Την προσεδάφιση του ρομπότ Philae, για πρώτη φορά, στον πυρήνα ενός κομήτη, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
To Ρομπότ ήταν εδώ και δέκα χρόνια, «επιβάτης» του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους Rosetta
«Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο και είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ESA.
Τα δείγματα που θα συλλεχθούν από την επιφάνεια του κομήτη αναμένεται να «ρίξουν φως» στις συνθήκες σχηματισμού της Γης και άλλων πλανητών, καθώς οι κομήτες είναι στην ουσία υπολείμματα της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι μηχανολόγοι που σχεδίασαν το ρομπότ δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη μορφολογία του εδάφους του κομήτη. Πάντως οι φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από τη Rosetta σε συνδυασμό με τα δείγματα από την ατμόσφαιρα του κομήτη καθώς πλησιάζει τον ήλιο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιφάνεια δεν είναι τόσο λεία όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, γεγονός που κατέστησε την προσγείωση ακόμα πιο περίπλοκη.
Η επιφάνεια είναι μάλιστα περισσότερο σκονισμένη και πορώδης από το αναμενόμενο ενώ ο κομήτης αναδύει αέρια με μια μυρωδιά από θειάφι.