Χωρίς ρεύμα έμειναν 600 εκατομμύρια άτομα στη μισή Ινδία

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

 Μπλακ-άουτ στην Ινδία

Νέα διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε σήμερα στην Ινδία για δεύτερη διαδοχική ημέρα, επηρεάζοντας περίπου τη μισή χώρα και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.


«Τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της βόρειας, βορειοανατολικής και ανατολικής Ινδίας έχουν καταρρεύσει, όμως καταβάλουμε προσπάθειες για να τα επαναφέρουμε γρήγορα», δήλωσε ο Ναρές Κουμάρ, εκπρόσωπος της εθνικής εταιρίας ηλεκτρισμού Powergrid Corporation of India.


Τα δίκτυα αυτά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της Ινδίας.


Το σημερινό μπλακάουτ επηρέασε μεγαλύτερο τμήμα της χώρας από το χθεσινό, με το ρεύμα να διακόπτεται στα ανατολικά και τα βόρεια της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Δελχί και μεγάλων πόλεων όπως η Καλκούτα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους καθώς δεν λειτουργούν οι ανελκυστήρες.


Στο Νέο Δελχί οι συρμοί του μετρό έχουν ακινητοποιηθεί και οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούν. «Οι οδηγοί έχουν πάρει οδηγίες να σταματήσουν στους σταθμούς και κανείς επιβάτες δεν επιτρέπεται να φτάσει στις αποβάθρες μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση», είπε εκπρόσωπος του μετρό της ινδικής πρωτεύουσας.


«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα. Πολλά κρατίδια ξεπέρασαν τις δυνατότητές τους και για το λόγο αυτό κατέρρευσαν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης στις συγκεκριμένες περιοχές», επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Ινδίας.


Μία μεγάλη διακοπή ρεύματος προκάλεσε χθες πολλά προβλήματα και χάος στις συγκοινωνίες στη βόρεια Ινδία χθες. Αγνωστη παραμένει η αιτία, ωστόσο πιθανολογείται ότι κάποια κρατίδια καταναλώνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα απ'ό,τι τους αναλογεί.


Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στην Ινδία έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο οι υποδομές της δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα στις νέες ανάγκες.


πηγή

Την Παρασκευή ξεχρεώνει με μια τελευταία επιταγή η Αργεντινή ...

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο






Η Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεζ θα αποπληρώσει και τα τελευταία χρέη του κράτους της και έτσι η Αργεντινή βγαίνει από το «μαντρί» έπειτα από 11 χρόνια .


 Την ερχόμενη Παρασκευή η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρσνερ θα υπογράψει επιταγή 2,281 δισ. δολαρίων (1,851 δισ. ευρώ) για την αποπληρωμή των χρεών που συνήφθησαν από το κράτος τα τελευταία 11 χρόνια.   Και έτσι, γράφει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», κλείνει το «κοραλίτο», η μεγαλύτερη θεσμική κρίση στη χώρα μετά τη δικτατορία, που είχε αρχίσει στις 3 Δεκεμβρίου του 2001 όταν εκατομμύρια Αργεντίνοι βρήκαν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και δεν μπορούσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες συνολικά ανέρχονταν σε 66 δισ. δολάρια. 


 Πολλοί τότε κατέφυγαν στα δικαστήρια και κατόρθωσαν να ανακτήσουν τα χρήματά τους ή μέρος αυτών. Αλλοι επέλεξαν να δεχθούν τα «προαιρετικά ομόλογα», γνωστά ως Μπόντεν, που εξέδωσε η κυβέρνηση το 2002 αξίας 19,6 δισ. δολαρίων (15,831 δισ. ευρώ). Αυτό ήταν το τεράστιο χρέος που κληρονόμησε το 2003 ο πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ και το 2007 η σύζυγός του και πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεζ. Ενα φορτίο που ρυθμίζει την πολιτική ζωή της Αργεντινής ακόμα και σήμερα. Ο λαός το ονόμασε «κοραλίτο», δηλαδή «μικρό μαντρί», δείχνοντας έτσι ότι τα μέτρα δημιούργησαν στους πολίτες την αίσθηση ότι ήταν κλεισμένοι σε ένα μαντρί χωρίς τις ελευθερίες που απολάμβαναν έως τότε. 


 Η Φερνάντεζ εξηγεί διαρκώς τους τελευταίους μήνες τη σημασία αυτού που θα συμβεί την Παρασκευή. «Φέτος αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις πληρωμές του Μπόντεν 12» είχε δηλώσει η πρόεδρος τον προηγούμενο Μάρτιο μιλώντας στο Κογκρέσο. «Το Μπόντεν 12, για όσους δεν γνωρίζουν, έγινε προκειμένου να πληρώσουν οι Αργεντίνοι όσες αποταμιεύσεις τους δεν τους επέστρεψαν οι τράπεζες αυτής της χώρας. Ηταν οι υπόλοιποι Αργεντίνοι, εκείνοι που δεν είδαν ποτέ στη ζωή τους ένα δολάριο, εκείνοι που έπρεπε να συνεισφέρουν τα 19,641 δισ. δολάρια που πληρώσαμε από το 2005 μέχρι σήμερα.


 Φαντάζομαι όλα τα πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει με αυτά τα χρήματα για όλους εκείνους που έχουν τα λιγότερα, για όσους ποτέ δεν είχαν την τύχη να κατέχουν μια κατάθεση σε δολάρια».   Από μια κρίση όπως αυτή, δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Τιέμπο» ο υπουργός Οικονομικών Ερνάν Λορενζίνο, «μπορεί κάποιος να βγει χωρίς να επιβάλει το κόστος και τις θυσίες μόνο στις χαμηλές οικονομικά τάξεις.


Υπάρχει  μια διέξοδος που δεν έχει τίποτα να κάνει με τις συνταγές που θέλουν να επιβάλουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως τα δικά μας». Κάθε βράδυ δεκάδες οικονομολόγοι εμφανίζονται σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και συζητούν τις αδυναμίες του συστήματος: η ανεργία αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια κρίση του 2008-2009, το ΑΕΠ έχει εγκαταλείψει την ανοδική του πορεία, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10% τον Ιούνιο. Οι περισσότεροι μάλιστα θεωρούν ότι η κυβέρνηση στρεβλώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που εμφανίζεται στο 10% και πιστεύουν ότι ήδη έχει ξεπεράσει το 20%.  


Όμως παρ' όλα αυτά και παρά την υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο η οικονομία της Αργεντινής αντέχει ακόμα κυρίως λόγω της τιμής της σόγιας που συνεχίζει να σπάει ρεκόρ λόγω της ξηρασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Από τότε που ήρθαν οι Κίρτσνερ», εξηγεί ο διευθυντής μεγάλης ισπανικής εταιρείας με έδρα στην Αργεντινή, «υπήρξαν δεκάδες οικονομολόγοι και πολιτικοί που προέβλεπαν ότι δεν θα βγάλουμε τη χρονιά. Και η μόνη αλήθεια ήταν ότι οι επενδυτές που δεν τους άκουσαν ήταν οι μόνοι που είχαν κέρδος».

πηγή