Οργή στην Ιεραρχία για τη φορολόγηση

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

star


Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε και επισήμως χθες τη δυσφορία της για την αύξηση στην καταβολή του ΕΤΑΚ από 0,1 σε 0,3 τοις χιλίοις .

Ανεβαίνει ο υδράργυρος στις σχέσεις ΕκκλησίαςΠολιτείας με αφορμή τη φορολόγηση.



Παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δείχνουν να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και σε χαμηλούς τόνους το όλο ζήτημα προκειμένου να μη χαλάσει το καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , εν τούτοις χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος απέστειλε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση. «Η Εκκλησία», είπε, « δεν είναι μουσείο. Είμαστε ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός φορέας της χώρας».


Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήταν βαρύ και χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια συνοδικού μητροπολίτη ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Ο Πρωθυπουργός έχει δίπλα του πολλούς και μορφωμένους συνεργάτες αλλά αντιμετωπίζουν την Εκκλησία ως πολιτιστικό φαινόμενο και όχι ως ζωντανό οργανισμό».

Με ένα τετρασέλιδο ανακοινωθέν της η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε και επισήμως χθες τη δυσφορία της για την αύξηση στην καταβολή του ΕΤΑΚ από το 0,1 της χιλίοις που ισχύει για όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή οι δήμοι, στο 0,3, το οποίο καλούνται να καταβάλλουν τα μουσεία και τα θρησκευτικά ιδρύματα όπως η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εβραϊκή Κοινότητα και μουφτίες.

Η Ιερά Σύνοδος με έμμεσο τρόπο εκφράζει τον πολύ καλά κρυμμένο φόβο της για το ενδεχόμενο ενός χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους. «Υπενθυμίζεται», τονίζεται στο ανακοινωθέν της, «ότι κατά το σύστημα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, η Εκκλησία κατά τις νομικές της σχέσεις (Νόμος 590/1977) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, επιβάλλεται συνεπώς η ίση μεταχείρισή της με τα λοιπά ΝΠΔΔ. Οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα διμερούς ενδιαφέροντος, εξυπακούει προηγουμένως σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο». Οπως μάλιστα τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου «υπάρχει υποβάθμιση του ΝΠΔΔ της Εκκλησίας», γεγονός που ανησυχεί πολλούς ιεράρχες.

Θα προκληθούν τεράστια προβλήματα, όπως λένε οι συνοδικοί, στη λειτουργία των ιδρυμάτων που διαθέτουν σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας των πολλών φόρων που θα πρέπει να καταβληθούν. «Είμεθα βέβαιοι», τονίζουν οι συνοδικοί ιεράρχες, «ότι η Πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τη μεγάλη συμβολή και προσφορά της Εκκλησίας για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η οποία έχει καθημερινό και όχι έκτακτο χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτόν», προστίθεται, «προτείνεται στην Πολιτεία να αναλογισθεί τις άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και των προνοιακών δράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον μελετούμενο τριπλασιασμό του ΕΤΑΚ». Μάλιστα, στη συνέχεια η Σύνοδος δίνει έναν πλήρη κατάλογο με τους παιδικούς σταθμούς, τα γηροκομεία, τα θεραπευτήρια, τα ιδρύματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ψυχικής υγείας, τις σχολές, τα οικοτροφεία, τα συσσίτια και τα ορφανοτροφεία που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα. «Η Πολιτεία να πάρει τα ιδρύματα να τα λειτουργήσει με δικά της χρήματα» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου. Και υπενθύμισε τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος μόλις την περασμένη Κυριακή στον Πύργο: «Πικραινόμαστε όταν γίνονται επιθέσεις ή όταν μας φοβερίζουν ότι θα μας πάρουν χρήματα. Και τι σημαίνει αυτό; Θα αφαιρεθούν από το έργο μαςκαι έτσι απλά θα κοπούν από την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων» είχε πει ο κ. Ιερώνυμος 24 ώρες προτού συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ακόμη τον φόβο της μήπως το ΕΤΑΚ μετατραπεί σε μόνιμη φορολόγηση. «Παρά τις αντίθετες εντυπώσεις», τονίζεται, « ειδικά για τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν προβλέπεται ως έκτακτη εισφορά της Εκκλησίας μόνον προκειμένου να καταβληθούν οι δύο δόσεις της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά ως πάγια αύξηση της φορολογίας της για το μέλλον».

Τρεις μητροπολίτες, ο Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, πρόεδρος της Συνοδικής Οικονομικής Επιτροπής, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος γνώστης των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, ο Ελασσόνος κ. Βασίλειος και δύο τεχνοκράτες, ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Α. Ζαμπέλης και ο νομικός σύμβουλος της Συνόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου ανέλαβαν τις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν άμεσα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πλευρές της ιεραρχίας συστήνουν ψυχραιμία και όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου «στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το καλό κλίμα που υπάρχει με τον Πρωθυπουργό, γι΄ αυτό και θέλουμε να λειτουργήσουν άμεσα οι επιτροπές του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών».

«Δώστε τα οικόπεδά μας για να δώσουμε φόρους»

Την αποδέσμευση 123 ακινήτων της, για τα οποία καταβάλλει φόρους αλλά διεκδικούνται από δήμους και άλλους φορείς, θα επιδιώξει η Ιερά Σύνοδος. Πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται στην Αθήνα, στη Βουλιαγμένη, στη λίμνη Βουλιαγμένης, στη Φασκομηλιά Αττικής, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στον Πύργο Ηλείας για τα οποία η Ιερά Σύνοδος διαθέτει τίτλους κυριότητας, έχει προσφύγει στα δικαστήρια και έχει κερδίσει τις υποθέσεις αμετάκλητα αλλά δεν εκδίδονται τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, καθώς ορισμένοι δήμοι τα διεκδικούν ή τα έχουν χαρακτηρίσει δασικές ή ημιδασικές εκτάσεις ή χώρους πρασίνου και πάρκου.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τους επιτελείς των Οικονομικών Υπηρεσιών στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση:
 ▅ Των συνολικά 100 στρεμμάτων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης και σε 28 διαφορετικούς δρόμους. Συγκεκριμένα τα οικόπεδα αυτά βρίσκονται στις οδούς: Αγίου Νικολάου, Αθηνάς, Ακτής, Αμαριλίδος, Αρεως, Αρμονίας, Αχιλλέως, Γλαύκης, Δανάης, Δεκελείας, Δήμητρας, Διονύσου, Ελλης, Εσπερίδων, Ηούς, Ηρας, Θαλείας, Θησέως, Ιάσονος, Ικάρου, Κενταύρων, Κρόνου, Λητούς, Μαυρολέοντος, Ουρανού, Πανδώρας, Πανός, Ποσειδώνος, Φαέθοντος.
 ▅ Δύο οικοπέδων στη Φασκομηλιά και στη λίμνη Βουλιαγμένης.
▅ Εξι οικοπέδων στην Αθήνα. Στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην Ξανθουλίδου στην περιοχή της Νεάπολης, στη Χέλντεραϊχ στον Αγιο Σώστη και στη Σφιγγός στην Κηφισιά.
▅ Εξι οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη και στις οδούς Αντιγονιδών, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Χατζή, Ολύμπου, Βασιλέως Γεωργίου, Μπιζανίου και Εθνικής Αμύνης, Μανουσιαγιαννάκη και Εθνικής Αμύνης.
▅ Ενός εκκλησιαστικού ακινήτου στον Πύργο Ηλείας επί της οδού Μανωλοπούλου.


Αρχική σελίδα
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: