Τι γίνεται ρε ;

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΗΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ! Η Τράπεζα της «Ελλάδας» αγόρασε χρέη χωρών της Ε.Ε. ύψους 17 δις…
Την αποκάλυψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδας διέθεσε ήδη €17 δις για αγορά χρέους άλλων χωρών της Ευρωζώνης –πλην της χώρας μας που έχει εξαιρεθεί- έκανε μιλώντας στο Kontra Channel και τον Αιμίλιο Λιάτσο, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς στις 8 Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προωθεί αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και περικοπές συντάξεων, ο Νότης Μαριάς αποκάλυψε ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούσαν κάλλιστα να ανακεφαλαιοποιηθούν, λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI (όπως και οι Τράπεζες) και η ακίνητη περιουσία τους να τιτλοποιηθεί σε ομόλογα με ρήτρα ακινήτων. Η πρόταση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή για τα Ασφαλιστικά Ταμεία απαιτεί μόνο την αγορά ομολόγων ύψους €1,4 δις, που αναλογεί στην αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ποσό που θα μπορούσε να καλύψει η ΤτΕ, αφού πρόκειται για αξιόχρεα ομόλογα.
Στο σημείο αυτό ο Νότης Μαριάς ξεκαθάρισε ότι κεφάλαια για να αγοραστούν αυτά τα ομόλογα υπάρχουν, αφού η Τράπεζα της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι έκανε ήδη –όπως αποκάλυψε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής- αγορές χρέους άλλων κρατών της Ευρωζώνης της τάξεως των €17 δις.
«Θα ερωτηθεί βέβαια, είπε ο Νότης Μαριάς, ο κ. Ντράγκι, για το πού βρήκε ο κ. Στουρνάρας τα €17 δις. Θα κάνω Ερώτηση στην Ευρωβουλή και θα ζητήσω διευκρινήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE, αλλά σύμφωνα με την καταγγελία του Νότη Μαριά διαπιστώνεται ότι “συμμετέχει” ήδη σ’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδας και μάλιστα έχει προβεί σε αγορές ύψους €17 δις, όπως προκύπτει από δηλώσεις του ίδιου του Υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Μουρμούρα στις 4 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κων/νος Καραμανλής».
Επισημαίνεται ότι κατατίθεται άμεσα από πλευράς του Νότη Μαριά γραπτή Ερώτηση προς την ΕΚΤ με την οποία καλείται ο Ντράγκι να απαντήσει ποιων χωρών χρέος αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδας, που πήγαν τα €17 δις, τι είδους ομόλογα έχουν αγοραστεί εν προκειμένω και από ποιες πηγές χρηματοδότησης προέκυψε το παραπάνω ποσό;
cretedoc.gr