Οι Αμερικάνοι ¨στέλνουν" την Ήρα ... στον Δία !

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Λίγες ημέρες αφότου το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς έκανε το τελευταίο ταξίδι του, εκτοξεύθηκε σήμερα --γύρω στις 19.30 ώρα Ελλάδας-- πάνω σε έναν πύραυλο "Ατλας" απ το Ακρωτήριο Κένεντι το διαστημόπλοιο "Ηρα" με προορισμό τον πλανήτη Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματός μας.

Το διαστημικό ταξίδι θα διαρκέσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά, για ένα έτος, γύρω απ τον Δία στη διάρκεια του 2016.

Η προγραμματισμένη εκτόξευση καθυστέρησε ελαφρά, έως ότου να ελεγχθεί απ τις αρχές ασφάλειας η "ταυτότητα" ενός πλοίου, που είχε πλησιάσει στη θαλάσσια περιοχή μπροστά απ το Ακρωτήριο Κένεντι.

Επειδή ο Δίας πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος πλανήτης σε τροχιά γύρω απ τον Ήλιο, οι επιστήμονες της Nasa πιστεύουν ότι μπορούν να συλλέξουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματός μας με αυτήν την χρονοβόρα αποστολή στο Διάστημα.

Πάντως το "Ήρα" θα πλησιάσει τον Δία περισσότερο από κάθε άλλο διαστημόπλοιο προηγουμένως.

Ετσι, θα μπορέσουν να συλλεγούν χάρη σε υπερσύγχρονους αισθητήρες, που το "'Ηρα" μεταφέρει, πολύτιμα στοιχεία για την ατμόσφαιρα αυτού του μακρινού πλανήτη, που εκτιμάται ότι περιέχει τοξικά στοιχεία. Τούτο προσδοκάται να γίνει "για πρώτη φορά στο τμήμα της ατμόσφαιρας και πέραν της νέφωσης, με τη μορφή στροβίλων, που καλύπτει ολόγυρα" τον πλανήτη Δία.

Το κόστος της φιλόδοξης διαστημικής αποστολής προϋπολογίστηκε στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Θα μελετηθούν τα όποια υδάτινης σύστασης στοιχεία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί μια θεωρία για την δημιουργία του, αναφέρει η Nasa.

Συνολικώς, το "Ήρα" θα περιστραφεί γύρω απ τον Δία 30 φορές, χαρτογραφώντας όλα τα μαγνητικά πεδία του πλανήτη, ώστε να εξελιχθούν οι μελέτες για τα φυσικά στοιχεία, που συναποτελούν τον πυρήνα του.

Επίσης, θα μετρηθούν περιοδικά οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες, θα ερευνηθούν αναλυτικά τα συστατικά της εν λόγω νέφωσης, με τη μορφή των στροβίλων, αλλά και θα μελετηθεί "η διαδραστική σχέση των μαγνητικών πεδίων με την ατμόσφαιρα του Δία", ανακοινώσε η Nasa.
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Αντε , καλή αρχή ... ξεκίνησε για την Κύπρο το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Πλέει προς Κύπρο το γεωτρύπανο της Noble Energy
Ο "Όμηρος" -η πλατφόρμα-γεωτρύπανο Νoble Ηomer Ferrington- ξεκίνησε αργά με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο "Αφροδίτη". 
Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση. Έτσι η μετακίνηση του γεωτρύπανου Νoble Ηomer Ferrington στο "Αφροδίτη" γίνεται -όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Φιλελεύθερος"- ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της ημέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση. Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ.
Πρόκειται για αμερικανικής εγγραφής δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell412, που εξυπηρετείται από Ισραηλινά πληρώματα, με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα. Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, αναφέρουν οι πληροφορίες του "Φιλελεύθερου" και προσθέτουν ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών.
Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών -και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, ενώ το Ισραήλ σε όλες τις περιπτώσεις σταθεροποίησης γεωτρύπανων για έρευνες στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εκδίδει από πριν οδηγίες προς όλα τα πλοία με απαγόρευση πλεύσης πλοίων -πλην αυτών για υποστήριξη- σε ακτίνα τριών έως πέντε χιλιομέτρων γύρω από το γεωτρύπανο, η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ακόμα παρόμοια οδηγία.
Ο διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου Σέργιος Σεργίου εξήγησε στον "Φιλελεύθερο" ότι υπάρχει από πλευράς του Τμήματος ετοιμότητα για έκδοση Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους. Όμως, πρόσθεσε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Εμπορίου σε συνεννόηση με την Νoble Εnergy, ως προς τις συντεταγμένες της γεώτρησης και την απαραίτητη ακτίνα ασφαλείας. Κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες. Λίγο πριν αρχίσει να σηκώνει άγκυρες η πλατφόρμα-γεωτρύπανο, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η υπουργός Εμπορίου υπέγραψε επέκταση της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Νoble Εnergy που υπογράφτηκε το 2008 με τον προκάτοχό της Αντώνη Πασχαλίδη. Η αρχική συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Νoble Εnergy για την έρευνα του "Οικοπέδου 12", περιλαμβανομένων και των ερευνητικών γεωτρήσεων, είχε τριετή διάρκεια και προβλέπει δύο διετείς ανανεώσεις. Η πρώτη ανανέωση υπογράφτηκε χθες και προβλέπει -μέσα από το αρχικό συμβόλαιο- ότι με την πρώτη διετή ανανέωση η έκταση του "Οικοπέδου 12" μειώνεται κατά 25%. Δηλαδή η Νoble επιστρέφει στην Κυπριακή Δημοκρατία μέρος του "Οικοπέδου", που προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσει, για να μπορεί η Δημοκρατία να το περιλάβει σε άλλη αδειοδότηση, αν κρίνει σκόπιμο. Ακόμα 25% μείωση του "Οικοπέδου" προβλέπεται και για τη δεύτερη ανανέωση, αν μέχρι τότε δεν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

το είδα στο : ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ

===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Οι αληθινές διαπραγματεύσεις έχουν κόστος

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Έχουμε συνηθίσει λόγω αμηχανίας και αδυναμίας να θεωρούμε τις διαπραγματεύσεις ως μια απλή διαδικασία που παραμένει ουσιαστικά τυπική. Δεν συνειδητοποιούμε ότι οι αληθινές διαπραγματεύσεις έχουν πάντα κόστος και πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική διαχείριση της κρίσης. Διότι κάθε αληθινή διαπραγμάτευση είναι μια κρίση με επιλογές και οι επιλογές είναι κόστος. Ο λόγος είναι απλός και σχετίζεται με την ελευθερία. Η ελευθερία κινήσεων δεν είναι μόνο μια δυνατότητα. Όταν υλοποιείται η κίνηση, υπάρχει μια αλλαγή και στις αληθινές διαπραγματεύσεις π.χ. συνθήκες, συμβάσεις, σχέδια, αυτή η αλλαγή αποτελεί αλλαγή φάσης. Δίχως την τελευταία έχουμε την εντύπωση ότι όλοι διαπραγματεύονται δίχως κόστος. Μόνο που αυτό το σχήμα ισχύει μόνο και μόνο για ανούσιες διαπραγματεύσεις. Αυτές λειτουργούν μόνο σε ένα κλειστό χώρο που δεν έχει καμία σχέση με τις ανοιχτές δομές των λαών και των πολιτισμών. Οι αληθινές διαπραγματεύσεις δεν είναι απλώς κοινωνικές σχέσεις, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Η κοινωνία δεν παράγει έργο ούτε σε αυτόν τον τομέα απλώς βιώνει τις επιπτώσεις διότι για αυτήν δεν είναι παρά μόνο αρχικά δεδομένα της κατάστασης. Η έλλειψη μνήμης σίγουρα καθησυχάζει αλλά δεν αντικαθιστά την έλλειψη νοημοσύνης και φαντασίας. Κατά συνέπεια δίχως δημιουργικότητα μόνο συμβατικές λύσεις μπορούμε να βρούμε και αυτές βέβαια έχουν τα όριά τους. Επανερχόμαστε λοιπόν στην έννοια του κόστους. Η γενική τάση είναι για τους υπεύθυνους να βρίσκονται σε μια ομαλή πορεία που τους εξασφαλίζει τη διατήρησή τους στο ρόλο της αδράνειας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που τους εξασφαλίζει είναι τη μη ύπαρξή τους στον τομέα των αποφάσεων. Κατά συνέπεια δεν έχουν κανένα ρόλο στις αληθινές διαπραγματεύσεις ειδικά αν είναι διακρατικές. Η μη προετοιμασία δεν είναι μόνο λάθος αλλά έγκλημα διότι οι επιπτώσεις αφορούν τους λαούς. Με άλλα λόγια, σε επίπεδο αποφάσεων και διαπραγματεύσεων, ο υπεύθυνος που δεν μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή φάσης ή να την αντέξει, είναι υπεύθυνος μόνο της μοίρας του, όχι του πεπρωμένου ενός λαού. Επομένως πρέπει να είναι γνωστό και στο λαό. Αυτός που φοβάται το κόστος δεν έχει να παίξει κανένα ρόλο στην εξέλιξη των καταστάσεων. Ανήκει αποκλειστικά στο παρόν και συνεπώς δεν έχει μέλλον. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να το προσφέρει στους άλλους; Οι αληθινές διαπραγματεύσεις δείχνουν τους άξιους, καμιά άλλη.

=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Απόρρητα πειράματα στην Ελλάδα - Φάκελος NETCOM: Η εταιρεία-"φάντασμα"

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Θυμίζει θρίλερ, όπου "Κάτι το πολύ μεγάλο και απόλυτα μυστικό συμβαίνει δίπλα μας", αλλά κανείς δεν έχει αντιληφθεί τίποτα: Η υπόθεση της αμερικανικής εταιρείας Netcom Inc. η οποία επί 30 σχεδόν χρόνια δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα με μία τεράστια – για τα ελληνικά δεδομένα – μονάδα κατασκευής υπερπροηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων στο χώρο της Άμυνας, αλλά κανείς δεν είχε ακούσει, ούτε έμαθε ποτέ τίποτα γι’αυτή μέχρι σήμερα.

Με ένα υπερμοντέρνο κτίριο στις τελευταίες της εγκαταστάσεις στο Κορωπί, η Netcom απασχολούσε περίπου 200 εργαζόμενους, κυρίως ερευνητές, αλλά και μηχανικούς στο τμήμα ανάπτυξης και εφαρμογής ηλεκτρονικών συστημάτων για αμυντικές εφαρμογές που ξεκινούσαν από τον χώρο των επικοινωνιών και φημολογείται ότι έφταναν μέχρι συστήματα υποκλοπών υψηλής τεχνολογίας και κατευθυνόμενα όπλα συχνοτήτων!
Ίσως αυτό να εξηγεί και το γεγονός ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας περιμετρικά σε απόσταση 500 μέτρων  στην θέση Αλωνίστρα του Κορωπίου, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο που η εταιρεία έκλεισε την ελληνική μονάδα, ήταν αδύνατον για τον οποιονδήποτε να αποκτήσει σήμα στο κινητό του τηλέφωνο, καθώς είναι προφανές ότι λειτουργούσε ισχυρός πομπός αντιμέτρων που «νέκρωνε» οποιαδήποτε επικοινωνία.
Η εταιρεία ξεκίνησε την δραστηριοποίησή της στις ΗΠΑ το 1977 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εντόπισε στην Ελλάδα μια ομάδα περίπου δέκα επιστημόνων με εξαιρετικά πρωτοποριακές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα σε ότι αφορά την χρήση ασύρματα μεταδιδόμενων πληροφοριών, διαχείρισης του φάσματος των συχνοτήτων κλπ.
Τότε και επειδή οι περισσότεροι από αυτούς αρνούντο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, να δημιουργήσει εδώ μια μικρή ερευνητική μονάδα. Η οποία μονάδα με τον χρόνο αποτέλεσε την καλύτερη επένδυση για την εταιρεία, αφού οι λύσεις που έδιναν οι Έλληνες επιστήμονες μετέτρεψαν την μικρή εταιρεία σε εξ απορρήτων συνεργάτη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και κολοσσών, όπως  οι Lockheed Martin, Rockwell Collins, Raytheon, Ericsson, Thales,  Alcatel-Lucent, Motorola, Qualcomm, G.E. Medical, Siemens, Harris, Honeywell, ITT CS, Agilent Technologies κλπ
Η επένδυση στην Ελλάδα μεγάλωσε και δημιουργήθηκε και κατασκευστική ομάδα υψηλής ποιότητας των πλέον απόρρητων συστημάτων που ανέπτυσσε η εταιρεία και για έναν ιδιαίτερα σημαντικό λόγο: Κάποια από τα πειράματα που διεξήγαγε έπρεπε να είναι μακριά από τα «μάτια και τα αυτιά» και των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και των υπηρεσιών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Η οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την εταιρεία που όπως είπαμε είχε φτάσει να απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους, να αποκόψει το κατασκευαστικό κομμάτι και να το στείλει σε χώρες εκτός Ελλάδος, διατηρώντας εδώ μόνο την μονάδα έρευνας και ανάπτυξης.
Οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ειδικά σε φουτουριστικά οπλικά συστήματα, οδήγησε την μητρική εταιρεία Νetcom Inc. να αναστείλει εν τέλει ολόκληρη την λειτουργία της μονάδας στο Κορωπί και να διώξει τους εναπομείναντες 190 εργαζόμενους οι οποίοι έχουν υπογράψει άκρως δεσμευτικά έγγραφα που τους απαγορεύεται με βαριές ποινικές ρήτρες να κοινοποιήσουν το έργο που έκαναν όσο καιρό εργάζονταν για την Νetcom.
Tι είδους συστήματα είχαν αναπτύξει, που χρησιμοποιήθηκαν, τις είδους εφαρμογές έχουν, θα μείνει για πάντα μυστικό, όπως μυστικό έμεινε ακόμα και στους ειδήμονες του χώρου της Άμυνας στην Ελλάδα επί 30 ολόκληρα χρόνια η λειτουργία και η εν γένει δραστηριοποίηση στην Ελλάδα μιας βιομηχανικής μονάδας με εφαρμογές υπερ-υψηλής αμυντικής τεχνολογίας, παγκοσμίως όπως διαβεβαιώνουν με νόημα κάποιοι από τους πρώην εργαζόμενους σε αυτή…
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το είδα στο : ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ

===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .