Βρώμικος Πόλεμος της CIA να Πλήξουν τα Φιλορωσικά Αισθήματα του Έλληνα που είναι υπέρ του Πούτιν

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Με Χαλκευμένα Έγγραφα περί Σοβιετικής Προσπάθειας Δημιουργίας Μακεδονικού Κράτους!

Ξεσκεπάζουμε την CIA και Αποκαλύπτουμε όλη την Αλήθεια!

Σέ ένα Χαλκευμένο Έγγραφο της CIA, που είχε συνταχθεί το 1950 και το αναπαρήγαγαν σχεδόν όλα τα Υποταγμένα στους Δανειστές μάς Ελληνικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο ένα Εγγραφo της CIA, που αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, κάνει αναφορά σε σοβιετικές προσπάθειες για δημιουργία μίας ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’, με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

Το Εγγραφo της CIA, το οποίο δημοσίευσαν αρκετά ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ, γιατί αυτόν τον σκοπό έχει η CIA,να στηρίξει ανοιχτά τα Σκόπια, πρώτον στην κόντρα που έχουν με την Σερβία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς να χαρακτηρίζει Λάθος την αναγνώριση εκ μέρους του Βελιγραδίου της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»), καθώς, όπως είπε, με αυτό τον τρόπο η χώρα του πρόσβαλε τους Έλληνες. Και κατα δέυτερον να χτυπήσουν την άνοδο της φιλορωσικής συμμαχίας-φιλίας, που τρέφουν η Έλληνες πολίτες για την Ρωσιά κυρίως,γιατί η πολιτική μας…..είναι γέννημα θρέμμα Αμερικανάκια…..και σοκαρίστηκαν με την πανελλαδική έρευνα για λογαριασμό της Βεργίνας Τηλεόρασης, που δείχνει τους Έλληνες να εκτιμούν περισσότερο τον Βλάντιμιρ Πούτιν με ποσοστό 39%,και να θεωρούν περισσότερο φιλική προς την Ελλάδα την Ρωσία με ποσοστό 43% ,με τις ΗΠΑ να υπολείπεται πείσω με μεγάλη διαφορά στο 16%!

Το ψέυτικο Έγγραφο της CIA αναφέρει:

‘Μία σοβιετικά χορηγούμενη επιτροπή, η Επιτροπή Ελευθερώστε τη Μακεδονία, δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση ταυτόχρονων εξεγέρσεων στην ελληνική και τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία, προς το συμφέρον μία ενωμένης Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μία τέτοια Δημοκρατία θα έπαιρνε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης’.

Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτή η επιτροπή ένωνε ‘παρόμοια μακεδονικά κινήματα στη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα (οδός Σοφοκλέους, Θεσσαλονίκη’. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή Ελευθερώστε τη Μακεδονία είχε ‘δυνάμεις με αυτόματα όπλα’ στη χώρα μας, συγκεντρωμένες κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, σύμφωνα με το έγγραφο η Επιτροπή ήταν ‘υπό την απευθείας πολιτική κατεύθυνση του Σοβιετικού πρέσβη στη Σόφια’ και ότι οι δυνάμεις της συγκεντρώνονται ‘από τη Σοβιετική Ενωση, που στέλνει όπλα και ηγέτες’.

Αυτή είναι η αλήθεια που καταρρίπτει τους χαλκεμένους ισχυρισμούς της CIA!

Οριστικά το μέλλον της μεταπολεμικής Ελλάδας αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη του Τσώρτσιλ στη Μόσχα τον Οκτώβριο 1944. Η Συμφωνία Ποσοστών καθόρισε τις σφαίρες επιρροής των Συμμάχων στην Ευρώπη, για άλλη μια φορά η ΕΣΣΔ επιβεβαίωσε την κυριαρχία της Βρετανίας στην Ελλάδα, αυτή τη φορά παίρνοντας ως αντάλλαγμα τη Βουλγαρία.

Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτος. Ο Τσώρτσιλ δεν ενδιαφερόταν για συμβιβασμούς, αλλά για την άνευ όρων παράδοση της ελληνικής Αριστεράς και μη βρίσκοντας άλλο μέσο για να την πετύχει, επιδίωξε τη σύγκρουση. Το πόσο αποφασισμένος ήταν ο Τσώρτσιλ αποδεικνύεται από τις οδηγίες του στον Λήπερ στις 30 Νοεμβρίου: «Είναι σημαντικό να καταστεί γνωστό ότι, αν γίνει εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, θα είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης… και πάνω απ’ όλα ότι δεν θα διστάσουμε να πυροβολήσουμε».

Η μη επέμβαση της ΕΣΣΔ στις ελληνικές υποθέσεις αποδεικνύεται όταν Ο Στάλιν στη συζήτηση με το Δημητρώφ, πού έγινε τον Ιανουάριο 1944, δηλαδή αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά γεγονότα, έλεγε: «Εγώ συμβούλευα, ώστε στην Ελλάδα να μη αρχίζουν αυτόν τον αγώνα. Οι άνθρωποι του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να βγουν από την κυβέρνηση του Παπανδρέου. Αυτοί άρχισαν έργο, για το οποίο η δύναμη τους δεν φτάνει. Εμείς δεν μπορούμε να στέλνουμε στην Ελλάδα τα στρατεύματα μας». Παρ’ ότι ο ΕΛΑΣ στα τέλη του Οκτωβρίου 1944 ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και ο Κόκκινος Στρατός είχε μπει στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας και μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας κυριολεκτικά έμεινε ένα βήμα, ο Κόκκινος Στρατός δεν μπήκε στην Ελλάδα. Πειρασμός ήταν μεγάλος, αλλά όπως έγραφε αργότερα ο Τσώρτσιλ: «ο Στάλιν ποτέ δεν αθετούσε το λόγο που μου έδινε».

Ο Τίτο και η Γιουγκοσλαβία ηθελαν να Προσαρτήσουν την Ελληνική Μακεδονία!

Ταυτόχρονα, στα Βαλκάνια άρχισε να εδραιώνεται νέα περιφερειακή δύναμη, η Γιουγκοσλαβία, η οποία παρ’ όλο το κομμουνιστικό χαρακτήρα της δεν ήταν τυφλά υπάκουη στην ΕΣΣΔ. Η περιφερειακή αυτή δύναμη, όπως και κάθε δύναμη, άρχισε να διεκδικεί τη σφαίρα της δικής της επιρροής.

Στην πρώτη φάση, ο Τίτο στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιδίωξε να ενσωματώσει την Αλβανία. Με πρόσχημα την απειλή της κατάληψης του τμήματος της Αλβανίας από τα ελληνικά στρατεύματα, οι κυβερνήσεις της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας συμφώνησαν για την είσοδο της γιουγκοσλαβικής μεραρχίας στην Αλβανία. Το γεγονός αυτό υπήρξε ως άμεση αιτία της έντονης αρνητικής αντίδρασης από την πλευρά της ΕΣΣΔ. Εκτός από την Αλβανία, υπήρχε και άλλο σημείο προστριβής σε σχέσεις των δυο χωρών, που τελικά οδήγησαν τα δυο κομμουνιστικά καθεστώτα σε ρήξη.

Τον Απρίλιο του 1945, ο Τίτο στη Μόσχα δίνοντας συνέντευξη άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της Μακεδονίας και των «Μακεδόνων» υφίσταται. Ωστόσο η ανακίνηση του ζητήματος γινόταν κυρίως στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, έγιναν προσπάθειες και στο εξωτερικό, ιδιαιτέρα στη Δύση, κυρίως μέσω του τύπου και διάφορων συλλόγων, χωρίς να τίθεται το ζήτημα αυτό στη διάρκεια της Διάσκεψης των Παρισίων, όπου εξετάστηκαν και λυθήκαν τα εδαφικά ζητήματα της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Για την επίλυση των βαλκανικών ζητημάτων, ο Στάλιν κάλεσε τον Τίτο και τον Δημητρώφ στη Μόσχα. Η γιουγκοσλαβική αποστολή έφτασε στις αρχές του Ιανουάριου του 1948 αλλά χωρίς τον Τίτο, λίγο αργότερα έφτασαν και οι Βούλγαροι. Το Φεβρουάριο σε μια από τις συζητήσεις που έγινε μεταξύ των τριών πλευρών, ο Στάλιν αναφέρθηκε στην κατάσταση που εξελισσόταν στην Ελλάδα, λέγοντας: «Πρέπει να τερματιστεί η εξέγερση στην Ελλάδα. Πιστεύετε εσείς, στην επιτυχία της εξέγερσης στην Ελλάδα; Αυτοί δεν έχουν καμία πιθανότητα. Τι νομίζετε, ότι η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πιο ισχυρή δύναμη στον κόσμο – θα επιτρέψουν τη διακοπή των διαμετακομιστικών τους γραμμών στη Μεσόγειο θάλασσα! Ανοησίες. Εμείς όμως δεν έχουμε ναυτικό. Η εξέγερση στην Ελλάδα πρέπει να συμπτυχτεί όσο γρηγορότερα γίνεται».

Το συμπέρασμα του αρχηγού της γιουγκοσλαβικής αποστολής του Τζίλας, ήταν ότι ο Στάλιν ήταν κατά της εξέγερσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη γνώμη του, όλη την ευθύνη για την υποστήριξη των Ελλήνων κομμουνιστών, η σοβιετική κυβέρνηση επέρριπτε στη Γιουγκοσλαβία.

‘Ολα αυτά τα ιστορικά στοιχεία καταρρίπτουν τις μπούρδες Έγγραφο της CIA, και φαίνεται ξεκάθαρα οτι ο Στάλιν ούτε ήθελε να ακούσει γιά την υποστήριξη των Ελλήνων Κομμουνιστών Ανταρτών,απο την ΕΣΣΔ,ουτε κάν σε μια βοήθεια με Πολεμικό υλικό προς τους Αντάρτες.Μάλιστα ο Στάλιν ήταν αυτος που τράβηξε το αυτί του Τίτο, όταν κατάλαβε τα σχέδια του για μία δημιουργίας της υποτιθέμενης Δημοκρατίας της Μακεδονίας,και ωμής παρέμβασης του στον Ελληνικό Εμφύλιο! Μετά την ήττα των Ελλήνων Κομμουνιστών Ανταρτών, μπήκε ταφόπλακα οριστικά μιά γιά πάντα στα σχέδια του Τιτό, άν και πάλι ήτα αρκετά απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο περι δημιουργίας Κράτους της Μακεδονίας,μιας και οι Έλληνες Κομμουνιστές Αντάρτες αντιτίθονται στα σχέδια αυτά! Να μην ξεχνάμε και κάτι το σημαντικό,οτι ο ίδιος ο Στάλιν ήταν αυτός που έστειλε τους ηγέτες του ΚΚΕ Ελλάδος,Διακοπές στην Σιβηρία!!!

Άρθρο Σπύρος Πρίφτης

πηγή


Η δημοκρατική αίσθηση του ellinikahoaxes.gr ... αν διαφωνείς, απλά ... delete !

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 | 3 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Απορώ γιατί αφήνουν ανοιχτά τα σχόλια αφού αν διαφωνείς μαζί τους και παρουσιάσεις στοιχεία απλά δεν τα δημοσιεύουν . Αυτό βέβαια αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται οι εβραίοι, τουλάχιστον σ΄ότι με αφορά. 

 Έτσι έγινε λοιπόν στην σχετική ανάρτησή τους με τίτλο : Το ολοκαύτωμα και οι αρνητές του όπου σύμφωνα με τον  αρθρογράφο-ερευνητή Θοδωρή Μαγουλά το ολοκαύτωμα είναι υπαρκτό και αδιαμφισβήτητο και στο φινάλε καλά κάνει και το πιστεύει, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Εγώ εξέφρασα την άποψη, με σχόλιο 4 μήνες πριν, που  ισχυρίζεται πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα, και παρέθεσα τα στοιχεία που είχα δημοσιεύσει και εδώ στο μπλοκ. 

Σήμερα πήγα να σχολιάσω σε άλλη ανάρτησή τους και διαπίστωσα πως banned by Ellinika Hoaxes .

Άξιος ο μισθός τους ... ; 
Ε ναι διάολε!

Μάθε τι είναι η Ατζέντα 21 και τι η πολυδιαφημιζόμενη "αειφόρος ανάπτυξη" . Αφορά την ζωή σου

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

 Τα μεγάλα μυστικά κρύβονται πάντα σε κοινή θέα 
Τι γνωρίζουμε για την Ατζέντα 21; Σχεδόν τίποτα. Γιατί δεν γνωρίζουμε για την Ατζέντα 21; Γιατί η πληροφόρηση είναι ελάχιστη και διασκορπισμένη εδώ κι εκεί.  Έτσι το φρόντισαν. Όμως η Ατζέντα 21 υπάρχει από το 1992, χρονιά υπογραφής της, κι έκτοτε εφαρμόζεται καμουφλαρισμένα, κάτω από ένα προσωπείο το οποίο ονόμασαν "βιώσιμη ανάπτυξη".
Picture
Η επίσημη εκδοχή, ή αλλιώς, το όμορφο παραμύθι...

Τον Ιούνιο του 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δόθηκε τελικά ένα βροντερό παρών από κυβερνητικές αντιπροσωπείες 178 κρατών μελών του ΟΗΕ, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων τοπικών αρχών, αντιπρoσώπους αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών οργανώσεων 120 χωρών, επιστήμονες και ερευνητές από ολόκληρο τον πλανήτη, προκειμένου να εξετασθούν ζητήματα για την ανάπτυξη και το περιβάλλον στον 21ο αιώνα.


Στο συνέδριο αυτό υπογράφηκαν διάφορα Ντοκουμέντα μεταξύ αυτών και αυτό που ονομάζεται Agenda 21. Στις περίπου 400 σελίδες και 4ο κεφάλαια του αναγράφονται τα κεντρικά σημεία που αφορούν στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων του 21ου αιώνα σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον, καθώς και τρόποι με τους οποίους η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα φλέγοντα ζητήματα.  Τα ΜΜΕ τότε, έδειξαν τεράστιο και πρωτοφανές ενδιαφέρον και ανέδειξαν το συνέδριο του Ρίο ως το πολιτικό γεγονός της χρονιάς, όπου για πρώτη φορά βρήκαν τόση μεγάλη απήχηση θέματα που άπτονται των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών ζητημάτων. Έκτοτε... σιωπή...

Το ντοκουμέντο για την Agenda 21, το οποίο αποτέλεσε την απαρχή για την εφαρμογή της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης ως ολοκληρωμένου εναλλακτικού κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού μοντέλου, για τον 21ο αιώνα, υπογράφτηκε από όλους (μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα).

"Η Agenda 21 μπορεί να δώσει μια μεγάλη ώθηση προς την σωστή την κατεύθυνση και πολλές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή της", λένε...

...και η αλήθεια πίσω από αυτό.

Σε κάθε φράση σχεδόν του τεράστιου αυτού κειμένου υπάρχει η λέξη 'βιώσιμος/η'. Και στ' όνομα αυτής της λέξης, και κάνοντάς την φλάμπουρο, ξεκινάει η σταυροφορία του ΟΗΕ, ακριβώς σαν εκείνη των σταυροφόρων που στο όνομα του Χριστού ξεκλήρησαν ολόκληρους λαούς προκειμένου να επιβάλουν τη δική τους 'αλήθεια' - κάτι σαν το 'ο σκοπός αγιάζει τα μέσα'.

Αλλά, πριν δούμε την Ατζέντα, ας δούμε τι εκπροσωπεί ο ΟΗΕ: Ο ΟΗΕ αποτελείται από τα κράτη-έθνη, δηλαδή τις κυβερνήσεις τους. Αν, όμως αναλογιστεί κανείς ότι στις μέρες μας οι κυβερνήσεις υποκύπτουν στα συμφέροντα των μεγάλων εταιρικών μονοπωλίων, τότε εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ΟΗΕ θα μπορούσε να σημαίνει: Οργανισμός Ηνωμένων Εταιρειών. Είναι ένας οργανισμός όπου εταιρείες όπως η Μονσάντο χαίρουν μεγάλης εκτίμησης γιατί (κόντρα στην αειφόρο ανάπτυξη που υποτίθεται υπερασπίζεται η Α 21) θεωρούνται ότι ταΐζουν φτωχούς λαούς. Είναι ένας οργανισμός όπου άτομα σαν τον Ρόκφελερ έχουν για δεύτερη κατοικία (μπορεί και κύρια). Είναι ένας οργανισμός που δεν ντρέπεται να κάνει χλιαρές δηλώσεις μπροστά σε θέματα γενοκτονιών (δεν αναγνώρισε ποτέ τη γενοκτονία στο Νταρφούρ από τον δικτάτορα Αλ Μπασίρ ως τέτοια) και δεν ντρέπεται να δηλώσει ότι "δεν είναι ψυχολογικά έτοιμοι" να λύσουν το θέμα της πείνας στη Σομαλία. Τέλος, είναι ο οργανισμός, που όπως έχει ομολογήσει σε δηλώσεις του ο Ζ. Μπρεζίνσκι, που θα εκφράσει (ήδη το κάνει) την παγκόσμια διακυβέρνηση.
Με αυτό το σκεπτικό, η άλλη του μετάφραση είναι: Οργανισμός Ηνωμένων Εγκληματιών. (*)

Η Ατζέντα 21 είναι ένα 'bluprint', δηλαδή ένα σχέδιο προς εφαρμογή, όπου κυριαρχούν 2 λέξεις: 'sustainable' και 'development'. Η πρώτη στα Ελληνικά έχει αποδοθεί ως 'βιώσιμη' (ή αειφόρος) και η δεύτερη ως 'ανάπτυξη'. Σημειώστε, όμως τις πολλαπλές έννοιες της δεύτερης, γιατί έχουν τη σημασία τους:
  • ανάπτυξη 
  • εξέλιξητροπή πραγμάτων
  • νέο προϊόν ή εφεύρεση 
  • αξιοποίησηεκμετάλλευση 
  •  "χτίσιμο"

Picture









Τα Κεφάλαια της Α 21 είναι 40 και χωρίζονται σε 4 τομείς:

  • Ι. Κοινωνικο/οικονομικές διαστάσεις (Κεφ. 1-8)
  • ΙΙ. Διατήρηση & Διαχείριση των Πηγών Ανάπτυξης (Κεφ. 9-22)
  • ΙΙ. Ενδυνάμωση του Ρόλου των Μείζονων Ομάδων (Κεφ. 23-32)
  • IV. Τρόποι εφαρμογής (Κεφ. 33- 40)

Όπως καταλαβαίνετε είναι σχεδόν αδύνατον να αναφερθούν όλα τα κεφάλαια αναλυτικά εδώ, πόσο μάλλον να 'ερμηνευτούν' και όχι απλά να 'μεταφραστούν', κάτι που σκοπίμως δεν έχει γίνει στα Ελληνικά. Γιατί άλλωστε; Πρέπει να γνωρίζετε τι σας περιμένει;

Το κείμενο των 400 σελίδων με μια πρώτη ματιά φαντάζει δίκαιο και μάλιστα... πολύ 'κομμουνιστικό'. Η ισότητα και η δικαιοσύνη ανάμεσα στους λαούς και στις κοινωνικές τους ομάδες δίνει και παίρνει. Ο σεβασμός στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στα ήθη και στα έθιμα, άλλο τόσο. Αλλά όταν αρχίζεις να διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές και να βλέπεις και την εφαρμογή της 21 χρόνια μετά, τότε αποκαλύπτεται το προσχέδιο της παγκόσμιας διακυβέρνησης και της ισοπέδωσης των λαών και όλων, μα ΟΛΩΝ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Οι πρώτοι αναλυτές που μίλησαν ξεσκεπάζοντας την Α 21 δέχτηκαν χαρακτηρισμούς όπως 'συνωμοσιολόγοι', μα τόσα χρόνια εφαρμογής της στα μουλωχτά, πλέον είναι πολύ πιο εύκολο και να την εξηγήσεις και να την κατανοήσεις.

Οι αποφάσεις της και τρόποι επιβολής της έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα, αλλά και 'τοπικό' ώστε να καλύπτει τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας αλλά και κάθε περιφέρειας χώρας και δήμου. Αυτή ονομάζεται 'Τοπική Ατζέντα 21".

Για την καλύτερη εφαρμογή, ή μάλλον επιβολή της Α 21 πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους:
  1. Ότι υπάρχει πρόβλημα κλιματικής αλλαγής (γι' αυτό και η τόση προπαγάνδα και χειραγώγηση καιρού)
  2. Ότι υπάρχει υπερπληθυσμός και πρόβλημα τροφής (γι' αυτό και η κάθε καταστροφή καλλιεργειών λόγων 'ακραίων φαινομένων' βοηθάει στην καλύτερη και γρηγορότερη 'κατανόηση' του προβλήματος του υπερπληθυσμού. 

Με όσο πιο σύντομα λόγια γίνεται αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς από τους στόχους της Α 21. Να σημειωθεί ότι προς αποφυγήν της συνεχούς αναφοράς της στα διάφορα κράτη και τοπικές περιφέρειες, οι στόχοι ΔΕΝ αναφέρονται ΣΚΟΠΙΜΑ ως Ατζέντα 21, αλλά έχουν πάρει ξεχωριστές ονομασίες:

  • Κατάργηση Ατομικής ιδιοκτησίας - Προβλέπεται για το 'σώσιμο' της βιοποικιλότητας και γενικά του πλανήτη, η ατομική ιδιοκτησία σιγά σιγά να καταργείται, μεγάλες εκτάσεις να θεωρούνται ως "μη προσβάσιμες σε ανθρώπους" και οι πληθυσμοί να μαζεύονται στις μεγαλουπόλεις. Πως γίνεται ήδη αυτό; 
  1. Με υπερφορολόγηση ακινήτων
  2. Με ανεξόφλητα δάνεια και πλειστηριασμούς
  3. Με πράσινα πιστοποιητικά τα οποία για να αποκτηθούν έχουν παράλογες απαιτήσεις
  4. Με τον αποχαρακτηρισμό διαφόρων περιοχών σε προστατευόμενες. Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο της Ε.Ε. Natura 2000. Αλήθεια, έχετε ψάξει αν και σε ποιο βαθμό σας 'πιάνει;' Αν μένετε λίγο πιο έξω από την περιοχή της Ομόνοιας ή το Σύνταγμα μπορεί και να σας αφορά. (σχετικά άρθρα - παραδείγματα της AllNewz: Ατζέντα 21 - Δες την 'βιώσιμη' κατοικία που σε περιμένει - Σε... 'κούφανε΄ο Τόμσεν που μίλησε για κουφώματα; Κακώς! Είναι μέρος της Ατζέντα 21! - Φόρος-νοίκι εφ΄όρου ζωής για όλους τους Έλληνες! - Έκτακτα μέτρα Δένδια: Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε δάση - και πάλι... Ατζέντα 21 !!! - Γη κι ακίνητα περνάνε στα χέρια της παγκόσμιας ελίτ - Ατζέντα 21 -Γιατί οι σόμπες & τα τζάκια είναι υπό διωγμό; Τι και ποιος κρύβεται από πίσω.)
Επίσης έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πως κινούνται προς την κατάργηση των προαστίων, την δημιουργία 'έξυπνων' πόλεων - κάτι σχεδιάζεται και για την Αθήνα-  ήδη ο Ομπάμα μιλάει ανοικτά γι΄αυτό του το σχέδιο: Obama’s Plan to Depopulate the SuburbsHow Obama Is Robbing The Suburbs To Pay For The Cities. Το πρώτο άρθρο είναι από αφυπνισμένο αναλυτή το δεύτερο από το Forbes! Όχι γιατί κάποιοι νομίζουν θα γλυτώσουν. Το σχέδιο Ομπάμα είναι η κατάργηση των προαστίων με πρόσχημα την εξοικονόμηση ενέργειας. ΜΟΝΟ η ατόφια ελίτ θα μπορέσει να επιβιώσει στα όμορφα προάστια. Η μεσαία τάξη πίσω στις μεγαλουπόλεις.

  • Κατάργηση των Ι.Χ. - Ναι καλά ακούσατε αναφέρεται μάλιστα και στην τοπική ατζέντα και ήδη έχουν αρχίσει να 'πέφτουν΄οι πρώτες 'έξυπνες' ιδέες και προτάσεις. Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με ΜΜΜ και... ποδήλατα. Γι' αυτό και η μεγάλη προπαγάνδα τελευταίως γι' αυτά. Ρωτήστε και τον Σκάι.... κάτι ξέρει που τα προβάλει. Το δε άλλο άκρως συστημικό ιστολόγιο που εξυπηρετεί κάθε κρυφή ατζέντα, το protagon.gr, δη έχει γράψει άρθρο για τα Κοινόχρηστα και όχι ιδιόκτητα ΙΧ! και τις υπηρεσίες car-sharing. Πως θα φτάσουμε μέχρις εκεί; Με την υπερφορολόγηση αυτοκινήτων, τελών, διοδίων, βενζίνης!!! Σας λέω κάτι που δεν ξέρετε; Μόνο που σας λένε ότι φταίει το μνημόνιο και όχι η Α 21. Λάθος σας λένε και λάθος ακούτε. Ό,τι γίνεται εδώ γίνεται και σχεδόν παντού. Απλά εδώ μας ήρθε λίγο πιο βίαια κι απότομα.

  • Ιδιωτικοποίηση νερού - Μεγάλη σημασία δίνει η Α 21 στις πηγές καθαρού και πόσιμου νερού καθώς τις θεωρεί ζωτικής σημασίας. Και είναι. Χωρίς νερό ούτε άνθρωπος ζει ούτε τροφή αναπτύσσεται. Άρα, για τις αναπτυσσόμενες χώρες και όχι μόνο, όπου το κράτος δεν μπορεί, θα μπορέσει καλύτερα να 'προσφέρει' ο ιδιωτικός τομέας. Τα κράτη έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν το τι και πως, ώστε να διασφαλιστούν οι πόροι και η σωστή διαχείριση τους, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται ότι είναι δημόσιο αγαθό και πουθενά δεν αναφέρεται ότι απαγορεύεται η συμμετοχή και εκμετάλλευση των πόρων από τις ιδιωτικές εταιρείες. Και τα κράτη, μέχρι στιγμής, καθώς διοικούνται από αυτές τις εταιρείες, το ένα μετά το άλλο περνάν το νερό στα χέρια της εκμετάλλευσης. Όπου έχει γίνει αυτό, ΚΑΙ το κόστος ανέβηκε ΚΑΙ η ποιότητα κατέβηκε.


  • Δημογραφικό/Μεταναστευτικό  - Μεγάλο αυτό το κεφάλαιο που αφού κρούει τον κίνδυνο ότι είμαστε πολλοί στον πλανήτη καταλήγει σε διάφορες προτάσεις όπως: Στήριξη προγραμμάτων που προωθούν αλλαγές στις δημογραφικές τάσεις. Ποιες είναι αυτές; Ο οικογενειακός προγραμματισμός! Είναι δικαίωμα των γυναικών, λένε, να μην κάνουν παιδιά. Και φυσικά από το 1992 μέχρι σήμερα καταβάλλονται πολλές προσπάθειες προς αυτόν τον τομέα. Ένας δυτικός τρόπος ζωής που δημιουργεί μια ολοένα αυξανόμενη και 'ανεξήγητη' στειρότητα (Γιατί τα σύγχρονα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδί; - Έχουμε την απάντηση!) ενώ στις υπανάπτυξη χώρες δίδονται από εμβόλια που προκαλούν στειρότητα μέχρι και κίνητρα για εκούσια στείρωση. Αν έχετε ανάγκη από νέο αυτοκίνητο, μπορείτε να δηλώσετε Ινδός, να δεχτείτε μια στείρωση και να σας το κάνουν δώρο. Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται, παρέχονται αντικίνητρα για να αποκτήσεις παιδιά, οπότε με ένα σμπάρο δυο τριγόνια: γλυτώνουν και από νέες γεννήσεις και από νέα Ι.Χ. Όσο για το μεταναστευτικό - οι μετανάστες βάσει της Α 21 ΠΡΕΠΕΙ να αγκαλιαστούν από τη νέα χώρα όπου μετανάστευσαν για διάφορους λόγους (και ο περιορισμός τους αγκαλιά θεωρείται). Αυτό στην ΕΕ μεταφράστηκε σε Δουβλίνο, μόλις δε πέρασε την πόρτα μας το βαφτίσαμε Ξένιο. Αλλά... Ατζέντα 21 είναι!

  • ΜΚΟ, η φωνή του λαού - Οι ΜΚΟ αποκτούν ολοένα και πιο δυνατό χαρακτήρα στις μέρες μας. Παρότι ονομάζονται Μη Κυβερνητικές, χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις, αναλαμβάνουν κρατικές φροντίδες και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας (υγεία, παιδεία, νεολαία, γηρατειά) είναι μέσο ξεπλύματος μαύρου χρήματος για την ελίτ και φοροαπαλλαγών και κατά το ευαγγέλιο Α 21, είναι αυτές που εκφράζουν την φωνή του λαού. Άλλο να μιλάς εσύ και η μικρή σου κοινότητα ή οργάνωση κι άλλη βαρύτητα έχει μια ΜΚΟ που μπαινοβγαίνει στον ΟΗΕ και συναποφασίζει κατά πως θέλει εκείνος. Για κάνε, λοιπόν, μια ευγενή προσπάθεια και γίνε μέλος της Greenpeace και πες της ότι μας ψεκάζουν και θέλεις να ακουστεί η φωνή σου και να βρεις το δίκιο σου. Καλή τύχη!

  • Οικονομικοί πόροι - Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Καλείται η παγκόσμια κοινότητα να ενισχύσει τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες, καθώς και τις αναπτυσσόμενες μέσω των παγκόσμιων οργανισμών. Με πολύ λίγα λόγια: ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και ο Ιδιωτικός Τραπεζικός τομέας είναι ευπρόσδεκτος, με το αζημίωτο όλοι αυτοί, βεβαίως. 

  • Βιοτεχνολογία - Πως θα μπορούσε να λείπει από μια τόσο πράσινη ατζέντα ο τομέας της βιοτεχνολογίας; Για το καλό τις ανθρωπότητας και της 'βιώσιμης ανάπτυξης΄αγκαλιάζονται όλες οι προσπάθειες των γενετιστών (πολλοί εκ των οποίων είναι συνεχιστές της χιτλερικής προσπάθειας για το τέλειο και άριο ανθρώπινο DNA).  Για την αύξηση της τροφής μας, καλύτερη υγεία, προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να "Establish enabling mechanisms for the development and the environmentally sound application of biotechnology": Δημιουργηθούν μηχανισμοί που να επιτρέπουν την ανάπτυξη και την περιβαλλοντικά ορθή εφαρμογή της βιοτεχνολογίας. Ναι... τους είδαμε τους μηχανισμούς. Τα λόμπις φροντίζουν να παίρνουν πάντα το πράσινο φως σε ό,τι θελήσει η εταιρεία τους να κάνει ή να λανσάρει, ακόμα και την πατεντοποίηση του ίδιου του DNA. 

Όπως καταλαβαίνετε για να παρουσιαστούν όλα τα κεφάλαια και με παραδείγματα απαιτείται χρόνος για γράψιμο αλλά και διάβασμα. Για όλα και σε όλα έχει αναφορά η Α 21, τίποτα δεν αφήνει να πάει χαμένο. Ούτε τα χημικά και πυρηνικά απόβλητα για τα οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία, Αυτή τη σημασία, λοιπόν, σκοπεύουμε να ζήσουμε σύντομα με τα χημικά όπλα της Συρίας να περιδιαβαίνουν τις θάλασσες πλάι στην Κρήτη και να πειραματίζονται με νέα κόλπα, όπως η υδρόλυση εν πλω! (Συνέντευξη του κου Νίκου Κατσαρού σχετικά με τα χημικά όπλα της Συρίας Να αποτρέψουν Ελλάδα και Ε.Ε. την καταβύθιση των χημικών της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης - Αντιδράσεις για την καταστροφή χημικών δυτικά της Κρήτης SOS: Φέρνουν τα χημικά της Συρίας στα ανοικτά της Κρήτης! -Όχι της Αλβανίας για την καταστροφή των χημικών της Συρίας) Αυτή είναι η μεγάλη υποκρισία τους!!! Αυτή είναι η 'βιώσιμη ανάπτυξη'!!!

Και μιας και ετοιμαζόμαστε για δημοτικές εκλογές, το τέρας που ονομάζεται Καλλικράτης, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα γέννημα θρέμμα της Ατζέντας 21. Μεγάλοι δήμοι, μικρά μπάτζετ και ο ιδιωτικός τομέας ευπρόσδεκτος να μας σώσει!

Επίλογος: Ό, τι 'στραβό', περίεργο', κουφό' και 'ανεξήγητο' βλέπεις να γίνεται, είναι απλά.... Ατζέντα 21!!!

Όπως υποσχεθήκαμε, συνεχίζουμε την προσπάθεια να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός για το τι υπέγραψε ο Μητσοτάκης το 1992, τι εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τι αποσιωπούν όλα τα κόμματα της υποτιθέμενης αριστεράς. Σας είχαν πει οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια; Ε, αυτό θα γίνει, με την άκρως 'κομμουνιστική 
Ατζέντα 21!!!
Κατεβάστε και μελετήστε την Ατζέντα 21  . 
Περισσότερα εδώ

Πάντα πρώτοι !

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 | 1 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Μάντεψε: Ποιος είναι ο καλύτερος πολεμιστής - πιλότος σε όλο τον κόσμο;

 Η είδηση κάνει το γύρο του ίντερνετ ακόμα και σήμερα (Γενάρης του 2017), παρά το γεγονός ότι η βράβευση του καλύτερου πιλότου - πολεμιστή έγινε τον Αύγουστο του 2016. 
Ο υποσμηναγός Χαρίλαος Νίκου, που κατάγεται από το Ριζοβούνι Πρέβεζας, έλαβε το δίπλωμα του «1ου καλύτερου Πολεμιστή» του ΝΑΤΟ έπειτα από σκληρά γυμνάσια, που διήρκεσαν έναν μήνα στην Ισπανία, μεταξύ αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας (τον Αύγουστο του 2016).
1 2293
Ο 30χρονος χειριστής, που ανήκει στη 343 Μοίρα της Σούδας και είναι παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, σε δηλώσεις του είχε πει:
«Η βράβευση αποτελεί ανταμοιβή των κόπων επί σειρά ετών. Από εκεί και πέρα δε σημαίνει τίποτε περισσότερο, γιατί η μάχη στο Αιγαίο είναι καθημερινή. Απλώς ο τίτλος αυτός με γεμίζει με μεγάλες ευθύνες για να μεταδώσουμε τις εμπειρίες μας στους νεότερους και να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε το καθήκον μας».
pilotos 1
pilotos 2
Τα «χίλια μπράβο» στον συγκεκριμένο Έλληνα αξιωματικό, αλλά και σε όλους τους Έλληνες πιλότους που καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα είναι λίγα.
Με πίστη στο Έθνος και την Πατρίδα υπηρετούν για να είμαστε όλοι μας ασφαλείς και τέτοιες ειδήσεις αξίζουν συνεχούς αναπαραγωγής.

πηγή

Το θλιβερό ρεκόρ Γκίνες που κατέχει η Ελλάδα

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 | 1 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

















Οι ναζί πρόγονοι του Σόιμπλε και της Μέρκελ είναι γνωστοί για τις θηριωδίες που έπραξαν στην Ελλάδα (και όχι μόνο) την περίοδο της κατοχής . Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί , κάθε ηλικίας , από υπέργηρους έως βρέφη. ¨Ένα βρέφος μάλιστα το σκότωσαν στην αγκαλιά της μάνας του και η σφαίρα διαπέρασε και την μάνα όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία ...

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι Γερμανοί διστομο



Το θλιβερό ρεκόρ Γκίνες που κατέχει η Ελλάδα αφορά τους 50 απαγχονισμένους -ταυτόχρονα- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σελίδα Guinness και μπορείτε να το δείτε εδώ .

Η μνήμη των νεκρών της θηριωδίας των ναζί ζητά δικαίωση μα οι Έλληνες πολιτικάντηδες γονυπετείς ή στα τέσσερα δίνουν "χαρά" στους νεοναζί απόγονους . Έτσι τους έμαθαν οι γονείς τους. Ο Ελληνικός λαός όμως ορέγεται δικαιοσύνη και θα έρθει η ώρα που θα την αποδώσει. Οψόμεθα ες αύριον ... 

Διατηρείστε τρόφιμα για χρόνια χωρίς το κοστολόγιο αγοράς και λειτουργίας καταψύκτη

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

http://www.sheblogs.eu/wp-content/uploads/2011/06/dehydrating.jpg


Για όσους δεν ξέρουν η αποξήρανσή τροφών είναι μια πολύ παλιά τεχνική, συντήρησης τροφών. Κατά την αποξήρανσή, αφαιρείτε το νερό/υγρασία που περιέχεται στην τροφή, με αποτέλεσμα, οι τροφές να συντηρούνται για μεγάλο διάστημα. Και επειδή με την σημερινή κατάσταση, όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να στοκάρουμε τρόφιμα, η αποξήρανσή φαίνεται ως μια πολύ καλή λύση.

Για να κάνουμε την αποξήρανσή όμως, θα χρειαστούμε μια συσκευή ή κατασκευή ή έστω ένα διάτρητο πανί πχ τούλι και ένα σκιερό μέρος με καλή κυκλοφορία του αέρα. Έτσι τουλάχιστον γινόταν παλιά, αλλά αν δεν έχετε μεγάλο χώρο ή μένετε σε διαμέρισμα, μάλλον θα δυσκολευτείτε.


Γιαυτό μπορείτε, είτε να προμηθευτείτε μια κατάλληλη συσκευή, είτε να φτιάξετε μια μόνος σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον φούρνο της κουζίνας σας, αλλά προσωπικά το θεωρώ, μια καθόλου οικονομική λύση.


Συσκευές του εμπορίου


Στην αγορά θα βρείτε αρκετά μοντέλα και σε διάφορες τιμές. Πριν διαλέξετε όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ένα βασικό πράγμα.

Υπάρχουν δύο είδη αποξηραντών. Οι οριζόντιοι και οι κάθετοι.
Στους οριζόντιους, οι δίσκοι τοποθετούνται όπως στον φούρνο της κουζίνας και ο θερμός αέρας, έρχεται από το πλάι. Στους κάθετους, οι δίσκοι τοποθετούνται ο ένας, πάνω στον άλλον και ο αέρας έρχεται από κάτω. Αυτή είναι η διαφορά τους και αυτό που κάνει την σύγκριση και την τελική επιλογή παιχνιδάκι. Αυτό γιατί, οι κάθετοι αποξηραντές, επειδή ρίχνουν τον αέρα από κάτω προς τα πάνω, τα τρόφιμα που είναι στο κάτω μέρος, ξηραίνονται εύκολα και γρήγορα, ενώ αυτά που είναι στο πάνω μέρος, αργούν. Έτσι θα πρέπει στο μέσο της διαδικασίας, να αλλάζετε την θέση των δίσκων. Στους οριζόντιους, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και η αποξήρανσή γίνετε ομοιόμορφα, σε όλα τα τρόφιμα που θα βάλετε.
Άρα η καλύτερη επιλογή, είναι ένας οριζόντιος αποξηραντής.

Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, ο καλύτερος αποξηραντής, μακράν, είναι τα μοντέλα της εταιρίας Excalibur. Έχουν πολυετή παρουσία στον χώρο και οι αποξηραντές της, θεωρούνται οι καλύτεροι, παγκοσμίως. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι εδώ στο Ελλάντα, δεν θα τους βρείτε εύκολα και αν τους βρείτε, οι τιμές τους είναι πολύ τσιμπημένες. Να σκεφτείτε ότι σε eshops του εξωτερικού, το μοντέλο με 5 δίσκους πωλείται 160$ (Δολάρια) χωρίς έξοδα μεταφοράς και στην Ελλάδα το ίδιο μοντέλο, 315Ε (Ευρώ)!!!


Κατασκευές


Ηλιακοί Αποξηραντές


Οι ηλιακοί αποξηραντές αποτελούνται από δύο τμήματα. Στο ένα γίνετε η “συλλογή” της ηλιακής ακτινοβολίας η οποία θερμαίνει τον αέρα και στο άλλο τμήμα, βρίσκονται οι τροφές που θέλουμε να αποξηράνουμε. Μπορείτε να τον κάνετε όσο μεγάλο θέλετε. Θα πρέπει όμως να δώσετε προσοχή στην κατασκευή, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά σημεία, απ’ όπου μπορούν να εισέλθουν μυρμήγκια και έντομα.


Dennis Scanlin With Solar Food Dehydrator

Σχέδια κατασκευής εδώ
 http://www.instructables.com/image/FGUDH6WG0AMJZEN/Solar-Food-Dehydrator-Dryer.jpg
Ιδιοκατασκευές

Στο internet θα βρείτε πολλές κατασκευές με διάφορα υλικά. Για παράδειγμα παρακάτω είναι ένας αποξηραντής που φτιάχτηκε από ένα παλιό ψυγείο, ένα ανεμιστήρα από ηλ.υπολογιστή και μια ψηστιέρα.


Make-a-dehydrator-from-a-dorm-fridge



Στην ιστοσελίδα εδώ ένας αποξηραντής έχει φτιαχτεί από μια λάμπα φωτισμού και ένα χαρτοκιβώτιο και εδώ είναι ο ίδιος τύπος φτιαγμένος όμως από ξύλο. Μπορείτε να φτιάξετε αποξηραντή, ακόμα και με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά, αν δεν καεί από την υπερβολική χρήση. Βασικά χρειάζεστε ένα μέσο που θα παρέχει αέρα, ένα που θα τον ζεσταίνει και ένα θάλαμο για τα τρόφιμα. Αφήστε την φαντασία σας.

Επειδή όμως ένα βίντεο είναι περισσότερο και από 10.000 λέξεις, όσοι ενδιαφέρεστε, δείτε όλοι την σειρά των videos που έχει φτιάξει η κυρία παρακάτω. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QxVpIHre2ao



Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε και άλλες πληροφορίες, αλλά και συνταγές για να φτιάξετε φαγητά, απ’ ευθείας από αποξηραμένα τρόφιμα. Η συγκεκριμένη κυρία, έχει αναγάγει την αποξήρανση τροφών σε επιστήμη, καθώς όπως και ίδια αναφέρει, επειδή πιστεύει ότι στα επόμενα χρόνια οι τιμές των τροφών θα αυξηθούν κατακόρυφα, στοκάρει τρόφιμα, με τέτοιο τρόπο τα οποία διατηρούνται ακόμα και για 10 χρόνια. Αυτό επιτυγχάνετε με την χρήση των oxygene absorbers (απορροφητές οξυγόνου).

Τα oxygene absorbers είναι μικρά φακελάκια, μέσα στα οποία υπάρχει μια ουσία η οποία απορροφά το οξυγόνο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αλλοίωση των τροφίμων. Άρα χωρίς οξυγόνο, δεν αλλοιώνονται τα τρόφιμα. Δείτε τα video και θα καταλάβετε καλύτερα. Δυστυχώς και πάλι, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να τα αγοράσουμε μέσω Internet, κάτι το οποίο ξενίζει πολλούς.



Επίσης πληροφορίες και οδηγίες για την αποξύρανση λαχανικών θα βρείτε στο http://www.sheblogs.eu/πηγή:fugazigr.wordpress


Ξήρανση λαχανικών


Η ξήρανση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους για την συντήρηση των τροφίμων. Συντηρεί τα τρόφιμα με την αφαίρεση αρκετής υγρασίας, για να αποτρέψει την αποσύνθεση και το χάλασμα τους. Η περιεκτικότητα σε νερό των κατάλληλα ξεραμένων τροφίμων ποικίλλει από 5% έως 25% τοις εκατό ανάλογα με τα τρόφιμα. Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάται από:

• την επαρκή θερμότητα για να βγει έξω η υγρασία χωρίς να μαγειρευτούν τα τρόφιμα
• τον ξηρό αέρα για να απορροφήσει την απελευθερωμένη υγρασία
• την επαρκή κυκλοφορία του αέρα για να διώξει την υγρασία.

Το κλειδί για την επιτυχή ξήρανση είναι να αφαιρεθεί η υγρασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια θερμοκρασία που δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεύση, τη σύσταση και το χρώμα των τροφίμων. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή, οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχτούν ακόμη και προτού τα τρόφιμα να είναι επαρκώς ξηραμένα. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή και η υγρασία πάρα πολύ χαμηλή, τα τρόφιμα μπορεί να σκληρύνουν στην επιφάνειά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η υγρασία να φεύγει δυσκολότερα και τα τρόφιμα δεν ξεραίνονται κατάλληλα.


Αν και η ξήρανση είναι μια σχετικά απλή μέθοδος συντήρησης τροφίμων, η διαδικασία δεν είναι πάντα ακριβής. Μια διαδικασία «δοκιμής και λάθους» χρειάζεται συχνά για να αποφασίσουμε ποιες τεχνικές λειτουργούν καλύτερα.


Θρεπτική αξία των ξηρών τροφίμων.

Η ξήρανση, όπως σε όλες τις μεθόδους συντήρησης, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μερικών θρεπτικών ουσιών. Οι θρεπτικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ξήρανσης περιλαμβάνουν:
• Θερμίδες: δεν αλλάζουν, αλλά συγκεντρώνονται σε μικρότερη μάζα καθώς η υγρασία αφαιρείται.
• Ίνες: καμία αλλαγή.
• Βιταμίνη Α: διατηρείτε καλά κάτω από ελεγχόμενες μεθόδους θέρμανσης.
• Βιταμίνη C: ως επί το πλείστον καταστρέφετε κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος και της ξήρανσης των λαχανικών.
• Η θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη: μικρή απώλεια κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος
• Μεταλλικά στοιχεία: μερικά μπορεί να χαθούν κατά τη διάρκεια της ενυδάτωσης, εάν δεν χρησιμοποιηθεί νερό. Ο σίδηρος δεν καταστρέφεται με την ξήρανση. Για την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, αποθηκεύσετε τα ξηρά τρόφιμα σε δροσερή, σκοτεινή, και ξηρή θέση και καταναλώστε τα μέσα σε ένα χρόνο.

Επιλέγοντας τα λαχανικά τη σωστή εποχή


Επιλέξτε να ξηράνετε τα λαχανικά σας, όταν έχουν την καλύτερη γεύση και ποιότητα. Αυτό είναι συνήθως όταν φθάνουν σε ωρίμανση. Το γλυκό καλαμπόκι και ο αρακάς ωστόσο θα πρέπει να είναι λίγο άγουρα, ώστε να διατηρούν την γλυκιά γεύση τους πριν τα σάκχαρα τους μετατραπούν σε άμυλο.


Όταν μαζέψουμε τα λαχανικά μας, ενεργοποιούνται τα ένζυμα που προκαλούν αλλαγές στο χρώμα, τη γεύση, την υφή, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στα θρεπτικά στοιχεία. Για να ελέγξετε τις αλλαγές αυτές, προτιμάστε την διαδικασία της παραγωγής αμέσως μετά τη συλλογή και αρχίστε την επεξεργασία αμέσως. Πλύνετε πολύ καλά τα λαχανικά σας για να τα καθαρίσετε από σκόνη ή σπρέι.


Στραγγίσετε τα φυλλώδη λαχανικά πολύ καλά. Ταξινομήστε και πετάξτε οποιαδήποτε τρόφιμα που έχουν αποσύνθεση, χτυπήματα ή μούχλα. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.


Προ επεξεργασία των λαχανικών για βελτίωση ποιότητας και ασφάλειας


Η προ επεξεργασία λαχανικών με ζεμάτισμα σε βραστό νερό ή διάλυμα κιτρικού όξινου νερού, συστήνεται για την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ξηραμένων λαχανικών. Το ζεμάτισμα βοηθά στην επιβράδυνση ή στο σταμάτημα της ενζυμικής δραστηριότητας, που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στη γεύση και τη σύσταση κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Το ζεμάτισμα χαλαρώνει επίσης τους ιστούς με αποτέλεσμα τα κομμάτια να ξεραίνονται γρηγορότερα, προστατεύει τις βιταμίνες και το χρώμα τους και μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την ενυδάτωση των λαχανικών πριν μαγειρευτούν. Επιπλέον, οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προ επεξεργασία των λαχανικών με ζεμάτισμα σε νερό, ενισχύει την καταστροφή επιβλαβών βακτηριδίων (κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, λιστέρια) κατά τη διάρκεια της ξήρανσης.


Ζεμάτισμα


Απλό νερό, σκέτο ή μαζί με κιτρικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το κιτρικό οξύ ενεργεί για να μη μαυρίζουν τα λαχανικά αλλά και σαν αντί μικροβιακός παράγοντας. Προετοιμάστε το όξινο νερό ανακατεύοντας 1/4 κουταλιού του γλυκού (1 γραμμάριο) του κιτρικού οξέος σε ένα λίτρο περίπου νερό. Δουλέψτε προσθέτοντας μικρές ποσότητες τροφών ώστε το νερό να μην σταματήσει να βράζει.


Προ μαγειρέψτε ως εξής:

• Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό ή κιτρικό όξινο νερό και φέρτε το σε σημείο βρασμού.
• Βάλτε σε μία λευκή πάνινη σακούλα ποσότητα λαχανικών που μπορεί να σκεπάσει το βρασμένο νερό σας
• Βυθίστε τη σακούλα στο βρασμένο νερό και σιγουρευτείτε ότι καλύπτει όλα τα λαχανικά σας.
• Ρυθμίστε τη θερμότητα για να εξασφαλίσετε συνεχή βρασμό.
•Βράστε για όσο χρόνο χρειάζεται ακλουθώντας τον πίνακα που ακολουθεί.
• Τοποθετήστε τη σακούλα σε κρύο νερό για ίδιο χρόνο όσο και στο ζεμάτισμα.
• Απλώστε σε χαρτί ή ύφασμα.

Καλαμπόκι


Προετοιμασία: Αφαιρέστε τους σπόρους από το στέλεχος και πλύνετε τους

Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4-6
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα

Καρότα

Προετοιμασία: Πλύνετε τα κόψτε τις ρίζες και τεμαχίστε σε κομμάτια 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα

Κολοκύθια-Κολοκύθες

Προετοιμασία: Καθαρίστε και πλύνετε. Κόψτε σε κομμάτια 6 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-16
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα και εύθραυστα

Κουνουπίδι

Προετοιμασία: Πλύνετε τα και χωρίστε τα σε μικρά κομμάτια
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4-5
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-15
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα

Κρεμμύδια

Προετοιμασία: Πλύνετε τα και αφαιρέστε τις φλούδες και τις άκρες τους και κόψτε τα σε 3-6 χιλιοστά
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα

Λαχανάκια Βρυξελλών

Προετοιμασία: Πλύνετε τα και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος από το στέλεχος
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):5-6
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-18
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά έως εύθραυστα

Λάχανο

Προετοιμασία: Πλύνετε και αφαιρέστε τα έξω φύλλα και το στέλεχος, κόψτε το σε λωρίδες 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-12
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανό, εύθραυστο

Μαϊντανός, άλλα βότανα

Προετοιμασία: Πλύνετε τα καλά, χωρίστε τα στελέχη και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):4-6
Δοκιμή ξήρανσης: Φλοίδες

Μανιτάρια

Προετοιμασία: Πλύνετε τρίβοντάς τα καλά και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη. Κόψτε τα 6 χιλιοστά και βάλτε τα για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι.
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-12
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα, ξεραμένα

Μελιτζάνα

Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψετε τις σε κομμάτια 6 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-14
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη

Μπάμιες

Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψτε τες 1.3 εκατοστά ή στη μέση κατά μήκος
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρές, εύθραυστες

Μπιζέλια

Προετοιμασία: Ξεγυμνώστε και πλύνετε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, ζαρωμένα, πράσινα

Μπρόκολα

Προετοιμασία: Κόψτε τα όπως τα σερβίρετε. Κόψτε τους μίσχους κατά μήκος στα 4
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-15
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα

Ντομάτες

Προετοιμασία: Ζεματίστε τις ντομάτες για λίγο για να αφαιρέσετε την φλούδα τους και κρυώστε τις σε νερό. Κόψτε τις σε λεπτές φέτες 1.3 εκατοστών ή μικρά κομμάτια και βάλτε τις για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-24
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές

Παντζάρια, Τεύτλα

Προετοιμασία: Μαγειρέψτε τα ως συνήθως. Κόψτε τα σε λωρίδες τριών χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-12
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, κόκκινο σκούρο χρώμα

Πατάτες

Προετοιμασία: Πλύνετε τις και ξεφλουδίστε τις. Κόψτε τις σε μικρές λωρίδες 6 χιλιοστών ή λεπτές φέτες 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):7
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες

Πιπεριές

Προετοιμασία: Πλύνετε τις, αφαιρέστε το εσωτερικό και τους σπόρους και τεμαχίστε τες σε 6 χιλιοστά ή 1.2 εκατοστά
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-12
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες

Πιπεριές καυτερές πράσινες

Προετοιμασία: Κόψτε τες στα 2 ζεματίστε λίγο για να βγάλετε την φλοίδα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-24
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές, εύθραυστες μετρίως πράσινες

Πιπεριές καυτερές κόκκινες

Προετοιμασία: Πλύνε τε και αφήστε τις ολόκληρες ή κόψτε τις μεγάλες
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-24
Δοκιμή ξήρανσης: Ζαρωμένες, εύκαμπτες

Ραπάνια

Προετοιμασία: Πλύνετέ τα και ξύστε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, σε μορφή σκόνης

Σέλινο

Προετοιμασία: Πλύνετε τα, κόψτε και τεμαχίστε τα κοτσάνια
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-16
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα

Σπανάκι, χόρτα, μαρούλια, σινάπια

Προετοιμασία: Καθαρίσετε και πλύνετε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά

Σπαράγγια

Προετοιμασία: Πλύνατε πολύ καλά. Κόψτε τα μεγάλα στη μέση
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4-5
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη

Φασόλια πράσινα

Προετοιμασία: Κόψτε τα σε κομμάτια ή λωρίδες
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-14
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ ξερό, εύθραυστο

Μέθοδοι ξήρανσης

Τακτοποιήστε τα προ επεξεργασμένα λαχανικά σε δίσκους σε ενιαία λεπτά στρώματα. Ξεράνετε σε αποξηραντή ή φούρνο όπως περιγράφεται παρακάτω.

Ξήρανση σε αποξηραντή

Στην αγορά υπάρχουν θερμοστατικά ελεγχόμενοι ηλεκτρικοί αποξηραντές που χρησιμοποιούνται για την ξήρανση τροφίμων. Είναι σχετικά ανέξοδοι, εύχρηστοι και κατάλληλοι για την ξήρανση μεγάλων ή μικρών ποσοτήτων τροφίμων. Οι καλοί αποξηραντές έχουν θερμοστάτες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και ανεμιστήρες που φυσούν το ζεστό αέρα στα τρόφιμα. Μερικοί έχουν την πηγή θερμότητας στο κατώτατο σημείο και μετακινούμενους διάτρητους δίσκους (για την κυκλοφορία αέρα)ς.

Οι αποξηραντές πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ένα ξηρό και καλά αερισμένο δωμάτιο. Τα τρόφιμα στους χαμηλότερους δίσκους κοντά στην πηγή θερμότητας θα ξεραίνονται συνήθως γρηγορότερα από τα τρόφιμα στους υψηλότερους δίσκους και επομένως οι δίσκοι θα πρέπει να περιστρέφοντα σε όλη την διάρκεια της ξήρανσης.


Ξήρανση σε φούρνους


Εάν δεν έχετε αποξηραντή τροφίμων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό ή υγραερίου φούρνο για να ξεράνετε τα λαχανικά. Εδώ απαιτείτε προσοχή για να αποτραπεί το καψάλισμα. Η κατάλληλη θερμοκρασία και ο καλός εξαερισμός είναι πολύ σημαντικά στην ξήρανση σε φούρνο. Για να ξηράνετε στο φούρνο, προθερμάνετε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (60 έως 66 βαθμούς Κελσίου). Στηρίξτε την πόρτα του φούρνου με ένα αντικείμενο να είναι λίγο ανοικτή για να φεύγει ο υγρός αέρας και ρυθμίστε με το θερμοστάτη την θερμοκρασία, μέχρι να επιτύχετε μια συνεχή σταθερή θερμοκρασία στο φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου. Οι συμβατικοί φούρνοι μπορεί να μην διατηρούν την απαιτούμενη θερμοκρασία στις χαμηλές ρυθμίσεις. Για να εξασφαλίσετε την διατήρηση σε 60 έως 66 βαθμούς Κελσίου, ελέγξτε τη θερμοκρασία του φούρνου χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο φούρνου. Τοποθετήστε το θερμόμετρο φούρνου στο δίσκο και ελέγχετε κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ξήρανσης. Τοποθετήστε τους δίσκους των προ επεξεργασμένων τροφίμων στο φούρνο, αφήνοντας 8 πόντους από την πάνω και την κάτω μεριά του φούρνου και 6 πόντους απόσταση ανάμεσα στους δίσκους με τα τρόφιμα. Αλλάζετε την θέση των δίσκων από πάνω προς τα κάτω και από έξω προς τα μέσα κάθε μισή ώρα. Εάν έχετε μόνο ένα δίσκο με τρόφιμα για ξήρανση δεν χρειάζεται αλλαγή θέσης. Ανακατώνετε τα τρόφιμα συχνά εάν έχουν πάχος 1.30 πόντους ή περισσότερο. Τα τρόφιμα καψαλίζονται εύκολα προς το τέλος του χρόνου της ξήρανσης επομένως κλείστε τη θερμότητα όταν η ξήρανση είναι σχεδόν πλήρης και ανοίξτε την πόρτα του φούρνου τελείως για μια ακόμη ώρα.


Συσκευασία και αποθήκευση


Συσκευάστε τα αποξηραμένα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα κατά προτίμηση σκουρόχρωμα ή σε μεταλλικά δοχεία αφού πρώτα τα τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων.

Φυλάξτε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία. Τα σωστά αποξηραμένα τρόφιμα διατηρούνται καλά για 6 έως 12 μήνες.

Μαγείρεμα των αποξεραμένων λαχανικών


Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα λαχανικά ανασυνθέτετε σε περίπου 2 φλιτζάνια. Για την ενυδάτωση και το μαγείρεμα φυλλωδών και τρυφερών λαχανικών (σπανάκι, λάχανα, χόρτα, ντομάτες), καλύψτε με ζεστό νερό και σιγοβράστε έως ότου γίνουν τρυφερά. Τα λαχανικά που είναι από ρίζες, στελέχη και σπόρους (καρότα, πράσινα φασόλια, μπιζέλια, καλαμπόκι) καλύψτε τα με κρύο νερό για 30-90 λεπτά ή με ζεστό νερό για 20-60 λεπτά πριν από το μαγείρεμα. Μετά το μούλιασμα, σιγοβράσετε μέχρι να μαλακώσουν.


Τα αφυδατωμένα λαχανικά έχουν μια μοναδική υφή και γεύση. Χρησιμοποιούνται καλύτερα ως συστατικά για σούπες, σάλτσες, σάλτσες, γέμισμα και μαγείρεμα στην κατσαρόλα.


πηγή: ftiaxno


Ξήρανση φρούτων


Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάτε από τη θερμοκρασία, την ξηρότητα και τη καλή κυκλοφορία του αέρα.

Προετοιμάστε τα κομμάτια των φρούτων σε ασκορβικό οξύ, κιτρικό οξύ, χυμό λεμονιού ή μίγμα μεταμπισουλφίτ.
Όταν ξεραθούν αφήστε τα φρούτα σε αυτή την κατάσταση 4 με 10 ημέρες πριν τα πακετάρετε για αποθήκευση.

Η ξήρανση είναι ένας δημιουργικός τρόπος να διατηρήσετε τροφές και δικά σας φρούτα όταν έχετε περισσότερη παραγωγή. Όπως όλα οι μέθοδοι συντήρησης , η ξήρανση προκαλεί απώλεια μερικών θρεπτικών ουσιών. Δείτε το άρθρο ξήρανσης λαχανικών για συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες θρεπτικών ουσιών.


Δίσκοι ξήρανσης

Οι δίσκοι ξήρανσης μπορούν να είναι απλοί ή σύνθετοι, αγορασμένοι ή φτιαχτοί. Η καλή κυκλοφορία του αέρα, χωρίς αντίδραση μεταξύ της τροφής και των δίσκων είναι η πολύ σημαντική. Δείτε το άρθρο ξήρανσης λαχανικών για συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή και την τοποθέτηση των δίσκων ξήρανσης.

Επιλογή και προ επεξεργασία των φρούτων.

Επιλέξτε φρέσκα και τελείως ώριμα φρούτα. Στα άγουρα φρούτα λείπει η γεύση και το χρώμα τους.
Τα υπερώριμα φρούτα μπορεί να είναι σκληρά και ινώδη ή μαλακά και νερουλά. Η ξήρανση δεν καλυτερεύει την ποιότητα της τροφής.

Πλύνετε πολύ καλά τα φρούτα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά ή υπολείμματα από ψεκασμούς. Τακτοποιήστε και αφαιρέστε τα φρούτα που δείχνουν αλλοίωση, μελανιές ή κηλίδες. Τέτοιες ατέλειες μπορεί να επηρεάσουν όλα τα τρόφιμα που θα ξηράνετε.

Η προ εξεργασία των φρούτων πριν την ξήρανσή τους συστήνεται πάρα πολύ.

Η προ εξεργασία βοηθάει στο να κρατήσουν τα φρούτα το χρώμα τους χωρίς να μαυρίσουν κατά την διάρκεια της ξήρανσης και της αποθήκευσης και επιταχύνει την ξήρανση των φρούτων με σκληρή φλούδα, όπως τα σταφύλια και τα κεράσια. Μελέτες ερευνών έχουν δείξει ότι η προ εξεργασία με διάλυμα όξινο ή μεταμπισουλφίτ, αυξάνει τη καταστροφή των επικίνδυνων βακτηρίων (κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, λιστέρια), κατά την διάρκεια της ξήρανσης. Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν.


Προ επεξεργασία με ασκορβικό οξύ


Το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) είναι ένα αντιοξειδωτικό που διατηρεί τα φρούτα από το μαύρισμα και αυξάνει την καταστροφή των βακτηρίων κατά την διάρκεια της ξήρανσης.

Καθαρούς κρυστάλλους μπορείτε να βρείτε συνήθως στα φαρμακεία.
Ανακατέψτε 2 ½ κουταλιές σούπας (34 γραμμάρια) από κρυστάλλους καθαρού ασκορβικού οξέως σε 1 λίτρο κρύο νερό. Ένα λίτρο διαλύματος νερού με ασκορβικό οξύ φτάνει για να επεξεργαστείτε περίπου 10 λίτρα κομμένα φρούτα.
Κόψτε τα ξεφλουδισμένα φρούτα κατευθείαν μέσα στο διάλυμα του ασκορβικού οξέος.
Εμποτίστε τα για 10 λεπτά και βγάλτε τα με ένα κουτάλι-σουρωτήρι, στραγγίστε τα καλά και αποξηράνετε τα.

Προ επεξεργασία με κιτρικό οξύ ή χυμό λεμονιού


Το κιτρικό οξύ ή ο χυμός λεμονιού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την διατήρηση του χρώματος και για την καταστροφή των μικροβίων κατά την προ επεξεργασία.

Προ ετοιμάστε το διάλυμα του κιτρικού οξέος ανακατεύοντας 1 κουταλάκι τσαγιού (5 γραμμάρια) κιτρικό οξύ σε 1 λίτρο κρύο νερό. Για το διάλυμα λεμονιού αναμίξτε ίσες ποσότητες από χυμό λεμονιού με κρύο νερό, π.χ. 1 κούπα χυμό λεμονιού με 1 κούπα κρύου νερού.
Κόψτε τα ξεφλουδισμένα φρούτα κατευθείαν μέσα στο διάλυμα του κιτρικού οξέος ή το διάλυμα με το χυμό λεμονιού.
Εμποτίστε τα για 10 λεπτά και βγάλτε τα με ένα κουτάλι-σουρωτήρι, στραγγίστε τα καλά και αποξηράνετε τα.

Προ επεξεργασία με μεταμπισουλφιτ νατρίου


Οι ενώσεις του θείου και του θειώδες άλατος χρησιμοποιούνταν για αιώνες για να εμποδίσουν τον αποχρωματισμό και να μειώσουν το χάλασμα των τροφών κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, ξήρανσης, αποθήκευσης και μεταφορά τους.


Όμως τα θειώδη μπορεί να ξεκινήσουν ασθματικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους , ειδικά σε αυτούς με άσμα. Σαν αποτέλεσμα η διεύθυνση τροφών και φαρμάκων Αμερικής FDA, έχει απαγορεύσει την χρήση των θειωδών αλάτων σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που πουλιούνται ή σερβίρονται ακατέργαστα στους καταναλωτές.


Το μεταμπισουλφιτ νατρίου πωλείτε στα φαρμακεία ή στα μαγαζιά που ασχολούνται με την οινοποιία.

Προ ετοιμάστε το διάλυμα του μεταμπισουλφιτ ανακατεύοντας 1 κουτάλι σούπας (21 γραμμάρια) σε 1 λίτρο κρύο νερό.

Κόψτε τα ξεφλουδισμένα φρούτα κατευθείαν μέσα στο διάλυμα του μεταμπισουλφιτ .

Εμποτίστε τα για 10 λεπτά και βγάλτε τα με ένα κουτάλι-σουρωτήρι, στραγγίστε τα καλά και αποξηράνετε τα. Λόγου υγείας και ασφάλειας, μην χρησιμοποιείτε καμένο θείο για προεργασία φρούτων.

Διάσπαση της φλοίδας

Φρούτα όπως σταφύλια, δαμάσκηνα, κεράσια, σύκα, μούρα έχουν σκληρό δέρμα με μια επικάλυψη σαν κεριού. Για να επιτρέψετε την εσωτερική υγρασία να εξατμιστεί διασπάστε την επιφάνειά τους πριν ξεράνετε ολόκληρα τα φρούτα. Για την διάσπαση της φλοίδας τους βουτήξτε τα φρούτα για 30-60 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και μετά βουτήξτε τα γρήγορα σε πολύ κρύο νερό. Στεγνώστε τα καλά σε απορροφητικές πετσέτες πριν τα τοποθετήσετε στους δίσκους ξήρανσης.

Μέθοδοι ξήρανσης

Τοποθετήστε τα προ επεξεργασμένα φρούτα σας σε δίσκους ξήρανσης σε μονές στρώσεις, με το κοίλωμα τους προς τα επάνω. Ξηράνετε στους 60 βαθμούς Κελσίου σε φούρνο ή αποξηραντή. Η διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται να αποξηραθούν τα φρούτα εξαρτάτε από το μέγεθος των κομματιών, την υγρασία και την ποσότητα της κυκλοφορίας του αέρα στο φούρνο ή αποξηραντή. Τα λεπτότερα και μικρότερα κομμάτια θα ξηραθούν πιο γρήγορα από τα μεγαλύτερα ή τα ολόκληρα φρούτα. Ακόμα τα φρούτα θα ξεραθούν γρηγορότερα σε επαγγελματικούς φούρνους ή αποξηραντές από ότι σε κλασικούς φούρνους. Στη θερμοκρασία των 60 βαθμών Κελσίου υπολογίστε περίπου 6 ώρες για λεπτά κομμάτια μήλου και 36 ώρες για ροδάκινα κομμένα στη μέση.
Αν είναι δυνατόν ανακατέψτε απαλά τα φρούτα και γυρίστε τα μεγάλα κομμάτια κάθε 3-4 ώρες κατά την διάρκεια της ξήρανσης. Τα φρούτα καψαλίζονται εύκολα κατά το τέλος της ξήρανσης. Για αυτό είναι καλύτερα να κλίσετε την θερμότητα όταν τα φρούτα είναι σχεδόν έτοιμα και να αφήσετε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για μια επιπλέον ώρα, πριν βγάλετε έξω τα φρούτα σας.

Δοκιμή για ξηρότητα

Ξηράνετε τα φρούτα αρκετά για να εμποδίσετε ανάπτυξη των μικροβίων και επακόλουθη αλλοίωση. Τα ξεραμένα φρούτα πρέπει να είναι σαν πετσί και ευλύγιστα. Για να δοκιμάσετε την ξηρότητα τοποθετήστε μερικά φρούτα σε θερμοκρασία δωματίου και αφήστε τα να κρυώσουν. Όταν τα φρούτα είναι ζεστά ακόμα είναι πιο υγρά και ευλύγιστα. Ζουλίξτε στην χούφτα σας μερικά φρούτα. Αν δεν μείνει υγρασία στο χέρι σας και τα κομμάτια σπάσουν και πεταχτούν από το χέρι σας όταν το ανοίξετε, τότε έχουν ξεραθεί.

Επεξεργασία ξήρανσης για αποθήκευση

Όταν η ξήρανση έχει τελειώσει, μερικά κομμάτια θα έχουν περισσότερη υγρασία εξαιτίας του μεγέθους και της θέσης τους στη διάρκεια της ξήρανσης.
Τοποθετήστε τα φρούτα σας σε μεγάλα πλαστικά ή γυάλινα δοχεία και γεμίστε τα χωρίς να τα συμπιέσετε μέχρι τα 2/3 του δοχείου. Μην τα κλείσετε ερμητικά αλλά καλύψτε τα ελαφρός με ένα ύφασμα και τοποθετήστε τα σε ένα ζεστό, ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος για 4-10 ημέρες. Ανακαινίστε τα δοχεία ή ανακατέψτε τα φρούτα καθημερινά. Αν εμφανιστούν σταγονίδια υγρασίας μέσα στα δοχεία, τοποθετήστε τα φρούτα στους δίσκους για επιπλέον ξήρανση και επαναλάβετε την διαδικασία.
Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για να εξαλείψει ομοιόμορφα τυχόν υπολειμματική υγρασία και να μειώσει την πιθανότητα αλλοίωσης των φρούτων.

Συσκευασία και αποθήκευση

Ύστερα από την επεξεργασία ξήρανσης για αποθήκευση, συσκευάστε τα ξηραμένα φρούτα σας σε μικρές ποσότητες μέσα σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία κατά προτίμηση σκουρόχρωμα. Διατηρήστε τα σε δροσερό, ξερό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο ή καταψύκτη σας. Τα καλά ξεραμένα και αποθηκευμένα φρούτα διατηρούνται καλά για 6-12 μήνες.
Πετάξτε τα τρόφιμα που έχουν άσχημη μυρωδιά ή σημάδια μούχλας.

Χρησιμοποιώντας ξηραμένα φρούτα

Για να μαγειρέψετε ξηραμένα φρούτα, σιγοβράστε τα καλύπτοντας με νερό μέχρι να γίνουν μαλακά, περίπου 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, γλύκαντε τα στο τέλος του μαγειρέματος ή μόλις τα βγάλετε. Τα περισσότερα φρούτα δεν χρειάζονται επιπλέον γλύκανση. Αν επιθυμείτε προσθέστε λίγο αλάτι για να βγάλετε την φυσική γλυκάδα του φρούτου ή προσθέστε λίγο λεμόνι, πορτοκάλι ή χυμό γκρέιτ φρουτ πριν τα σερβίρετε. Αυτό δίνει στα φρούτα μια φρέσκια γεύση και προσθέτει βιταμίνη C.
Για να επαναφέρετε τα φρούτα στη φυσική τους κατάσταση για μαγείρεμα όπως τάρτες, βάλτε τα σε ένα δοχείο και σκεπάστε τα με βραστό νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν μέχρι να γίνουν τρυφερά και να απορροφηθεί το νερό (μία ώρα ή περισσότερο). Τα λεπτά κομμένα κομμάτια ίσως δεν χρειαστούν μούλιασμα πριν μαγειρευτούν. Η ανασύνθεση στα ξηραμένα φρούτα είναι άριστη σε δροσιστικά ποτά, ψωμιά, πίτες, πουτίγκες, φρουτοσαλάτες, χτυπημένο γάλα και μαγειρεμένα δημητριακά. Το νερό που θα περισσέψει από την ανασύνθεση των φρούτων σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέρος νερού που απαιτεί η συνταγή σας για να του δώσει περισσότερη γεύση και άρωμα.
Βήματα για την ξήρανση φρούτων

Αχλάδια

Προετοιμασία: Επιλέξτε ώριμα αχλάδια, πλύνετε τα καλά και ξεφλουδίστε τα αν θέλετε. Κόψτε τα στη μέση κατά μήκος και αφαιρέστε το κουκούτσι τους.
Κόψτε τα σε φέτες 3-6 χιλιοστών ή σε 4-8 κομμάτια.
Εμβαπτίστε τα σε διάλυμα κιτρικού οξέως ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης με τη μεριά του κοιλώματος από επάνω.
Ξηράνετε μέχρι να γίνουν εύκαμπτα σαν δέρμα χωρίς ίχνος υγρασίας
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10 για λεπτές φέτες ή 24-36 για κομμένα κομμάτια.

Βερίκοκα

Προετοιμασία: Επιλέξτε εντελώς ώριμα βερίκοκα και πλύνετε τα καλά. Μη τα ξεφλουδίστε. Κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι τους.
Εμβαπτίστε τα σε διάλυμα ασκορβικού οξέως ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης με τη μεριά του κοιλώματος από επάνω.
Ξηράνετε μέχρι να γίνουν μαλακά και εύκαμπτα σαν δέρμα.
Όταν τα κόβετε δεν πρέπει να υπάρχει υγρασία στη μέση της τομής τους.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):24-36

Δαμάσκηνα

Προετοιμασία: Πλύνετε τα καλά και αφήστε τα ολόκληρα εάν είναι μικρά. Κόψτε τα μεγάλα στη μέση ή σε φέτες και αφαιρέστε το κουκούτσι τους. Εάν τα αφήσετε ολόκληρα σπάστε το δέρμα τους σε βραστό νερό 1-2 λεπτά. Εάν τα κόψετε στη μέση ή σε φέτες εμβαπτίστε τα σε διάλυμα ασκορβικού οξέως ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης με τη μεριά του κοιλώματος από επάνω.
Ξηράνετε μέχρι να γίνουν εύκαμπτα σαν δέρμα.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10 για φέτες ή 24-36 για ολόκληρα ή κομμάτια κομμένα στη μέση.

Κεράσια

Προετοιμασία: Επιλέξτε εντελώς ώριμα φρούτα και πλύνετε τα καλά. Αφαιρέστε το στέλεχος και τα κουκούτσια. Βυθίστε ολόκληρα τα κεράσια σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα για να ανοίξει το δέρμα τους. Μπορείτε να τα εμβαπτίστε σε διάλυμα ασκορβικού οξέως ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης. Ξηράνετε μέχρι να γίνουν σκληρά σαν δέρμα και ελαφρός κολλώδης.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):24-36

Μήλα

Προετοιμασία: Επιλέξτε ώριμα μήλα και πλύνετε τα καλά. Ξεφλουδίστε τα και αφαιρέστε τον πυρήνα τους. Κόψτε τα σε δαχτυλίδια ή κομμάτια 3-6 χιλιοστών.
Εμβαπτίστε τα σε διάλυμα ασκορβικού οξέως ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης με τη μεριά του κοιλώματος από επάνω.
Ξηράνετε μέχρι να γίνουν μαλακά και εύκαμπτα σαν δέρμα.
Όταν τα κόβετε δεν πρέπει να υπάρχει υγρασία στη μέση της τομής τους.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-24

Μούρα

Προετοιμασία: Επιλέξτε εντελώς ώριμα φρούτα και πλύνετε τα καλά. Αφήστε τα ολόκληρα ή κόψτε τα στη μέση. Για μούρα με σκληρή εξωτερική επιφάνεια βουτήξτε τα σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα για να σπάσει η πέτσα τους.
Για μούρα όπως οι φράουλες εμβαπτίστε τα σε διάλυμα ασκορβικού οξέως ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε δίσκους. Ξηράνετε μέχρι να γίνουν σκληρά και να κάνουν ξηρό ήχο όταν κουνάτε τους δίσκους
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):24-36

Μπανάνες

Επιλέξτε γινωμένες μπανάνες. Ξεφλουδίστε τες και κόψτε τες σε φέτες 3 χιλιοστών.
Εμβαπτίστε τες σε κιτρικό οξύ ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τες από το διάλυμα και στραγγίστε τες καλά. Τοποθετήστε τες σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης.
Ξηράνετε μέχρι να γίνουν σκληρές σαν δέρμα.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10

Πεπόνια

Επιλέξτε ώριμα φρούτα που είναι βαριά για το μέγεθός τους. Αφαιρέστε την εξωτερική επιφάνεια τους και τις εσωτερικές ίνες και σπόρους. Κόψτε σε λεπτές φέτες 6-13 χιλιοστών.
Εμβαπτίστε τα σε διάλυμα ασκορβικού οξέως ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης.
Ξηράνετε μέχρι να γίνουν εύκαμπτα σαν δέρμα χωρίς ίχνος υγρασίας.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10

Ροδάκινα και νεκταρίνια

Προετοιμασία: Επιλέξτε ώριμα ροδάκινα, πλύνετε τα καλά και ξεφλουδίστε τα. Κόψτε τα στη μέση ή στα τέσσερα και αφαιρέστε το κουκούτσι τους.
Εμβαπτίστε τα σε διάλυμα κιτρικού οξέως ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης με τη μεριά του κοιλώματος από επάνω.
Γυρίστε τα κομμάτια ανάποδα όταν ο χυμός που βγάζουν εξαφανιστεί.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-36

Σταφύλια και μαύρες σταφίδες

Επιλέξτε ποικιλίες χωρίς σπόρους. Πλύνετε και αφαιρέστε τις ρόγες από τα τσαμπιά.
Κόψτε τα μεγάλα στη μέση ή αφήστε τα ολόκληρα. Αν τα αφήσετε τε ολόκληρα σπάστε το δέρμα τους βουτώντας τα σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Εάν τα κόψετε στη μέση εμβαπτίστε σε διάλυμα ασκορβικού οξέως ή άλλο αντί μικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά.
Ξηράνετε μέχρι να γίνουν ευλύγιστα σαν δέρμα.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-24

Σύκα

Προετοιμασία: Επιλέξτε εντελώς ώριμα φρούτα και πλύνετε τα καλά ή σκουπίστε με πετσέτα. Ξεφλουδίστε τα εάν επιθυμείτε. Κόψτε τα μεγάλα σύκα στη μέση ή σε κομμάτια. Εάν αποξεραίνετε ολόκληρα σύκα, σπάστε το δέρμα τους βουτώντας τα σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Για μαζεμένα σύκα εμβαπτίστε σε διάλυμα ασκορβικού οξέως ή άλλο αντί μικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης. Ξηράνετε μέχρι να γίνουν ευλύγιστα σαν δέρμα.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-24

Φλοίδες εσπεριδοειδών

Επιλέξτε λεπτόφλουδα πορτοκάλια που δεν έχουν καμία αλλοίωση στη φλούδα τους.
Τρίψτε καλά τα πορτοκάλια με ένα τρίφτη κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
Ελαφρώς ξεφλουδίστε την φλοίδα τους σε φλοίδες 2-3 χιλιοστών
Εμβαπτίστε τα σε διάλυμα ασκορβικού οξέως ή άλλο αντιμικροβιακό διάλυμα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το διάλυμα και στραγγίστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σε μονά στρώματα σε δίσκους ξήρανσης. Ξεράνετέ τα μέχρι να γίνουν τραγανά.
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-12

πηγή