Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

star



Στις 4.45΄ το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 , Γερμανός αξιωματικός δίνει το σύνθημα για την διάβαση των Πολωνικών συνόρων. Απο την ομάδα αυτή ερρίφθησαν οι πρώτοι πυροβολισμοί του     Β΄ παγοσμίου πολέμου .
 Στις 27 Σεπτεμβρίου η Πολωνία είχε τελειώσει . - 9 Απριλίου του 1940 οι Γερμανοί εισβάλουν στην Δανία και την Νορβηγία . - 10 Μαϊου 1940 οι Γερμανοί εισβάλουν στην Ολλανδία ,Βέλγιο,και Λοξεμβούργο . -10 Ιουνίου του 1940 μπαίνει και η Ιταλία στο παιχνίδι  και κυρύσσει τον  πόλεμο στην Αγγλία και Γαλλία . -18 Ιουνίου 1940 η Γερμανική αεροπορία αρχίζει μαζικες επιθέσεις κατά της Αγγλίας .- 6 Αυγούστου η Ιταλία καταλαμβάνει την Βρεταννική Σομαλία . - 12 Σεπεμβρίου 1940 η Ιταλία προσπαθεί να καταλάβει την Λιβύη αλλα αποτυγχάνει . - 28 Οκτωβρίου 1940 είχε έρθει η ώρα της Ελλάδος . Ο Μουσολίνι θέλει την Ελλαδα , ομως το βροντερό ΟΧΙ των Ελληνων ήταν καθοριστικό . Η πρώτη σημαντική ηττα των στρατιωτικών δυνάμεων του Αξονος ηταν γεγονός .

Ο πρωτος Ελληνας που επεσε θυμα του ναζισμού ηταν σύμφωνα με  μαρτυρίες συμπολεμιστών του  ο στρατιώτης Τσιαβαλιάρης Βασίλειος του Ιωάννη . Επεσε την 5η πρωινή της 28ης Οκτωβρίου μόλις εξήλθε από το φυλάκιο. Ο συγχωριανός του, λοχίας τότε, Γιαννιός Χρήστος του Αποστόλου, γεννηθείς το 1910, που υπηρετούσε κι αυτός στην ίδια μονάδα (51ο Σ.Π.) θυμάται: "Ο Βασίλης Τσιαβαλιάρης χτυπήθηκε νυχτούλα, στις πέντε το πρωί, στο 21ο φυλάκιο από έκρηξη βλήματος -μάλλον όλμος ήταν- πάνω από το μάτι. Προσπάθησαν να τον φέρουν οι στρατιώτες του φυλακίου παραπίσω. Έφτασε ένας και μου είπε: πάει ο χωριανός σου. Εγώ τον έκλαψα πρώτος. Ήταν παλικάρι"


.Ο έφεδρος υπολοχαγός Ντάσκας Ελευθέριος του Χρήστου, από τον Πλάτανο του νομού Τρικάλων, γεννηθείς το 1912, του 4ου ΣΠ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος για την ανακατάληψη του υψώματος Τσούκα Σαμαρίνας, την 1η Νοεμβρίου 1940. Είναι ο πρώτος Έλληνας έφεδρος αξιωματικός, που έπεσε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Να σημειώσουμε πως ανάλογες εκδηλώσεις για τον πρώτο Έλληνα έφεδρο αξιωματικό, που έπεσε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, γίνονται κάθε χρόνο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, με την ονομασία "Ντάσκεια".


Αρχική σελίδα
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: