Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο




Ο Κορδάτος στο έργο του "Η Κοινωνική Σημασία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821" (εκδ. Μάτι) καταθέτει τα εξής (σελ.155):


Υπάρχουν   μαρτυρίαι που επιβεβαιώνουν ότι ο Γρηγόριος Έ επήρε τον τίτλον του εθνομάρτυρος από σκοπιμότητα. Όταν επέτυχεν η επανάστασις και εθεωρήθη σαν ο μεγαλύτερος σταθμός της νεοελληνικής ιστορίας, ο ανώτερος κλήρος προσπάθησε να διεκδικήσει ένα μέρος από την δόξαν και τας δάφνας των αγωνιστών και επαρουσίασε τον Γρηγόριον αρχηγέτη της Φιλικής Εταιρίας και μάρτυρα της εθνικής ιδέας!

ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ !

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Φρένο στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί στο παρελθόν και έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες φαίνεται πως βάζουν οι Βρυξέλλες. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί εντός των ημερών από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, κάθε αίτημα για επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών παραγράφεται μόλις περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που βρεθεί το πού και σε ποια χέρια βρίσκονται τα αντικείμενα.


Η φροντίδα της υγείας και η εξέλιξη της ιατρικής κατά την αρχαιότητα.

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Aναθηματικό ανάγλυφο στο οποίο απεικονίζεται οικογένεια με προσφορές προς τον Aσκληπιό και την Yγίεια, δεύτερο μισό 4ου αι. π.X.



Η ιατρική είναι η πρώτη γνωστική και πρακτική απασχόληση του ανθρώπου που προχώρησε σε επιστημονικές διαδικασίες, όπως η ακριβής παρατήρηση του αντικειμένου της, η οποία αποτελεί τη βάση κάθε επιστήμης. Η ιστορία της είναι μακρά και γενικά κινήθηκε από τη θρησκευτική προς την πρακτική επιστημονική προσέγγιση της υγείας. Είναι πάντως γεγονός ότι οι περισσότερες παραδοσιακές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις της ιατρικής διαμορφώθηκαν ήδη κατά την αρχαιότητα. Επίσης το ιατρικό λειτούργημα και η δεοντολογία του κληροδοτήθηκαν στον σύγχρονο κόσμο από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα. Το σχετικό κείμενο που είναι γνωστό ως Όρκος του Ιπποκράτη αποτέλεσε με μικρές αλλαγές τη βάση για τη σημερινή καθομολόγηση του γιατρού.