Συνθετικά αιμοφόρα αγγεία από εκτυπωτή !

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Οι επιστήμονες βελτιώνουν συνεχώς τις δυνατότητές τους να αναπτύσσουν τεχνητούς ιστούς και όργανα στα εργαστήριά τους. Τώρα, γερμανοί ερευνητές, εφαρμόζοντας καινοτομικές τεχνικές και νέα υλικά, έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή τεχνητών αιμοφόρων αγγείων και ιστών, ίσως ακόμα και πιο πολύπλοκων οργάνων στο μέλλον.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτά τα αγγεία και οι ιστοί μπορούν να εκτυπωθούν από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Οι επιστήμονες του διάσημου Ινστιτούτου Φραουνχόφερ, με συντονιστή τον δρα Γκίντερ Τόβαρ, που πρόκειται να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους στην έκθεση βιοτεχνολογίας "Biotechnica Fair" στο Ανόβερο τον Οκτώβριο, συνδύασαν την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης με μια άλλη τεχνική, τον πολυφωτονικό πολυμερισμό.

Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί πλέον να δημιουργήσει πολλών ειδών στερεά αντικείμενα τριών διαστάσεων από μια πληθώρα διαφορετικών υλικών, τα οποία επικάθονται σε διαδοχικά στρώματα προκαθορισμένων σχημάτων, υπό την καθοδήγηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επειδή η τεχνολογία αυτή δεν είναι ακόμα αρκετά ακριβής για να δημιουργήσει δομές τόσο μικρές όσο τα αιμοφόρα αγγεία, οι γερμανοί ερευνητές τη συνδύασαν με την τεχνολογία του πολυμερισμού δύο φωτονίων.

Βραχείς αλλά μεγάλης έντασης παλμοί λέιζερ πέφτουν πάνω στο υλικό και ενεργοποιούν τα μόριά του, έτσι ώστε το υλικό να αποκτήσει την κατάλληλη ελαστικότητα, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον εφικτή η "εκτύπωση" με μεγάλη ακρίβεια των τρισδιάστατων μικροσκοπικών αγγείων.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι δοκιμές και τα πρώτα πρωτότυπα αγγεία βρίσκονται σε φάση παραγωγής. Τα συνθετικά αγγεία είναι ιδιαίτερα εύκαμπτα και αλληλεπιδρούν με τον φυσικό ιστό γύρω τους, έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να προσκολληθούν πάνω τους. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ως "μελάνι" υβριδικά υλικά που περιέχουν ένα μίγμα συνθετικών πολυμερών και βιομορίων, όπως ηπαρίνη και πεπτίδια.

Όπως είπε ο Τόβαρ, η συγκεκριμένη τεχνολογία "χειραγώγησης" και "εκτύπωσης" ελαστικών και οργανικών βιο-υλικών δημιουργεί πολλές ακόμα ευκαιρίες αξιοποίησης, πέρα από τα αγγεία. Ένας βασικός στόχος είναι η δημιουργία ολόκληρων τεχνητών οργάνων με το δικό τους συνθετικό κυκλοφορικό σύστημα. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο γερμανός ερευνητής, θα χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια, ώσπου να φθάσουμε στο σημείο να γίνουν μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους οργάνων που θα έχουν δημιουργηθεί (και "εκτυπωθεί") σε κάποιο εργαστήριο.

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει αρχίσει να αξιοποιείται στους πιο διαφορετικούς τομείς, όπως στην εκτύπωση ολόκληρων οικημάτων, τροφίμων, πλαστικών, μηχανών κ.α. Η 3-D εκτύπωση ουσιαστικά ξεκίνησε ως ιδέα πριν από περίπου δύο δεκαετίες στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ και έκτοτε έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη, ανοίγοντας το δρόμο για την μαζική παραγωγή ποικίλων προϊόντων κατά παραγγελία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Διάβημα στην Άγκυρα για τις έρευνες στο Καστελόριζο

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει
 διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, έδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών, ύστερα από την τουρκική ανακοίνωση ερευνών, από νορβηγικό πλοίο (Bergen Surveyor), σε περιοχή που επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

 Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα έχουν δοθεί επίσης οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

 Η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Bergen Surveyor"και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.»Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.»

 Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας,προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.»Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

 H ανακοίνωση της Άγκυρας για το Καστελόριζο, συμπίπτει με την ανακοίνωση της Λευκωσίας ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης βρίσκεται στο οικόπεδο 12 («Αφροδίτη») της Κυπριακής ΑΟΖ η πλατφόρμα-γεωτρύπανο «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Μυρίζει μπαρούτι στο Κασελόριζο ... προετοιμασία για εμπλοκή ?

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Επιχειρησιακά γυμνάσια ανατολικά του Καστελλορίζου ξεκίνησε από προχθές η Τουρκία,με ένα μεγάλο μέρος του στόλου (δεκατρία πλοία και ένα υποβρύχιο) να εκτελεί βολέςκατά επίγειων στόχων και «προσομοίωση» εξουδετέρωσης εναέριας απειλής. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προγραμματισμένη εκπαίδευση, διάφορα κέντρα στην Άγκυρα επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως «επίδειξη δύναμης», σε συνέχεια των αναφορών για ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ανατ. Μεσόγειο. Τα πλοία εξήλθαν της ναυτικής βάσης του Ακσάζ και κινούμενα στα όρια του FIR Αθηνών, σε περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία έως τις 16 Σεπτεμβρίου ανατολικά της Ρόδου και μέχρι το Καστελλόριζο, άρχισαν επιχειρησιακή εκπαίδευση.

Μέχρι το βράδυ τα τουρκικά πλοία δεν είχαν παραβιάσει ελληνικά χωρικά ύδατα. Τόσο το υπ. Εξωτερικών όσο και το Άμυνας παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις των Τούρκων. Αυτό ήταν και το θέμα της σύσκεψης που είχαν στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους υπ. Στ. Λαμπρινίδη και Π. Μπεγλίτη.
Πηγή : Ροδιακή 

Έτοιμο να αποπλεύσει το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό Πεντάγωνο, 2 τουρκικές φρεγάτες, 1 κορβέτα, 1 σκάφος υποστήριξης καθώς και 1 υποβρύχιο βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα νοτίως του Καστελόριζου, με εντολές να αποπλεύσουν ανά πάσα στιγμή.Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, αναφέρουν πως τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου με εντολή να φτάσουν μέχρι το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελλορίζου.

Σε επιφυλακή κυβέρνηση και ΕΦ
Σε επιφυλακή από το πρωί βρίσκεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εθνική Φρουρά που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες έχει δημιουργηθεί κέντρο επιχειρήσεων το οποίο παρακολουθεί και συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδες Καταδρομών βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ από τις 3 το μεσημέρι έχουν κληθεί και επίλεκτες εφεδρείες.

Την ίδια ώρα η μετάβαση του Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη αύριο στην Αθήνα δεν θεωρείται καθόλου τυχαία. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν όπως αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση με την Τουρκία.

Το Ισραήλ παρακολουθεί εξ αέρος, θαλάσσης και μέσω δορυφόρων
Ισραηλινές πηγές ανάφεραν στο Sigmalive ότι η χώρα τους παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ αέρος, θαλάσσης καθώς και από δορυφόρους. Το Ισραήλ λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές της Τουρκίας, παρακολουθεί τις κινήσεις του Τουρκικού στόλου στην Μεσόγειο.

Η ίδια πηγή μας ανέφερε
:«Όσοι σκέφτονται να τα βάλουν με το Ισραήλ καλά κάνουν να έχουν στα υπόψη τους το δόγμα της χώρας, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του κράτους. Τηρώντας πιστά μία επιθετική στρατηγική διασφαλίζουμε τόσο την άμυνα της χώρας όσο και το κύρος του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων.»
http://www.sigmalive.com/news/local/419168
 

Κινητικότητα στο Καστελόριζο

Νορβηγικό πλοίο τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα, πραγματοποιεί έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή ελληνική κανονιοφόρος.

Πετρελαϊκή έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, διενεργεί το νορβηγικό πλοίο "Μάλενε Όστερβολντ" τουρκικών συμφερόντων, έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Το πλοίο συνοδεύεται από την τουρκική φρεγάτα "Γκεντίζ", ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται η κανονιοφόρος "Πολεμιστής".

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, μεταξύ των δύο πολεμικών πλοίων έχουν ανταλλαγεί διακοινώσεις που αφορούν την κυριότητα της περιοχής.

 

Χτύπημα τῆς Τουρκίας στὸ Καστελόριζο περιμένει ἡ κυβέρνηση
Σὲ ἐφαρμογὴ τὸ στρατιωτικὸ δόγμα Ἑλλάδας – Ἰσραὴλ ἐναντίον Τουρκίας

 Τὲλ Ἀβίβ, Γαβριὴλ Χαρίτος

.       Ἡ ἔγκυρη ἰσραηλινὴ ἱστοσελίδα γιὰ θέματα ἄμυνας καὶ διπλωματίας Depka file δημοσιεύει σήμερα ἐκτενὲς ρεπορτάζ, ὑποστηρίζοντας ὅτι χθές (προχθὲς), 14/9, καὶ κατόπιν τηλεφωνικῆς συνομιλίας τοῦ Ἕλληνα Πρωθυπουργοῦ Γ. Παπανδρέου μὲ τὸν ἰσραηλινὸ ὁμόλογό του Μπ. Νετανιάχου, ἐτέθη σὲ ἐφαρμογὴ τὸ σύμφωνο στρατιωτικῆς συνεργασίας τῶν δύο χωρῶν. Τὸ σύμφωνο αὐτὸ εἶχε ὑπογραφεῖ τὴν 4/9 – μὲ τὴν ἄφιξη τοῦ Ἕλληνα Ὑπουργοῦ Ἀμύνης κ. Μπεγλίτη στὸ Τὲλ Ἀβίβ.
.       Ὅπως ἀναφέρει ἡ ἴδια ἱστοσελίδα, ὁ λόγος ποὺ ἐτέθη χθὲς σὲ ἐφαρμογὴ τὸ σύμφωνο στρατιωτικῆς συνεργασίας Ἑλλάδας- Ἰσραὴλ εἶναι οἱ ἀπειλητικὲς κινήσεις τοῦ πολεμικοῦ ναυτικοῦ καὶ τῆς ἀεροπορίας τῆς Τουρκίας στὴν Νοτιοανατολικὴ Μεσόγειο. Εἶναι χαρακτηριστικὸ ὅτι ἡ χθεσινὴ τηλεφωνικὴ ἐπικοινωνία Παπανδρέου-Νετανιάχου κράτησε πολλὴ ὥρα, κατὰ τὴν διάρκεια τῆς ὁποίας ὁ Ἕλληνας Πρωθυπουργὸς ἀναφέρθηκε ἐκτενῶς τόσο στὶς κινήσεις τοῦ τουρκικοῦ πολεμικοῦ στόλου στὸ Αἰγαῖο, ὅσο καὶ στὸ ὅτι τὶς τελευταῖες 48 ὧρες πέταξαν πάνω ἀπὸ τὸ Καστελόριζο κατασκοπευτικὰ τουρκικὰ ἀεροπλάνα συνοδευόμενα ἀπὸ τουρκικὰ μαχητικά.
.       Τὸ δημοσίευμα τῆς ἰσραηλινῆς ἰστοσελίδας ἀναφέρει ὅτι ἀπὸ ἑλληνικῆς πλευρᾶς ἐκφράζονται φόβοι ὅτι ἡ Τουρκία θὰ θελήσει εἴτε νὰ ἐπιτεθεῖ στὸ νησὶ εἴτε νὰ τὸ πλήξει καὶ νὰ τὸ ἐλέγξει. Ἀπὸ ἰσραηλινῆς πλευρᾶς ἐκφράζονται ἀνάλογοι φόβοι – ὅτι δηλαδὴ μία τουρκικὴ στρατιωτικὴ ἐπιχείρηση κατὰ τοῦ Καστελλορίζου θὰ δώσει τὸ ἔναυσμα γιὰ περαιτέρω τουρκικὴ στρατιωτικὴ δράση στὴν περιοχὴ τῶν κοιτασμάτων φυσικοῦ ἀερίου καὶ πετρελαίου στὴν Κυπριακὴ καὶ Ἰσραηλινὴ ΑΟΖ.
.       Κατ᾽ ἀκολουθίαν τῶν ἀνωτέρω, ὅπως ἀναφέρει ἡ ἰσραηλινὴ ἱστοσελίδα, στὴν χθεσινὴ τηλεφωνικὴ ἐπικοινωνία Παπανδρέου-Νετανιάχου, ὁ Ἕλληνας Πρωθυπουργὸς ἀνέφερε μεταξὺ ἄλλων ὅτι δὲν πρέπει νὰ ἀποκλεισθεῖ τὸ ἐνδεχόμενο ἡ Τουρκία νὰ προσπαθήσει νὰ ξαφνιάσει τὴν Ἑλλάδα, ἐπιτιθέμενη συγχρόνως καὶ σὲ ἄλλους ἑλληνικοὺς στόχους στὸ Αἰγαῖο.
.       Οἱ ἐπιμέρους ὄροι τοῦ συμφώνου στρατιωτικῆς συνεργασίας Ἑλλάδας-Τουρκίας δὲν ἀνακοινώθηκαν ἐπισήμως οὔτε ἀπὸ τὴν Ἀθήνα οὔτε ἀπὸ τὴν Ἱερουσαλήμ. Ἡ ἰσραηλινὴ ἱστοσελίδα ἀναφέρει ὅτι οἱ ὄροι ποὺ ἀφοροῦν στὴν ἰσραηλινὴ πλευρὰ προβλέπουν τὴν στάθμευση ἰσραηλινῶν πολεμικῶν πλοίων καὶ ἀεροσκαφῶν σὲ ἑλληνικὲς στρατιωτικὲς βάσεις καθὼς ἐπίσης καὶ τὴν ἀνταλλαγὴ πληροφοριῶν στὸν τομέα τῶν μυστικῶν ὑπηρεσιῶν.
.       Οἱ τουρκικὲς ἀπειλὲς γιὰ ἀνάληψη στρατιωτικῆς δράσης κατὰ τοῦ Ἰσραήλ, σὲ περίπτωση ποὺ θὰ πραγματοποιηθοῦν οἱ ἔρευνες στὴν περιοχὴ τῶν κοιτασμάτων φυσικοῦ ἀερίου καὶ πετρελαίου στὴν Ἰσραηλινὴ καὶ Κυπριακὴ ΑΟΖ, διοχετεύθηκαν μέσῳ τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στὶς 12/9.
.       Σύμφωνα μὲ τὰ τουρκικὰ δημοσιεύματα, ἐὰν : 1) ἰσραηλινὰ πολεμικὰ πλοῖα ἐμποδίσουν τὰ τουρκικὰ πλοῖα ποὺ θὰ μεταφέρουν ἀνθρωπιστικὴ βοήθεια πρὸς τὴν Γάζα καὶ 2) ἐὰν τὰ ἰσραηλινὰ πολεμικὰ πλοῖα ἐξέλθουν ἐκτὸς τῶν ἰσραηλινῶν χωρικῶν ὑδάτων, ποὺ ἐκτείνονται στὰ 12 ναυτικὰ μίλια, τότε τουρκικὰ πολεμικὰ πλοῖα θὰ προσεγγίσουν τὰ ἰσραηλινὰ φθάνοντας σὲ ἀπόσταση ἕως καὶ 100 μέτρων, μὲ σκοπὸ νὰ τὰ ἀδρανοποιήσουν. Δεδομένου ὅτι τὰ κοιτάσματα πετρελαίου καὶ φυσικοῦ ἀερίου βρίσκονται πέραν τῶν 60 ναυτικῶν μιλίων ἀπὸ τὶς ἰσραηλινὲς ἀκτές, τὸ παραπάνω σενάριο τουρκοϊσραηλινὴς στρατιωτικῆς σύγκρουσης ἰσχύει καὶ στὴν περιτπωση τῶν κοιτασμάτων.
.       Τὸ ἐκτενὲς δημοσίευμα ἀναφέρει ὅτι ἐπίσημοι κύκλοι στὴν Ἱερουσαλὴμ προσπαθοῦν νὰ ἐπιβεβαιώσουν τὴν ὕπαρξη ἢ μὴ ἀσυνήθιστης τουρκικῆς στρατιωτικῆς κινητικότητας στὴν Νοτιοανατολικὴ Μεσόγειο, ἰδιαίτερα μάλιστα μετὰ τὴν χθεσινὴ τηλεφωνικὴ ἐπικοινωνία Παπανδρέου-Νετανιάχου.
.       Ἐπίσημοι κύκλοι στὴν Ἱερουσαλὴμ πάντως συστήνουν αὐτοσυγκράτηση προτείνοντας στὴν πολιτικὴ ἡγεσία “ νὰ ἀφήσουμε τοὺς Τούρκους λίγο χρόνο νὰ ξεθυμάνουν”. Ἄλλη πλευρὰ ἰσραηλινῶν ἐμπειρογνομώνων ἐπιβεβαίωσε ὅτι οἱ ἄλλες χῶρες-μέλη τοῦ ΝΑΤΟ παρακολουθοῦν στενὰ τὶς ἐξελίξεις στὶς σχέσεις Τουρκίας-Ἰσραὴλ ἀλλὰ καὶ Ἑλλάδας καὶ Κύπρου, καὶ ἔχουν δοθεῖ τὰ κατάλληλα μηνύματα στὴν κυβέρνηση Ἐρντογὰν νὰ μὴν προβεῖ σὲ στρατιωτικὴ ἐμπλοκὴ στὴν Νοτιοανατολικὴ Μεσόγειο.
.       Τὸ δημοσίευμα καταλήγει ὅτι θεωρεῖται βέβαιο ὅτι ἡ Οὐάσιγκτον ἔχει ἤδη δώσει τὸ πράσινο φῶς τόσο στὴν Ἀθήνα ὅσο καὶ στὴν Ἱερουσαλήμ, γιὰ νὰ προχωρήσουν στὴν ἔναρξη ἰσχύος αὐτῆς τῆς σημαντικῆς ἀπὸ κάθε ἄποψη συμφωνίας στρατιωτικῆς συνεργασίας τῶν δύο χωρῶν.

 ΠΗΓΗ: kostasxan.blogspot.com

Για περισσότερα νέα στα παρακάτω λινκ : 

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν
 =============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Η γεώτρηση ως αιχμή του δόρατος

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Όταν υπάρχει αγώνας ακόμα και η επιλογή των λέξεων είναι σημαντική, όχι μόνο για τις κινήσεις αλλά και για το πλαίσιο. Τώρα αυτό ονομάζεται Αφροδίτη και η πλατφόρμα της εταιρείας Noble, Όμηρος. Έχει ενδιαφέρον να το προσέξουμε ειδικά από εδώ και πέρα, πιο λεπτή λεπτομέρεια είναι η λέξη γεώτρηση. Από μόνη της δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά αποκτά μια απίστευτη δυναμική μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Ο λόγος είναι απλός, αλλά όχι απλοϊκός. Η ΑΟΖ καθορίστηκε από το 1982 μέσω του Δικαίου της θάλασσας και διαχωρίζεται με την υφαλοκρηπίδα μεταξύ άλλων από την αλιεία . Κατά συνέπεια, δεν παραπέμπει άμεσα στη γη και δίνει την εντύπωση ότι είναι μόνο ένα μήκος 200ΝΜ, ενώ είναι ένα εμβαδόν που έχει βάθος και μάλιστα τόσο βάθος που αγγίζει τη γη. Ενώ η γεώτρηση παραπέμπει άμεσα στον πλούτο της γης. Αυτή η λεπτή λεπτομέρεια είναι αυτή που διαχωρίζει το δυνητικό με την πραγματικότητα. Όσο δεν γίνεται γεώτρηση έχουμε την εντύπωση ότι το θέμα αφορά το άυλο και με αυτόν τον τρόπο το όλο πλαίσιο είναι αόρατο, πράγμα το οποίο συσχετίζεται με τη στρατηγική. Η υλοποίηση μέσω της γεώτρησης προκαλεί μια αλλαγή φάσης, αφού η στρατηγική δεν είναι πλέον δυνητική και έχει εφαρμογή σε τακτικό επίπεδο. Γίνεται το ανάλογο πολεμολογικά με τις έννοιες του πολέμου και της μάχης. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, αλλά και πράξης. Σε αυτή τη φάση η Κύπρος μάς αποδεικνύει ότι έχει και τα δύο. Η θέληση έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια με τις τρεις διακρατικές συμφωνίες που έχει υπογράψει και τώρα βλέπουμε ότι δεν λυγίζει λόγω των πιέσεων και συνεχίζει ορθολογικά την πορεία της όσον αφορά στην πράξη. Αν μερικοί από τους δικούς μας δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι ένα μικρό νησί έχει τη δυνατότητα να έχει μια υψηλή στρατηγική, τώρα θα πρέπει να αποδεχτούν τα αποτελέσματά της. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη μια σημαντικότατη κίνηση. Αυτό είναι λάθος, είναι προς το παρόν συμβολική, διότι αποδεικνύει με τη de facto στρατηγική της ότι οι απειλές είναι ισχυρές μόνο όταν τις πιστεύει κανείς και μόνο. Η μεγάλη αλλαγή φάσης θα γίνει με την εύρεση αερίου ή πετρελαίου, διότι ξαφνικά η οικονομία θα δείξει σε όλους την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική της στρατηγικής της ΑΟΖ. Έτσι η γεώτρηση λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος για όλο το θέμα. Απλώς, μην ξεχνάμε ότι η αιχμή είναι ισχυρή, όταν το δόρυ είναι σκληρό.

Μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου


Λόγω τεχνητής κρίσης έχουμε καταλήξει να θεωρούμε ότι κινδυνεύει και η ασφάλεια στο Αιγαίο. Έχουμε καταντήσει να αμφισβητούμε και την αξιοπιστία μας λόγω οικονομίας. Στην πραγματικότητα, οι κρίσεις είναι ευκαιρίες για να σκεφτούμε μη γραμμικά. Το Αιγαίο δεν είναι το αδύναμο σημείο της Ελλάδας αλλά το πιο ανθεκτικό με τα βουνά της. Αν ήταν μια πεδιάδα, ο έλεγχός του θα ήταν πολύ πιο δύσκολος με την έννοια της άμυνας. Το Αιγαίο έχει μεγάλες διαστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελεί μια ιδιομορφία που μας προστατεύει από ομαλές και ισχυρές επιθέσεις. Το πρόβλημα δεν είναι το Αιγαίο αλλά η στρατηγική διαχείρισή του. Και αυτό δεν είναι οικονομικό αλλά λειτουργικό λόγω δομής δίχως υποδομή.

Αν εξετάσουμε το πρόβλημα γραμμικά έχουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει οικονομική λύση. Αν όμως μελετήσουμε το Αιγαίο τοποστρατηγικά  και αντιληφθούμε τη δικτυακή του φύση τότε μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η πατρίδα μας είναι αυτό που ξεχωρίζει ανάμεσα στον ήλιο και τη θάλασσα. Κατά συνέπεια, η μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου είναι πλέον φυσιολογική. Παλαιότερα αυτή η λύση δεν θα ήταν μόνο ριζοσπαστική αλλά ουτοπική. Ενώ τώρα η τεχνολογία επιτρέπει αυτό το επίτευγμα ακόμα και με ηλιακό.
Πρόσφατα το Zephyr που ζυγίζει μόνο 50 kg με μήκος 22,5 m παρέμεινε σε πτήση για 14 ημέρες. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά ότι έχει την ικανότητα να φορτίζει τις μπαταρίες λιθίου για να μπορεί να πετά και τη νύχτα. Αυτό το παράδειγμα δείχνει μια κατεύθυνση της έρευνας που έχει άμεση εφαρμογή στο χώρο του Αιγαίου. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι θέμα επιλογών και πρωτοβουλιών, η επίλυση του αρχικού προβλήματος.

Δεν πρέπει βέβαια να σταθούμε μόνο σε αυτό το παράδειγμα αλλά κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξή του. Δεν είναι πλέον μια ουτοπία η ενέργεια του ήλιου σε αυτό το νέο πεδίο δράσης. Η μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου προσφέρει πολλές δυνατότητες και όχι μόνο σε στατικό επίπεδο. Η χρήση είναι θέμα βούλησης.

Ν. Λυγερός
=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .