Ο δημοκράτης Σαμαράς κάνει ότι έκανε και ο χουντικός Μεταξάς !

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Αυτές τις μέρες, αναλάβαμε την υποχρέωση να γράψουμε ένα κείμενο για το ραδιόφωνο τον καιρό της Κατοχής, και ειδικά για τα γεγονότα την πρώτη μέρα της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα, μήπως απαντηθεί τελικά το ερώτημα πολλών, αν δηλαδή ο ραδιοσταθμός είχε σιγήσει ποτέ και το τι ακριβώς είχε συμβεί με την μετάδοση του σήματος, ειδικά σε τέτοιου είδους σημαδιακές ημέρες .
Επάνω στην έρευνα που κάνουμε, καθώς ανοίξαμε πολλά βιβλία για να σχηματίσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, όπως κάνουμε συνήθως, ανοίξαμε και μια προπαγανδιστική έκδοση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και συγκεκριμένα του “Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού, Διεύθυνσις Λαϊκής Διαφωτίσεως” με τίτλο “Τέσσαρα χρόνια διακυβερνήσεως Ιωάννου Μεταξά Τόμος Δ’“, εκδόσεις 4ης Αυγούστου, Αθήνα, 1940, και στο κεφάλαιο “Η συντελεσθείσα υπό του Κράτους της 4ης Αυγούστου αναδημιουργία και εις την Ραδιοφωνίαν”, πέσαμε επάνω σε μια εκπληκτική λεπτομέρεια, που θα ήταν κρίμα να μην την μοιραστούμε με τους επισκέπτες του ιστολογίου.
Να πούμε πρώτα, ότι η πρώτη-πρώτη εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών έγινε στις 25 Μαρτίου 1938, π.χ. κλικ εδώ.
Λίγους μήνες μετά, λοιπόν, τον Φεβρουάριου του 1939, το καθεστώς Μεταξά, προφανώς συνειδητοποιώντας τη δύναμη του νέου μέσου, αποφάσισε τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού (δηλαδή Προπαγάνδας), με σκοπό να βελτιωθούν «ζητήματα προγράμματος, ζητήματα τεχνικά και ζητήματα οικονομικά». Η πρώτη-πρώτη κίνηση του καθεστώτος και του υπουργού Θεολόγου Νικολούδη (1890-1946) ήταν …
… και όμως, είναι απίστευτο, να απολύσει όλους τους εργαζόμενους και να επαναπροσλάβει ευθύς αμέσως ένα ποσοστό 40% αυτών, διά να «εργασθούν συντόνως και αρμοδίως» (!!!).
Εδώ, σελίδα 150:
Με τας γενομένας μεταρρυθμίσεις.
Με τας γενομένας μεταρρυθμίσεις.

______
Οπως διαβάζουμε παρακάτω, η αναμόρφωσις του προγράμματος είχε στην πρώτη προτεραιότητα την «μετάδοσιν των αγορεύσεων του Αρχηγού της Κυβερνήσεως κ. Ιωάννου Μεταξά».
Αν τυχόν το μυαλό σας πηγαίνει στο γεγονός, πως η ΕΡΤ έκλεισε διότι δεν κάλυπτε τις δραστηριότητες του κ. πρωθυπουργού Αντώνη Σα(χλα)μαρά, έχετε απόλυτο δίκαιο.
Δείτε και αυτό:
«Tελικά, βγήκε στο τηλέφωνο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνης Γεωργιάδης και μας επιβεβαίωσε για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ. Επειδή λόγω απεργίας δεν του κάλυψε η ΕΡΤ τις φιέστες, τα ταξίδια – φιάσκο στο εξωτερικό και τις επισκέψεις των διαφόρων Ευρωπαίων!!!
Κλείνετε την ΕΡΤ επειδή κάναμε απεργία;;; Μας τιμωρείτε κύριε Γεωργιάδη κλείνοντας την ΕΡΤ;;; Επειδή λόγω απεργίας δεν καλύψαμε τα ταξίδια του Σαμαρά;;; Γι αυτό μας πετάτε στο δρόμο;;;”.»

Εδώ, ολοκληρο το βιβλίο, με το σχετικό πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο στις σελίδες 148-164.
[Υφυπουργείον Τύπου και Τουρισμού Διεύθυνσις Λαϊκής Διαφωτίσεως] – Τέσσαρα χρόνια διακυβερνήσεως Ιωάννου Μεταξά Τόμος Δ [Εκδόσεις 4ης Αυγούστου 1940]

Καταργήθηκε αυτός ο νόμος ; Γιατί ρε τομάρια ;

 

Διαβάστε τι θα πάθαιναν οι τραπεζίτες  και οι κολλητοί τους αν έβγαζαν ελλείμματα στην εμπόλεμη τότε Ελλάδα ! Με τον υπ΄αριθμόν 826 νόμο του 1943 αυτοί οι κοπρίτες οι τραπεζίτες, με ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο,  πήγαιναν φυλακή ! Δεν επωμίζονταν τα χρέη τους ο Ελληνικός λαός όπως μας επέβαλαν  σήμερα οι έτεροι κοπρίτες της κυβέρνησης .  


ΥΓ. Δεν εξετάζομε σήμερα εδώ την προδοτική και δωσιλογική κυβέρνηση του Ι. Ράλλη