Εσείς εμπιστεύεστε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ;

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

star

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) λέει πως η έκρηξη ηφαιστείων στην Ισλανδία θα ασκήσει ελάχιστη αρνητική επίδραση στην υγεία

" Το περιφερειακό γραφείο του WHO για την Ευρώπη ελέγχει με προσοχή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού αντίκτυπου υγείας, της ηφαιστειακής έκρηξης της Ισλανδίας και είναι σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη του σχετικά με τα μέτρα προστασίας. Το σύννεφο τέφρας περιέχει  λεπτά μόρια αλλά εφ' όσον παραμένει η τέφρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, δεν θα υπάρξει κανένας αυξημέμος κίνδυνος για την υγεία. Εντούτοις, όταν φθάνει στο επίγειο επίπεδο, και εάν είναι σε υψηλή συγκέντρωση, η τέφρα μπορεί να προκαλέσει  επιπτώσεις στην υγεία, αλλά αυτές είναι πιθανό να είναι ελάχιστες.



Δεδομένου ότι η συγκέντρωση τέφρας μπορεί να ποικίλει από χώρα σε χώρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα , ο WHO συμβουλεύει τους ανθρώπους  να ακολουθήσουν τις πιό ενημερωμένες συμβουλές από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας τους ,και τις μετεωρολογικές αρχές τους για την αξιολόγηση της ατμοσφαιρικής ποιότητας . Σε περίπτωση αυξανόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι κανονικές προφυλάξεις ενθαρρύνονται, δηλ. αποφυγή της επίμονης άσκησης από τους ανθρώπους με  άσθμα και  αναπνευστικά συμπτώματα στις ημέρες με την υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.


Στις 14 Απριλίου, η Ισλανδία χτυπήθηκε από μια δεύτερη ηφαιστειακή έκρηξη σε έναν μήνα. Ο WHO, μέσω του περιφερειακού γραφείου του  στην Ευρώπη, ειδοποιήθηκε για την ηφαιστειακή έκρηξη όπως απαιτείται στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών υγείας (2005) και είναι σε επαφή με τις αρμόδιες ισλανδικές αρχές δημόσιας υγείας.

Η ισλανδική διεύθυνση της υγείας έχει λάβει κατάλληλα μέτρα για την δημόσια υγεία σε αυτή τη φάση, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της εκπομπής  των ηφαιστειακών τεφρών, της ανάληψης της χημικής ανάλυσης των τεφρών και της διανομής των συστάσεων στον ισλανδικό πληθυσμό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, η αντιπροσωπεία προστασίας υγείας - σε συνεργασία με την προστασία υγείας της Σκωτίας και το συνερχαζόμενο γραφείο - έχει παράσχει ενημερωμένες πληροφορίες για το κοινό  στον ιστοχώρο της.

Η ηφαιστειακή τέφρα αποτελείται από  λεπτά μόρια του τεμαχισμένου ηφαιστειακού βράχου. Το κύριο συστατικό της τέφρας που θα μπορούσε να αναμένεται για να έχει τις επιπτώσεις στην υγεία είναι λεπτό μοριακό θέμα (PM). που είναι λιγότερο από 10 μικρά στο μέγεθος, τα μόρια μπορούν να φθάσουν στους χαμηλότερους αναπνευστικούς εναέριους διαδρόμους. Η ανάλυση της τέφρας βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι περίπου 25% των μορίων είναι λιγότερο από 10 μικρά στο μέγεθος. Οι άνθρωποι με τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα, το εμφύσημα ή η βρογχίτιδα μπορούν να είναι πιό ευαίσθητοι στην ενόχληση εάν η τέφρα είναι στη χαμηλότερη ατμόσφαιρα σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Εφ' όσον παραμένει η ηφαιστειακή τέφρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο και  την υγεία του . Εάν φθάνει στο έδαφος λόγω της κάθετης μετακίνησης των αέρινων μαζών, υπάρχει ένας κίνδυνος αύξησης στα αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά η αύξηση αναμένεται για να είναι χαμηλή .Οι βροχές μπορούν να πλύνουν την τέφρα χωρίς πρόκληση κινδύνου στην υγεία του ανθρώπου.

Το σύννεφο τέφρας μπορεί αργά να φθάσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η έκρηξη να διαρκέσει για ημέρες , εβδομάδες ή περισσότερο. Το ευρωπαϊκό δίκτυο ελέγχου ατμοσφαιρικής ποιότητας περιλαμβάνει  εκατοντάδες  σταθμούν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, επιτρέποντας μια ενημερωμένη αξιολόγηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο έδαφος. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CITAIR παρέχει τις καθημερινές αναπροσαρμογές στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 16 Απριλίου, καμία αύξηση στα ευρωπαϊκά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν έχει παρατηρηθεί.

Το περιφερειακό γραφείο WHO στην Ευρώπη παρέχει τις οδηγίες στα κράτη μέλη με αποτελεσματικό τρόπο για να εξεταστεί η κατάσταση από την σκοπιά της δημόσιας υγείας, που συντονίζει  τις αντιπροσωπείες συνεργατών. Ο WHO θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση και θα παράσχει τις αναπροσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες.















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: