Η αγοραστική δύναμη του νομίσματος από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

star


Πόσο κόστιζε ένα ποδαράκι χοίρου στην αρχαιότητα; Πόσες ήταν οι αποδοχές ενός λεγεωνάριου στην αρχαία Ρώμη; Πόσα έπρεπε να ξοδέψει κανείς στα χρόνια του Βυζαντίου για ένα μεταξωτό ύφασμα; Σε αυτά τα ερωτήματα φιλοδοξεί να δώσει απάντηση η περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου με …θέμα «Το κόστος της Διατροφής. Πόσο κοστίζει τι…από την αρχαιότητα έως σήμερα» που θα πραγματοποιηθεί -με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου- στην Κύπρο από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012. Το Νομισματικό Μουσείο με 397 αρχαία, μεσαιωνικά και νεότερα νομίσματα και 8 οθωμανικά από τη Συλλογή του Παναγιώτη Κόκκα, που φυλάσσονται στο Μουσείο, θα πλαισιώσει την πρωτότυπη αυτή έκθεση, στην οποία θα συμμετέχει και το Επιγραφικό Μουσείο με ένα θραύσμα επιγραφής. Πρόκειται για την επιγραφή που σώζει απόσπασμα του Διατάγματος του Διοκλητιανού, την οποία εξέδωσε το 301 μ. Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας για να καθορίσει τις ανώτερες τιμές περίπου χιλίων προϊόντων -με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες – και να βάλει φράγμα στον πληθωρισμό της εποχής. Η έκθεση θα αποτελείται από πέντε ενότητες: «Αρχαία Ελλάδα. 5ος – 2ος αιώνας π. Χ.», «Ρώμη. 2ος – 5ος αιώνας μ. Χ.», «Βυζάντιο. 5ος – 15ος αιώνας», «Ελλάδα υπό ξένη κυριαρχία» και «Νεότερη Ελλάδα», οι οποίες θα περιλαμβάνουν ενδεικτικές τιμές και συνταγές. «Τα στοιχεία που παρατίθενται προέρχονται από γραπτές πηγές και από συγκρίσιμες αναφορές για μισθούς, αμοιβές, κόστος αγαθών και υπηρεσιών, τα οποία τεκμηριώνονται με ασφαλώς χρονολογημένα νομίσματα» τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων Μ. Λαγογιάννη – Γεωργακαράκου παρουσιάζοντας την έκθεση στο ΚΑΣ. Πάντως η έκθεση είναι αποκαλυπτική για τις οικονομικές συνθήκες των εν λόγω εποχών. Ίσως ο λεγεωνάριος του 2ου αιώνα μ. Χ. που έπαιρνε μισθό 300 δηνάρια να μην υπολόγιζε το κόστος των ειδών μιας λαϊκής. Ένας φτωχός όμως που έπαιρνε 1 δηνάριο την ημέρα σίγουρα θα σκεφτόταν πολύ πριν αγοράσει ένα ματσάκι αγκινάρες και δύο δωδεκάδες αυγά, που κόστιζαν 6 και 25 δηνάρια αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, ένα κιλό ψάρια κόστιζαν 24 δηνάρια. Στη Βυζαντινή εποχή, μια οικογένεια ήθελε 5 φόλλεις (χάλκινα νομίσματα) μόνο για τα λαχανικά και 3 φόλλεις για το ψωμί. Την ίδια περίοδο, ένα μεταξωτό ρούχο κόστιζε 72 χρυσούς σόλιδους, δηλαδή μισή χρυσή λίρα Αγγλίας. Με τα ίδια χρήματα μπορούσε κανείς να αγοράσει τότε, δυο σκλάβους ευνούχους που κόστιζαν από 30 έως 50 σόλιδους ο καθένας. Στα νεότερα χρόνια, το 1880 ένα κιλό γάλα είχε 35 λεπτά και το λάδι 80, όσο δηλαδή και το βοδινό κρέας. Το ψωμί πρώτης ποιότητας και τα μακαρόνια κόστιζαν 5,49 και 11,41 δρχ αντίστοιχα, το 1931.
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .
star

1 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι αλληλένδετα πάντως . Αν κάτσει και σκεφτεί κανείς το πως έχουν μεταβληθεί τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που συμβαίνουν με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( μετά συγχωρήσεως ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( π.χ. ένα δολάριο σε ευρώ ) θα καταλάβει ότι το τέλος είναι εύκολα προβλέψιμο.