Μόλις το 4% επί της ποσότητας που θα αντλούν θα πληρώνουν οι… επενδυτές Ξεκάθαρη κλοπή που προσπαθούν να την κρατήσουν κρυμμένη, με τη βοήθεια των ΜΜΕ
Για ένα κομμάτι ψωμί παραδίδουμε τον κρυμμένο θησαυρό που μας έχει χαρίσει η φύση σε όλο τον θαλάσσιο ελληνικό χώρο –γι αυτό και η Τουρκία προσπαθεί να μπλοκάρει την εκμετάλλευσή του-, την ώρα που όλοι πιστεύαμε ότι με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που έχουν εντοπισθεί θα μπορούσαμε ….να αναπνεύσουμε οικονομικά και να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των αδίστακτων και αχόρταγων δανειστών – εταίρων μας.
Αλλά η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων –την οποία έδωσε στη δημοσιότητα πριν από 2 εβδομάδες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- έφερε την ανώμαλη προσγείωση και πάνε περίπατο οι ελπίδες για έξοδο από το… κλουβί.
Σύμφωνα με τους όρους, προβλέπεται ότι το μίσθωμα που θα εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο θα ανέρχεται σε ποσοστό 4%(!!!) επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων ή θα είναι σε… είδος!!!
Αλλά και αυτό το 4% θα είναι… κουτσουρεμένο, γιατί θα εκπίπτει στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος!
Αυτό θα είναι όλο κι όλο το κέρδος της χώρας μας από την αξιοποίηση – πώληση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων.
Αντιλαμβανόμενοι οι κυβερνώντες ότι θα προκληθεί αναστάτωση με τη γνωστοποίηση της αντιπαροχής που θα έχει η Ελλάδα, καθώς η εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση πουλάει μπιρ παρά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη –τα οποία με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει είναι εκμεταλλεύσιμα και μεγάλης αξίας-, πέρασαν μέσα από τις φιλικές τους εφημερίδες την άποψη ότι η Ελλάδα θα έχει έσοδα… 30%, κάνοντας λογαριασμό… εβραϊκό: Ότι οι εταιρείες που θα προκριθούν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος 20% -που τον πληρώνει και το σουβλατζίδικο με βάση τον τζίρο που κάνει- και θα υποχρεούνται και σε πρόσθετο περιφερειακό φόρο 5%.
Όπως έγινε γνωστό, για τα ελληνικά πετρελαϊκά κοιτάσματα ενδιαφέρονται τουλάχιστον τέσσερις κολοσσοί του κλάδου, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Από την ύπαρξη τέτοιου ενδιαφέροντος προκύπτει το αυτονόητο:
Ότι τα κοιτάσματα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο έχουν πάρα πολύ «ψωμί». Κι εμείς (σαν λαός) γι αυτόν τον θησαυρό θα πάρουμε ψίχουλα…
Πηγή εφημ. «Το Παρόν»