Deutsche Welle : «Κύρια υπεύθυνη για την πανωλεθρία είναι η Άγκελα Μέρκελ»

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

star
 

Οι διαμάχες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για την ενεργοποίηση της γερμανικής συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας σχολιάζονται σήμερα εκτενώς από την γερμανική έκδοση των Financial Times.


«Σε αντίθεση με τους Γάλλους που χθες ανακοίνωσαν το ποσοστό των πιστώσεων που τους αναλογούν στο πακέτο βοήθειας, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες μπλοκάρουν στο κοινοβούλιο το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την έγκριση της γερμανικής βοήθειας με τη διαδικασία του επείγοντος. Τώρα η σχετική απόφαση θα ληφθεί το νωρίτερο σε μερικές εβδομάδες, ακόμη και εάν η Ελλάδα χρειαστεί νωρίτερα τα χρήματα», παρατηρεί η εφημερίδα. Οι Financial Times αποδίδουν την κωλυσιεργία σε μικροκομματικούς λόγους: «Στην πραγματικότητα, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θέλουν, ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, να κατηγορηθούν ότι παρά το χρέος ρεκόρ της Γερμανίας διέθεσαν δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουν τους απράγμονες Έλληνες. Και για αυτό είναι διατεθειμένοι ακόμη και να εκθέσουν τον υπουργό τους. Και όσο ο Σόιμπλε θα δέχεται εξ οικείων τα βέλη, θα χάνει τη διεθνή του αξιοπιστία», συμπεραίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Κύρια υπεύθυνη για την πανωλεθρία είναι η Άγκελα Μέρκελ. Και αυτό γιατί χωρίς την σιωπηρή υποστήριξη της καγκελαρίου οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές δεν θα τολμούσαν ποτέ να επιτεθούν στον υπουργό Οικονομικών…Η διστακτικότητα των Γερμανών θα ενθαρρύνει τους κερδοσκόπους να εκτοξεύσουν στα ύψη τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Η Αθήνα επιδίδεται σε τακτικισμούς»

Υπεύθυνη η 
Ελλάδα για τη μη ενεργοποίηση του μηχανισμού, λέει ο Γιόζεφ Πρελ 
(αριστερά) Υπεύθυνη η Ελλάδα για τη μη ενεργοποίηση του μηχανισμού, λέει ο Γιόζεφ Πρελ (αριστερά)Μια άλλη ερμηνεία για το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη το πακέτο στήριξης δίνει ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ. Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της αυστριακής ραδιοφωνίας, Ö1, ο κ. Πρελ επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν ζητά την ενεργοποίηση του πακέτου. Η Αθήνα επιδίδεται σε τακτικισμούς επειδή δεν είναι σύμφωνη με κάποιους όρους του μηχανισμού. «Οι αγορές εκπέμπουν το μήνυμα ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενεργήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός.

«Μια οσμή πανικού»

Οσμή πανικού
 στις αγορές βλέπει η  Süddeutsche Zeitung  Οσμή πανικού στις αγορές βλέπει η Süddeutsche Zeitung«Μια οσμή πανικού» είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται στο ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας. «Κανείς δεν τολμά να το πει, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών…Εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να βρει εντός του έτους 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξυπηρετήσει το χρέος της και να βουλώσει τις τρύπες του προϋπολογισμού, θα χρεοκοπήσει….Αλλά ακόμη και εάν η ΕΕ και το ΔΝΤ διαθέσουν τώρα τα 45 δισεκατομμύρια που απαιτούνται στην παρούσα φάση, η Ελλάδα δεν θα έχει σωθεί. Αυτό που απαιτείται είναι ένα πακέτο διάσωσης που όχι μόνο θα δώσει μια ανάσα στην Ελλάδα, αλλά θα επιλύσει δια παντός το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι, το ΔΝΤ και οι πιστωτές. Όλοι θα πρέπει να καταθέσουν τον οβολό τους. Οι Έλληνες θα πρέπει να αποδεχθούν μεγαλύτερες κοινωνικές περικοπές και μειώσεις μισθών. Οι πιστωτές θα πρέπει να αποδεχθούν χαμηλότερες αποδόσεις, ενώ η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να διαθέσουν χρήματα. Μόνο με κοινή δράση θα επιτύχει η εξυγίανση», καταλήγει η εφημερίδα.

«Οι Έλληνες θα καταστραφούν εάν δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια»

Ο Γερμανός 
οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι Ο Γερμανός οικονομολόγος Γιόαχιμ ΣταρμπάτιΤέλος, συνέντευξη με τον Γερμανό οικονομολόγο Γιόαχιμ Σταρμπάτι δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Σταρμπάτι μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του προετοιμάζουν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η γερμανική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Στο ερώτημα εάν με την ενέργειά του αυτή επιδιώκει να καταστρέψει οικονομικά την Ελλάδα, ο καθηγητής Σταρμπάτι απαντά: «Το αντίθετο συμβαίνει. Οι Έλληνες θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή εάν τους δοθούν δάνεια, τα οποία δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ανταγωνιστική. Πώς θα επιστρέψει τα δάνεια», διερωτάται ο Γερμανός οικονομολόγος που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας μας από την ΟΝΕ. Ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι επαναλαμβάνει στη συνέντευξή του την αναγκαιότητα να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή και να προχωρήσει σε υποτίμηση, η οποία αποτελεί την αφετηρία της εξυγίανσης, όπως τονίζει.

«Φόβοι για χρεοκοπία, οι ανησυχίες για την Ελλάδα ασκούν πιέσεις στο χρηματιστήριο και στο ευρώ», γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel.

Η αυστριακή Wiener Zeitung τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο: «Στενεύουν τα περιθώρια για το πακέτο βοήθειας, η διαμάχη των κομμάτων στη Γερμανία θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει την παροχή βοήθειας».

Η επίσης αυστριακή Kleine Zeitung αναφέρεται στις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα με τον τίτλο «Πάλι απεργίες στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «οι απεργοί διαδηλώνουν κατά των περικοπών στους μισθούς και των μέτρων της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Για το ίδιο θέμα η Die Presse. «Την ώρα που εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ συζητούν το ζήτημα της παροχής βοήθειας η χώρα παραλύει από τις απεργίες». 

«H Ελλάδα εξετάζει να κάνει σύντομα χρήση της ευρωβοήθειας», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής Die Zeit: «Οι πιέσεις λόγω επαπειλούμενης αδυναμίας πληρωμών και από τα υψηλά επιτόκια εντείνονται. Η Ελλάδα άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στο πακέτο της ευρωπαϊκής βοήθειας από τον Μάιο».

Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: