H Τουρκία αντλεί πετρέλαιο ανοιχτά της Σαμοθράκης και οι Ελληνικές κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου κοιμούνται όρθιες !!!

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

star


Το ανέφερε προχθές ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος σε μία εκπομπή στο τηλε asty , αλλά και παλαιότερα η εφημερίδα "ΣΦΗΝΑ" που το αποκάλυψε . Επίσης έγινε ερώτημα στον υπουργό ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ απο τον βουλευτή Μάκη Βορίδη :


ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Θέμα: «Εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο από την Τουρκία»
Εκτενείς γεωτρήσεις πραγματοποιεί εδώ και 3 χρόνια η Τουρκία σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Η σφήνα» η οποία επικαλείται έκθεση της «Τουρκικής Κρατικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου» (ΤΡΑΟ) που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».
Στην εν λόγω έκθεση προστίθεται, ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα προκύψουν.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι ήδη υπάρχουν δύο πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου στο Αιγαίο, εκ των οποίων η μία ανοιχτά της Σαμοθράκης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στο ανωτέρω δημοσίευμα; Δραστηριοποιείται με οποιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο στην Ελληνική επικράτεια η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου;
2. Υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Αιγαίου με την Τουρκία;
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ Χ. ΒΟΡΙΔΗΣ 

Σχετικό άρθρο υπάρχει και εδώ  και το παραθέτω :

«Αντλούν παράνομα πετρέλαιο», όπως αναφέρει έκθεση
της «Τουρκικής Κρατικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου»

Σε μονομερή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Αιγαίου προχωράει η Τουρκία, παραβιάζοντας όλες τις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Σφήνα», η Άγκυρα έχει ήδη δημιουργήσει δύο πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου στο Αιγαίο, τη μία ανοιχτά της Σαμοθράκης!
Εκτενείς γεωτρήσεις πραγματοποιεί εδώ και τρία χρόνια η Τουρκία, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου κι έχει ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες πετρελαϊκών κοιτασμάτων.
Αυτό αναφέρει αποκαλυπτική έκθεση της «Τουρκικής Κρατικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), την οποία δημοσίευσε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ». Στην έκθεση προστίθεται ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών!
Παράλληλα, εκτός από την περιοχή του Αιγαίου, η «ΤΡΑΟ» έχει ήδη δημιουργήσει άλλες 4 πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πέριξ του θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλες τρεις στην περιοχή της τουρκικής Μαύρης Θάλασσας, όπου πραγματοποιούνται εδώ και μήνες μεγάλες γεωτρήσεις για την ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Ανοίχτηκαν 96 τρύπες
Η άκθεση της «ΤΡΑΟ» αναφέρει ότι μέσα στο 2008 έχουν ανοιχτεί συνολικά 96 τρύπες για την άντληση πετρελαίου, από τις οποίες οι 47 βρίσκονται στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά, που σημειωτέον θεωρείται θάλασσα ανοιχτής διέλευσης, καθώς συνδέει τον Ελλήσποντο με τον Βόσπορο και υπόκειται σε διεθνείς νομολογίες.
Το ζήτημα θεωρείται τεράστιας σημασίας, καθώς η Τουρκία έδειξε ότι επιδιώκει την άμεση ενεργειακή της αυτονόμηση και θεωρεί πως τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στο Αιγαίο δεν πρέπει να συνεχίζουν να μένουν ανεκμετάλλευτα, γι αυτό και προχωρεί μονομερώς στην άμεση εκμετάλλευσή τους, χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση με την Ελλάδα.
Η άποψη που έχει επικρατήσει στην Άγκυρα είναι ότι δεν μπορεί η Τουρκία να περιμένει την Ελλάδα να συμφωνήσει στην συνεκμετάλλευση των τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και για το λόγο αυτό η «ΤΡΑΟ» έχει εντολές να προχωρήσει μονομερώς, παρά το ότι με αυτόν τον τρόπο παραβιάζονται προκλητικά οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είναι δυνατόν να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία στο Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών.
Το ερώτημα που συνάγεται μέσα από αυτή την εξέλιξη είναι, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τον γείτονα, φίλο και κουμπάρο Ερντογάν;
Είναι διατεθειμένος ο Κώστας Καραμανλής «να τραβήξει το αφτί» των Τούρκων και μέχρι ποιο σημείο;
Επειδή δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς περιοχές στις οποίες έχουν ήδη ανοιχτεί τρύπες για εξόρυξη, ο Έλληνας πρωθυπουργός μήπως σκοπεύει να ζητήσει από την Άγκυρα να του δοθούν ακριβή στοιχεία γύρω από το θέμα;
Πώς προτίθεται να ενεργήσει στα διεθνή όργανα ώστε να καταγγείλει την «κλοπή» που είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει η Τουρκία, εις βάρος του Ελληνικού εθνικού πλούτου;


star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: