Λεφτά για τους κολλητούς σας υπάρχουν ρε λαμόγια ... πόσο τoις εκατό παίρνεται προμήθεια ;

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαρέλι χωρίς πάτο πετά κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών, την ώρα που δημόσια κτίρια, ακόμη και νεόδμητα, παραμένουν κενά και αναξιοποίητα.
Του Νίκου Ηλιάδη
Ενδεικτικό της αλόγιστης σπατάλης που κάνει το ελληνικό δημόσιο σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας είναι το γεγονός ότι για τη στέγαση υπηρεσιών της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταβάλλει ετησίως μόνον για τη Θεσσαλονίκη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε ενοίκια. Σε επίπεδο δε Μακεδονίας-Θράκης το ποσό αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πάμπολλα δημόσια κτίρια, τα οποία είτε είναι τελείως κενά είτε υποαξιοποιούνται. Μάλιστα στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου καταβάλλονται και τα υψηλότερα μισθώματα, τρία ολοκαίνουργια κτίρια παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα!
Πριν από ενάμιση χρόνο
Η πρώτη απόπειρα, για να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό, έγινε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, λίγο μετά την ψήφιση του μνημονίου. Ενόψει και των αλλαγών που θα επέβαλε ο «Καλλικράτης» με τη «διάσπαση» της κρατικής περιφέρειας σε αιρετή και αποκεντρωμένη διοίκηση, η τότε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή είχε συγκροτήσει ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της δυνατότητας μεταστέγασης των υπηρεσιών της περιφέρειας σε κρατικά κτίρια. Ωστόσο ενάμιση χρόνο μετά η έρευνα δεν έχει καν ολοκληρωθεί. Από την αρχική διερεύνηση, η οποία είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010 και αφορούσε μόνον την περιοχή της Θεσσαλονίκης, είχαν βρεθεί αρκετά κενά ή υποαξιοποιημένα δημόσια κτίρια, τα οποία θα μπορούσαν να στεγάσουν τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και κάποιες από τις υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας. Η τότε περιφερειάρχης Μ. Λιονή είχε αποστείλει μάλιστα σχετική επιστολή προς τρεις υπουργούς, τους οποίους ενημέρωνε για τα διαθέσιμα κρατικά κτίρια που υπάγονταν στη δικαιοδοσία τους και ζητούσε την παραχώρησή τους. Ωστόσο ουδείς εκ των υπουργών απάντησε σε εκείνο το αίτημα.
Ενοίκιο 1,7 εκατ. ευρώ
Την υπόθεση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ο νυν γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος. Με εντολή του διενεργήθηκε έρευνα και στους δώδεκα νομούς σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να μεταστεγαστούν σε αποκλειστικώς δημόσια κτίρια οι υπηρεσίες της κρατικής περιφέρειας. Όπως εξήγησε η Χρύσα Καρυπίδου, υπό την ευθύνη της οποίας γίνεται η έρευνα εντοπισμού των διαθέσιμων δημοσίων κτιρίων, «έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την καταγραφή στους περισσότερους από τους δώδεκα νομούς και ήδη ο κ. Σώκος έχει στείλει τις σχετικές επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών μας». Ενδεικτικό της σπατάλης δημοσίου χρήματος είναι το γεγονός ότι για τις στεγαστικές ανάγκες μόνον της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης καταβάλλονται ετησίως μισθώματα ύψους περίπου 1,7 εκατ. ευρώ. «Το ποσό υπερέβαινε τα 2 εκατ. μέχρι πρόσφατα, αλλά κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που μισθώνουμε πετύχαμε μειώσεις έως και 20%», σημειώνει η κυρία Καρυπίδου.
Στη Θεσσαλονίκη
Στο νομό Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ορισμένων υπηρεσιών της αιρετής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιούνται δεκαπέντε ακίνητα συνολικής επιφάνειας περίπου 14.000 τ.μ. Εξ αυτών τα δέκα (9.600 τ.μ.) νοικιάζονται, με το συνολικό μίσθωμα να αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Μόνον για τις δύο οικοδομές επί της οδού Τ. Οικονομίδη καταβάλλονται περί τα 880.000 ευρώ. Άλλα 280.000 ευρώ ενοίκιο πληρώνονται για κτίριο επί της οδού Γ. Σχολής (430 τ.μ.), όπου στεγάζεται η διεύθυνση Υδάτων, και 168.000 ευρώ για δύο ορόφους (480 τ.μ.) σε κτίριο επί της οδού Ναυαρίνου στην Καλαμαριά.
Στην υπόλοιπη Κ. Μακεδονία
Στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας για τις ανάγκες της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ορισμένων υπηρεσιών της αιρετής περιφέρειας χρησιμοποιούνται 61 ακίνητα (26.000 τ.μ.), εκ των οποίων 32 είναι ιδιόκτητα (12.000 τ.μ.) και 29 ενοικιαζόμενα (14.000 τ.μ.). Ειδικότερα:
- Στην Ημαθία, όπου υπηρετούν 62 άτομα, χρησιμοποιούνται συνολικά έξι ακίνητα (τέσσερα στη Βέροια και από ένα σε Νάουσα και Καστανιά), συνολικής επιφάνειας 1.700. τ.μ., όλα ενοικιαζόμενα, για τα οποία καταβάλλεται ενοίκιο 141.000 ευρώ.
- Στο Κιλκίς υπηρετούν 79 άτομα, τα οποία στεγάζονται σε επτά ακίνητα (τέσσερα στο Κιλκίς, δύο στη Γουμένισσα και ένα στις Μουριές), συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., όλα ενοικιαζόμενα με ετήσιο ενοίκιο 68.000 ευρώ.
- Στην Πέλλα υπηρετούν περί τα 160 άτομα. Χρησιμοποιούνται δέκα ακίνητα (επτά στην Έδεσσα και από ένα σε Άρνισσα, Αριδαία, Γιαννιτσά), συνολικής επιφάνειας 1.600 τ.μ. Εξ αυτών μόνον δύο νοικιάζονται έναντι 5.800 ευρώ.
- Στην Πιερία υπηρετούν 68 άτομα, που στεγάζονται σε δύο κτίρια (1.500 τ.μ. στην Κατερίνη), εκ των οποίων το ένα νοικιάζεται έναντι 37.000 ευρώ.
- Στις Σέρρες, όπου υπηρετούν 200 άτομα, χρησιμοποιούνται δώδεκα ακίνητα (οκτώ στις Σέρρες, δύο στο Σιδηρόκαστρο και από ένα σε Νιγρίτα και Καρτερές), συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. Εξ αυτών μόνον ένα νοικιάζεται (200 τ.μ.) προς 9.500 ευρώ ετησίως.
- Στη Χαλκιδική υπηρετούν περί τα 110 άτομα, για τις στεγαστικές ανάγκες των οποίων χρησιμοποιούνται εννέα ακίνητα (τρία στον Πολύγυρο και από ένα σε Αρναία, Ολυμπιάδα, Στρατονίκη, Μ. Παναγιά, Ν. Μουδανιά και Κασσανδρεία), συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ. Ενοικιαζόμενα είναι μόνον τα δύο (253 τ.μ.), για τα οποία καταβάλλεται ενοίκιο 30.000 ευρώ.
Κι όμως κτίρια υπάρχουν!
Την ώρα που το ελληνικό δημόσιο πληρώνει ένα τσουβάλι λεφτά σε ενοίκια, για να καλύψει μέρος των στεγαστικών αναγκών του, δεκάδες κρατικά κτίρια, ακόμη και νεόδμητα, παραμένουν κενά ή υποαξιοποιούνται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου, ενώ από τα κρατικά ταμεία εκταμιεύεται περί το 1,5 εκατ. ευρώ για τη στέγαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ορισμένων υπηρεσιών της αιρετής περιφέρειας, σε συνολική ενοικιαζόμενη επιφάνεια 9.600 τ.μ., οκτώ κρατικά κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 10.000 τ.μ. παραμένουν αναξιοποίητα! Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προ έτους έρευνα της περιφέρειας, στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος υπάρχουν προς άμεση χρήση τα ακόλουθα οκτώ ακίνητα:
1. Πενταώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ., στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Ερυθρού Σταυρού, απέναντι από το στρατόπεδο Νταλίπη. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2007 και κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 2.154.335,50 ευρώ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, τεράστιους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, διαμορφωμένο στο εσωτερικό του για χρήσεις γραφείων. Εντούτοις παραμένει άδειο και αναξιοποίητο. Πλέον παράδοξο όμως είναι το γεγονός ότι, ενώ το κτίριο ανήκει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, για τις ανάγκες του οποίου υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε, δεν χρησιμοποιείται ούτε από τον ιδιοκτήτη του, καθώς ο ΟΕΚ εξακολουθεί να στεγάζεται στην περιοχή του λιμανιού, πληρώνοντας μάλιστα περί τα 120.000 ευρώ ετήσιο ενοίκιο! Το θέμα έφερε προ ημερών στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης. Στο κείμενο της ερώτησης, την οποία κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής αναφέρει ότι στη μετακόμιση του ΟΕΚ στα καινούργια αναξιοποίητα γραφεία αντιδρά μερίδα εργαζομένων, καθώς δεν τους βολεύει η περιοχή του Νταλίπη.
2. Το κτίριο της Τράπεζας Γενετικού Υλικού στην περιοχή της Θέρμης, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ολοκαίνουργιο, έχει επιφάνεια 600 τ.μ. και παραμένει κενό. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, επί της οποίας έγιναν μάλιστα δύο φορές εγκαίνια. Η παραχώρησή του έχει ζητηθεί και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά τα αιτήματα δεν έχουν καν απαντηθεί. Το κτίριο παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα χόρτα σκεπάζουν περίπου το μισό κτίσμα.
3. Το κτίριο του Ινστιτούτου Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Είναι ολοκαίνουργιο, έχει εμβαδόν 600 τ.μ., ωστόσο παραμένει κενό.
4. Το κτίριο του Ινστιτούτου Τυποποίησης Δημητριακών, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης. Έχει εμβαδόν περίπου 2.500 τ.μ. και υποαξιοποιείται, καθώς στεγάζει μόνον περί τους είκοσι υπαλλήλους.
5. Το κτίριο του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, το οποίο βρίσκεται επίσης στην περιοχή της Θέρμης και ανήκει και αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει εμβαδόν 1.100 τ.μ. και χρησιμοποιείται για τη στέγαση περίπου 50 υπαλλήλων.
6. Το κτίριο του Ινστιτούτου Σιτηρών, επίσης στη Θέρμη. Έχει εμβαδόν 1.500 τ.μ., στεγάζει πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων, ανήκει κι αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παραχωρήθηκε προς χρήση στο ΕΘΙΑΓΕ.
7. Το κτίριο του Ινστιτούτου Βάμβακος, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Είναι εμβαδού 1.600 τ.μ., στεγάζει πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων και παραχωρήθηκε κι αυτό στο ΕΘΙΑΓΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει.
Μετακόμιση στο πρώην ΥΜΑΘ
Ένα από τα πλέον υποαξιοποιημένα κτίρια είναι και αυτό του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Είναι ηλικίας 120 ετών, καθώς χτίστηκε το 1891 από τον ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Μετά την κατάργηση του υπουργείου στεγάζεται σε αυτό η γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Διαθέτει αρκετούς χώρους οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι. Το Διοικητήριο έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον δύο φορές κλιμάκια της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη μεταστέγαση της κρατικής περιφέρειας από την οδό Τ. Οικονομίδη όπου βρίσκεται σήμερα. Το Διοικητήριο μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών αναγκών της αποκεντρωμένης διοίκησης και ένα μέρος των υπηρεσιών της μπορεί να φιλοξενηθεί σε άλλο δημόσιο κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Θύμιος Σώκος έχει στείλει σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό προτείνοντας τη μεταστέγαση των υπηρεσιών, αλλά το θέμα εκκρεμεί..

 πηγή
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Οι νοητικές φάσεις του παιδιού

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Υπάρχουν πολλά νοητικά εργαλεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη της σκέψης του παιδιού. Σε πολλούς είναι παντελώς άγνωστα και σε άλλους δεν είναι κατανοητά. Μέσω των πειραμάτων μας έχουμε δει τη διαφοροποίηση που προκαλούν ακόμα και σε παιδιά που θεωρούνται προβληματικά ως προς την κλασική μάθηση. Αυτός ο πλάγιος τρόπος προσέγγισης των γνωστικών αντικειμένων με την χρήση των ανοιχτών προβλημάτων δίνει μεγάλες δυνατότητες στο παιδί, δηλαδή στον επόμενο άνθρωπο να εκφραστεί και μάλιστα να ξαφνιάσει ακόμα και το δάσκαλό του με τον τρόπο με τον οποίο λύνει ένα πρόβλημα. Σε πρώτη φάση λοιπόν, τα προβλήματα πρέπει να είναι προσιτά για να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση του παιδιού, αλλά να μην είναι ποτέ εύκολα, αλλιώς δεν θα μετατραπεί ποτέ σε μαθητή ικανό να λύσει προβλήματα που θεωρεί αρχικά τουλάχιστον αδύνατα να λυθούν, αν δεν είναι άλυτα. Σε δεύτερη φάση, ο μαθητής αποκτά ένα ρόλο στην ομάδα των μαθητών, που του επιτρέπει να πάρει ευθύνες πάντα νοητικές, αλλά και πρακτικές ανάλογα με τις τάσεις του κι όχι με το επίπεδό του, το οποίο αφορά αποκλειστικά το δάσκαλο. Σε τρίτη φάση, ο μαθητής είναι ικανός να λειτουργήσει ως μέλος της ομάδας και να προσφέρει τις δυνατότητες στους άλλους. Τότε μπορεί να προσφέρει πραγματικά ως επόμενος άνθρωπος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε σε όλες αυτές τις φάσεις την ανάγκη της χαράς η οποία παραμένει ο πρώτος στόχος. Δίχως χαρά, ακόμα και αν είναι νοητική, δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη. Και ο λόγος είναι σχετικά απλός. Η χαρά είναι ο βασικός πυρήνας της ολοκλήρωσης. Είναι η ίδια αναλογία που ισχύει για την νοημοσύνη και την σκέψη. Επιπλέον, η σκέψη πάνω στη σκέψη που αντιστοιχεί στη συνείδηση έχει το ανάλογο της μέσω της ολοκλήρωσης και είναι η πληρότητα. Η πληρότητα του μαθητή λειτουργεί ως όραμα στο πλαίσιο της μεταδιδακτικής. Σε κάθε φάση, ο ρόλος του δασκάλου είναι σημαντικός αν και διαφορετικός. Τα αντίστοιχα στάδια είναι η κατάλυση, η ανάφλεξη, η συμβουλή. Γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η πολυμορφία του δασκάλου. Τα μετέπειτα στάδια έχουν ένα χαμαιλεοντικό χαρακτήρα και θα εξετασθούν σε άλλο σημείωμα. Σημασία για το παρόν είναι η χρήση νοητικών εργαλείων που ξεφεύγουν από τη συντηρητική παράδοση της ύλης που δεν ασχολείται με την νοημοσύνη αλλά με την ένταξη των παιδιών στην κοινωνία. Αν για πολλούς αυτός ο σκοπός είναι ορθολογικός αυτό δεν σημαίνει ότι σχετίζεται και με την ανάπτυξη της σκέψης του παιδιού. Μάλιστα η διαφορά φαίνεται και μέσω της χαράς. Η κοινωνία θέλει τα άτομα να είναι ευτυχισμένα και να έχουν όνειρα, που τους πουλά αν δεν έχουν, τα οποία δεν θα υλοποιηθούν ποτέ. Ενώ η ανθρωπότητα μέσω των δασκάλων θέλει τη χαρά των ανθρώπων και αυτά να έχουν οράματα που θα υλοποιήσουν, για να συμβάλλουν σε αυτό που ονομάζουμε το έργο.
Ν. Λυγερός===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

1940. Αφιέρωμα - μέρος Γ΄

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Πρώτον πολεμικόν ανακοινωθέν

    Πρωί 28ης Οκτωβρίου 1940. Συγκλονιστική η δωρική λιτότητα του κειμένου.

    "Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 05:30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους."

Διάγγελμα Πρωθυπουργού

    Συνήθως τα διαγγέλματα έχουν σκοπό να ενημερώσουν και να εμψυχώσουν το λαό. Ο λαός μας, την χαραυγή της 28ης Οκτωβρίου 1940, δεν χρειάζεται ενημέρωση. Ξέρει ότι η Ιστορία -η Παγκόσμια Ιστορία- τον καλεί να θυσιαστεί. Δεν χρειάζεται ενθάρρυνση. Τα στρατευμένα παιδιά του σπεύδουν, "με το χαμόγελο στα χείλη", να συναντήσουν τον εχθρό.
    Ο Ι. Μεταξάς τόνιζε:

    "Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
    Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
    Έλληνες
    Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών."


Διάγγελμα Βασιλέως

    "Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως σας ανήγγειλε προ ολίγου υπό ποίους όρους ηναγκάσθημεν να κατέλθωμεν εις πόλεμον κατά της Ιταλίας, επιβουλευθείσης την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.
    Κατά την μεγάλην αυτήν στιγμήν είμαι βέβαιος ότι κάθε Έλλην και κάθε Ελληνίς θα εκτελέσωσι το καθήκον των και θα φανώμεν αντάξιοι της ενδόξου ημών Ιστορίας.
    Με πίστην εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Έθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος, θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι της τελικής Νίκης."


Διάγγελμα Αρχιεπισκόπου

    Διάγγελμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Χρύσανθος ο από Τραπεζούντος. Ηρωική μορφή της Εκκλησίας μας. "Προτιμώ ιπτάμενος ως αετός να πέσω, ή έρπων να ζήσω". (Από την ενθρονιστήρια ομιλία του, όταν έγινε μητροπολίτης Τραπεζούντος.) Θα αρνηθεί να ορκίσει την πρώτη κατοχική κυβέρνηση (Τσολάκογλου) και θα συμπεριφερθεί με παγερή υπερηφάνεια και αγέρωχο ύφος στον Γερμανό στρατηγό Στούμμε, που θα τον επισκεφθεί για να προσπαθήσει να τον μεταπείσει.
    "...όπλα τα ιερά...". Ο Χρύσανθος αισθανόταν την γοητεία που ασκεί, στις ψυχές των καλλιεργημένων ανθρώπων, η ελληνική αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι τον συγκινούσαν οι ελληνοκεντρικές ιδέες του Ίωνος Δραγούμη και του Περικλή Γιαννόπουλου. Έτσι, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μια φράση που φέρνει, αυτομάτως, στην σκέψη τον "ειδωλολατρικόν" όρκον των Αθηναίων εφήβων: " Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτην.."
    "Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις..." (Ψαλμός ιθ', στίχος 8.)

    "Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά
    Η Α.Μ. ο Βασιλεύς και ο Πρόεδρος της Εθνικής ημών Κυβερνήσεως καλούν ημάς πάντας ίνα αποδυθώμεν εις Άγιον υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αμυντικόν αγώνα.
    Η Εκκλησία ευλογεί τα όπλα τα ιερά και πέποιθεν ότι τα τέκνα της Πατρίδος ευπειθή εις το κέλευσμα Αυτής και του Θεού, θα σπεύσουν εν μία ψυχή και καρδία να αγωνισθούν υπέρ βωμών και εστιών και της Ελευθερίας και τιμής, και θα συνεχίσουν ούτω την απ' αιώνων πολλών αδιάκοπον σειράν των τιμίων και ενδόξων αγώνων και θα προτιμήσουν τον ωραίον θάνατον από την άσχημον ζωήν της δουλείας. Και μη φοβούμεθα από των αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι, ας φοβούμεθα δε μάλλον τον δυνάμενον και ψυχήν και σώμα απολέσαι.
    Επιρρίψωμεν επί Κύριον την μέριμναν ημών και Αυτός θα είναι βοηθός και αντιλήπτωρ εν τη αμύνη κατά της αδίκου επιθέσεως των εχθρών. Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του Θεού και εν τη γενναιότητι και ανδρείς ημών μεγαλυνθησόμεθα.
    Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και πατρός είη μετά πάντων ημών."

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος"

Διαταγή Αρχιστρατήγου

    Διαταγή Αρχιστρατήγου Αλ. Παπάγου προς τους διοικητάς των Μεγάλων Μονάδων. "Η λακωνική συντομία της πρώτης αυτής διαταγής από είκοσι μία λέξεις μαρτυρεί την άριστη, επιτελική προπαρασκευή των πολεμικών σχεδίων της χώρας." (ΓΕΣ/ Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού: "Επίτομη Ιστορία Πολέμου 1940-41", σελ. 42.)

    "Από έκτης πρωινής σήμερον περιερχόμεθα εις εμπόλεμον κατάστασιν προς Ιταλίαν. Άμυνα Εθνικού εδάφους διεξαχθή βάσει διαταγών ας έχετε. Εφαρμόσατε σχέδιον επιστρατεύσεως. Παπάγος."

Ημερησία Διαταγή Αλ. Παπάγου

    "Αναλαμβάνων την αρχηγίαν του Στρατού καλώ τους αξιωματικούς και οπλίτας του Ελληνικού Στρατού εις την εκτέλεσιν του υψίστου προς την Πατρίδα καθήκοντος με την μεγαλυτέραν αυταπάρνησιν και σταθερότητα. Ουδείς πρέπει να υστερήση. Η υπόθεσις του αγώνος τον οποίον μας επέβαλεν ο αχαλίνωτος Ιμπεριαλισμός μιας Μεγάλης Δυνάμεως, η οποία ουδέν είχε ποτέ να φοβηθή από ημάς, είναι η δικαιοτέρα υπόθεσις την οποίαν είναι δυνατόν να υπερασπισθή ένας Στρατός. Πρόκειται περί αγώνος υπάρξεως. Θα πολεμήσωμεν με πείσμα, με αδάμαστον εγκαρτέρησιν, με αμείωτον μέχρι τελευταίας πνοής ενεργητικότητα.
    Έχω ακράδαντον την πεποίθησιν ότι ο Ελληνικός Στρατός θα γράψει νέας λαμπράς σελίδας εις την ένδοξον ιστορίαν του Έθνους.
    Μην αμφιβάλλετε ότι τελικώς θα επικρατήσωμεν, με την βοήθειαν και την ευλογίαν του Θεού και τας ευχάς του Έθνους. Έλληνες αξιωματικοί και οπλίται φανήτε ήρωες."

Τα μετόπισθεν στον αγώνα:
Η διαμαρτυρία των Ελλήνων διανοουμένων

    "Είναι δύο εβδομάδες τώρα, που ένα τελεσίγραφο μοναδικό στα διπλωματικά χρονικά των Αθηνών για το περιεχόμενον, την ώρα και τον τρόπο που το παρουσίασεν η Ιταλία κάλεσε την Ελλάδα να της παραδώση τα εδάφη της, να αρνηθή την ελευθερία της και να κατασπιλώση την τιμή της.
    Οι Έλληνες δώσαμε στην ιταμή αυτή αξίωσι της φασιστικής βίας, την απάντησι που επέβαλαν τριών χιλιάδων ετών [σημ. Φ.Μ.: και πλέον] παραδόσεις, χαραγμένες βαθειά στην ψυχή μας, αλλά και γραμμένες στην τελευταία γωνιά της ιερής γης με το αίμα των μεγαλυτέρων ηρώων της ανθρωπίνης ιστορίας. Και αυτή τη στιγμή κοντά στο ρεύμα του Θυάμιδος και στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου και των Μακεδονικών βουνών πολεμούμε, τις περισσότερες φορές με τη λόγχη, αποφασισμένοι να νικήσουμε ή να αποθάνουμε μέχρις ενός.
    Σ' αυτό τον άνισο σκληρότατο αλλά πεισματώδη αγώνα, που κάνει τον λυσσασμένο επιδρομέα να ξεσπάζη κατά των γυναικών, των γερόντων και των παιδιών, να καίη, να σκοτώνη, να ακρωτηριάζη, να διαμελίζη τους πληθυσμούς στις ανοχύρωτες και άμαχες πόλεις μας και στα ειρηνικά χωριά μας, έχουμε το αίσθημα ότι δεν υπερασπιζόμαστε δική μας μόνον υπόθεσι: Ότι αγωνιζόμεθα για την σωτηρία όλων εκείνων των Υψηλών αξιών που αποτελούν τον πνευματικό και ηθικό πολιτισμό, την πολύτιμη παρακαταθήκη που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα οι δοξασμένοι πρόγονοι και που σήμερα βλέπουμε να απειλούνται από το κύμα της βαρβαρότητος και της βίας. Ακριβώς αυτό το αίσθημα εμπνέει το θάρρος σε μας τους Έλληνες διανοουμένους, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, ν' απευθυνθούμε στους αδελφούς μας όλου του Κόσμου για να ζητήσουμε όχι την υλική αλλά την ηθική βοήθειά τους. Ζητούμε την εισφορά των ψυχών, την επανάστασι των συνειδήσεων, το κήρυγμα, την άμεση επίδρασι, παντού όπου είναι δυνατόν, την άγρυπνη παρακολούθησι και την ενέργεια για ένα καινούργιο πνευματικό Μαραθώνα που θα απαλλάξη τα δυναστευόμενα Έθνη από τη φοβέρα της πιο μαύρης σκλαβιάς που γνώρισε ως τώρα ο κόσμος."

Κωστής Παλαμάς, Σπύρος Μελάς, Άγγελος Σικελιανός, Γεώργιος Δροσίνης, Σωτήρης Σκίπης, Δημήτριος Μητρόπουλος, Κ. Δημητριάδης, Νικόλαος Βέης, Κ. Παρθένης, Ιωάννης Γρυπάρης, Γιάννης Βλαχογίαννης, Στρατής Μυριβήλης, Κώστας Ουράνης, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, Αρίστος Καμπάνης.

Εφημερίδα "Νέα Ελλάς", 10 Νοεμβρίου 1940
=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .