Αφανίζουν αυτόχθονες φυλές στον Αμαζόνιο ;

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Αποτέλεσμα εικόνας για φυλή Άουα


Πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι καταγγελίες ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο είχαν ως στόχο τον αφανισμό των αυτοχθόνων φυλών που ζουν στο τροπικό δάσος ή την εκδίωξή τους από τους τόπους τους.
Άγνωστη είναι η τύχη μιας από τις πιο απομονωμένες φυλές αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο, η ύπαρξη της οποίας είχε διαπιστωθεί πριν από περίπου ένα μήνα, εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στο τροπικό δάσος και δη στην περιοχή στην οποία κατοικούσαν. Η φυλή που το πιθανότερο είναι ότι πολλά μέλη της είναι νεκρά από την καταστροφή, ζούσε στην προστατευόμενη περιοχή αυτοχθόνων Αραριμπούια στην επαρχία Μαρανιάου της Βραζιλίας, είχε λάβει το όνομα Άουα, θεωρείται ότι αποτελείτο από 80 άτομα και είχε χαρακτηριστεί ως “η πιο απειλούμενη με εξαφάνιση φυλή του κόσμου”.
Η περιοχή Αραριμπούια είναι στα ανατολικά όρια του Αμαζονίου και τα τελευταία χρόνια αποψιλώνεται μαζικά και μέχρι πρότινος παράνομα (η κυβέρνηση Μπολσονάρου άφησε το δάσος έρμαιο στις ορέξεις των υλοτόμων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων) από αγρότες και κτηνοτρόφους για να μετατραπεί σε εκμεταλλεύσιμη γη. Σημειώνεται ότι και στην άλλη πλευρά του Αμαζονίου, στην προστατευόμενη περιοχή αυτοχθόνων Ούρου Έου Ουάου Ουάου της επαρχίας Ροντόνια, όπου ζουν τρεις μεγάλες φυλές αυτοχθόνων οι οποίες έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, ξέσπασαν επίσης καταστροφικές πυρκαγιές τις προηγούμενες ημέρες.
Τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι οργανώσεις των αυτοχθόνων του Αμαζονίου σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές και προέρχονται από διασταύρωση των δεδομένων που προέκυψαν από την χαρτογράφηση των πυρκαγιών από τη Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) καταδεικνύουν ότι οι προστατευόμενες περιοχές των αυτοχθόνων επλήγησαν ιδιαίτερα από την καταστροφή. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πυρκαγιές ξέσπασαν σε 131 προστατευόμενες και ελεγχόμενες περιοχές την περίοδο 15- 20 Αυγούστου. Από αυτές οι 15 είναι περιοχές στις οποίες ζουν πλήρως απομονωμένες φυλές ή φυλές που πολύ πρόσφατα είχαν την πρώτη τους επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως η φυλή των Άουα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι φυλές αυτές βρίσκονται υπό συνεχή κίνδυνο καθώς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους εξαιτίας της απειλής που είναι γι’ αυτούς οι παράνομοι υλοτόμοι, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Φυλές οι οποίες δεν αφανίζονται με βίαιο τρόπο οι ίδιες, αναγκάζονται να αφήσουν τις περιοχές τους από τις πρόσφατες πυρκαγιές καθώς αυτές καίνε ή διώχνουν τα άγρια ζώα που ζουν στο τροπικό δάσος και αποτελούν θηράματα για τους αυτόχθονες.
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες από εκπροσώπους αυτοχθόνων φυλών ότι πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών, αλλά και μετά από αυτές, ήρθαν σε επαφή με μη αυτόχθονες που τους απείλησαν και τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν την γη τους.
Πηγή:  Έθνος

ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΞΑΝΘΟ ΓΕΝΟΣ - Η Ρωσία χαιρέτισε τη νίκη των Τούρκων έναντι των Ελλήνων το 1922

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Η 30ή Αυγούστου είναι η μεγαλύτερη εθνική εορτή της Τουρκίας, με εκδηλώσεις σε όλη την τουρκική επικράτεια και στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. Είναι η ημερομηνία της τελικής επίθεσης των δυνάμεων του Κεμάλ Ατατούρκ κατά του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, η οποία έληξε με νίκη των Τούρκων, την οπισθοχώρηση των ελληνικών δυνάμεων και στη συνέχεια την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού.

 Αυτήν την ημερομηνία και την επέτειο τιμά η ρωσική ομοσπονδία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού με επίσημη ανάρτηση στο Facebook χαιρετίζεται η νίκη της 30ής Αυγούστου και επισημαίνεται: «Στις αρχές του 1920 οι δύο λαοί του νέου κράτους της Σοβιετικής Ρωσίας (σ.σ.: περίοδος Λένιν) και του τουρκικού λαού υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ (σ.σ.: μετέπειτα Ατατούρκ) πολέμησαν τις κατοχικές δυνάμεις που απείλησαν την εθνική τους ανεξαρτησία.

Ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ο ένας λαός υποστήριξε τον άλλον.

 Η εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε την περίοδο εκείνη προσέδωσε ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεών μας».

 Είναι πρωτόγνωρη αυτή η έξαρση φιλοτουρκισμού της ρωσικής διπλωματίας και μάλιστα σε επίσημο επίπεδο, η οποία εισπράττεται πολύ θετικά από τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως δείχνουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τουρκίας.

 Η φιλοτουρκική αυτή έξαρση έρχεται να συμπληρώσει τη σταδιακή επιδείνωση των σχέσεων Μόσχας – Αθήνας, τα τελευταία χρόνια. Η αρνητική πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων άρχισε πολύ νωρίτερα και έλαβε διαστάσεις μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών και πολιτών από την Ελλάδα που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας (σ.σ.: περίοδος της Συμφωνίας των Πρεσπών).

 Το μεγαλύτερο όμως «χτύπημα» στις ελληνορωσικές σχέσεις προήλθε από την παραχώρηση «Αυτοκεφάλου» στην ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Αν και είναι αναφαίρετο δικαίωμα τόσο των Oυκρανών ορθοδόξων όσο και του Πατριαρχείου να ζητηθεί και να παραχωρηθεί το «Αυτοκέφαλον», εντούτοις τα σχέδια της Μόσχας για την υπαγωγή των Ουκρανών ορθοδόξων στο Πατριαρχείο πασών των Ρωσιών απέτυχαν.
Κατόπιν τούτου, το ρωσικό πατριαρχείο προχώρησε στη λήψη μέτρων κατά του Φαναρίου αλλά ακόμη και σε ίδρυση Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ερχόμενο σε απευθείας σύγκρουση με την εκκλησιαστική οντότητα της ίδιας της Aρχιεπισκοπής Κύπρου.

 Το τελευταίο σύμπτωμα, με την επίσημη ανάρτηση στο Facebook του γενικού προξενείου της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη και άρα της ρωσικής διπλωματίας με τον χαιρετισμό της στρατιωτικής επιτυχίας των Τούρκων κατά του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, σηματοδοτεί ένα νέο βήμα στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και μάλιστα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο όπου η Εγγύς και Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει συνολικά μείζον πρόβλημα ασφαλείας και σταθερότητας.

zougla.gr

πηγή