ΑΟΖ της Κύπρου και αγγλικές βάσεις

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Η ΑΟΖ της Κύπρου δεν έχει μόνο και μόνο οικονομικές επιπτώσεις. Μπορεί να μην είναι άμεσα κατανοητό λόγω του ορισμού της ΑΟΖ όμως οι στρατηγικές επιπτώσεις υπάρχουν. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι αγγλικές βάσεις τις οποίες παρουσιάζουν πειστικά και επίμονα ως κυρίαρχες. Ενώ στην πραγματικότητα ο θεσμός που καθορίζει τις βάσεις είναι απλώς μια κρατική ενοικίαση, ανεξαρτήτως αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζήτησε ποτέ το ανάλογο χρηματικό ποσό από το Ηνωμένο Βασίλειο και δίνει πάντα άδεια για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή Ακάμα. Ας εξετάσουμε λοιπόν τη δράση της ΑΟΖ πάνω σε αυτό το πλαίσιο. Οι διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ το 2003, το 2007 και το 2010 έχουν δημιουργήσει μια συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή στην νότια ΑΟΖ της Κύπρου, δηλαδή στη μοναδική που έχουν πρόσβαση οι αγγλικές βάσεις. Αν τις μελετήσουμε λεπτομερέστερα θα αντιληφθούμε υπολογίζοντας τις γενικευμένες κυψέλες των διαγραμμάτων Voronoi, ότι η βάση της Δεκέλειας είναι εγκλωβισμένη ως προς την ΑΟΖ της, διότι οι καθαρά κυπριακές περιοχές, ακόμα και με τα λεγόμενα του αγγλικού φορέα, την κλείνουν ενώ η βάση του Ακρωτηρίου μέσω της ΑΟΖ της θα αγγίζει και τις 3 ΑΟΖ της Αιγύπτου, του Λίβανου και του Ισραήλ. Με άλλα λόγια, η πρώτη βάση είναι εκτός πλαισίου και δεν την αφορούν τα επόμενα επιχειρήματα. Η δεύτερη βάση όμως λόγω των διακρατικών συμφωνιών της Κύπρου έχει όχι μόνο απορριφθεί, όπως το δείχνει ο χάρτης των διαγραμμάτων, αλλά η ΑΟΖ αποδεικνύει de facto και de jure ότι αυτή η βάση δεν έχει ούτε περιορισμένη ΑΟΖ, ενώ είναι κατοικημένη. Κατά συνέπεια, η έννοια της ΑΟΖ αποδεικνύει ότι η βάση αυτή δεν είναι κυρίαρχη και όπως οι δύο βάσεις έχουν το ίδιο καθεστώς αυτή η έλλειψη ιδιότητας μεταβιβάζεται και στην άλλη. Συνοπτικά λοιπόν οι αγγλικές βάσεις δεν είναι κυρίαρχες. Αυτή η μη συμβατική απόδειξη, αφού χρησιμοποιούμε το Δίκαιο της θάλασσας για να εξετάσουμε την ξηρά, βέβαια με την προϋπόθεση ότι η τελευταία έχει πρόσβαση στη θάλασσα είναι αποτελεσματική λόγω της δυναμικής της ΑΟΖ. Έτσι η ΑΟΖ λύνει έναν προβληματισμό που συνεχίζει να επηρεάζει τον κυπριακό λαό λόγω της αδράνειας. Ενώ κάθε γεώτρηση αποδεικνύει ότι οι αγγλικές βάσεις δεν έχουν πια ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου της ΑΟΖ. Τώρα πλέον δεν είναι ανάγκη να ακούμε τα λεγόμενα του καθενός, αρκεί να κοιτάζουμε τον χάρτη της περιοχής μέσω της τοποστρατηγικής.
Ν. Λυγερός===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Τα μαθηματικά μυαλά της Ελλάδος

| 1 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


 Το ιστολόγιο ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** διευκρινίζει προς τους αναγνώστες του πως δεν διαφημίζει κανέναν και δεν διαφημίζετε σε κανέναν .

Το λέμε αυτό διότι στα πλαίσια της συνεργασίας του με τον κ. Λυγερό πιθανόν να χρειαστεί να προβάλουμε κάποιο βιβλίο του . Αυτό θα γίνει μόνο και μόνο γιατί κρίνουμε πως το συγκεκριμένο βιβλίο χρήζει προβολής και ανάγνωσης από σας .

Βεβαίως θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως αυτό έχει απολύτως διευκρινιστεί και στην μεριά του κ. Λυγερού που ασφαλώς δεν διαφώνησαν . Τους έχω πει συγκεκριμένα πως :  ...  η ζωγραφική , τα ποιήματα , τα λογοτεχνικά έργα  κλπ δεν είναι στα ενδιαφέροντα του παρόντος ιστολογίου , όσο καλά και να είναι .
 Με ενδιαφέρει πρωτίστως η προώθηση ιδεών και θέσεων που κύριο σκοπό έχουν την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δευτερευόντως τα επί μέρους θέματα της κοινωνίας μας . 


Έτσι λοιπόν προτείνουμε το παρακάτω βιβλίο του κ. Λυγερού προς τους αναγνώστες μας με ορισμένα σχόλια για το τι πραγματευεται :


Ο Δεκάλογος των Πρώτων

Η περιπέτεια της ενασχόλη­σης με τους αριθμούς και τα μυστήριά τους είναι συναρ­παστική. Η διαδρομή είναι «αρχέγονη» και «η με­γάλη έκρηξη» γίνεται την εποχή των Πυθαγόρειων. Τα περί αριθμών δρώμενα είναι ιεροτελεστία και η όλη εν γένει ενασχόληση με τους αριθμούς δημιουρ­γεί την Πυθαγόρεια, κλει­στή καταρχήν, μυστηριακή λατρεία των αριθμών. Μερικές από αυτές τις συ­ναρπαστικές ανακαλύψεις ιδιοτήτων των αριθμών είναι οι πυθαγόρειες τριά­δες, οι κυκλικοί αριθμοί, οι ναρκισσιστικοί, οι τέλειοι, οι φίλοι, οι κοινωνικοί κι οι πρώτοι αριθμοί. Οι τελευταίοι παρουσίασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι έμελλε να αποτελέσουν την Ιθάκη των αριθμών, που είναι η απάντηση στο ερώτημα:

—Πώς άραγε να είναι τοπο­θετημένοι οι πρώτοι αριθμοί στο σύνολο των αριθμών;

Έως και σήμερα χιλιάδες μαθηματικοί ξεκίνησαν σε ρόλο Οδυσσέα τη συναρπαστική αυτή περιπλάνηση για την αναζήτη­ση της Ιθάκης. Σ’ αυτή την πορεία να θυ­μηθούμε την Κίρκη που έκανε τον Fermat να νομίσει ότι ο τύπος 22n+1, παράγει πρώτους αριθμούς. Απ’ αυτήν μας γλίτωσε ο Εuler που για n=5 απέδειξε ότι είναι σύνθετος. Ο Ευκλείδης μάς αποδεικνύει απλά ότι αφ’ ενός στο σύνολο των ακεραίων η πιθανότητα να είναι κά­ποιος πρώτος είναι μηδέν και αφ’ ετέρου ότι υπάρ­χουν άπειροι αριθμοί.

Η αναζήτηση των πρώτων αριθμών αποτέλεσε την κυρίαρχη ενασχόληση πολ­λών μαθηματικών ανά τους αιώνες και έως σήμερα. Τα ρεκόρ καταρρίπτονται από το 1461 μέχρι το 1913, 7 φορές αρχίζοντας από τον Reguis Cataldi με τον αριθμό 213−1 και φτά­νοντας στον Power το 1913 με τον αριθμό 2107−1. Έκτοτε και μετά 40 χρόνια εμφανίζεται ο Robinson το 1952 με τον αριθμό 2521−1 με 157 ψηφία, ρεκόρ που το καταρρίπτει την ίδια χρονιά ο ίδιος 5 φορές! Φθάνοντας στον αριθμό 22281−1. Κάνοντας την εμφάνισή τους οι Η/Υ θα παρατηρήσουμε ότι σε μισό αιώνα περίπου τα ρεκόρ θα καταρριφθούν 30 φορές, ενώ σε μισή χιλιετία μόνον

7 φορές! Τον 17º αιώνα ο Mersenne με τον τύπο 2p−1 προσφέρει στους μαθηματικούς ένα κλειδί για αναζήτηση πρώτων αριθμών. Βέβαια τούτο δεν σημαίνει ότι όσοι ανακαλύπτονται είναι αριθμοί Mersenne. Το 2005 ο Gordon βρήκε τον πρώτο αριθμό 27653×(29.167.433+1) με 2.759.677 ψηφία που δεν είναι πρώτος. Σήμερα το ρεκόρ κατέχει ο Smith με την ανακάλυψη στις 23 Αυγούστου 2008 του πρώτου αριθμού 243.112.609−1 με 12.978.189 ψηφία. Δεν είναι λίγοι, επίσης, οι μαθηματικοί που επιχειρούν να περάσουν από τις συμπληγάδες πέτρες της εικασίας του Goldbach. Το τόλμημα βαρύ. Κανείς μέχρι σήμερα δεν πέρασε αλώβητος με το σκάφος του. Λίγοι όμως το μετάνιωσαν που τόλμησαν αυτή την περιπέτεια. Στο διάβα τους μας χάρισαν σπουδαίες ανακαλύψεις για τους πρώτους αριθμούς. Ο Sophie Germain, η Emmy Noether είναι μερικοί από αυτούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναζήτηση από πολλούς μαθηματικούς πρώτων αριθμών σε αριθμητική πρόοδο. Η περιπέτεια αυτή περιγράφεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Θα ήθελα, τελειώνοντας, να επισημάνω πως ο συγγραφέας είναι ο μόνος Έλληνας επιστήμονας που εμπλέκεται στα ρεκόρ της θεωρίας αριθμών και ότι το ρεκόρ το κατέχει από το 1998 με την ανακάλυψη 10 διαδοχικών πρώτων αριθμών σε Αριθμητική πρόοδο με διαφορά ω=210 και πρώτο όρο του τον αριθμό: 100 99697 24697 14247 6377866555 87969 84032 95093 24689 19004 18036 0341775890 43417 03348 88215 90672 29719.



Σάκης Λιπορδέζης / Μαθηματικός–συγγραφέας / Διευθυντής μουσείου Καραθεοδωρή.



Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 


Ν. Λυγερός


ISBN 978-9963-583-24-9

14 x 24 cm

Εξώφυλλο : Indigo
του Νίκου Λυγερού



ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΠΗΛΙΟ»

Αρχιμήδους 17

6031 Λάρνακα

Τηλ. 24623822 Fax: 24622142



===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .