7 Δεκεμβρίου 2010 : Οι Γάλλοι θα αποσύρουν τα χρήματά τους απο τις τράπεζες !

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

star

Οι Γάλλοι ακτιβιστές Yann Sarfati, Arnaud Varnier και Geraldine Feuillien αποφάσισαν μετά από αρκετές ανεπιτυχείς διαμαρτυρίες να πάρουν την πρωτοβουλια να καλέσουν όλο τον κόσμο να κλείσει ή να αποσύρει όλα τα χρήματα του από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
δημοσιεύουμε σε ελεύθερη μετάφραση από τα γαλλικά, το κείμενο της ανακοίνωσης τύπου – κάλεσμα για αλλάγή του Τραπεζικού συστήματος, που ξεκίνησε στο Facebook, εδώ και μερικές εβδομάδες.
Αγαπητά Μέσα Ενημέρωσης,
Εδώ και λίγο καιρό ο διεθνής τύπος έκανε γωστό το κάλεσμά μας γιά δράση ενάντια στο τραπεζικό σύστημα (bankrun), που δημοσιεύσαμε στο Facebook για να προσκαλέσουμε όλους εκείνους που θά ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να αποσύρουν τα χρήματά τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, στις 7 Δεκεμβρίου του 2010.
Μετά την ανακοίνωση μας, άνθρωποι από όλο τον κόσμο κινητοποιήθηκαν για να μεταφράσουν στην γλώσσα τους το κείμενο που δημοσιεύσαμε, και να το προωθήσουν παντού, έτσι ώστε να υπάρξει ανταπόκριση αυτής της πρωτοβουλίας μας και στην δική τους χώρα.  Ούτε και εμείς δεν τολμήσαμε να ελπίσουμε ότι το κάλεσμά μας θα είχε τόση επιτυχία. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γι’ αυτό, και χάρι στην προσωπική επένδυση όλων όσων, όπως εμείς, θέλουν να απολαμβάνουν ένα υγιές, δίκαιο, προσιτό, και υπόλογο τραπεζικό σύστημα, ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα μπορέσουμε να πείσουμε αρκετούς πολίτες παντού σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και τελικά να εισακουστούμε και από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις μας.Για να είμαστε απόλυτα σαφείς, δεν αντιπροσωπεύουμε κανένα πολιτικό κόμμα, ούτε συνδικαλιστικό φορέα, ούτε θρησκευτικό δόγμα. Η δράση μας είναι απλά μια συμμετοχή στα κοινά, και ως εκ τούτου κρατάμε αποστάσεις από κάθε είδους θεωρίες περί συνομωσίας ή μίσους που θα θέλανε να αποδώσουν στο κίνημά μας ή να συσχετίσουν  με αυτό  όποιες δήποτε συζητήσεις  πέρα από τον έλεγχό μας. Δεν επιδιώκουμε  να βλάψουμε κανένα συγκεκριμένα.  Αντίθετα, αναλαμβάνουμε δράση εναντίον ενός διεφθαρμένου, εγκληματικού και εξοντωτικού συστήματος ενάντια στο οποίο αποφασίσαμε να επέμβουμε όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, η αποφασιστικότητά μας και ο σεβασμός προς τον νόμο.
Γιατί αναλάβαμε αυτή τη δράση;
Πρώτα απ’ όλα γιατί θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σχετικά με τη λειτουργία του νομισματικού συστήματος.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφεία, οι κάτοχοι  τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών ταμιευτηρίου ή ακόμα και οι συμμετέχοντες σε διάφορα συνταξιοδοτικά προγράμματα, αγνοούν με ποιόν τρόπο δημιουργείται το χρήμα, ή τι κάνουν οι τράπεζες με τα χρήματα που «τους έχουν εμπιστευθεί» οι καταθέτες τους. Δεν γνωρίζουν τίποτα για την αρχή του χρήματος ως χρέους. Δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα πίσω από ορολογίες όπως «οικονομικές φούσκες», «έντοκα γραμμάτια», «Hedge Funds» ή «τιτλοποίηση». Τα δε Μέσα Ενημέρωσης γενικά, κάνουν πολύ λίγη προσπάθεια να ενημερώσουν με τρόπο αντικειμενικό, διαφανή και προσιτό σε όλους. Το μόνο πράγμα που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι πραγματικά είναι ότι ενώ τα περισσότερα μεγάλα οικονομικά εγκλήματα και η εκμετάλλευση προσωπικων δεδομένων και  εμπιστευτικών πληροφοριών, παραμένουν ως επί το πλείστον ατιμώρητα, είναι όμως αυτοί οι πρώτοι που πληρώνουν τις συνέπειες.
Όχι μόνο εκφράζουμε τη λύπη μας για τις τόσες ερωτήσεις από απλούς πολίτες για την οικονομική κατάσταση που παραμένουν χωρίς σαφείς απαντήσεις στις στήλες σας, αλλά εκφράζουμε τη λύπη μας και για το ότι δεν καταγγέλετε τα μέτρα που επέτρεψαν την παγκόσμια οικονομική κατάσταση να φτάσει στο σημείο όπου είναι σήμερα: μια κατάσταση που έχει γονατίσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μπροστά στις εταιρείες αξιολόγησης, τρέμοντας από το φόβο με την ιδέα ότι η αξία του νομίσματός μας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Οι πολιτικοί  δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις αξιώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ούτε στις ανάγκες των πολιτών τους. Έτσι, ήρθε η ώρα να τους υπενθυμίσουμε ποιοί τους ψηφίσανε και για ποιό λόγο τους εκλέξαμε να υπηρετήσουν.
Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις δεν είναι πλέον χρήσιμες, επειδή ό, τι και να κάνουμε, δεν ακούγεται. Και οποιεςδήποτε αποφάσεις παίρνουν, δεν μας συμβουλεύονται. Γι ‘αυτό και αποφασίσαμε να χτυπήσουμε το σύστημα στον πυρήνα του:  ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Έχουμε επίγνωσι των οικονομικών συνεπειών που δύνανται να προκύψουν από την επιτυχία αυτής της προσπάθειάς μας;
Έχουμε ιδιαίτερη επίγνωσι των συνεπειών του “ελεύθερου” και ανεξέλεγκτου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην εργασία, την υγεία μας, την παιδεία μας, τις συντάξεις μας, τις βιομηχανίες μας, το περιβάλλον μας, το μέλλον μας, την αξιοπρέπεια μας, την αξιοπρέπεια των πολιτών των χωρών που αυτό το σύστημα έχει υποδουλώσει με το χρέος. Και έχουμε ιδιαίτερη επιγνωση του ότι οι χώρες αυτές δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπληρώσουν αυτό το χρέος για να εκμεταλλευτούν τους  δικούς τους πόρους. Αυτή είναι η μοίρα που περιμένει τους ανθρώπους, αν εμείς στη Δύση δεν πάρουμε την κατάστασι στα χέρια μας.
Έχουμε επίγνωσι του ρόλου που παίζει αυτό το σύστημα στην ευημερία των βιομηχανικών αυτοκρατοριών των οποίων τα συμφέροντα εξαρτώνται από τις ένοπλες συγκρούσεις, τις ασθένειες, την έλλειψη τροφίμων και την φτώχεια που επικρατεί στις χώρες όπου η εργασία και οι φυσικοί τους πόροι προσφέρονται με ελάχιστο κόστος. Γνωρίζουμε ότι αυτό το σύστημα δεν θα έχει τίποτα να κερδίσει από έναν κόσμο όπου επικρατούν η ειρήνη και η ευημερία, και ότι με το να συνεχίζουμε να του εμπιστευόμαστε τα χρήματα που κερδίσαμε με σκληρή και τίμια δουλειά, γινόμαστε και εμείς συνένοχοι σ΄αυτό το άρρωστο σύστημα, στις κλοπές και στα εγκλήματα που διαπράττει, στις δυστυχίες των πολέμων που δημιουργεί.
Τι θέλουμε;
Εμείς, οι πολίτες του 21ου αιώνα, οι απόγονοι εκείνων των γενεών που θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι και αξιοπρεπείς, απαιτούμε την δημιουργία μιάς ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ- για την εξυπηρέτηση των πολιτών, μιάς τράπεζας όπου θα καταθέτουμε τα χρήματά μας, μακριά από τον κερδοσκοπικό πυρετό, απαλλαγμένα από όλες τις οικονομικές φούσκες που σχεδιάστηκαν γιά να σκάσουν μια μέρα, χωρίς υπηρεσίες και διαδικασίες που μετατρέπουν τα δάνεια και τα περιουσιακά μας στοιχεία σε διαπραγματεύσιμα και χρησιμοποιούν το χρέος μας για να αγοράσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Θέλουμε Τράπεζες που δανείζουν μόνο τον πλούτο που έχουν. Τράπεζες που βοηθούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μεταφέρουν θέσεις εργασίας εκεί που χρειάζονται, τράπεζες με μηδενικό συντελεστή δανεισμού. (*) Τράπεζες που παρέχουν υποστήριξη σε έργα που ωφελούν τους πολίτες και όχι την «αγορά». Τράπεζες που θα μπορούσαμε να καταθέσουμε τα χρήματά μας, και θα είχαμε ήσυχο το κεφάλι μας και την συνείδηση μας. Τράπεζες για τις οποίες δεν θα ‘πρέπει να ανησυχούμε. Τράπεζες οι οποίες θα είναι θεωρηθουν πετυχημένες μόνο όταν κόψουν το νήμα που κρατάει και συντηρεί τους εμπόρους του θανάτου, της ασθένειας και της δουλείας, ζωντανούς. Πάνω στα ερείπια του παλαιού συστήματος, θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα τραπεζικό σύστημα που δεν θα θυσιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο βωμό του κέρδους.
Η αφύπνιση ήρθε τελικά. Μας ξύπνησε η φτώχεια και η απελπισία που πλήττει τους πιο ευπαθείς από εμάς – τους συνταξιούχους, αυτούς πού ζούνε από την κοινωνική πρόνοια, τους φτωχούς εργαζόμενους , και που τώρα απειλεί ό,τι έχει απομείνει και από τη μεσαία τάξη και τους επιχειρηματίες. Ακόμη και αυτοί είναι πλέον αντικείμενα εκμετάλλευσης και αρμέγονται στο έπακρον, και τώρα επιθυμούν απλά τη ματαίωση του δημόσιου χρέους που παράγεται από αυτό το άρρωστο και ανεπιθύμητο σύστημα.  Δεν θέλουμε οι φόροι που πληρώνουμε, οι προσπάθειές μας, οι κόποι μας να συνεχίσουν να τροφοδοτούν αυτό το απύθμενο πηγάδι. Θέλουμε να επανακτήσουμε το δικαίωμα και την εξουσία να έκδίδουμε το δικό μας νόμισμα και να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τις κατευθυντήριες γραμμές που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χτίστηκε ενάντια στην βούληση της πλειοψηφίας που εκφράστηκε με δημοψήφισμα, για να μην αναφέρουμε και εκείνες τις χώρες που οι πολίτες τους δεν ερωτήθηκαν καθόλου με δημοψήφισμα.
(*) Αυτό που κάνουν οι ισλαμικές τράπεζες με επιτυχία ενάντια στην τοκογλυφία για τους δικούς τους θρησκευτικούς λόγους, μπορούμε να κάνουμε και γιά τη δική μας κοινωνία
Εν κατακλείδι
Προσέξτε ότι ακόμη και αν καταφέρουμε να επαναδιανείμουμε τις θέσεις εργασίας, οι προηγμένες τεχνολογίες και τα μηχανήματα έχουν αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία σε πολλούς τομείς και αυτή η αντικατάστασι αυξάνεται διαρκώς. Οι σημερινές τεχνολογίες μπορούν να παράγουν περισσότερο, σε πιό γρήγορο ρυθμό και φθηνότερα, και για τους λόγους αυτούς, δημιουργούν φόβο σε εκείνους που αναρωτιούνται πώς θα βγάλουν το ψωμί τους αύριο. Αυτό είναι ατυχές, διότι από την εφεύρεση του τροχού, η τεχνολογία είχε ως σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης της ανθρωπότητας. Αν η τεχνολογία επιστρατευότανε στην υπηρεσία των πολιτών και όχι της “αγοράς”, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στην ανάπτυξη της που σήμερα εξυπηρετεί και ωφελεί ομάδες ειδικών συμφερόντων.
Έχουμε ήδη την τεχνογνωσία να απελευθερώσουμε την ανθρωπότητα από τις ανάγκες της σε ορυκτά και πυρηνικά καύσιμα, καθώς και να παράγουμε και να διανέμουμε το πόσιμο νερό σε όλο τον πλανήτη με χαμηλό κόστος, να παράγουμε φρούτα και λαχανικά, από τις παγωμένες τούντρες μέχρι την έρημο. Η φτώχεια υπάρχει στον πλανήτη μας γιατί λείπει η πολιτική βούληση των βιομηχανικών χωρών, που υπόκεινται στους νόμους της αγοράς. Η ρύπανση και σπατάλη των φυσικών μας πόρων είναι οι θλιβερές συνέπειες αυτού του ξεπερασμένου συστήματος στο οποίο πρέπει να θέσουμε ένα τέλος.
Εμείς, οι κληρονόμοι του χάους, έχουμε μπροστά μας έναν κόσμο να χτίσουμε. Ένα κόσμο όπου η εργασία δεν θα θεωρείται πλέον ως δουλεία, και η έλλειψη εργασίας σαν τραγωδία, επειδή θα μπορούμε να επανεξετάσουμε τον τρόπο που θα μπορεί η ανθρωπότητα του αύριο να εξασφαλίσει την επιβίωσή της, την παιδεία της, την ευημερία της και τα γηρατειά της.
Καλούμε όλους εκείνους που θέλουν να μας ακολουθήσουν σε αυτό το κάλεσμά μας – ακόμη και εσάς, αγαπητοί δημοσιογράφοι – να ξεπεράσουν τους φόβους τους για το άγνωστο και να θέσουν τον θεμέλιο λίθο για να φτειάξουμε ένα σύστημα που θα αντικαταστήσει το σημερινό, το οποίο είτε με εμάς, είτε χωρίς εμάς τελικά θα καταρρεύσει όταν θα έχει πάρει τα πάντα από εμάς. Εμείς προτιμούμε να μην περιμένουμε να φτάσει αυτή η στιγμή, ή ακόμη χειρότερα, για να σωθεί η οικονομία, να κηρυχτεί ένας καινούργιος πόλεμος.
Ευχαριστούμε τον ποδοσφαιριστή Eric Cantona που μας ενέπνευσε αυτή την ιδέα την οποία έχουμε πάρει πολύ σοβαρά. Ο κύβος ερρίφθη. Ο χρόνος θα δείξει αν είχαμε δίκιο. (07/11/2010)
Géraldine Feuillien, Yann Sarfati, Arnaud Varnier

πηγή
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: