Από ανώνυμη καταγγελία ξεκίνησε η έρευνα

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

star
Προμήθεια Super Puma: Το αίτημα για Καρατζαφέρη και ο ύποπτος ρόλος δύο «offshore»

Προμήθεια Super Puma: Το αίτημα για Καρατζαφέρη και ο ύποπτος ρόλος δύο «offshore»

Σε λογαριασμούς των μεσαζόντων σε Ελλάδα και Ελβετία η μίζα για τα Super Puma

Εν αναμονή της απάντησης από την ελληνική Βουλή για το εάν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει συμπεριλάβει ή όχι δύο υπεράκτιες εταιρείες στο πόθεν έσχες του, βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαλευκάνουν εάν υπάρχει εμπλοκή ή όχι του Γιώργου Καρατζαφέρη σε πληρωμές που έγιναν από το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της απόκτησης των ελικοπτέρων Super Puma.Η υπόθεση -όπως έγινε γνωστό- ερευνάται από την Εισαγγελία Διαφθοράς, εδώ και περίπου ένα έτος, από μια ανώνυμη καταγγελία.

Ειδικότερα, η καταγγελία αφορούσε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma από την εταιρεία Eurocopter, συνολικού ύψους 64.000.000 ευρώ.

Η σχετική σύμβαση (37Γ/00) υπεγράφη στις  21 Δεκεμβρίου 2000 από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, και αφορούσε στην αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων έναντι του ποσού των 61.741.925 ευρώ.

Η σύμβαση προέβλεπε και την αγορά ακόμα δύο ελικοπτέρων, όπως και έγινε το 2002, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Στο «μικροσκόπιο»

Η σύμβαση αυτή μπήκε στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων Διαφθοράς. Από την έρευνά τους, προέκυψε πως στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρείες.

Πρόκειται για τις «KESTREL» και «MALWERN», συμφερόντων των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός, που τηρούσε στο JERSEY η εταιρεία MALWERN, που έχει ως έδρα τον Παναμά, είχε πιστωθεί με
εμβάσματα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Τα εμβάσματα προέρχονταν από τις λιβανέζικες εταιρείες «COPSI SAL»  και
«MEDIFIN SAL», οι οποίες ανήκουν στο μεγαλομέτοχο της EUROCOPTER, της προμηθεύτριας δηλαδή εταιρείας των Super Puma.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις ότι το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε σε παράνομες πληρωμές για τη μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών -των Α. Τσάτσου και Στ. Κομνόπουλου- για την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της μίζας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί GERNSEY, που βρίσκεται στα στενά της Μάγχης.

Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν και τρεις πρώην στρατιωτικοί και άλλα πρόσωπα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά στην ανάκριση.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς, και συγκεκριμένα οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου, άσκησαν ήδη ποινική δίωξη για την υπόθεση για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι διώξεις στρέφονται κατά των παραπάνω επιχειρηματιών, αλλά και κατά τριών στρατιωτικών.

Ο Καρατζαφέρης

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, αλλά και από τις απαντήσεις των τραπεζών μετά από αιτήματα δικαστικών συνδρομών, προέκυψε και η offshore εταιρεία που φέρεται να ανήκει στον Γιώργο Καρατζαφέρη.  

Πρόκειται για την εταιρεία Catalina International LTD, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως μία από τις δυο offshore, η Catalina International, έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους, τα οποία φέρονται να προέρχονται από άτομο που αποτέλεσε το μεσάζοντα για το κλείσιμο συμφωνίας για αγορά ελικοπτέρων Super Puma το Δεκέμβριο του 2000. 

Πάντως, από την πλευρά του ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης έχει δηλώσει ότι θα πράξει τα δέοντα, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος. 
star