ΖΕΟΛΙΘΟΣ , τι είναι και ποιά η χρήση του

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

star

Ο ζεόλιθος, ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας. Αποτοξινώνει το σώμα αφαιρώντας βαρέα μέταλλα και τοξίνες, βοηθά στην εξισορρόπηση του pH – αλκαλοποίηση, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης, κτλ


ΖΕΟΛΙΘΟΣ

Ένα από τα πλέον πολύτιμα φυσικά προϊόντα με αρκετές ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες υπάρχει στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Ο λόγος για τον ζεόλιθο, ο οποίος αναφέρεται να έχει μια κρυσταλλική δομή τέτοια η οποία του προσδίδει αρκετά ευεργετικές ιδιότητες που έχουν κυρίως να κάνουν με την φυσιολογία του σώματός μας αλλά και με τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού μας

Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος. Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς χημειοσύνθεσης στοιχείων όσο και ικανότητας ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία και ακόμη ολόκληρες ενώσεις. Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών ανέρχεται έως τριάντα (30) τις εκατό του βάρους του. 

Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει επειδή , είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτα στη φύση. Ακόμη είναι αρκετά σταθερό θερμικά έως τους 600o C. 

Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία Ελληνικά, Ζέω = βράζω και Λίθος = πέτρα.

Η ιατρική χρήση του ζεόλιθου αφορά την κρυσταλλική μορφή του. Η δομική του μονάδα που είναι το πυριτιο,  είναι ηλεκτρικά ουδέτερη και με το δομικό αλουμίνιο παρουσιάζουν αρνητικό φορτίο σε όλη την κρυσταλλική δομή. Ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά την δομή του είναι ότι είναι πορώδες και τα συνδεόμενα στοιχεία του δημιουργούν κενά μεταξύ τους ή αφήνουν κενά οπότε δημιουργούνται κατά κάποιο τρόπο ειδικοί πόροι σαν κλουβιά τα οποία εγκλωβίζουν άλλα μόρια. Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική του σύνθεση μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μαζί του έχουν προτείνει μια σειρά από ευεργετικές συμπεριφορές.

Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές».

Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές αλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής. 

Η συνήθης περιεκτικότητα του είναι Πυρίτιο έως 68% Αργίλιο έως 11% Κάλιο έως 4% Ασβέστιο έως 1% και σε μικρότερα ποσοστά Μαγνήσιο, Σίδηρο και Μαγγάνιο. Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του υπό μορφή οξειδίων.

Ένα φυσικό προιόν με πολλές υποσχέσεις χάρη της μοναδικής του κρυσταλλικής δομής, όπου αντιγράφει την δομή ενός «τυπικού κυττάρου με τεράστια θα λέγαμε χυμοτόπια» που παγιδεύουν μέταλλα και οργανικές ενώσεις τις οποίες αποσύρει με ασφάλεια από το σώμα.

Και αυτό επειδή ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση και μπορεί να λειτουργήσει ως ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους που αναφέρονται σε περισσότερα από 200 άρθρα είναι εντυπωσιακά. 

Συγκεκριμένα φαίνεται ο Ζεόλιθος:

1. 

Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005).

2. 

Να βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, βοηθά στο να αποβάλλονται από τον οργανισμό τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.)

3. 

Τείνει να παγιδέψει τα αλλεργιογόνα από την κυκλοφορία του αίματος και την πεπτική οδό προτού να μπορέσει το σώμα να αντιδράσει μειώνοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα από τα διάφορα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.

4. 

Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία αφού αποτοξινώνει το σώμα.

5. 

Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. 

Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.

6. 

Να δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό

7. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό.

8. 

Επίσης φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα.



Ζεολιθος σε υγρη μορφη.

Είναι το ΥΓΡΟ ZEOLITE™, που εχει χορηγηθεί για την καταπολέμηση της ραδιενέργειας μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ!

Το LIQUID ZEOLITE™ είναι ένα φυσικό, εξαιρετικά ταχείας δράσης αποτοξινωτικό!

Το ZEOLITE ΜΑΓΝΗΤΙΖΕΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ, ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΟΥΣΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ, ΤΟΞΙΚΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΧΗΜΙΚΑ, ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ

Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το DHQ (Dihydroquercetin) ένα πανίσχυρο βιοφλαβονοειδές που έχει προστεθεί σ’αυτή την εκπληκτική φόρμουλα για να εκτελέσει ακόμα πιο αποτελεσματικά δύο σημαντικές λειτουργίες: 

την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε επιθέσεις ιών, αλλεργιογόνων και καρκινογόνων παραγόντων, όπως και την άμυνα απέναντι στο οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε νευρολογικές, καρδιοαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες, όπως το διαβήτη.

ΤΟ ΥΓΡΟ ZEOLITE™ ΔΕΝ έχει γεύση, ΔΕΝ μυρίζει, και είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να προσληφθεί.

Απλά το προσθέτετε σε λίγο νερό και το πίνετε. Προέρχεται από τον αγνότερο φυσικό ορυκτό ζεόλιθο ο οποίος εξορύσσεται από το μοναδικό ορυχείο ζεόλιθου πάνω στη γη, που είναι κατάλληλος για λήψη από τον άνθρωπο.

Το Zeolite είναι μηχανικά επεξεργασμένο με νανοτεχνολογική διαδικασία παραγωγής μιας έξτρα μικροσκοπικής, λεπτοφυούς σκόνης. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να απορροφάται πολύ εύκολα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να ταξιδεύει στα 110.000 χιλιόμετρα αιμοφόρων αγγείων αρχίζοντας να καθαρίζει κάθε κύτταρο στο σώμα μέσα σε περίπου 7 λεπτά! Τα νανομόρια είναι η τεχνολογία που του δίνουν τη μεγαλύτερη ΔΥΝΑΤΗ απορρόφηση, αρχικά από το στομάχι και στη συνέχεια από το έντερο σε ολόκληρο το σώμα.

Η φιάλη του Zeolite των 30ml περιέχει 72 φυσικά ιχνοστοιχεία και 12 αμινοξέα.


Ασφάλεια & παρενέργειες

Σύμφωνα με την αρθρογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Ζεόλιθο Θράκης θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία σε μορφή δισκίου.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα.

Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.

Πολύτιμος σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος

Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορο αδυνάτισμα προκαλούν μια κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται τοξίνωση, και αυτό γιατί σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες , όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα, τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως πριν κάποιος ξεκινήσει την προσπάθειά του για απώλεια βάρους ας φροντίσει να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα κουτάκι με ζεόλιθο ώστε να αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό, και να αδυνατίσει με ασφάλεια.
Σκεφτείτε το και σαν αποτοξινωτικό μετά από την πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά γεύματα των γιορτών.

Ο ζεόλιθος συνιστά φυσικό ορυκτό με μοναδικές ικανότητες προσρόφησης, ανταλλαγής κατιόντων και κατάλυσης χημικών αντιδράσεων. Πέραν των άλλων χρήσεων του, ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται και ως συμπληρώματα διατροφής. Μερικά διατροφικά συμπληρώματα, με βάση το κλινοπτιλόλιθο (τύπος ζεόλιθου), έχουν δείξει αντιοξειδωτική δράση στον άνθρωπο.

Ανοσοδιέγερση

Το TMAZ, ένας τύπος φυσικού ζεόλιθου – κλινοπτιλόλιθου με βελτιωμένες φυσικοχημικές ιδιότητες, είναι η βάση των συμπληρωμάτων διατροφής Megamin και Lycopenomin, που χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατη Γερμανική μελέτη1 και τα οποία επέδειξαν αντιοξειδωτική δράση στον άνθρωπο. Σκοπός αυτής της προοπτικής, ελεγχόμενης μελέτης παράλληλων ομάδων ήταν να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των συμπληρωμάτων στο κυτταρικό ανοσοποιητικό σύστημα ανοσοκατεσταλμένων ασθενών. Συνολικά 61 ασθενείς έλαβαν ημερήσιες δόσεις 1,2 g (Lycopenomin) και 3,6 g (Megamin) για 6 έως 8 εβδομάδες, κατά τις οποίες πρωτοβάθμια ιατρική θεραπεία των ασθενών συνεχίστηκε αμετάβλητη. Η χορήγηση Megamin οδήγησε σε σημαντική αύξηση των CD4+, CD19+ και HLA-DR+ λεμφοκυττάρων και σε αισθητή μείωση CD56+ κυττάρων. Το Lycopenomin συσχετίστηκε με μια αύξηση των CD3+ κυττάρων και μείωση των CD56+ λεμφοκυττάρων. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Αιμόσταση

Στις ΗΠΑ ο αιμοστατικός παράγοντας, υπό την εμπορική ονομασία QuikClot® (Z-Medica LLC, Wallingford, CT), που χρησιμοποιείται για να σταματήσει σοβαρή αιμορραγία, περιέχει μια φέρουσα ασβέστιο μορφή ζεόλιθου 2,3. O ζεόλιθος λειτουργεί με απορρόφηση νερού από την περιοχή του τραύματος, σε μια εξώθερμη αντίδραση που προωθεί τη συγκέντρωση των παραγόντων πήξης και αιμοπεταλίων, ώστε να σχηματιστεί θρόμβος. Το υλικό αυτό, ωστόσο, έχει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μόνο για εξωτερική χρήση, κατά την παρούσα στιγμή.

Εγκαύματα

Σε Ρώσους ασθενείς με εγκαύματα 4, επιπρόσθετα με την φαρμακευτική αγωγή, δόθηκε και συμπλήρωμα που περιείχε ζεόλιθο, υπό την ονομασία Lytovit. Πριν από την έναρξη της θεραπείας βρέθηκαν σε όλους τους ασθενείς υψηλός ρυθμός αποδόμησης κατιονικών πρωτεϊνών, μειωμένη αποτελεσματικότητα ουδετερόφιλων και αυξημένη υπεροξείδωση λιπιδίων. Στους ασθενείς, που πήραν Lytovit, η ομαλοποίηση των ανωτέρων παραμέτρων άρχισε νωρίτερα, σε σχέση με όσους πήραν μόνο τη φαρμακευτική αγωγή. Το Lytovit προκάλεσε επιπλέον πιο άμεση υπαναχώρηση στη θερμοκρασία του σώματος, στην παραγωγή πύον από τις πληγές και στη συχνότητα και έκταση της λύσης των μοσχευμάτων.


Υπό δημοσίευση κλινικές μελέτες.

Οι Wellness Industries διεξήγαγαν 6 κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, που περιμένουν δημοσίευση.

Βαρέα Μέταλλα

Τα αποτελέσματα των 3 πρώτων μελετών έδειξαν σημαντική αποτελεσματικότητα του, περιέχοντος κλινοπτιλόλιθο συμπληρώματος, Natural Cellular Defence® (Waiora USA, Inc.) στην απέκκριση βαρέων μετάλλων, όπως αυτή μετρήθηκε σε ούρα, σάλιο και τρίχες.

Αθλητές

Η μελέτη σε αθλητές έδειξε μικρότερο αίσθημα πόνου κατά τον αγώνα, αυξημένη αντοχή στην προπόνηση και ταχύτερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση/ αγώνα.

Αλκαλοποίηση

Επιπλέον, φάνηκε ότι η χορήγηση NCD ανεβάσει τα επίπεδα του pH (πιο αλκαλικό) σε σάλιο και ορό αίματος, τόσο σε υγιείς όσο και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Να σημειωθεί ότι το μικρό/όξινο pH σε αίμα και σάλιο σχετίζεται σε διάφορες νόσους, όπως π.χ. καρκίνος, αρθρίτιδα, καρδιαγγειακή νόσος, οστεοπόρωση, νεφρολιθίαση, χολολιθιάση, τερηδόνα κ.α.

References

1. Ivkovic S, Deutsch U, Silberbach A, Walraph E, Mannel M, Dietary supplementation with the tribomechanically activated zeolite clinoptilolite in immunodeficiency: Effects on the immune system, Advances in Therapy 2004;21 (2): 135.
2. Recinos LG, Inaba K, Dubose J, Demetriades D, and P Rhee, Local and systemic hemostatics in trauma: a review, Turkish J Trauma Emerg Surgery 2008; 14(3): 175-81
3. Rhee P, Brown C, Martin M, et al., QuikClot use in trauma for hemorrhage control: case series of 103 documented uses, J Trauma 2008; 64(4): 1093–9.
4. Maianskaia NN, Blagitko EM, Poliakevich AS, Vokhmintseva LV, Novoselov IaB, Maianskaia SD, Use of zeolite-containing biologically active food supplement in patients with burn trauma, Vopr Pitan 2004; 73(1):24-7 [Article in Russian]
5. Waiora USA Inc, Supporting Documentation for Zeolite Supplement named “Natural Cellular Defense®”, available at: http://67.20.90.220/wp-content/uploads/2009/10/NCD-report.pdf

Τα ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ 
από απλή Αποτοξίνωση:

• Βοηθά στη βελτίωση της γενικής κατάστασης της υγείας
• Αποτοξινώνει το σώμα αφαιρώντας βαρέα μέταλλα και τοξίνες
• Αυξάνει την απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων στο σώμα
• Δρα σαν ένας μειωτής ελευθέρων ριζών
• Εμποδίζει την πρόωρη γήρανση
• Υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
• Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου αφαιρώντας βαριά μέταλλα και τοξίνες
• Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών
• Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση
• Βοηθά στην εξισορρόπηση του pH
• Ανυψώνει τα επίπεδα της ενέργειας
• Μειώνει τον κίνδυνο της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης
• Είναι ασφαλές για μακροχρόνια χρήση
• Είναι 100% φυσικό, δεν περιέχει πρόσθετα ή χημικά αντιδραστήρια.


 


Άλλες χρήσεις

Με την ενσωμάτωσή του στο έδαφος, δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, το νερό -ακόμα και έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις- δεν μπορεί να τα παρασύρει σε μεγαλύτερο βάθος. 

Παράλληλα, η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά πραγματοποιείται με φυσιολογικούς ρυθμούς. Βελτιώνει τη δομή και τη χημική σύσταση του εδάφους εξουδετερώνοντας τα οξέα. 

Επίσης βοηθάει στη συγκράτηση της υγρασίας ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποσότητες από 500 - 1.000 κιλά το στρέμμα στις υπαίθριες καλλιέργειες και σε ποσοστό 5% - 10% στα μείγματα της ανθοκομίας.

Ως συνεργιστικό υλικό των χημικών λιπασμάτων για την βραδεία αποδέσμευσή τους.

Η χορήγησή του στα ζώα μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες που έχει η παρουσία φυτοπροστατευτικών στοιχείων στα προϊόντα διατροφής τους.

Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδροθείου- σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, εφαρμόζοντάς το στο δάπεδο σε ποσότητες 2 - 3 κιλά ανά τ.μ., αφενός απορροφά την αμμωνία μειώνοντας και τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις και αφετέρου μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτράρισμα του νερού και για την απορρόφηση της αμμωνίας.

Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται στα φίλτρα για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ενώσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φιλτράρισμα των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, δεσμεύοντας διάφορα τοξικά και ραδιενεργά ιόντα και στην ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από την βιομηχανική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση του και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποκατασταθούν οι ιδιότητές του ώστε να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.

Σαν ενισχυτικό στη διατροφή των χοίρων, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των βοοειδών. Προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων, βοηθάει στην ανάπτυξή τους και στα πουλερικά, βοηθάει την αύξηση της ωοτοκίας τους.

Αναμεμειγμένος με άμμο στα δοχεία των μικρών κατοικίδιων απορροφά τις οσμές.

Μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φωσφορικά άλατα από τα απορρυπαντικά, μειώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης και του ευτροφισμού των θαλασσών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, τα έχει ήδη αντικαταστήσει σε όλων των ειδών τα απορρυπαντικά.

Με την προσθήκη του στο πλύσιμο -σε κατάλληλη μορφή- μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού έως και 70% και να εξαλείψει την ανάγκη μαλακτικού. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών.

Η προσθήκη ζεόλιθου σε λίμνες αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους μπορεί να εμπλουτίσει το νερό σε οξυγόνο και μειώνει το φαινόμενο του ευτροφισμού. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών υδρόβιων οργανισμών.



ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΣΜΩΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Εδώ και πολλά χρόνια ο φυσικός ζεόλιθος χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρίες που ειδικεύονται στην φίλτρανση και τον καθαρισμό του αέρα εσωτερικών χώρων. Αυτό πραγματοποιείται από συσκευές στην αγορά καλούμενες ως ιονιστές-καθαριστές αέρα. Αυτές χρησιμοποιούν ως κύριο φίλτρο τον φυσικό ζεόλιθο.

ΧΡΗΣΗ:

Με την τοποθέτηση 500gr-1000gr φυσικού ζεόλιθου (κοκκομετρίας 2,5-5mm) σε ένα απλό μπολάκι ή πιάτο στον χώρο που παράγονται μυρωδιές από φαγητό, βαψίματα σπιτιού, καπνό τσιγάρου και άλλες άσχημες μυρωδιές θα παρατηρήσουμε ότι μειώνονται πολύ ως και εξαλείφονται οι μυρωδιές στον χώρο μας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να χωρίσουμε και την ποσότητα του ζεολίθου σε 2 ίσα μέρη και να τα τοποθετήσουμε αντιδιαμετρικά στο δωμάτιο που εκλύονται οι οσμές. 

Ο ζεόλιθος φροντίζει ώστε να προσλαμβάνει και να αδρανοποιεί ιούς, μύκητες, βακτήρια και αλλεργιογόνα που αιωρούνται στο χώρο μας όπως άλλωστε κάνει και στους ιονιστές-καθαριστές αέρα.

Ο φυσικός Ζεόλιθος είναι προϊόν 100% φυσικό, αβλαβές και άοσμο.

ΧΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΣΜΩΝ, ΜΥΚΗΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ.

ΧΡΗΣΗ: 

 Ρίχνοντας 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε κάθε παπούτσι σκόνη (κάτω από 0,5mm) και διανέμοντάς το καλά σε όλο το παπούτσι φροντίζουμε ώστε να μειώσουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές στα παπούτσια, τις κάλτσες αλλά και τα πόδια μας. Ο ζεόλιθος αδρανοποιεί μύκητες, ιούς και βακτήρια και μας χαρίζει υγεία. Μπορείτε επίσης αν έχετε πρόβλημα με μυκητιάσεις στα πόδια να ανακατέψετε 2 κουταλάκια του γλυκού ζεόλιθο με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό σε ένα φλιτζανάκι του καφέ και αφού ανακατέψετε καλά και γίνει σαν λάσπη τοποθετείται με τα χέρια την λάσπη στα πόδια όπου έχετε πρόβλημα με την μυκητίαση αφήνετε 20-25 λεπτά να στεγνώσει στα πόδια σας και μετά ξεπλένετε καλά τα πόδια σας με νερό να φύγει η λάσπη.

ΧΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΟΣΜΩΝ ΣΕ ΑΜΜΟ ΓΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΑΠΟ ΡΟΚΑΝΙΔΙΑ ΣΕ ΚΟΥΝΕΛΙΑ, ΠΟΝΤΙΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΤΗΝΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ.

ΧΡΗΣΗ: Αναμιγνύοντας 2-3 κουταλιές της σούπας ζεόλιθο σε σκόνη (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο ανάλογα το μέγεθος του κλουβιού) με το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε για το κατοικίδιό μας και ανακατεύοντας καλά ζεόλιθο με άμμο ή ροκανίδια φροντίζουμε στο να μειώσουμε τις μυρωδιές από τα ούρα των κατοικιδίων λόγω της δέσμευσης της αμμωνίας που παράγεται από τα ούρα των ζώων Επίσης μειώνεται κατά πολύ και η υγρασία στην φωλιά του ζώου. Εναλλακτικά τοποθετούμε 1-2 εκατοστά ζεόλιθο σε σκόνη στον πάτο και σε όλη την επιφάνεια της φωλιάς και από πάνω σκεπάζουμε με άμμο ή ροκανίδι. Κάθε φορά που αλλάζουμε την άμμο ή τα ροκανίδια μας πετάμε και τον παλιό ζεόλιθο και προσθέτουμε νέα ποσότητα ζεόλιθου. Έτσι διατηρούμε ένα όμορφο και υγιεινό περιβάλλον στο κατοικίδιό μας.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ.

ΧΡΗΣΗ: 

Αναμιγνύουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ζεόλιθο σε σκόνη (κάτω από 0,5mm) με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό σε ένα φλιτζάνι του καφέ. Ανακατεύουμε καλά ώστε να δημιουργηθεί κάτι σαν λάσπη. Απλώνουμε την <<λάσπη>> είτε στο πρόσωπό μας είτε σε κάποιο σημείο του σώματός μας και την αφήνουμε 20-25 λεπτά να ξεραθεί. Μετά ξεπλενόμαστε καλά με άφθονο νερό να φύγει όλη η λάσπη. Με αυτόν τον τρόπο ο ζεόλιθος αυτά τα 20-25 λεπτά απορροφά από το πρόσωπό μας ή το σώμα μας τις ελεύθερες ρίζες, τις τοξίνες και όλα τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα του δέρματος. Με το ξέπλυμα στο τέλος απομακρύνονται όλα τα βλαβερά συστατικά αφού τα έχει δεσμεύσει ο ζεόλιθος χαρίζοντας φρεσκάδα και καθαρότητα στο δέρμα.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Τοποθετήστε ένα μπολ με ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm (πετραδάκι) ακριβώς μπροστά από τον ανεμιστήρα του ψυγείου σας. Μπορείτε έτσι να μειώσετε την ψύξη του ψυγείου σας καθώς ο ζεόλιθος θα προσφέρει έξτρα οξυγόνωση και ψύξη, ενώ εσείς εξοικονομείται ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης θα απορροφάει τις οσμές των φαγητών και την υγρασία του ψυγείου διατηρώντας αναλλοίωτα τα τρόφιμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μπολ από πάνω δεν πρέπει να σκεπάζεται. Αλλάξτε τον ζεόλιθο στο μπολ κάθε 3 μήνες περίπου.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ

Προσθέτουμε κοντά στην ρίζα του φυτού ζεόλιθο σε σκόνη (κάτω από 0,5mm) ή πετραδάκι (2,5-5mm) σε ποσότητα 120 γραμμάρια ή μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο ανά 15 εκατοστά διαμέτρου γλάστρας. Ανακατεύουμε καλά ζεόλιθο και χώμα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο χώμα. Αμέσως μετά ποτίζουμε το φυτό. Ζεόλιθο στην γλάστρα δεν ξαναρίχνουμε τουλάχιστον για ένα χρόνο. Έτσι δίνουμε πιο πολύ οξυγόνο στο φυτό, κάνει πιο γερές ρίζες και πιθανόν πιο πολλά άνθη.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.


ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ιδιότητες του Ζεόλιθου

1) Έχει αποδείξει την ικανότητά του να αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους.

2) Η ανάμειξη του φυσικού ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις φυσικοχημικές και θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

3) Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκπλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.

4) Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών έδωσε αύξηση παραγωγής κατά 30% - 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% - 52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.

5) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη υδροπονικών καλλιεργειών, σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη, σε μεσογειακές συνθήκες και δίνει προϊόντα υψηλής παραγωγής και ποιότητας.

Συνοπτικά η χρήση του ζεόλιθου προσφέρει τα εξής:

Αυξάνει τη σοδειά κάνοντας το έδαφος πιο αποτελεσματικό αφού συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.

Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις.

Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους.

Βελτιώνει τον αερισμό.

Παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη μικροβιολογική δραστηριότητα.

Προωθεί την ισορροπία αλκαλικών μετάλλων.

Μειώνει το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Αυξάνει την αποδοτικότητα στη χρήση λιπασμάτων.

Μακροπρόθεσμα βελτιώνει το έδαφος.

Ανακουφίζει τα συμπυκνωμένα εδάφη.

Βελτιώνει τους πόρους.

Έχει την ιδιότητα να κατακρατεί το νερό.

Μειώνει την απώλεια νερού.

Μειώνει την δημιουργία ξηρών σημείων.

Αυξάνει την διαθέσιμη ποσότητα νερού για τα φυτά.

Ενισχύει σημαντικά το ριζικό σύστημα.

Μειώνει την έκπλυση νιτρικών και φωσφορικών αλάτων.

Βελτιώνει τη χρησιμοποίηση του αζώτου και του φωσφόρου από τα φυτά.

Μεγαλύτερος όγκος των καρπών.

Ομοιομορφία στην παραγωγή.

Η λιπασματοποίηση με φυσικό ζεόλιθο είναι μια σημαντική διαδικασία όπου:

Σκοτώνει τα παθογόνα.
Μειώνει ή εξαλείφει τις οσμές.
Μειώνει τις μύγες
Σκοτώνει τους σπόρους των ζιζανίων.


ΧΡΗΣΕΙΣ

ΑΜΜΩΔΗ ΕΔΑΦΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΑΜΜΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ: Στην σκαμμένη τρύπα ρίχνω 500gr ζεόλιθο κοκκομετρίας 0-0,15mm (σκόνη) και αναμιγνύω με το χώμα, και τοποθετώ μετά το δεντράκι. Καλύπτω μετά όλη την τρύπα με χώμα και ποτίζω το δεντράκι με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΑΜΜΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ: Σκάβουμε γύρω γύρω από το δέντρο 10-15cm και ρίχνουμε 2-5kgr ζεόλιθο κοκκομετρίας 0-0,15mm (σκόνη). Έπειτα καλύπτω την τρύπα με το χώμα και ποτίζω με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΡΓΙΛΩΔΗ ΕΔΑΦΗ

ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΑΡΓΙΛΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ: Στην σκαμμένη τρύπα ρίχνω 500gr ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm και αναμιγνύω με το χώμα, και τοποθετώ μετά το δεντράκι. Καλύπτω μετά όλη την τρύπα με χώμα και ποτίζω το δεντράκι με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΑΡΓΙΛΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ: Σκάβουμε γύρω γύρω από το δέντρο 10-15cm και ρίχνουμε 2-5kgr ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm. Έπειτα καλύπτω την τρύπα με το χώμα και ποτίζω με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ: Σκάβουμε 5-10cm την τρύπα που θα φυτέψουμε το λαχανικό και ρίχνουμε μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm ή σκόνη και αναμιγνύουμε με το χώμα Έπειτα φυτεύουμε και καλύπτουμε με το χώμα και ποτίζουμε με άφθονο νερό. Εναλλακτικά ρίχνουμε 500-1000gr/m2 ζεόλιθο και αναμιγνύουμε με το χώμα Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Χρησιμοποιούμε 100-500gr/m2 σε ανάμιξη με το χώμα ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ
Χρησιμοποιούμε 1-2 κιλά/m2 ζεόλιθο σε σκόνη ή και 2,5-5mm σε ανάμιξη με το χώμα.

ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Για καλλιέργειες σε γλάστρες ανοίγουμε τρύπα στο χώμα και ρίχνουμε μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο ή 120gr περίπου ανά 15cm διαμέτρου γλάστρας και αναμιγνύουμε το ζεόλιθο με το χώμα. Σκεπάζουμε με χώμα την τρύπα και φυτεύουμε.


ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΣΜΩΝ

Ο Φυσικός Ζεόλιθος παρέχει υγιή και οικονομική λύση στην καταπολέμηση των οσμών και τον έλεγχο της υγρασίας σε αχυρώνες, στάβλους, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες, στην άμμο που χρησιμοποιείται για τις γάτες, στο υπόστρωμα από ροκανίδια σε κουνέλια, χαμστεράκια αλλά και στα κλουβιά πτηνών. Είναι ακίνδυνο, μη διαβρωτικό, μη τοξικό και 100% φυσικό.

Μειώνει την μυρωδιά της αμμωνίας στις παρόδους και τις μάνδρες κλινοστρωμνής
Ενισχύει την μακροζωία των μανδρών & παρόδων κλινοστρωμνής.
Μειώνει την αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα αέρια θερμοκηπίου.
Δεν καίει και δεν ραγίζει τις οπλές των ζώων (όπως η ασβεστοποίηση)
Απορροφά το άζωτο και βελτιώνει το λίπασμα.
Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.
Μειώνει την μόλυνση των υπογείων υδάτων.
Η ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων συμβάλλει στην συγκράτηση της αμμωνίας και τις άλλες ζωικές μυρωδιές χωρίς την ανάγκη πρόσθετων χημικών ουσιών (πχ. Ασβέστης, αποσμητικά). Δευτεροβάθμια οφέλη περιλαμβάνουν την μείωση του πληθυσμού των μυγών στις σωρούς σιταποθηκών και λιπάσματος.

Η αμμωνία, όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο αναπνευστικό σύστημα τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων. Ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν ή επιβαρύνουν τους μηχανισμούς στήριξης αναπνοής.

ΧΡΗΣΗ: Στις φωλιές (στρωμνές των ζώων) για μείωση οσμών.

Ποσότητα: 2-3 κιλά ανά m2.
Κοκκομετρία: 0,8-2,5mm
Tρόπος εφαρμογής: Το ρίχνουμε με το χέρι στην στρωμνή ανακατεύοντάς το με την άμμο, το ροκανίδι ή το άχυρο της φωλιάς.


Σημείωση: Αυτό το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να παρέχει ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία.

 Ερευνα-συλλογη στοιχειων-συνταξη: Γιαννης Δογανης για το Φαος Σαμαντι 2

ΠΗΓΕΣ.

Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός / Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Ράνια Σαρηγιάννη / Γεωπαθολόγος - Γεμμολόγος

http://www.organiclife.gr/index.php/el/news-listing/479-zeolithos
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_08/04/2006_1285666
http://www.superfoods.gr/holistic_life/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%
CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B6%CE%B5%CE%BF%CE%B
B%CE%B9%CE%B8%CE%BF%CF%83/
http://www.superfoods.gr/holistic_life/2011/01/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%C
E%AE%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%B6%CE%B5%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%BF%CF%85/
http://www.ftiaxno.gr/2011/04/blog-post_19.html
http://oiko-iasis.blogspot.com/2011/02/zeolite.html
http://zeolithosalexandros.blogspot.com/


star

2 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:

despell είπε...

για διαβάστε και αυτό.....

***ΜΑΚΕΔΩΝ*** είπε...

Ποιό ρε φίλε ; Ξέχασες να το γράψεις !