Οι Έλληνες "διάολοι" των αιθέρων έτοιμοι να χτυπήσουν Τούρκικά αεροδρόμια ... ανακοίνωση Π.Α. για άσκηση ετοιμότητας

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Μήνυμα στην Τουρκία με μεγάλες ασκήσεις προσβολής και καταστροφής στόχων εδάφους και ειδικότερα πολεμικών αεροδρομίων, στέλνει αυτή την εβδομάδα η Πολεμική Αεροπορία με ανάλογο προγραμματισμό αποστολών βομβαρδισμού από την 116 Π.Μ. και την 336 (Α-7Ε)του Αράξου και την 117 Π.Μ. της Ανδραβίδας με την Μοίρα 338 (F-4E PI 2000). Οι ασκήσεις θα γίνουν σε πεδίο βολής της Θεσσαλίας, στο οποίο έχει κατασκευαστεί από την Π.Α. ένα εικονικό τουρκικό πολεμικό αεροδρόμιο, έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο πιστή προσομοίωση με τις πραγματικές συνθήκες προσβολής πραγματικού εχθρικού στόχου.
Ο όγκος των πραγματικών όπλων που πρόκειται να ριχτούν είναι πραγματικά εντυπωσιακός και επίσης είναι εντυπωσιακή και η βούληση όλων των στελεχών της Π.Α. να δείξουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν σε «αμυντικές» επιχειρήσεις αν η «άλλη πλευρά του Αιγαίου» διαβεί τον Ρουβίκωνα, αλλά θα εξαπολύσουν κατευθείαν επιθετικές επιχειρήσεις στην καρδιά του εχθρού.
Την περασμένη εβδομάδα ελέγχθηκαν όλα τα κατευθυνόμενα όπλα της Π.Α. και ειδικά αυτά που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στις προσβολές "σκληρών" επίγειων στόχων: SCALP EG (φορέας Mirage 2000-5), AFDS (φορέας F-4PI 2000), JDAM και JSOW (φορέας F-16 Adv.), αλλά και τα βλήματα αέρος-επιφανείας AM-39 Exocet (φορέας Mirage 2000BGM), των οποίων το όριο ζωής λήγει και η Π.Α. έχει προγραμματίσει την επέκτασή του με σχετικό πρόγραμμα. 
Στην Πολεμική Αεροπορία το ηθικό είναι υψηλό και όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο defencenet.gr ανώτατος επιχειρησιακός αξιωματικός του ΑΤΑ: «Από άποψη αεροπορικού υλικού βρισκόμαστε στην καλύτερη θέση που βρεθήκαμε από την δεκαετία του ’70. Οπωσδήποτε υπάρχουν ελλείψεις σε επιμέρους τομείς, αλλά όχι τέτοιες που να μας εμποδίσουν να δώσουμε ένα γερό μάθημα σε οποιονδήποτε τολμήσει το παραμικρό. Αρκεί και οι πολιτικοί  να έχουν καθαρή σκέψη στο τι θέλουν από εμάς»…
Θα έχουν;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Ξεκινά ή ξεκίνησε η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ;

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Ξεκινά η διαδικασία με στόχο τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την αμερικανική εταιρεία «Noble energy».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το Σάββατο καύσιμα για τη λειτουργία του τρυπανιού από την Χάιφα του Ισραήλ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι από τα μέσα, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα τρυπήσει για πρώτη φορά το γεωτρύπανο «'Ομηρος», της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο ήδη «έπιασε δουλειά» και κατεβαίνει προς το βυθό, σε βάθος 1750 μ., σηματοδοτώντας την  έναρξη των εργασιών για έρευνες προς  εντοπισμό φυσικού αερίου. Υπολογίζεται δε ότι τα αποθέματα στο οικόπεδο 12 είναι ανάλογα του ισραηλινού «Ταμάρ», το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν ποτέ στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Noble Energy, αν εντοπιστεί φυσικό αέριο, μέχρι το 2014 θα είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευσή του. Γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού.

Η κυπριακή  κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, τις πληροφορίες περί έναρξης της γεώτρησης στο οικόπεδο 12. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πολύ υπεύθυνα, θα τοποθετηθεί, όταν κρίνει σκόπιμο να το πράξει. Η σοβαρότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η εμπιστευτικότητα, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είναι παράγοντες χρήσιμοι και σημαντικοί, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι παρέχονται στην εταιρεία όλες οι διευκολύνσεις, ούτως ώστε να αρχίσουν κανονικά οι εργασίες.

 Επίσης, είπε ότι το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης παρακολουθεί τη θαλάσσια διακίνηση στην περιοχή, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.. Τέλος, επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία περίεργη κίνηση στην περιοχή. Γύρω στις 11:15 το πρωί, απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο του νέου λιμανιού της Λεμεσού, το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία, για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την πλατφόρμα του οικοπέδου 12. Το ελικόπτερο μετέφερε αριθμό προσωπικού της εταιρείας και κλιμάκιο της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου,με επικεφαλής τον αξιωματικό του Ναυτικού κ. Πιτηρή, προκειμένου να έχουν κατ' ιδίαν αντίληψη, σε σχέση με την πιθανή παρουσία στην περιοχή τουρκικών σκαφών.

Στο μεταξύ χθες, το νορβηγικό πλοίο το οποίο έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, κινείτο βορείως του Ακάμα κοντά στα τουρκικά παράλια. Εικάζεται πως το νορβηγικό πλοίο προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου.

 πηγή

 Σύμφωνα με το defencenet έχει ξεκινήσει :

Ξεκίνησε η γεώτρηση! - Έτοιμοι για όλα Κύπριοι, Ισραηλινοί και η Π.Α. (upd) 

Μια μεγάλη στιγμή για τον Ελληνισμό: Το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy, ενεργώντας για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισε το μακρύ ταξίδι του στα έγκατα της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτώντας την ουσιαστική έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο από την Χάιφα καύσιμα και διάφορα άλλα υλικά για σκοπούς λειτουργίας του τρυπανιού. Επάνω το σκάφος βρίσκονται άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, ενώ μια ομάδα ειδικών δυνάμεων της Εθνροφρουράς είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί με ελικόπτερα AB-212.
Το τρύπημα θα φτάσει σε βάθος περίπου 1.800 μέτρων, όπου θα διαφανεί με ασφάλεια η ποσότητα και η ποιότητα του φυσικού αερίου, που υπάρχει και η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες. Αυτή την στιγμή έχει προσεγγίσει την επιφάνεια του βυθού της θάλασσας.

Στον ουρανό γύρω από το γεωτρύπανο πετάνε ισραηλινά UAV, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας είναι ανεπτυγμένα σκάφη του ισραηλινού Ναυτικού (κορβέτες Sa'ar 5 και περιπολικά). Στην Κύπρο η Εθνοφυλακή έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, ενώ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εδρεύει η ελληνική μάζα των F-16 Block 52+.
Όλοι ελκπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί τίποιτα από όλα αυτά...
Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

===============================================

Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Μεγάλα λόγια και μικρές πράξεις

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Τώρα, την ώρα της δράσης, ποια ψέματα θα πουν εκείνοι που δεν θα κάνουν τίποτα αλλά που θα μας εξηγήσουν τα πάντα ακόμα και αυτά που δεν είχαν προβλέψει; Πόσες θολές σκέψεις θα ακούσουμε και πάλι να μας μιλούν για την ανεπάρκεια της πατρίδας όταν το παίγνιο είναι σοβαρό και μεγάλο για τις υπερδυνάμεις; Δεν έχουν σημασία αυτές οι φωνές και ποτέ δεν είχαν σε όλη την ιστορία της πατρίδας. Υπάρχουν βέβαια αλλά δίχως έργο και δεν επηρέασαν ποτέ παρά μόνο τους δειλούς. Μόνο που στους αγώνες μας δεν άλλαξαν ποτέ τίποτα. Σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από όλους τους δικούς μας να είναι αγωνιστές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους δώσουμε και ρόλους ακόμα και αν είναι επαγγελματίες. Το θέμα δεν είναι πια μόνο πολιτικό ή διπλωματικό. Δεν είναι πια μια αντιπαράθεση μεταξύ υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν αυτοί που δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Ακολουθούμε και το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά συνέπεια το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Κι αν δεν είμαστε ικανοί ν' αντισταθούμε στην επιβολή μιας βαρβαρότητας, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν μερικοί. Και βέβαια έχει οικονομικές επιπτώσεις αλλά είναι καθαρά στρατηγικό πλέον. Η πλατφόρμα δεν είναι τοποθετημένη κοντά στο Καστελλόριζο κι ούτε βρίσκεται σε μια τοποθεσία που σχετίζεται με τους υπολογισμούς της ΑΟΖ σε σχέση με την ύπαρξη αυτού του νησιού. Και αυτό οφείλεται στην μετακίνηση του αριστερότερου σημείου της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, που υπογράφηκε το 2003. Συνεπώς το Καστελλόριζο δεν σχετίζεται καθόλου με το block 12 της ΑΟΖ της Κύπρου, το λεγόμενο Αφροδίτη. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να υπάρχουν στρατιωτικά πλοία της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελλόριζου. Αυτά θα μας έλεγαν οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας που έκαναν παρέμβαση στην συμφωνία του 2003. Κι όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η διαφορά κάνει τη διαφορά. Με άλλα λόγια όλες αυτές οι προσπάθειες για μη ενόχληση του γείτονα δεν είχαν απολύτως κανένα νόημα και δεν αποτελούν πλέον δικαιολογία για την αδράνειά μας στον τομέα της θέσπισης της ΑΟΖ. Μάλιστα η Τουρκία είναι προβληματισμένη ακόμα και αν αυτή δεν υπάρχει ακόμα. Η πραγματικότητα λοιπόν αποτελεί ένα γερό μάθημα για τους ειδικούς της μη ενόχλησης. Διότι έχει να κάνει με τη γεωστρατηγική και όχι με τη γεωπολιτική, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από τις συνήθεις παρουσιάσεις. Επιπλέον αποδεικνύει ότι η δυναμική της ΑΟΖ είναι πράγματι αποτελεσματική, διότι αναγκάζει την Τουρκία να κάνει απεγνωσμένες κινήσεις για να ξεφύγει από το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος δείχνει ότι δεν υπάρχει στρατηγικό βάθος στην πολιτική της, διότι αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες. Και ποιος είναι ο λόγος; Η γενοκτονία που διέπραξε και δεν αναγνωρίζει ακόμα εναντίον των Αρμενίων, των Ασυροχαλδαίων και των Ποντίων δεν κατάφερε ν' αγγίξει και τα νησιά του Αιγαίου που τις αντιστέκονται λόγω της ανθεκτικότητάς τους.

=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Ενέργειες που θυμίζουν ΄74 ... έστειλαν ένα περιπολικό του Λ.Σ. κατά του τουρκικού Στόλου!

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Με ένα περιπολικό του… Λιμενικού κατάλληλο μόνο για δίωξη λαθρεμπόρων, που είναι "δεμένο" στη Μεγίστη (Καστελόριζο), απαντά η Ελλάδα στην ανακοίνωση της Άγκυρας για πετρελαϊκές έρευνες εντός της ελληνικής και κυπριακής ύφαλοκρηπίδας. Το περιπολικό είναι το μόνο σκάφος ελληνικής κρατικής αρχής που βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου (πάλι καλά που και στη Ρόδο έχουν… μία πυραυλάκατο) και έχει αναλάβει τη φύλαξη της Ανατολικής Μεσογείου(!), αλλά και να απαντήσει σε τυχόν τουρκικές προκλήσεις.  Τη στιγμή που η Άγκυρα έχει μεταφέρει μεγάλες δυνάμεις στο λιμάνι της Αττάλειας  (όπως αποκάλυψε το defencenet.gr, συνολικά 14 σκάφη συμμετείχαν στη μεγάλη έκτακτη άσκηση που μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου) η Ελλάδα νοτιότερα των Κυκλάδων δεν έχει τίποτα από αυτά που θα δικαιολογούσε η λέξη "αποτροπή".
Αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην θεωρήσει η Άγκυρα ότι η Ελλάδα κλιμακώνει. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις πέραν πάσης επιχειρησιακής και εθνικής λογικής. Το ερώτημα είναι "Τι είδους μηνύματα παίρνει ο αντίπαλος όταν διαπιστώνει φοβική συμπεριφορά από αυτόν του οποίου διεκδικεί εδάφη και δικαιώματα;". Αλλά και πώς νιώθουν οι κάτοικοι της Μεγίστης βλέποντας απέναντι από τον τουρκικό Στόλο, ένα περιπολικό του Λιμενικού;
Αν συμβεί κάτι αιφνιδιαστικό, π.χ. απειλή κατά του Καστελόριζου, είναι πρακτικά αδύνατο για το Π.Ν. να προλάβει να στείλει από την κεντρική Ελλάδα ή την Κρήτη, δυνάμεις στην περιοχή σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, ακόμη και αν πλεύσουν «πάση δυνάμει» τα ελληνικά σκάφη. Οι επιτελείς Στρατού και Ναυτικού αντιλαμβάνονται αυτό το επιχειρησιακό κενό, αλλά η πολιτική εντολή είναι σαφής: "Δεν στέλνετε δυνάμεις".
Πάντως την ίδια στιγμή διαψεύδονται κατηγορηματικά από τα ελληνικά Επιτελεία τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων ότι «Δύο τουρκικές φρεγάτες πλέουν νότια της Κύπρου» ή ότι «δύο τουρκικά F-16 πέταξαν κοντά στην πλατφόρμα».
«Μην πιστεύετε την τουρκική προπαγάνδα και αυτούς που την αναδημοσιεύουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα τουρκικό σκάφος που να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου με κατεύθυνση στην πλατφόρμα. Έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις, αλλά όλες ελλιμενίζονται στα παράλια της νότιας Τουρκίας μέχρι στιγμής. Μπορεί να απέχουν μισή ώρα από το Καστελόριζο, αλλά μέχρι εκεί. Προφανώς τα γράφουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης», σημείωνε απόλυτα αξιόπιστη πηγή του ΓΕΕΘΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Αιφνιδιαστικό κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου - Τι φοβάται η Άγκυρα;

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

 ΒΟΣΠΟΡΟΣ
Σε αιφνιδιαστικό κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου και στην διενέργεια μεγάλης άσκησης αντιμετώπισης έκτακτης κατάστασης προχώρα η τουρκική κυβέρνηση για δύο ημέρες στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2011. Η αιτιολογία για αυτή την ξαφνική κίνηση είναι η διεξαγωγή άσκησης αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και θα
γίνει σε συνεργασία με τα υπουργεία Άμυνας και Περιβάλλοντος. Το σενάριο της ναυτικής άσκησης θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ακινητοποίησης αεροπλανοφόρου από εχθρικό πλήγμα, το οποίο εν συνεχεία προσκρούει επάνω σε επιβατηγό σκάφος στον Βόσπορο. Σύμφωνα με το σενάριο ένα πετρελαιοφόρο μήκους 250 μέτρων και εκτοπίσματος 95. 000 τόνων προσκρούει πάνω σε ένα επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι του Kabataş και προκαλείται πετρελαιοκηλίδα. Υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο για απλή πριεβαλλοντική καταστροφή από διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα. Η ενημέρωση των τουρκικών αρχών για το κλείσιμο των στενών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και θα εφαρμοστεί σε δέκα ημέρες από σήμερα, χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο το οποίο επηρεάζει σημαντικά τα ναυλοσύμφωνα δεδομένο ότι το κλείσιμο των Στενών δεν θεωρείται «ανωτέρα βία» κατά το ναυτιλιακό δίκαιο και δεν είναι συνηθισμένη κίνηση. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν εντυπωσιαστεί από την κίνηση δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να κλείνουν τα Στενά του Βοσπόρου για δύο ολόκληρες ημέρες με "τσαμπουκά" οι Τούρκοι και να προκαλούν "έμφραγμα" στη ναυτιλία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Η μία εκτίμηση είναι ότι η αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας αποτελεί ένα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία ελέγχει τα ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια περάσματα στον κόσμο με επιπτώσεις την μεταφορά ενεργειακών πόρων. Η δεύτερη εκτίμηση είναι ότι κάθε κράτος, από την στιγμή που ωθεί τις καταστάσεις στα άκρα, προτοιμάζεται και για το χειρότερο: Σταθερός στόχος της ΠΑ άλλωστε είναι οι γέφυρες του Βοσπόρου και η αποκλεισμός των Στενών... 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Ο Νίκος Λυγερός απαντά ...

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


 (Συζήτηση  Ν. Λυγερός, Λ. Δ. Συμπεράς)

ερ. Τις επόμενες ημέρες ο Ελληνισμός ίσως χρειαστεί να δώσει κάτι περισσότερο από μία διπλωματική μάχη σε Καστελόριζο και Κύπρο. Είμαστε κατά τη γνώμη σας οι Έλληνες έτοιμοι και ενωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τούτη τη νέα πρόκληση; Μπορούμε;

απ. Στο Καστελλόριζο και στην Κύπρο βρισκόμαστε ήδη πέρα από μια διπλωματική μάχη, ενώ πριν μερικούς μήνες κανείς δεν το πίστευε πραγματικά. Κι όμως αυτό το δεδομένο υπήρχε ήδη στον στρατηγικό σχεδιασμό μας. Ο ελληνισμός το έβλεπε ήδη, ενώ η κοινωνία κοιτάζει ακόμα μόνο τα οικονομικά. Κοινωνικά λοιπόν δεν είμαστε ούτε έτοιμοι ούτε ενωμένοι. Αυτό όμως δεν μας προβληματίζει, κοινωνία ήταν, είναι και θα είναι πάντα έτσι. Φαντάζομαι όμως ότι η ερώτηση σας επικεντρώνεται αλλού και τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, διότι είναι αναγκαίο. Δεν είναι στη φύση μας ν' αφήνουμε τους δικούς μας στο έλεος των εχθρών μας. Ο λαός μας ξέρει από αντίσταση και θυσία και καμιά δύσκολη κατάσταση δεν αλλάζει τίποτα. Θα είμαστε εκεί όπου είναι το πρέπον.

ερ. Πρόσφατα η είδηση πως οι καλύτεροι πιλότοι του ΝΑΤΟ είναι Έλληνες επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά πως η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στην ελίτ της παγκόσμιας κατάταξης. Η Ελληνική ιστορία μας έχει διδάξει πως οι νίκες του Πολεμικού Ναυτικού ήταν πάντα καταλυτικές στην ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων. Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, τα δύο Σώματα μοιραία θα αναλάβουν το κύριο βάρος των επιχειρήσεων. Θεωρείτε πως η αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας μπορεί να υπερκεράσει τη ποιότητα του ανθρώπινου παράγοντα;

απ. Χαίρομαι που ανήκετε στους ανθρώπους που δεν ξεχνούν τα επιτεύγματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε νατοϊκό πλαίσιο. Από την άλλη ο πολιτισμός μας γεννήθηκε στο Αιγαίο και είμαστε ένας λαός της θάλασσας, έχετε δίκιο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε όμως και το ρόλο της ξηράς. Η αεροπορία είναι της ταχύτητας και του πυρός. Το ναυτικό διαχειρίζεται το απέραντο γαλάζιο. Και ο στρατός είναι της αντοχής. Κάθε σώμα έχει το ρόλο του. Έχω μαθητές και φίλους στο καθένα και σέβομαι την αξία τους σε φάση κρίσης, γι' αυτό και τους εμπιστεύομαι. Στην στρατηγική χρησιμοποιούμε όλα τα σώματα. Δεν έχει σημασία αν δεν έχουμε την αριθμητική υπεροχή. Δεν την είχαμε ποτέ στην ιστορία μας και δεν βασιζόμαστε πάνω σε αυτό. Σημασία έχει το σπάνιο για τα κατορθώματα. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό μας.

ερ. Υπάρχει περίπτωση η τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας να σταθεί εμπόδιο τολμηρών πολιτικών αποφάσεων τις επόμενες ημέρες όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα; ή αντιθέτως θα φανεί ως ευκαιρία έτσι ώστε μέσω αυτών (τολμηρών αποφάσεων) να δικαιολογηθεί αργότερα η μέχρι πρότινος πολιτική ανεπάρκεια στο θέμα της οικονομίας;

απ. Η τόλμη των πολιτικών αποφάσεων δεν εμποδίζεται από τα οικονομικά δεδομένα, αντιθέτως. Η πατρίδα μας βασίζεται στην στρατηγική διαχείριση των εθνικών θεμάτων όπου η τόλμη είναι απαραίτητη. Μπορεί να μας κατηγορούν για πολλά αλλά ξέρουμε να δίνουμε μάχες και αυτό είναι το μόνο σημαντικό. Δεν ασχολούμαστε με μίζερα πράγματα δεν έχουμε την πολυτέλεια. Ο Έλληνας είναι αγωνιστής την ώρα της ανάγκης, όποια και να είναι η μέρα. Επιπλέον, έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι έχουμε αντοχές και ξέρουμε να δίνουμε το παράδειγμα. Είμαστε η χώρα όπου γεννήθηκε η λέξη στρατηγική. Δεν μας ενοχλούν όσοι θέλουν να ασχολούνται με οικονομία, απλώς να μας αφήσουν να κάνουμε όχι τη δουλειά μας αλλά το καθήκον μας και το χρέος μας. Δεν είμαστε ένας λαός με αρχές επειδή είμαστε ένας λαός με αξίες. Η τόλμη ανήκει σε αυτές τις αξίες γιατί οι δικοί μας είναι τα παιδιά της Αντιγόνης. Κι όταν πεθαίνει ένας δικός μας, η ανώτατη προσφώνηση είναι απλώς μια λέξη: άξιος.

ερ. Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στη περιοχή του Καστελόριζου θεωρείτε πως μπορεί να θιγούν και συμφέροντα άλλων χωρών σε βαθμό τέτοιο που να προκαλέσουν μέχρι και την έμμεση ή και άμεση εμπλοκή τους υπέρ ημών σε επιχειρησιακό επίπεδο;

απ. Η άμεση εμπλοκή άλλων χωρών υπέρ ημών είναι δεδομένη, όχι μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και στρατηγικό, πράγμα το οποίο είναι πιο σημαντικό ακόμα, διότι σε αυτό το επίπεδο λειτουργούμε σε αόρατο πλαίσιο, το οποίο όμως δρα παντού. Σε αυτή τη φάση ήδη με τις προκλητικές απειλές θίγονται τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω της πλατφόρμας αλλά και του Ισραήλ μέσω της διακρατικής συμφωνίας με την Κύπρο. Επιπλέον, υπάρχει τεχνογνωσία και στα τεχνικά και στα πολεμικά. Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι κινήσεις απόγνωσης σε σχέση με τη δυναμική της έννοια της ΑΟΖ. Ποντάρει απλώς πάνω στην υποχώρηση του άλλου. Σε κάθε περίπτωση, η δράση μας δεν πρέπει να περιορίζεται στο συμμαχικό πλαίσιο και δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να είναι πιο Έλληνες από εμάς. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, όπου οι απειλές ενεργοποιούν το ενιαίο αμυντικό δόγμα, είναι λοιπόν της αρμοδιότητας μας και της ευθύνης μας να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας, αν έχουμε συμμάχους που έχουν κοινά συμφέροντα τόσο το καλύτερο. Αλλά εμείς θα είμαστε εκεί ούτως ή άλλως.

ερ. Κατά τη γνώμη σας μία ξεκάθαρη και περήφανη στάση της χώρας μας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα θα αιφνιδιάσει ή όχι τους γείτονες; Πόσο έτοιμοι είναι τελικά οι Τούρκοι και πόσο αποφασισμένοι μακριά να φτάσουν;
 
απ. Η Τουρκία είναι έτοιμη σε ένα και μόνο πράγμα. Λόγω των συνθηκών και της γενικής κατάστασης, θεωρεί ότι η μόνη μας επιλογή είναι η υποχώρηση. Είναι απλώς αποφασισμένη να μας στριμώξει έως ν' αλλάξουμε γνώμη και να υποχωρήσουμε. Μόνο που αυτό δεν θα γίνει. Μας ταυτίζει με όλες τις κατηγορίες που έχουμε υποστεί και θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος ν' αντισταθούμε στη θέλησή της. Ξεχνά βέβαια τον ήλιο της δικαιοσύνης, δεν εξετάζει καν το Δίκαιο της Θάλασσας και παραμερίζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Της αρέσει να λέει πολλά και έχει μετατρέψει το Υπουργείο Εξωτερικών σε Υπουργείο Τύπου. Δεν πειράζει αν εμείς είμαστε πιο λακωνικοί, δεν πειράζει αν δεν φωνάζουμε. Όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η ετοιμότητά μας την κατάλληλη ώρα. Οι λαοί μεγαλώνουν με τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουν. Δόξα τω θεώ, έχουμε αρκετές για να δείξουμε με τις πράξεις μας την αξία του λαού μας. Τώρα είναι θέμα χρόνου και ο χρόνος είναι μαζί μας.

=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .