Το Ελληνικό χρέος είναι στο 22% του ΑΕΠ και όχι στο 170% που ψευδώς μα λένε !

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Η τρέχουσα αξία του ελληνικού καθαρού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με αυτό των ομότιμων χωρών δεν είναι το 170% περίπου, όπως έχουμε μάθει να λέμε τα τελευταία χρόνια, χωρίς μάλιστα βελτίωσή του παρά τα αιματηρά μέτρα λιτότητας, αλλά αυτό ανέρχεται στο πλέον μικρό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο… 22%! 

Αυτό φωνάζει σε όλους τους τόνους εδώ και καιρό όχι ο οποιοσδήποτε, αλλά ο Paul B. Kazarian, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, της ιδιωτικής επιχείρησης επενδύσεων που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου! Η επένδυση του συγκεκριμένου fund στο ελληνικό χρέος ουσιαστικά, ξεπερνάει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. To fund μάλιστα αξιοποίησε δεκάδες συμβούλους και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από 3,5 χρόνια ενδελεχούς έρευνας των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο πλέον επιτυχημένος σε όλες του σχεδόν τις επενδυτικές κινήσεις Αρμένιος στην καταγωγή ισχυρός άνδρας, επανέλαβε πως η Ελλάδα αδικείται από τις μεθόδους απεικόνισης του χρέους της με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει μια καμπάνια αναδιαμόρφωσης της εθνικής οικονομικής στρατηγικής που θα αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμα και σε… 100 ημέρες!Μάλιστα, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα που ισχύουν για τις επιχειρήσεις, ο Paul B. Kazarian συνέκρινε την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εάν το χρέος της αποτυπωθεί σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Το πρόβλημα είναι ότι για τον υπολογισμό του ελληνικού χρέους ακολουθούνται αμφιλεγόμενοι νομικοί κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές οργανισμών όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα...
Το μεγάλο ερώτημα και η... μη αναμενόμενη απάντηση, σε κάθε τραπέζι των συνέδρων
Το μεγάλο ερώτημα και η... μη αναμενόμενη απάντηση, σε κάθε τραπέζι των συνέδρων


Το zougla.gr στο περιθώριο του συνεδρίου είχε μια ενδιαφέρουσα μακρά συζήτηση μαζί του… 


Zougla.gr: Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε απλά γιατί το χρέος δεν είναι στο μέγεθος που νομίζαμε; «Ο σωστός τρόπος υπολογισμού είναι η εκτίμηση της τρέχουσας αξίας, δηλαδή οι τιμές που ισχύουν σήμερα»
Paul B. Kazarian: Απλά απαντώντας στην ερώτηση: Ποια είναι η τρέχουσα αξία του ελληνικού καθαρού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ; Μα το 22%! Είναι σημαντικό να δούμε πώς το υπολογίζουμε αυτό. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα νούμερα που το υπολογίζουν στο 170% του ΑΕΠ είναι τα μελλοντικά νούμερα, που για την Ελλάδα είναι σε 50 χρόνια από τώρα. Και πληρώνετε ελάχιστο τόκο για αυτό το χρέος και σε αυτό το διάστημα. Ο σωστός τρόπος υπολογισμού του χρέους – γιατί υπάρχει σωστός τρόπος σύμφωνος με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα – είναι ο υπολογισμός της τρέχουσας αξίας, δηλαδή οι τιμές που ισχύουν σήμερα.

Για παράδειγμα, αν σας έλεγα να μου πουλήσετε ένα αγαθό και να σας πληρώσω σε 100 χρόνια χωρίς κανέναν τόκο, δεν θα δεχόσασταν ποτέ –θα ήταν σαν να μου το χαρίζετε. Έτσι συμβαίνει και με το χρέος σας. Είναι υπολογισμένο πολύ μακριά στο μέλλον, με πολύ μικρούς τόκους κι έτσι η πραγματική του αξία είναι πολύ μικρότερη.

Είναι τόσο απλό! Στην πραγματικότητα το χρέος σας είναι πολύ μικρό.

Γιατί δεν το βλέπουν και οι πιστωτές έτσι;

Μετά από την εξονυχιστική εργασία που κάναμε επί 3,5 χρόνια, αναδείξαμε το ζήτημα και στους διεθνείς οργανισμούς. Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του τον Ιούνιο τόνισε ότι θα πρέπει να υπολογίσουμε την αξία του χρέους με βάση τις τρέχουσες τιμές. Το ίδιο και ο ESM, το ίδιο η Άγκελα Μέρκελ. Όλα τα ανεξάρτητα ινστιτούτα που έχουν μελετήσει το θέμα γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να το υπολογίζουμε με βάση τις μελλοντικές τιμές!

Τι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση μας για αυτό;

Είναι δύσκολο για τον κόσμο να το καταλάβει, οι πολίτες έχουν στο μυαλό τους την έννοια του χρέους έτσι όπως αφορά τους ίδιους, δηλαδή το δάνειο τους για το αμάξι τους, το σπίτι τους… Δεν είναι κάτι περίεργο όμως. Είναι διεθνείς κανόνες, είναι προς όφελός σας και πρέπει να τους αξιοποιήσετε!
Χρειάζεστε λίγους ικανούς ανθρώπους που θα εκτοξεύσουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Που να ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν αυτά τα σωστά δεδομένα προς όφελος της χώρας σας. Δεν έχετε τέτοιους ανθρώπους με αυτές τις ικανότητες και αυτό είναι φυσιολογικό – πολιτικοί είναι οι άνθρωποι...

Κάντε το αυτό και σε 100 μέρες θα δείτε το έθνος σας να λειτουργεί διαφορετικά!

​«Χρειάζεστε λίγους ικανούς ανθρώπους που θα εκτοξεύσουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Που να ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν αυτά τα σωστά δεδομένα»Η διαφορά θα είναι τεράστια! Το πρώτο που θα δείτε θα είναι η κάθετη πτώση των δανείων των πολιτών, ίσως και κάτω από τη μισή αξία τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εξυπηρετούνται πια και αντίστοιχα θα ανέβουν οι αξίες της γης σας και άλλων αγαθών.

Δεν έχετε πρόβλημα χρέους – έχετε πρόβλημα διαχείρισής του. Χρειάζεστε κάποιους ικανούς ανθρώπους! Υπάρχουν άνθρωποι ειδικοί για να το επιτύχουν αυτό. Θα είναι δύσκολο να ξεφύγετε από την κατεστημένη νοοτροπία, ότι είχατε ένα χρέος-βουνό αλλά τελικά θα αντιληφθείτε ότι δεν είναι έτσι.

Για αυτό αγοράζετε ελληνικό χρέος; Είστε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Πριν επενδύσουμε σε τέτοιους τομείς, όπως το χρέος μιας χώρας, το πρώτο που κοιτάμε είναι η υπο-απόδοση που μπορεί να οδήγησε σε αυτή την κακή οικονομική κατάσταση. Και κοιτώντας την Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για την επιτομή της υπο-απόδοσης στα οικονομικά της!

Το δεύτερο είναι να εξετάσουμε ποια είναι η άμεση λύση. Και σε αυτή την περίπτωση είναι απλούστατο – το χρέος σας είναι πολύ μικρότερο από όσο νομίζετε! Άρα υπάρχει λύση… Ενώ είστε ένας πανέξυπνος λαός, έχετε την τάση να υπερτονίζετε τα αρνητικά σας αντί για τα θετικά σας– και όμως, ασχολείστε με το αρνητικό σας- το χρέος- το οποίο δεν υπάρχει καν στο βαθμό που νομίζετε! Γιατί το κάνετε αυτό;Αν εισακουστεί λοιπόν η πρότασή σας, αυτό πιστεύετε ότι θα αναιρούσε και τα μέτρα λιτότητας;

Ήταν προδιαγεγραμμένο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είχαν επιτυχία. Τα δημιούργησαν οικονομολόγοι και γραφειοκράτες βασισμένοι σε θεωρητικές συνταγές και δοκιμές. Έκαναν δοκιμές με μικρές πιθανότητες επιτυχίας την ώρα που 11 εκατομμύρια άνθρωποι εδώ υπέφεραν! Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν είναι μάνατζερ, όπως και το ΔΝΤ δεν έχει μάνατζερ…

Πολλοί πιστεύουν ότι γίνονται επίτηδες αυτά…

Είναι μια εύκολη δικαιολογία αυτό. Ας είμαστε ειλικρινής. Δεν έχετε ανθρώπους να βρουν τη λύση. Σε κανένα επίπεδο, από τον υπουργό μέχρι τον υπάλληλο. Δεν έχετε καν πρόγραμμα εκπαίδευσης! Όταν πιστεύετε ότι το χρέος σας είναι κοντά στο 200% του ΑΕΠ και στην πραγματικότητα είναι το 22%, τότε υπάρχει πρόβλημα. Τα νούμερα που σας περιγράφω είναι τέλεια και απόλυτα μετά από ενδελεχή έρευνα των στοιχείων 4 ετών!

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δημιουργήθηκε η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που συμπέρανε ότι το χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό επονείδιστο και επαχθές. Εσείς τι γνώμη έχετε για αυτό;Διαβάσαμε το πόρισμα της Επιτροπής αναλυτικά… Ήταν σαν να διαβάζαμε μυθιστόρημα! Δεν είχε καμία αναφορά σε οτιδήποτε που να έχει σχέση με την πραγματικότητα ούτε καμία παραπομπή σε κάποιο αληθινό στοιχείο. Δεν ακολούθησαν κανέναν αποδεκτό κανόνα μέτρησης του χρέους ή της οικονομίας. Κάποια σκόρπια στοιχεία του παρελθόντος από εδώ κι από εκεί, που δεν ζει κανένας να τα αμφισβητήσει ή να τα επιβεβαιώσει…Άρα θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους;

«Ρωτήστε, για να ξεκινήσει ο διάλογος: ποια είναι η αξία του χρέους σε τρέχουσα αξία; Αυτή είναι η ερώτηση που θα τα αλλάξει όλα» 
Οι τόκοι είναι τόσο χαμηλοί για το χρέος σας, 2,8%, την ώρα που άλλοι πληρώνουν 10%. Αυτοί που γνωρίζουν τα πραγματικά νούμερα θα σας πουν «τι άλλο θέλετε»; Χάσατε 80 δις ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, αυτό είναι τραγικό! Πώς το κάνατε αυτό στους εαυτούς σας; Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Έλληνας θα πρέπει να δουλεύει 2 χρόνια ακατάπαυστα για να αποπληρώσει αυτά που χάσατε λόγω κακού μάνατζμεντ μέσα σε έναν χρόνο!

Τι πρέπει να κάνετε; Ρωτήστε, για να ξεκινήσει ο διάλογος: ποια είναι η αξία του χρέους σε τρέχουσα αξία; Και ποια η σύγκριση του χρέους σε σχέση με τις άλλες χώρες. Αυτή είναι η ερώτηση που θα τα αλλάξει όλα.

Είσαστε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι έχετε επενδύσει τεράστια ποσά σε αυτήν;

Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, έχουμε επενδύσει πολλά εδώ και μας ενδιαφέρει η μακροχρόνια προοπτική της επένδυσής μας. Η ιστορία της ελληνικής κρίσης πιθανότατα θα είναι το πιο επιτυχημένο “comeback” στην ιστορία του αιώνα. Υπάρχουν όλα τα εχέγγυα: κακό μάνατζμεντ που σας έφερε μέχρι εδώ και μπορεί να διορθωθεί. Και μόλις 100 μέρες καλού μάνατζμεντ από ικανούς ανθρώπους που μπορούν να τα αλλάξουν όλα.

Η Japonica Partners θα ήθελε πολύ να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει κατάλληλα προσωπικό για να το επιτύχει αυτό. Θα καλοδεχόμασταν μια πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συνεργασία και το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλές συναντήσεις.

Τι θα προτείνατε στους Έλληνες πολίτες να κάνουν;

Στους Έλληνες θα έλεγα να ρωτήσουν όσους μπορούν ποια είναι η τρέχουσα αξία του ελληνικού καθαρού χρέους. Αυτό θα ήταν ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο και μια άλλη πιο αποδοτική μορφή διαμαρτυρίας, από το να κλείνετε τους δρόμους. Βγείτε έξω και φωνάξτε το, δεν έχουμε πρόβλημα χρέους, πρόβλημα μάνατζμεντ έχουμε!Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
πηγή

Το μυστικο που εκρυβαν οι 9 μούσες


Δύο Μούσες εφεύραν τη θεωρία και την πράξη στη μάθηση. Τρεις Μούσες εφεύραν τους τρεις μουσικούς τόνους αδρόν, μέσον και ισχνόν τις τρεις χορδές της Λύρας, τις τρεις προσωδίες οξεία, βαρεία, περισπωμένη και τους τρεις χρόνους παρεληλυθότα, ενεστώτα, μέλλοντα τα τρία πρόσωπα, τους τρεις αριθμούς, το τρίγωνο των αστέρων και άλλα τριάριθμα.
Τέσσερις Μούσες εφεύραν τις τέσσερις διαλέκτους: αττική, ιωνική, αιολική και δωρική. Πέντε Μούσες τις πέντε αισθήσεις: όραση, γεύση, όσφρηση, αφή και ακοή. Επτά Μούσες εφεύραν τις επτά χορδές της λύρας, τις επτά Ουράνιες ζώνες, τους επτά πλανήτες και τα επτά φωνήεντα του Ελληνικού αλφάβητου.
1. Πολυύμνια (ή Πολύμνια ή Πολυάμνια). Το όνομα Πολυμνία από το πολύς και ύμνος, επειδή υμνεί πολλούς ανθρώπους ή από το πολλών και μνήμη, επειδή μνημονεύει πολλούς στην ιστορία. Ήταν προστάτισσα των θεϊκών ύμνων αλλά και της υποκριτικής μίμησης, της γεωμετρίας, της ιστορίας, της γραμματικής κ.ά. Τη ζωγράφιζαν να κοιτά προς τον Ουρανό με στεφάνι από δάφνη και μαργαριτάρια στο κεφάλι, λευκό φόρεμα, με τη λύρα στα χέρια της και την επιγραφή Πολυ-μνίας κ Μύθους.

Πολυύμνια = 80+70+30+400+400+40+50+10+1 = 1081 = 10+8+1= 19 =1+9= 10 =1+0=1

2. Ουρανία ήταν προστάτισσα των Ουρανίων Σωμάτων και γενικά της αστρονομίας που ανακάλυψε. Σύμφωνα με την παράδοση με το Διόνυσο γέννησε τον Υμέναιο και με τον Απόλλωνα το Λίνο. Ζωγράφιζαν την Ουρανία στεφανωμένη με αστέρια και προμετωπίδιο, μπλε φόρεμα, μπροστά της τρίποδα που επάνω είχε την ουράνια σφαίρα και διαβήτη.
Ουρανία = 70+400+100+1+50+10+1 = 632 = 6+3+2=11= 1+1=2

3. Τερψιχόρη επινόησε το χορό, την άρπα και την παιδεία. Ονομάστηκε Τερψιχόρη, επειδή ετέρπετο, ευχαριστιόταν με το χορό. Ίσως και από τη μάθηση (που τέρπει τους ακροατές). Στην παράδοση αναφέρεται πως γέννησε με το Στρυμόνο το Ρήσο και με τον Άρη το Βίστωνα ή ακόμη με τον Αχελώο τις Σειρήνες. Την Τερψιχόρη ζωγράφιζαν δαφνοστεφανωμένη και με προμετωπίδιο να κρατά άρπα και να χορεύει χαρούμενη, ενώ τα πόδια της μόλις να ακουμπούν τη γη και με την επιγραφή Τερψιχόρη λΰραν.
Τερψιχόρη= 300+5+100+700+10+600+70+100+8= 1893 = 1+8+9+3=21 =2+1=3

4. Μελπομένη ήταν προστάτισσα της Τραγωδίας, επειδή αυτή την επινόησε, της ρητορικής και της μουσικής μελωδίας . Ονομάστηκε Μελπομένη από την λέξη μολττήν επειδή δι αυτής μέλπουσιν οί άνθρωποι όλοι τους αγαθούς. Η Μελπομένη με τον Αχελώο, κατά μία παράδοση, γέννησε τις Σειρήνες Τη ζωγράφιζαν να φορεί μάσκα τραγωδίας, θυμωμένη, δαφνοστεφανωμένη με σκήπτρο, ρόπαλο στα χέρια και την επιγραφή Μελπομένη Τραγωδίαν
Μελπομένη= 40+5+30+80+70+40+5+50+8= 328=3+2+8=13 =1+3=4

5. Θάλεια ή Θάλλεια ήταν Έφορος της Κωμωδίας. Ανακάλυψε την κωμωδία, τη γεωμετρία, την αρχιτεκτονική και τη γεωργία. Ηταν προστάτισσα και των Συμποσίων. Το όνομα Θάλεια = θάλλειν τα φυτά, ή από του Θάλεια στα (συμπόσια) ή… επειδή θάλλουσιν εις πολλούς αιώνας οί επαινούμενοι δια των ποιημάτων… Έλεγαν πως ο Παλαίφατος ήταν γιος της. Τη ζωγράφιζαν στεφανωμένη με κισσό, νέα και χαμογελαστή, να κρατά κωμική μάσκα. Άλλες φορές δαφνοστεφανωμένη με πράσινο πανωφόρι και την επιγραφή Θάλεια Κωμωδίαν.
Θάλλεια= 9+1+30+30+5+10+1= 86 = 8+6=14 =1+4=5

6. Καλλιόπη ήταν η ανώτερη και επισημότερη από τις άλλες αδελφές της Μούσες. Συνόδευε τους βασιλείς και τους ανώτατους άρχοντες για να επιβάλλει με τα λόγια της υποταγή και δικαιοσύνη. Η Καλλιόπη ήταν προστάτισσα των ηρωικών ποιημάτων και της ρητορικής. Ονομάστηκε Καλλιόπη, επειδή είχε ωραία όψη, πρόσωπο. Την ονόμαζαν και Καλλιέπειαν, επειδή ήταν ευρέτρια της ποίησης. Σύμφωνα με την παράδοση η Καλλιόπη γέννησε τον Ορφέα, τις Σειρήνες, τον Κυμόθεο κ.ά. Ζωγράφιζαν την Καλλιόπη νέα και ωραία, με άνθη στο κεφάλι ή κισσό, στο δεξιό χέρι να κρατά δάφνες και στο αριστερό δύο βιβλία, πολλές φορές την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Καλλιόπη= 20+1+30+30+10+70+80+8=249=2+4+9=15 =1+5=6

7. Ευτέρπη ανακάλυψε διάφορα μουσικά όργανα, τα μαθήματα, και τη διαλεκτική. Τα μαθήματα τέρπουν τους ανθρώπους, αλλά και ”είναι εύτερπεις οι λόγοι των πεπαιδευμένων”. Η Ευτέρπη με το Στρυμόνα γέννησε το Ρήσσο. Τη ζωγράφιζαν δαφνοστεφανωμένη να παίζει αυλό ή να τον κρατά. Δίπλα της βρισκόταν όργανα μουσικά και κείμενα, ο Έρωτας και δένδρα με τον τραγουδιστή Τέττιγα (τζιτζίκι).
Ευτέρπη= 5+400+300+5+100+80+8= 898=8+9+8=25 =2+5=7

8. Κλειώ ή Qλειώ (Q=Κόππα) ανακάλυψε την Ιστορία (και την κιθάρα). Η ιστορία ονομαζόταν Κλειώ, επειδή αναφέρεται στο Κλέος (που ανήκει στους ήρωες του παρελθόντος), που μας διηγούνται οι συγγραφείς μέσα από τα βιβλία. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κλειώ κατηγόρησε την Αφροδίτη επειδή ερωτεύθηκε τον ‘Aδωνι. Η Αφροδίτη ανταπέδωσε: Την οδήγησε στο σπίτι του Πίερου και την έκανε να τον ερωτευθεί. Η Κλειώ με τον Πίερο γέννησε τον Υάκινθο. Με το Μάγνητα (πατέρα του Πίερου) γέννησε τον Ιάλεμο, τον Υμέναιο και το Λίνο. Ζωγράφιζαν την Κλειώ δαφνοστεφανωμένη και με πορφυρό ένδυμα. Στο δεξί της χέρι κρατούσε μία σάλπιγγα και στο αριστερό ένα βιβλίο, που έγραφε Κλειώ Ιστορία. Στα πόδια της υπήρχε το Κιβώτιο της Ιστορίας.
Qλειώ= 90+30+5+10+800=935 =9+3+5=17 =1+7=8

9. Ερατώ είναι η ευρέτρια των ερωτικών ποιημάτων, του γάμου, (και της ποιήσεως, της μουσικής και της διαλεκτικής). Το όνομα Ερατώ από το έρεσθαι και από τη λέξη έρως και εραστής. Τη ζωγράφιζαν καθιστή, να φορά ροδοστέφανο (στεφάνι από τριαντάφυλλα), με τη λύρα και το τόξο του έρωτος στα χέρια και την επιγραφή Έρατώ Ψάλτριαν. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος ξεκινά το τρίτο κεφάλαιο του τέταρτου μέρους στα Αργοναυτικά με: ”Και τώρα Μούσα Ερατώ, έλα κοντά μας και πες μας πώς ο Ιάσονας έφερε το χρυσόμαλλο Δέρας από τον ερωτά του στη Μήδεια,γιατί έχεις τις χάρες της Κύπριας Αφροδίτης και φέρνεις τη μαγεία στα ανύπαντρα κορίτσια”.
Ερατώ= 5+100+1+300+800=1206 =1+2+0+6=9