Οι Τούρκοι ξεκινούν έρευνες πετρελαίου στο Καστελόριζο !

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

star

Σε προκλητικές ενέργειες προβαίνει για ακόμα μια φορά η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου, αμφισβητώντας...ευθέως τα ελληνικά χωρικά ύδατα και επιχειρώντας να θέσει υπό «στρατιωτικό κλοιό» όλη την περιοχή της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ (η πρώτη δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί, η δεύτερη έχει).Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», προχθές, από την τουρκική ναυτική βάση του Ακτάζ, απέναντι από τη Ρόδο, αναχώρησαν 10 πυραυλάκατοι, 2 φρεγάτες και 1 σκάφος ανεφοδιασμού, τα οποία χθες είχαν εντοπιστεί να πλέουν
60 ν.μ. νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Σύμφωνα ακόμα με την τουρκική NAVTEX, τα ερευνητικά πλοία, που θα κάνουν έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου για λογαριασμό της Τουρκίας επί δίμηνο, είναι τα εξής τέσσερα: Σαρονα, Μπέργκεν, Γκόμαρ και Μπέμερ. Η περιοχή ερευνών τους είναι 32,4 ν.μ. νότια του Καστελόριζου μέχρι 100 ν.μ. νότια - νοτιοανατολικά, έως τα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ.Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία επιχειρεί να «αποδείξει», κατά παράβαση οποιουδήποτε κανόνος Διεθνούς Δικαίου, ότι έχει ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.Η Τουρκία όμως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δε διαθέτει ΑΟΖ στη θαλάσσια αυτή περιοχή και τούτο γιατί παρεμβάλλεται το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο διαθέτει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα και επομένως και ΑΟΖ, η οποία εφάπτεται με αυτήν της Αιγύπτου και της Κύπρου.Σχετικά με την τουρκική ανακοίνωση ερευνών από το νορβηγικό πλοίο “Bergen Surveyor” ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας έκανε χθες Πέμπτη την ακόλουθη δήλωση: «Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.Κατόπιν δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες». πηγή

Φουντώνουν την ένταση με πετρέλαιο

Επικίνδυνο παιχνίδι στήνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αναγγέλλοντας έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου

Να παγιδεύσει και την Ελλάδα στο επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί η Τουρκία. Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου (και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας), προκειμένου να κλιμακώσει το σκηνικό της έντασης, καθιστώντας σαφές ότι θέλει να έχει λόγο στα ενεργειακά τεκταινόμενα στην περιοχή.
 
Η προχθεσινή ανακοίνωση της Αγκυρας με αγγελία προς ναυτιλλομένους ότι στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου - 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει με νορβηγικό σκάφος έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου σε περιοχή που καλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα μπορεί να μην ξάφνιασε την Αθήνα. Κι αυτό διότι η διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή έχει γίνει σαφής από το 2008 τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και σε επίπεδο πρακτικής με επανειλημμένους πλόες τουρκικών σκαφών στην περιοχή. Ωστόσο, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η νέα αυτή κίνηση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το κουβάρι της έντασης και δημιουργεί νέα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες της Αγκυρας.

με νετανιαχου. Ολοι οι παίκτες στην περιοχή βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ συνεχείς είναι οι επικοινωνίες μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», χθες έκλεισε και επίσημη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Οι δύο άνδρες έχουν μιλήσει επανειλημμένα στο τηλέφωνο τις τελευταίες μέρες με αντικείμενο την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν στη Νέα Υόρκη να υπάρξει συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν παρουσία και των δύο υπουργών Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη και Αχμέτ Νταβούτογλου.
 
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, έχει ήδη καταστήσει σαφές, με δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή, ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να θεωρήσει ότι η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιτρέψει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει την ένταση, αλλά δεν πρόκειται να μείνει απαθής μπροστά σε απόπειρα να θιγούν τα δικαιώματά της. Θα αντιδράσει με όλους τους νόμιμους τρόπους. Αυτό άλλωστε ήταν και η βάση της απόφασης που ελήφθη την περασμένη Τρίτη σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.
 
Η Αθήνα προς το παρόν κρατά χαμηλά τους τόνους και ήδη αντέδρασε με διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ βρίσκεται σε επαφή με τη νορβηγική πλευρά ενημερώνοντας για τις ελληνικές θέσεις. Στόχος της, όπως και το 2008, να πείσει το νορβηγικό ΥΠΕΞ να ζητήσει από την πλοιοκτήτρια εταιρεία να αποσύρει το σκάφος «Bergen Surveyor» (φωτογραφία), το οποίο βρίσκεται ήδη 50 ναυτικά μίλια νότια της Αττάλειας, κοντά στην Κύπρο, εκτός όμως της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΟΙ ΗΠΑ. Στο παρασκήνιο δεν είναι λίγες οι φωνές προβληματισμού και ανησυχίας, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι με την επιστροφή Ερντογάν από το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή (σήμερα) η ένταση θα κλιμακωθεί κι άλλο. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι εκτός από τον προφανή στόχο που είναι με αφορμή τις κυπριακές εξορύξεις η επαναφορά των τουρκικών διεκδικήσεων επί της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου, στο σκεπτικό της Αγκυρας μπορεί να βρίσκεται και η πρόκληση έντασης προκειμένου να αναγκαστεί να πάρει θέση ο αμερικανικός παράγοντας και το ΝΑΤΟ. Ολα αυτά την ώρα που η Αγκυρα αρνείται πεισματικά τη συμπερίληψη του Καστελλόριζου στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή, θεωρώντας ότι με την εξαίρεση του νησιού μπορεί να καρπωθεί μέρος της περιοχής που ενδέχεται να έχει ενεργειακό ενδιαφέρον.
 
Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει και πάλι - προς το παρόν μόνο σε επίπεδο ανακοινώσεων - ότι δεν προτίθεται να μείνει εκτός της μοιρασιάς της ενεργειακής πίτας στην περιοχή, όπως έκανε και το 2008, βγάζοντας και πάλι ερευνητικό σκάφος σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελλόριζου. Κατά μία άλλη εκδοχή, δημιουργεί σκηνικό κρίσης προκειμένου οι όποιες εταιρείες ενδιαφέρονταν για ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή να αποθαρρυνθούν. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει προκύψει κι από τις αποκαλύψεις των Wikileaks, το παιχνίδι αυτό είχε παίξει η Τουρκία και το 2008, κάνοντας λόμπινγκ σε ενδιαφερόμενες εταιρείες - μεταξύ αυτών και η Noble Energy - να μη συμμετάσχουν στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας για «αμφισβητούμενα ύδατα» και, άρα, για προβληματική επένδυση.
 
Κι ενώ αναμένεται η έναρξη των γεωτρήσεων στην Κύπρο τη Δευτέρα ή ίσως και νωρίτερα, ανακούφιση προκάλεσε στη Λευκωσία, στη Noble και τους συνεργάτες της αλλά και σε ενδιαφερόμενες χώρες το γεγονός ότι από πλευράς Τουρκίας δεν υπήρξε προχθές κάποια ουσιαστική παρενόχληση των εργασιών. Η τουρκική κορβέτα «Μπαντίν» εξακολουθεί να πλέει κοντά στο κυπριακό οικόπεδο «Αφροδίτη» όπου θα γίνει η γεώτρηση και να παρακολουθεί, ενώ μέχρι χθες δεν είχε σημειωθεί κίνηση αμερικανικού πλοίου στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, στην Κύπρο κάποιες μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ ισραηλινά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη εποπτεύουν περιοχές ενδιαφέροντος.

Ο ΟΗΕ. Να δοθεί μερίδιο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά από την εξόρυξη στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου ζητούν πάντως τα Ηνωμένα Εθνη. Σε ανακοίνωσή της η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ ζητεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει στην υπόθεση των εξορύξεων σημειώνοντας παράλληλα ότι ενδεχόμενα ευρήματα από τα ενεργειακά κοιτάσματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.
 
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: