Σαφείς ενδείξεις για κερδοσκοπία τεραστίων διαστάσεων σε βάρος της Ελλάδας διαθέτει η Γερμανική Αρχή Εποπτείας Χρηματαγορών BaFin.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

star
 
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, η Γερμανική Αρχή Εποπτείας Χρηματαγορών BaFin διαθέτει «σαφείς ενδείξεις για κερδοσκοπία τεραστίων διαστάσεων σε βάρος της Ελλάδας». Το περιοδικό διευκρινίζει ότι μόνο τον μήνα Φεβρουάριο οι επενδυτές κατείχαν CDS ελληνικών ομολόγων ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται γα ένα ποσό διπλάσιο από τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της BaFin. Τα CDS (Credit Default Swaps) είναι ασφάλιστρα που προστατεύουν από τον κίνδυνο πτώχευσης μίας χώρας και τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό πρόβλημα για την ευρωζώνη, προειδοποιεί η γερμανική αρχή.


Aποχή των επενδυτών“ από τα ελληνικά ομόλογα;

 
Η αύξηση των ασφάλιστρων για τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα στους επενδυτές. «Μια πιθανή συνέπεια θα ήταν η “αποχή των επενδυτών“ από τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρει το Der Spiegel επικαλούμενο την έκθεση της BaFin.
Προκειμένου να περιοριστεί η κερδοσκοπία με τα CDS, τα στελέχη της Γερμανικής Αρχής για τη Εποπτεία των Χρηματαγορών προτείνουν τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής κεντρικής υπηρεσίας αναφοράς, που θα καταγράφει τις κερδοσκοπικές κινήσεις με τα επίμαχα αυτά χρηματοοικονομικά μέσα.

Για αδράνεια κατηγορεί την καγκελάριο ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγορεί την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για αδράνεια. «Η Ευρώπη βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και η καγκελάριος παρακολουθεί άπρακτη… Όποιος σώσει την Ελλάδα χωρίς να βάλει τέρμα στην κερδοσκοπία ανταμείβει την ανευθυνότητα των τραπεζών και των Hedgefonds», δήλωσε στην Frankfurter Rundschau ο κ. Γκάμπριελ.

Από Deutsche Welle
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: