Ετοιμαστείτε ... Φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια !

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια

Tην επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, στα αγροτεμάχια και στα κτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία εξαιρούνταν ως τώρα από τους έκτατους και μόνιμους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, εξετάζει η ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών καθώς υπάρχουν εισηγήσεις ότι μπορούν να εισπραχθούν ...
πάνω από 2 δισ. ετησίως από ιδιοκτήτες που σήμερα απαλλάσσονται από τα οικονομικά βάρη.
Οι εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο προβλέπουν διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά περίπου 500.000 φυσικά πρόσωπα, που μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν φόρο.
Εάν το σχέδιο προχωρήσει τότε τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης επί της οποίας θα επιβάλλεται ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιος κατέχει οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα η αξία τους θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου. Eτσι, ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα προκύπτει αν είναι υπόχρεος ή όχι στην καταβολή φόρου.Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου εκτός σχεδίου αξίας 100.000 ευρώ δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα με τον ΦΑΠ, αλλά μόνο σε περίπτωση που η αξία είναι χαμηλότερη από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει. Αν κάποιος κατέχει σπίτι αξίας 200.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου 150.000 ευρώ, η αξία των δύο αυτών ακινήτων θα προστίθεται και η περιουσία του θα υπολογίζεται από την εφορία στις 300.000 ευρώ. Με βάση λοιπόν αυτήν την αξία θα προκύπτει αν πρέπει να πληρώσει φόρο και πόσο.Eνα από τα προβλήματα του σχεδίου είναι ο διαχωρισμός μεταξύ αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου και καλλιεργούμενης έκτασης. Εκτός αυτού, υπάρχει πρόβλημα και με τον υπολογισμό των τιμών για τα εν λόγω ακίνητα και άρα και του φόρου που θα επιβληθεί.Το «κλειδί» για να προσμετρηθούν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στη φορολογητέα ακίνητη περιουσία βρίσκεται στον προσδιορισμό των τιμών ζώνης που θα ισχύσουν για αυτές τις περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια, διαδικασία όμως που είναι και χρονοβόρα και περίπλοκη.Προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την ψήφιση στις αρχές του επόμενου έτους του εθνικού φορολογικού συστήματος, ενδέχεται να κληθούν οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν έναν νέο τύπο Ε9, με περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα διευκρινίζουν έπειτα από επεξεργασία τον τύπο του αγροτεμαχίου.
Σε κάθε περίπτωση οι εισηγητές του σχεδίου εκτιμούν ότι το καλοκαίρι του 2012 μπορούν να είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσουν στην επιβολή του φόρου, με βάση τις δηλώσεις Ε9 που τώρα υποβάλλονται.

πηγή

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Εργοδότες και ΓΣΕΕ, καταργούν ΌΛΕΣ τις συλλογικές συμβάσεις!

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Εργοδότες – ΓΣΕΕ, καταργούν ΌΛΕΣ τις συλλογικές συμβάσεις!
Αποκαλυπτική καταγγελία του ΠΑΜΕ: Στο τραπέζι των «κοινωνικών εταίρων» βρέθηκε πρόταση που υπονομεύει κάθε Συλλογική Σύμβαση. Ανοίγει ο δρόμος για την απόλυτη κυριαρχία των ατομικών διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία.
Θέλουν να καταργήσουν τις Συμβάσεις και μάλιστα με νόμο! Αυτό προωθούν οι «κοινωνικοί εταίροι» στο διάλογο – απάτη που έχουν στήσει με τη ΓΣΕΕ. Αυτό αποκάλυψε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, παρουσιάζοντας έγγραφο – φωτιά το οποίο βρέθηκε στο τραπέζι του «διαλόγου» κατά την πρώτη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» την Τετάρτη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.
Το έγγραφο – βόμβα, το οποίο έχει μάλιστα συνταχθεί υπό τη μορφή προσθήκης στο βασικό νόμο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (ν. 1876/1990), φέρει τον τίτλο «Αναστολή ισχύος κλαδικών – ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων». Από το περιεχόμενό του βεβαιώνεται πως στο στόχαστρο των «εταίρων» μπαίνει κάθε συλλογική διαπραγμάτευση και κατοχύρωση των εργαζομένων, επιδιώκουν να καταργήσουν όλες τις Συμβάσεις και να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην καταστροφή. Θέλουν αποκλειστική εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων από μηδενική βάση ώστε να επιβάλουν οι εργοδότες πιο άθλιους όρους εργασίας.
Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Στο έγγραφο περιλαμβάνεται τροπολογία που προβλέπει:
«Στο άρθρο 7 του Ν. 1876/1990 προστίθεται παράγραφος 4 με το εξής περιεχόμενο: «Για το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του παρόντος μέχρι και τις 31-12-20….. αναστέλλεται η ισχύς των κλαδικών και των εθνικών και τοπικών ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των με αυτές εξομοιούμενων διαιτητικών αποφάσεων. Η παρούσα διάταξη διαλαμβάνει και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είχαν συναφθεί καθώς και τις διαιτητικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος».
Όσοι συμμετέχουν στο διάλογο έχουν εγκληματικές ευθύνες

Απόσπασμα από το έγγραφο – φωτιά των «κοινωνικών εταίρων»

Την ύπαρξη αυτού του εγγράφου και των σχεδιασμών που υπάρχουν και μάλιστα σε πολύ προχωρημένο στάδιο – έτοιμες νομοθετικές διατάξεις – κατήγγειλε χτες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
«Στις 18 Γενάρη, είπε εκ μέρους της Γραμματείας ο Γ. Πέρρος, το ΠΑΜΕ παρεμπόδισε τον «κοινωνικό διάλογο» με τον οποίο επιδιώκουν να τσακίσουν ό,τι εργασιακό δικαίωμα απέμεινε στους εργάτες. Το τι έδωσαν οι προηγούμενοι «κοινωνικοί διάλογοι», οι εργάτες το γνωρίζουν καλά, και στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό.
Χτες (σ.σ. προχτές) ο ΣΕΒ κάλεσε τους φορείς που συμμετείχαν σε αυτόν και τα κόμματα να καταδικάσουν το ΠΑΜΕ γιατί τους παρεμπόδισε… Και όλοι τους, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Μπακογιάννη, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ στοιχήθηκαν πίσω από την εντολή του αφεντικού τους, του μεγάλου αφεντικού τους, του ΣΕΒ… Τώρα αποκαλύπτεται τι πραγματικά συζητούσαν στο διάλογό τους.
Πάνω στο τραπέζι βρέθηκε έγγραφο με τη μορφή έτοιμου νόμου που καταργεί τις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Να τι συζητούν. Να τι ετοιμάζουν για τους εργάτες. Εχουν εγκληματικές ευθύνες και πρέπει να απολογηθούν απέναντι στους εργαζόμενους.
Ενα μήνυμα, ένα σήμα προς την ηγεσία του ΣΕΒ. Για ένα να είναι σίγουροι: Οσο περνάει από το χέρι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα κάνουμε προσπάθεια οι χώροι δουλειάς να γίνουν κόλαση γι’ αυτούς».
Και πρόσθεσε:
«Τώρα αποκαλύπτεται και πόσο υποκριτικά είναι τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τους μισθούς και τις συμβάσεις, όταν την ίδια στιγμή προωθούν την κατάργησή τους. Εδώ κρίνονται συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα, η κυβέρνηση. Να γιατί παρεμποδίσαμε τον «κοινωνικό διάλογο», που μόνο δεινά φέρνει στους εργαζόμενους». Το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε στη συνέχεια τους εργάτες να δώσουν απάντηση και στα νέα αντεργατικά σχέδια, να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς και να κλιμακώσουν την πάλη τους με την προκήρυξη νέας απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, όπως προτείνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Πιάστηκαν στα πράσα
Για την αποκάλυψη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ που συμμετέχουν στο διάλογο – καρμανιόλα για τους εργάτες, διέρρεαν ότι δε θέλουν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του εγγράφου (τι να πουν, άλλωστε, αφού είναι γνωστός ο ρόλος τους) και πρόσθεταν ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν «με ένα χαλκευμένο και ανυπόστατο κείμενο του ΠΑΜΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ περιέχει απόψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό. Σημείωναν, πάντως, ότι ο ΣΕΤΕ δε συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο» ούτε υπογράφει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Και εδώ πιάστηκαν στα πράσα αφού ο ΣΕΤΕ δεν ήταν στο διάλογο, ενώ το χαρτί βρέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου όπου είχαν κάτσει τα στελέχη της ΓΣΕΕ και οι υπόλοιποι «κοινωνικοί εταίροι».
Κανένα πρόσχημα για την εργοδοσία
Στο ίδιο έγγραφο που αποκάλυψε το ΠΑΜΕ, με άλλη διάταξη, προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης στο άρθρο 9 του ίδιου νόμου με την οποία οι όροι συλλογικής σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε εξακολουθούν να έχουν ισχύ για ένα επιπλέον εξάμηνο και μάλιστα να καλύπτουν και τους νεοπροσλαμβανόμενους μέσα σε αυτό το εξάμηνο. Ακόμα προβλέπεται η κατάργηση της επόμενης παραγράφου του ίδιου άρθρου, που προβλέπει ότι για όλους τους εργαζόμενους και μετά την πάροδο του εξαμήνου εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενοι όροι εργασίας, τουλάχιστον μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας.
Τέλος, με άλλη ερμηνευτική διάταξη κάνει ρητό ότι αντικείμενο της προσφυγής στη διαιτησία δεν μπορεί να είναι «η διατήρηση ή μη της ισχύος προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων», ικανοποιώντας άλλη μια αξίωση της εργοδοσίας σχετικά με την αρμοδιότητα του ΟΜΕΔ και το εύρος των αποφάσεών του.
Τα παραπάνω συνιστούν ολική ανατροπή στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά καταργούν όλες τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις – γιατί αυτό σημαίνει στην πράξη η έννοια της αναστολής τους – και δίνουν τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες να ρίξουν τους μισθούς όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Τσιμουδιά για την ταμπακιέρα οι εργατοπατέρες

Τι έκανε η ΔΑΚΕ μετά τη χτεσινή αποκαλυπτική συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ: Κατήγγειλε την «κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών» και κατηγόρησε το ΠΑΜΕ ότι έκλεψε «βίαια προσωπικά έγγραφα και σημειώσεις». Δηλαδή, η ΔΑΚΕ διαμαρτύρεται όχι επειδή γκρεμίζονται κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά επειδή αυτό αποκαλύπτεται!
Κι επειδή (και) η ΔΑΚΕ ξεμπροστιάζεται για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει μαζί με όλη την ηγεσία της ΓΣΕΕ στη σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων, προσπαθεί να αρνηθεί τις δικές της προτάσεις για την κλιμάκωση της επίθεσης. Ας απαντήσει όμως η ΔΑΚΕ: Είναι ή δεν είναι δικές της προτάσεις (βλέπε και ένθετο) για το «πάγωμα των μισθών»; «Μείωση του μη μισθολογικού κόστους»; «Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 5%»; «Επιβολή πλαφόν στον 13ο και 14ο μισθό»; Μεγαλώνουν ή όχι αυτά τα μέτρα τη βίαιη κλοπή του κόπου των εργατών στους χώρους δουλειάς από τους εργοδότες τους; Για όλα αυτά τι έχουν να πουν οι εργατοπατέρες;
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης
πηγή

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο






Παρελθόν και Μέλλον*
ΤΟΥ ΜΙΧΆΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΊΔΗ


Χωρίς μνήμη του πολιτικού παρελθόντος δεν μπορείς να έχεις, δεν μπορείς να οικοδομήσεις την μνήμη, την μουσική, την πολιτική μουσική του μέλλοντος, το σχέδιο.
Τα παλιά κόμματα μη – κόμματα, ουσιαστικά συρρικνωμένες γραφειοκρατίες της Αθήνας μη - Αθήνας αποφεύγουν την συζήτηση για το παρελθόν. Όπως «ο διάβολος το λιβάνι». Στερούνται βεβαίως ως συνήθως ιδεών για το μέλλον. Παρ’ όλο που πληρώνονται από το Κράτος, από τους πολίτες να παράγουν ιδέες, για την λειτουργία και την πρόοδο του συστήματος – Χώρα, του συστήματος - Ελλάδα.
Οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση ανήκουν στα κόμματα που κατέλαβαν την κεντρική Κυβέρνηση. Στην PEPSI και την COLA όπως τους αποκαλώ. Ανήκουν όμως εξίσου και στα άλλα κόμματα. Το άλλοθι των αποκαλούμενων προοδευτικών αριστερών κ.λ.π κομμάτων ότι δεν ευθύνονται γιατί δεν κυβέρνησαν είναι μια ακόμα απόδειξη της διανοητικής και μορφωτικής στειρότητας αυτών των ομάδων αλλά και του αδιόρθωτου του χαρακτήρα τους. Αυτό το αγωνιώδες άλλοθι έχει πολλές πλευρές. Το έχω αναλύσει παλαιόθεν. Δεν διδάσκονται και αυτοί από το παρελθόν τους.
Μια συζήτηση με όρους ορθού λόγου, όχι παραμυθίασης και φλυαρίας – καφενοκουβέντα - αποδεικνύει ότι αυτά τα κομματικά μορφώματα δεξιά και αριστερά ήταν καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση στις παθολογίες τους.
Μνημονιακοί π.χ. ήταν όλοι τους. Επί χρόνια δούλευαν για αυτό. Ο υιός έδωσε το τελικό κτύπημα όπως και ένα από τα αρχικά κτυπήματα.
Έχουμε κρίση του πολιτικού συστήματος γιατί δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα. «Δεν έχουμε κόμματα» όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης. Τη μεταπολιτευτική διαδρομή που οδήγησε στο τέλος των κομμάτων, τις στιγμές του θανάτου τις αναλύω στο βιβλίο «Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΚΑΣΟΡ».
Ποιο είναι το μέλλον; ποιοι είναι οι δρόμοι, τα πεδία της Αναγέννησης της πολιτικής στην χώρα;
Το πρώτο πεδίο είναι αυτό των ιδεών, της παιδείας, των λέξεων.
Χωρίς μορφωτική και ηθική αλλαγή, επανάσταση δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική Αναγέννηση. Το παλιό πολιτικό, ξύλινο μάλιστα, λεξιλόγιο είναι κακή αρχαιολογία. Απαιτούνται νέες λέξεις, ένα νέο λεξιλόγιο που δεν το διακρίνει κανείς σήμερα σε συνθήκες διανοητικής ερήμου ή μεταβολής της πολιτικής σε λογιστική, κακά μαθηματικά.
Το αίτημα ήταν η εμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο νέων πρωταγωνιστών που θα είναι σε ένα ανταγωνισμό με τα κομματικά υπολείμματα, ερείπια της μεταπολίτευσης. Τα συντηρούμενα από την τηλεκρατία και τον δημόσιο προϋπολογισμό.
Αυτό μας εμπόδισαν, με εμπόδισαν να κάνω το 2000. Ο χώρος αυτός ήταν ο μόνος που νομιμοποιούνταν ιστορικά, πολιτικά να το κάνει. Αυτό λέει η Επιστήμη. Η χώρα πληρώνει αυτήν την αντιδημοκρατική απαγόρευση του 2000. Θύμιζε το 1961. Ορισμένοι το ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.
Το αίτημα όμως αυτό είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη. Η ιστορία και οι ανάγκες της χώρας θέτουν το ζήτημα της δημιουργίας ενός μεγάλου ιστορικού τύπου νέου Δημοκρατικού Κόμματος. Θα οικοδομείται σε νέα πεδία ιδεών, λέξεων, παιδείας, σχεδίων, υποκειμένων. Κυρίως στις νέες γενιές. Αυτές που οι παλιές τις αφήνουν αντιπαραδείγματα, αρνητικές κληρονομιές. Κυρίως τις αφήνουν πολύ ψέμα για το ποιος φταίει. Μίλησα στους Φοιτητές του Ρεθύμνου για αυτό. Ο νέος κύκλος ανήκει στους νέους ανθρώπους. Νέους στις ιδέες, στις προσδοκίες ζωής αλλά προ πάντων στο ήθος.
Τι θα κάνει οικοδομούμενο ένα νέο μεγάλο κίνημα Ελλήνων Δημοκρατών, ένα νέο Δημοκρατικό Κόμμα; Θα επικαιροποιήση χωρίς φονταμενταλισμούς ότι καλό υπάρχει στην σύγχρονη πολιτική μας παράδοση. Κυρίως όμως θα δημιουργήσει, θα παράγει μια νέα. Οι σύγχρονοι μετασχηματισμοί απαιτούν νέα διανοητική και πολιτική παραγωγή. Ιδιαίτερα σε μια χώρα που κυριαρχείται από τους Φονταμενταλισμούς της δεξιάς και της αριστεράς. Που επί δεκαετίες είναι στραμμένη στο παρελθόν και όχι προς το μέλλον (Ακόμη είναι στο Γράμμο και το Βίτσι). Όταν μάλιστα Ελληνική σκέψη και φονταμενταλισμός είναι έννοιες ασύμβατες.
Θα επαναφέρω αυτό που πίστευα και για το οποίο αγωνίσθηκα όλες αυτές τις δεκαετίες και η ιστορία μου έδωσε δίκαιο. Δεν υπολόγισα όπως έπρεπε τους εφιάλτες που ήταν εντός. Πιστεύω ότι παρ’ όλη την σημερινή συγκυρία οι ιστορικές, γεωοικονομικές, γεωπολιτικές συνθήκες είναι τόσο ευνοϊκές για εμάς που μας επιτρέπουν στον νέο ιστορικό κύκλο όχι μόνο να φθάσουμε τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας μας αλλά και να τις υπερβούμε. Άλλοι θα σας έλεγαν είναι δύσκολο. Εγώ σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι είναι πολύ εύκολο.
Αυτές οι συνθήκες παραμένουν και ενισχύονται όχι μόνον στις Εθνικές αλλά και τις Παγκόσμιες δυναμικές τους. Ιδιαίτερα σήμερα που οι πεφωτισμένοι άνθρωποι όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον Πλανήτη αναζητούν στην Ελληνική κληρονομιά τα εφόδια της ύπαρξης και απελευθέρωσης των σύγχρονων ανθρώπων. Όπου ο άνθρωπος δεν θα είναι όργανο, μέσο, δούλος ούτε του κράτους, ούτε και της αγοράς. Ιδιαίτερα με την μορφή του χρηματιστικού απανθρωπισμού.
Ποτέ ως τόπος, όσο εδώ στην Ελλάδα, μη - Ελλάδα και ποτέ ως χρόνος τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η κληρονομιά δεν συκοφαντήθηκε κατά έναν παρά φύσιν τρόπο. Αυτό ήταν έργο, αυτό το έργο ανέλαβαν, ολοκληρωτικού, φασιστικού τύπου ομάδες, «δεξιές και αριστερές». Κρατικές και παρακρατικές, εκ των έχω και έξωθεν τροφοδοτούμενες.
Ακαλλιέργητες θα έλεγε ο Ησίοδος. Έτσι εκτός των άλλων ερημοποιήθηκε η Ελληνική ύπαιθρος. Δέστε, μάλλον μελετήστε το βιβλίο μου ΑΓΡΟΦΙΛΙΑ.


* Από την ομιλία του στην Κυπαρισσία.


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Να ΄χαμε να λέγαμε ... Την παραπομπή των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου ζητούν Πεπόνης-Μουζακίτης!

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



ΡΑΓΔΑΙΕΣ είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα ζητήματα που είχαν αναλάβει να διερευνήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης καιΣπ. Μουζακίτης.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ στέλνουν στη Βουλή τη δικογραφία της ΕΛ. ΣΤΑΤ, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, διαπιστώνοντας ότι από σειρά μαρτυρικών καταθέσεων προέκυψαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του τέως υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, σχετικά με πιθανή τεχνητή διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του ελλείμματος του 2009 που οδήγησαν την χώρα σε καθεστώς επιτήρησης από το ΔΝΤ και την τρόικα.

Η δικογραφία χρεώθηκε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελήο οποίος θα την μελετήσει.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Επίθεση στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, με αφορμή το αίτημα του πρώτου να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του προέδρου του Κινήματος και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, αφού αρχικά αναφέρει ότι «για δεύτερη φορά οι καταγγελίες των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε "άνθρακας ο θησαυρός"», o κ. Μπεγλίτης συμπληρώνει ότι εάν το νέο αίτημα «δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας».

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το γεγονός ότι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης απέστειλε, σήμερα, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εγείρει δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.
· Το πρώτο, αφορά στην ουσία της διερευνόμενης υπόθεσης. Στις καταγγελίες, δηλαδή, μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για αυθαίρετη -κατά το φθινόπωρο του 2010- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, κατόπιν πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Αναθεώρηση που αποτέλεσε συνέχεια του αρχικού φουσκώματος του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και είχε ως συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της χώρας μας, την επιβολή ακόμη πιο επώδυνων μέτρων και την εξώθησή της σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
· Το δεύτερο, αφορά τις καταγγελίες των Οικονομικών Εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι δύο Εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκδηλώθηκε απόπειρα παραμερισμού τους, με την κατάρτιση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο νομοθετικής ρύθμισης, που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Μετά τις σχετικές καταγγελίες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα και, μόλις χθες, εκδηλώθηκε νέα απόπειρα απομάκρυνσής τους, με το ερώτημα ?εάν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους?, το οποίο έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Αλληλογραφία του προδότικου ΕΛΙΑΜΕΠ και των Μακεδονικών οργανώσεων

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των Μακεδονικών οργανώσεων και του κ. Θάνο Ντόκου (?) Γενικού Διευθυντή του ELIAMEP σχετικά με την εκδήλωση της 10ης Ιανουαρίου για τις σχέσεις Ελλάδος και ΠΓΔΜ η οποία διοργανώθηκε από το ELIAMEP.

**********************************************************************************
Friday, January 13, 2012
Θάνος Ντόκος :

Αγαπητή κυρία Γκατζούλη,

Ευχαριστώ για το μήνυμά σας της 10ης Ιανουαρίου 2012 σχετικά με την εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσωπική σας, αλλά και των συλλόγων που εκπροσωπείτε, «αγωνία» και ενδιαφέρον για την εξέλιξη αυτού του σημαντικού ζητήματος. Σας διαβεβαιώ ότι την αγωνία αυτή συμμερίζονται και άλλοι, ακόμα και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων.
Επί της ουσίας του μηνύματός σας, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ προσκαλεί στις συζητήσεις του πρόσωπα και όχι οργανώσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις των Μακεδόνων ακούστηκαν στην εν λόγω συζήτηση από τον κ. Καρακωστάνογλου, στον οποίο φρόντισα να δώσω το λόγο κατ’ εξαίρεση (αφού οι κανόνες της συζήτησης προέβλεπαν την υποβολή ερωτήσεων και πολύ σύντομων τοποθετήσεων).

Επίσης, θα φροντίσω να ενημερώνεστε μελλοντικά για κάθε σχετική δραστηριότητα (εκδήλωση δημοσίευση) του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε περίπτωση που αυτό δεν συνέβαινε μέχρι τώρα.

Σας εύχομαι καλή χρονιά.

Με εκτίμηση,
Θάνος Ντόκος
Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ


**********************************************************************************

Thursday, January 18, 2012

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ :

Ιανουάριος 2012

Προς κ. Θάνο Ντόκο


Γενικό Διευθυντή

Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Αγαπητέ Κύριε Ντόκο,

Ευχαριστούμε για το ηλεκτρονικό σας μήνυμα και θα επιθυμούσαμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

Η πολιτική του Ιδρύματος σας να μην προσκαλεί οργανώσεις δεν αποκλείει την πρόσκληση ατόμων που είναι ενταγμένα μεν σε οργανώσεις, που εκφράζουν προσωπικές θέσεις λόγω των γνώσεων και εμπειρίας τους. Έχουμε εμπειρία και είμαστε γνώστες του θέματος. Πρόσκληση από το Ίδρυμα σας δεν έλαβε κανένας από εμάς ως άτομο. Ως εκ τούτου η προσπάθεια του Ιδρύματος σας να εμφανίσει αντικειμενικότητα στις παρουσιάσεις των θεμάτων αφήνει πολύ εύλογα ερωτηματικά.

Η καλοσύνη σας να δώσετε τον λόγο στον Καθηγητή κ. Καρακωστάνογλου, για ελάχιστα λεπτά της ώρας, ο οποίος κατήλθε στην Αθήνα για να παρευρεθεί στην συνάντηση και αυτοβούλως να παρουσιάσει τις απόψεις μας, όντας όσο καλός γνώστης του θέματος όσο και οι καλεσμένοι σας, αμβλύνεται από τον πολύ μεγαλύτερο χρόνο που δώσατε σε άλλους παρευρεθέντες, εν πολλοίς άσχετους επί του θέματος.

Κύριε Ντόκο, η Σλαβική επιβουλή κατά της Μακεδονίας δεν αποτελεί υπόθεση των Μακεδόνων αλλά όλου του Ελληνικού Έθνους καθ' όσον η σλαβοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού των Μακεδόνων θα συρρικνώσει και τον Ελληνικό πολιτισμό, κάτι για το οποίο δυστυχώς το Ίδρυμά σας δεν επέδειξε το κατάλληλο ενδιαφέρον, αντίθετα με εκατομμύρια Έλληνες που ανησυχούν, όπως εσείς επισημαίνετε. Μάλιστα συνεργάτες σας έχουν αναφερθεί [1] σε μεγάλους αριθμούς μελών μιας «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα βασιζόμενοι σε στοιχεία από ΜΚΟ αγνώστου προελεύσεως (2% του πληθυσμού, Τριανταφυλλίδη 2002). Με άλλα λόγια η κ. Τριανταφυλλίδη αναπαράγει τις θέσεις της Σκοπιανής προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας ή η Σκοπιανή προπαγάνδα βασίζεται σε τέτοιου είδους μελέτες προερχόμενες από άτομα του Ιδρύματός σας. Ποια είναι η ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση του ΕΛΙΑΜΕΠ για το ζήτημα;

Οι μονόπλευρες θέσεις των μελών του πάνελ-όχι και τόσο σύνηθες γεγονός για πανεπιστημιακό περιβάλλον-να παραμείνουν στις θέσεις της σύνθετης ονομασίας της γείτονος, μας αφήνουν έκπληκτους, ιδιαίτερα δε με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ύψιστης σημασίας για όλους μας. Αλλά η σταθερότητα στην περιοχή δεν μπορεί να επιτευχθεί, εκτός εάν όλες οι χώρες των Βαλκανίων συνεργαστούν για να το πετύχουν. Όταν μία από τις χώρες της περιοχής, η ΠΓΔΜ, προωθεί τη βία με απόλυτο εθνικισμό [2,3] συνηγορώντας υπέρ μιας φανταστικής ταυτότητας, τότε τα αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων δεν μπορεί να είναι παρά μόνο αρνητικά.

Ο πρόεδρος της Ενωμένης «Μακεδονικής» Διασποράς (ΕΜΔ – οργάνωση της Σκοπιανής Διασποράς που εδρεύει στις ΗΠΑ) κ. Metodija Koloski παραδείγματος χάρη, σε συνέντευξη που εδόθη κατά τη διάρκεια συνεδρίου που είχε η ΕΜΔ στο Τορόντο του Καναδά το 2010 [4], συμφώνησε για μια «Ενωμένη Μακεδονία» στα σχόλια Καναδού επιχειρηματία με την παρουσία Καναδών πολιτικών.

Κύριε Ντόκο γιατί αυτή η εμμονή του ΕΛΙΑΜΕΠ στη σύνθετη ονομασία; Όσο πιο ενδοτικές γίνονται οι θέσεις της Ελλάδας, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο αλυτρωτισμός της ΠΓΔΜ...αυτό δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα της ενδοτικής πολιτικής που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις βοηθώντας έμμεσα στο μακεδονισμό των Σλάβων. Μπορείτε επομένως να μας διευκρινίσετε ποια είναι τα αποτελέσματα της επιρροής του Ιδρύματός σας στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος; Οι ειδήμονες του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν σκεφτεί πως δίνοντας τον όρο Μακεδονία στους γείτονες, για πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας δημιουργείται χώρα που θα φέρει το όνομα «Μακεδονία» έστω και μ’ ένα διαχωριστικό προσδιορισμό; Ο λαός αυτής της χώρας θα δικαιούται τη «Μακεδονική» εθνικότητα και θ’ απαιτήσει η γλώσσα του να είναι η «Μακεδονική». Εμείς οι Μακεδόνες, κ. Ντόκο, τι θα είμαστε; Μήπως η Διασπορά αυτής της χώρας;

Επιπροσθέτως, σε συνέντευξη [5] του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο συνεργάτη σας Γιώργο Τζογόπουλο, ο Πρόεδρος του γειτονικού κράτους ισχυρίστηκε ότι «τα 2/3 από τα μέλη του ΟΗΕ» έχουν αναγνωρίσει τη χώρα του με τη συνταγματική της ονομασία, όμως είναι εντυπωσιακή η έλλειψη επίσημων στοιχείων. Το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι συνεργάτες του ασχολούνται επί σειρά ετών με το ζήτημα. Γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα μέλη του ΟΗΕ;

Και μία γενική ερώτηση: Ποια πιστεύετε πως είναι η ευθύνη του ΕΛΙΑΜΕΠ απέναντι στους χρηματοδότες του;

Τέλος, σας ευχαριστούμε για την προθυμία σας να μας ενημερώνετε για τις συναντήσεις και δημοσιεύσεις σας, ευελπιστώντας ότι θα καταστούν αντικειμενικότερες, και θα γίνουν αντικειμενικότερες όταν το θέμα δεν τίθεται μονόπλευρα, αλλά εκφράζονται και άλλες απόψεις.

Με εκτίμηση,

Οι Μακεδόνες:

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ-Κώστας Χατζηστεφανίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος

Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονικών Οργανώσεων, Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια
(Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)

Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, πρόεδρος Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, πρόεδρος
Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, πρόεδρος
«Ομάδα 21» Μακεδονίας - Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, πρόεδρος
Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, πρόεδρος
Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρόεδρος

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ"
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Φλώρινας
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Αμυνταίου
Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»
Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος "Νέοι Ορίζοντες" Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Μέγας Αλέξανδρος" Πολυπλάτανου Φλώρινας
Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Εθνικού - Κρατερού - Αγίας Παρασκευής
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα» Μελίτης Φλώρινας
Φορέας ιστορίας και πολιτισμού "Ιερά Δρύς" Κέλλας Φλώρινας
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος "Αμύντας" Σκοπιάς Φλώρινας
Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης "Οι Μακεδνοί"
Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας-Αλμωπίας
Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας
Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»
Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»
Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού Έδεσσας «Πατριάρχης Χρύσανθος»
Σύλλογος «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» Αριδαίας
Σύλλογος «Φίλων Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης» Αλμωπίας
Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα Εξαπλατάνου «Ιων Δραγούμης»
Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» Γιαννιτσών
Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Καλυβίων
Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Αρχαία Πέλλα»
Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας Έδεσσας
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων Νάουσας «Η Αγία Παρασκευή»
Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος Χαρίεσσας Νάουσσας " 'Αγιος Δημήτριος"
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλάτανου Νάουσσας
Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς «Τέχνη»
Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας Κιλκίς
Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός» Θεσσαλονίκη
Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» Θες/νίκη
Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα - Θεσσαλονίκη
Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος»
Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Σερρών Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Σκοπηνών Θεσσαλονίκης "Ο Ορφέας"
Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης
Πολιτιστικός Σύλλογος "Εμμανουήλ Παππάς" Θεσσαλονίκης
Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας Χαλκιδικής
Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολις Σερρών
Σύλλογος Σιδηροκαστρινών και περιχώρων "Το Ρούπελ"
Πολιτιστικός Μακεδονικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος" Χαρωπού Σερρών
Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωράφων Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοτουσαίων Σερρών
Σύνδεσμος Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης «Καρτερία»
Σύλλογος Σταρτσοβιτών «ο Άγιος Μηνάς» Νέου Πετριτσίου Σερρών
Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Σερρών-Μελενίκου
Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων Μελενίκου "Η Αρμονία"
Σύλλογος Ευελπίδων Μελενίκου
Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών.
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών.
Συνομοσπονδία Μακεδόνων Λεκανοπεδίου Αττικής.
Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»
Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας εν Αθήναις
Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού
Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου
Σύνδεσμος Πολιτών Ρήγας
Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης

Πηγές:
[1] http://fra.europa.eu/fraWebsite/attachments/MR-CH4-4-Greece.pdf
[2] http://www.youtube.com/watch?v=XfTVO4Gg0Jg&feature=player_embedded (πανό που δείχνει την «Ενωμένη Μακεδονία» στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 στα Σκόπια – παρούσα η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ).
[3] http://greeknation.blogspot.com/2012/01/fyrom_15.html (η κηδεία της Ελλάδας και το κάψιμο της Γαλανόλευκης)
[4] http://makpress.blogspot.com/2012/01/3-video.html#axzz1j47XYt6B
[5] http://blogs.eliamep.gr/admin/sinentefxi-tou-proedrou-tis-pgdm-gkiorgki-ivanof-sto-giorgo-tzogopoulo/

πηγή