Νέα αυξηση του ΦΠΑ τροφίμων και αναψυκτικών - Δεν θα τρώμε και δεν θα πίνουμε ρε απατεώνες

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

star


Την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για μεγάλο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και την επιβολή φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για την ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε αμερικανική εφημερίδα φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει την άντληση εσόδων από σχολάζουσες κληρονομιές, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έσοδα που μπορούν να εξασφαλιστούν ενδέχεται να φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε πώς σχεδιάζει να καλύψει τις υστερήσεις που σημειώνονται στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού και στην προσπάθειά του να δώσει το στίγμα των προθέσεών του επισήμανε επί λέξει: "Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να πάμε σε άλλες αυξήσεις συντελεστών γενικευμένες, είναι απολύτως σαφές αυτό. Θέλουμε μεσοπρόθεσμα να πάμε σε μειώσεις συντελεστών"!
Με το επίθετο "γενικευμένες", που προσέθεσε ο υπουργός πλάι στη φράση "αυξήσεις συντελεστών", άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναστραφεί η αρνητική πορεία των φορολογικών εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, να αποφασιστούν αυξήσεις φορολογικών συντελεστών που δεν θα είναι γενικευμένες, αλλά θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογητέας ύλης. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι μεν να αυξηθούν "γενικευμένα" οι συντελεστές του ΦΠΑ, από 13% σε 14% ή 15% και από 23% σε 24% ή 25%, αλλά να γίνουν μετατάξεις ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Τέτοιες... μετατάξεις είναι και αυτές αυξήσεις συντελεστών, αλλά "όχι γενικευμένες".
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 να αυξηθεί από το 13% στο 23% ο συντελεστής του ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων και έτοιμου φαγητού, για τα μη αλκοολούχα ποτά, για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ύδρευση, για τα εισιτήρια θεαμάτων, καθώς και για όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, δηλαδή για τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των υπεραστικών λεωφορείων, των τρένων, των πλοίων και των αεροπλάνων. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ανατιμήσεις για τα εν λόγω προϊόντα και τις εν λόγω υπηρεσίες θα φθάσουν το 9%! Δεν αποκλείεται επίσης ο συντελεστής ΦΠΑ 6,5%, που ισχύει σήμερα για εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, να αυξηθεί στο 13% ή στο 23% το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Να σημειωθεί ότι, ενώ στο ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Παπακωνσταντίνου στον Flash ακούγεται ολοκάθαρα η φράση "...δεν μπορούμε να πάμε σε άλλες αυξήσεις συντελεστών, γενικευμένες", στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης η λέξη "γενικευμένες" δεν έχει καταγραφεί! Πέραν του παραθύρου για αυξήσεις-φωτιά στους συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες που άφησε χθες ορθάνοικτο, ο υπουργός Οικονομικών στη χθεσινή συνέντευξή του στον Flash:
* Προανήγγειλε την απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
* Προανήγγειλε καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και εφοριών, περικοπές στον κλάδο της υγείας και την ευρύτερη δημόσια διοίκηση, όπου η σπατάλη θεωρείται εκτεταμένη και τα περιθώρια για περικοπές διευρυμένα.

Φόρος στα αναψυκτικά!
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, εξάλλου, μιλώντας στην εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" αποκάλυψε ότι στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για το αντιστάθμισμα των απωλειών από τα φορολογικά έσοδα ενδέχεται να περιληφθεί η επιβολή φόρου στα αναψυκτικά και η "αναζήτηση κεφαλαίων από μη διεκδικούμενες κληρονομιές και από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που έχουν πεθάνει πριν πολλά χρόνια". Όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, "τα μη διεκδικούμενα έσοδα από κληρονομιές μπορούν να προσφέρουν στο κράτος γύρω στα 4 δισ. ευρώ"!

Υστέρηση εσόδων
Όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα πηγές άντλησης εσόδων που θα τη βοηθήσουν να καλύψει την πρωτοφανούς μεγέθους υστέρηση των εσόδων, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, φθάνει μέχρι τις 20 Μαρτίου τα 1,7 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε για το θέμα αυτό: "Η ιστορία της ανάκαμψης των εσόδων θα είναι κάτι που θα πάρει κάποιο διάστημα, δηλαδή η υστέρηση που είχαμε τους πρώτους δύο μήνες μάλλον απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί και τον τρίτο μήνα, αλλά τα έσοδα θα ανακάμψουν ως το τέλος του χρόνου".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποστείλει στην κεντρική υπηρεσία οι εφορίες όλης της χώρας, στο 20ήμερο του Μαρτίου τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 15,8%, δηλαδή είναι λιγότερα κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 και κατά 880 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για τον μήνα αυτό.

Κατασχέσεις
Η υστέρηση των εσόδων έχει υποχρεώσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ενεργοποιήσει τη νομοθεσία που προβλέπει κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλετών του δημοσίου εις χείρας τρίτων, προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του δημοσίου. Κοινοποιήθηκαν λοιπόν κατασχετήρια εις χείρας τρίτων σε αλυσίδες σουπερμάρκετ, προκειμένου να μην εξοφλήσουν συγκεκριμένους προμηθευτές τους που χρωστούν μεγάλα ποσά στην εφορία. Ωστόσο, οι οφειλέτες-προμηθευτές έχουν στα χέρια τους επιταγές από τα σουπερμάρκετ -και όχι μόνο- εξάμηνης, ακόμη και δωδεκάμηνης διάρκειας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, ενώ θα πληρωθούν μετά έξι μήνες, καλούνται να καταβάλλουν τον ΦΠΑ για το εμπόρευμα που έδωσαν, τον οποίο όμως δεν έχουν εισπράξει ακόμη.

Και όνομα από τον χώρο της μόδας
Επίσης οι εφορίες έχουν αποστείλει και κατασχετήρια σε τράπεζες για μεγάλους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες απεστάλη στα πιστωτικά ιδρύματα έγγραφο για γνωστό όνομα από τον χώρο της μόδας, που φέρεται να οφείλει περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων θα συνεχιστούν ακόμη και στα ενοίκια που λαμβάνουν οι οφειλέτες του δημοσίου. Δεν αποκλείεται ενοικιαστές να λάβουν τις επόμενες ημέρες επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα καλούνται να καταθέσουν το ενοίκιό τους σε λογαριασμό του δημοσίου.

Αποκρατικοποιήσεις
Τα μέτρα του 2011, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να κλειδώσουν με την άφιξη της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν χθες σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.


πηγή
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: