Ένα διαστημόπλοιο εξοπλισμένο με πυρηνικό κινητήρα πρέπει να κατασκευάσει η Ρωσία για να πάρει την πρωτοκαθεδρία στον αγώνα για την κατάκτηση του Διαστήματος, σύμφωνα με τον Ανατόλι Περμίνοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε θετικά το σχέδιο και ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να φροντίσει να βρει τα χρήματα για την ολοκλήρωσή του- παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από περιβαλλοντικές οργανώσειςΚατά τον Περμίνοφ, ένα πρώτο, πρόχειρο σχέδιο μπορεί να είναι έτοιμο το 2012. Όσο για το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του σκάφους: 17 δισεκατομμύρια ρούβλια (400 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η κατασκευή του θα διαρκέσει εννέα χρόνια.
«Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα μας επιτρέψει να φτάσουμε σε ένα νέο τεχνολογικό επίπεδο που θα ξεπερνάει όλες τις άλλες χώρες» είπε ο Περμίνοφ κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης για θέματα τηλεπικοινωνιών και Διαστήματος.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα» είπε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, ο οποίος και προήδρευσε στη συνάντηση. «Πρέπει να βρούμε τα χρήματα» συμπλήρωσε.
Παρά το φιλόδοξο χαρακτήρα των δηλώσεων του Περμίνοφ, η άσχημη κατάσταση του ρωσικού διαστημικού προγράμματος δεν θα έπρεπε να παραβλεφθεί: η χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί πυραύλους και κάψουλες της, ηλικίας 40 ετών, τεχνολογίας Σογιούζ, για να στείλει πληρώματα και εφόδια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ωστόσο, άλλες εξελίξεις (όπως η απόσυρση του αμερικανικού στόλου των διαστημικών λεωφορείων, που σημαίνει ότι οι συμμετέχουσες χώρες θα βασιστούν στη Ρωσία για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του προγράμματος) οδηγούν τη Ρωσία σε ένα δρόμο δραστηριοποίησης όσον αφορά το Διάστημα.
Το σκάφος που περιέγραψε ο Περμίνοφ θα έχει αντιδραστήρα κλάσεως μεγαβάτ, εν αντιθέσει με τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που έφεραν σοβιετικοί δορυφόροι της εποχής του Ψυχρού Πολέμου (παρήγαγαν ενέργεια μερικών κιλοβάτ και είχαν διάρκεια ζωής ενός έτους). Ένας εξ αυτών, ο Κόσμος 954, είχε επικίνδυνη κατάληξη: κατά τη διάρκεια της επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα το 1978, διέσπειρε ραδιενεργά συντρίμμια πάνω από τη βόρεια Καλιφόρνια.
«Υπάρχει κάποια περιορισμένη εμπειρία στη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων στο Διάστημα, και δεν είναι θετικού χαρακτήρα. Η τοποθέτηση πυρηνικών συσκευών σε τροχιά εμπεριέχει κινδύνους, καθώς είναι μεγάλα τα ρίσκα κατά την επανείσοδό τους» είπε ο Βλαντιμίρ Τσούπροφ, ακτιβιστής της Greenpeace.
Η NASA έχει επίσης ερευνήσει το ενδεχόμενο κατασκευής και χρήσης πυρηνοκίνητων σκαφών, για διαπλανητικές αποστολές. Μία από αυτές είναι το Mars Science Laboratory, που θα χρησιμοποιεί πλουτώνιο (η εκτόξευσή του είναι προγραμματισμένη για το 2011) ενώ μία αποστολή εξερεύνησης των εξωτέρων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος είναι προγραμματισμένη για το 2020.
Απο : http://enimerwsi-gr/
Αρχική σελίδα
0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου