Ρολόι της Κρίσης: 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του κόσμου (VIDEO)
Σύνταξη: ecozen.gr
Το ρολόι της Κρίσης (Doomeday Clock) πλησιάζει όλο και πιο κοντά στα μεσάνυχτα – απομένουν μόλις 100 δευτερόλεπτα – ώρα του αφανισμού της ανθρωπότητας. Σήμερα τα μέλη του Bulletin γιορτάζουν την 75η επέτειο του ρολογιού, και το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας των Atomic Scientists αποφάσισε ότι το ρολόι παραμένει και για το 2022 στα 100 μόλις δευτερόλεπτα πριν την ώρα της απόλυτης καταστροφής. Όχι όπως τονίζουν γιατί έχει επιτευχθεί κάποια σταθεροποίηση ως προς την ασφάλεια. Το ρολόι παραμένει απίστευτα κοντά σε μία απόλυτη καταστροφή που θα τελείωνε τον πολιτισμό μας.
Αναγνωρίζουν ωστόσο την ύπαρξη ενός “μικτού περιβάλλοντος απειλής – με ορισμένες θετικές εξελίξεις που αντισταθμίζονται από ανησυχητικές και επιταχυνόμενες αρνητικές τάσεις”. Τα μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας βρίσκουν ότι ο κόσμος δεν είναι πιο ασφαλής από ό,τι ήταν πέρυσι αυτή τη στιγμή και ως εκ τούτου αποφασίζουν να ορίσουν την Ημέρα της Κρίσης Ρολόι για άλλη μια φορά στα 100 δευτερόλεπτα έως τα μεσάνυχτα.
Στη δήλωσή τους, την οποία κοινοποιούν προς τους ηγέτες του κόσμου σημειώνουν:
Στο κατώφλι της καταστροφής. Μόλις 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα
Σημειώνουν δε πως : “Η περσινή αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε ελπίδα ότι αυτό που φαινόταν σαν μια παγκόσμια κούρσα προς την καταστροφή θα μπορούσε να σταματήσει και —με την ανανεωμένη δέσμευση των ΗΠΑ— ακόμη και να αντιστραφεί. Πράγματι, το 2021 η νέα αμερικανική κυβέρνηση άλλαξε τις πολιτικές των ΗΠΑ με κάποιους τρόπους που έκαναν τον κόσμο πιο ασφαλή: συμφωνώντας σε επέκταση της συμφωνίας New START για τον έλεγχο των εξοπλισμών και έναρξη συνομιλιών στρατηγικής σταθερότητας με τη Ρωσία. Ανακοίνωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν· και την επανένταξη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ίσως ακόμη πιο ενθαρρυντικό ήταν η επιστροφή της επιστήμης και των στοιχείων στη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ γενικά, ειδικά όσον αφορά την πανδημία COVID-19. Μια πιο μετριοπαθής και προβλέψιμη προσέγγιση για τον έλεγχο ενός από τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου σηματοδότησε μια ευπρόσδεκτη αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις διεθνούς ασφάλειας που είχαν αναπτυχθεί εδώ και καιρό και συνεχίστηκαν σε όλο τον ορίζοντα απειλών το 2021.
Σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας και Κίνας
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα παραμένουν τεταμένες, με τις τρεις χώρες να συμμετέχουν σε μια σειρά από προσπάθειες πυρηνικού εκσυγχρονισμού και επέκτασης—συμπεριλαμβανομένου του προφανώς μεγάλης κλίμακας προγράμματος της Κίνας να αυξήσει την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η ώθηση από Ρωσία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες για ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων· και τις συνεχείς δοκιμές αντιδορυφορικών όπλων από πολλά έθνη. Εάν δεν περιοριστούν, αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας επικίνδυνης κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών. Άλλες ανησυχίες για τα πυρηνικά, συμπεριλαμβανομένης της απεριόριστης πυρηνικής και πυραυλικής επέκτασης της Βόρειας Κορέας και οι (ακόμη) ανεπιτυχείς προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν συμβάλλουν σε αυξανόμενους κινδύνους. Η Ουκρανία παραμένει ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης και οι αποστολές ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα αυξάνουν τις καθημερινές εντάσεις.”
Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ
Το ρολόι της Κρίσης
Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εμβληματικό έργο – γράφημα του 20ου αιώνα.
Από το 1947, πυρηνικοί επιστήμονες και άλλοι ειδικοί έχουν ενεργήσει ως χρονομετρητές για το Ρολόι της Κρίσης. Μια ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής με το Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) αξιολογεί ετησίως την κατάσταση του κόσμου για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, θα γυρίσουν πίσω ή θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.
Όταν το ρολόι έκανε το ντεμπούτο του στο κοινό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πυρηνικά όπλα θεωρούνταν ότι ήταν η μεγαλύτερη απειλή – που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο – για την ύπαρξή μας. Ο χρόνος τότε ορίστηκε στα 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, εμφανίστηκαν κι άλλοι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων της ταχέως επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής και πανδημιών. Η ώρα του ρολογιού για το 2021 — 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα — ήταν η πλησιέστερη που έχουν φτάσει οι δείκτες στη λεγόμενη ώρα της αποκάλυψης στην ιστορία του ρολογιού.
Το ρολόι της Κρίση είχε επίδραση και στην ποπ κουλτούρα. Αναφέρθηκε από μουσικούς από τον Sting μέχρι τους Smashing Pumpkins έως τους Iron Maiden. Από τα κόμικ των Watchmen μέχρι τον Doctor Who στην τηλεόραση.