στα Σκόπια.

Εάν αυτό βγει "ναι" τα Σκόπια γίνονται αυτόματα μέλος του ΝΑΤΟ και πολύ γρήγορα μέλος της Ε.Ε. Εάν το Δημοψήφισμα βγει "όχι" (πράγμα δύσκολο) τότε οι ενταξιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, αλλά η τελική ένταξη παγώνει, μέχρι να γίνει νέο Δημοψήφισμα με παραλλαγή της πρότασης Ονομασίας».

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της σε όλο τον κόσμο να είναι σε ετοιμότητα για μεγάλο Εθνικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 3 Σεπτεμβρίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, εάν χρειαστεί.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/482776/i-merkel-mageireyei-kai-to-skopiano#ixzz3ABJr3cOZ