Ξεκινά ή ξεκίνησε η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ;

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

star

Ξεκινά η διαδικασία με στόχο τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την αμερικανική εταιρεία «Noble energy».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το Σάββατο καύσιμα για τη λειτουργία του τρυπανιού από την Χάιφα του Ισραήλ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι από τα μέσα, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα τρυπήσει για πρώτη φορά το γεωτρύπανο «'Ομηρος», της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο ήδη «έπιασε δουλειά» και κατεβαίνει προς το βυθό, σε βάθος 1750 μ., σηματοδοτώντας την  έναρξη των εργασιών για έρευνες προς  εντοπισμό φυσικού αερίου. Υπολογίζεται δε ότι τα αποθέματα στο οικόπεδο 12 είναι ανάλογα του ισραηλινού «Ταμάρ», το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν ποτέ στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Noble Energy, αν εντοπιστεί φυσικό αέριο, μέχρι το 2014 θα είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευσή του. Γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού.

Η κυπριακή  κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, τις πληροφορίες περί έναρξης της γεώτρησης στο οικόπεδο 12. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πολύ υπεύθυνα, θα τοποθετηθεί, όταν κρίνει σκόπιμο να το πράξει. Η σοβαρότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η εμπιστευτικότητα, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είναι παράγοντες χρήσιμοι και σημαντικοί, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι παρέχονται στην εταιρεία όλες οι διευκολύνσεις, ούτως ώστε να αρχίσουν κανονικά οι εργασίες.

 Επίσης, είπε ότι το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης παρακολουθεί τη θαλάσσια διακίνηση στην περιοχή, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.. Τέλος, επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία περίεργη κίνηση στην περιοχή. Γύρω στις 11:15 το πρωί, απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο του νέου λιμανιού της Λεμεσού, το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία, για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την πλατφόρμα του οικοπέδου 12. Το ελικόπτερο μετέφερε αριθμό προσωπικού της εταιρείας και κλιμάκιο της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου,με επικεφαλής τον αξιωματικό του Ναυτικού κ. Πιτηρή, προκειμένου να έχουν κατ' ιδίαν αντίληψη, σε σχέση με την πιθανή παρουσία στην περιοχή τουρκικών σκαφών.

Στο μεταξύ χθες, το νορβηγικό πλοίο το οποίο έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, κινείτο βορείως του Ακάμα κοντά στα τουρκικά παράλια. Εικάζεται πως το νορβηγικό πλοίο προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου.

 πηγή

 Σύμφωνα με το defencenet έχει ξεκινήσει :

Ξεκίνησε η γεώτρηση! - Έτοιμοι για όλα Κύπριοι, Ισραηλινοί και η Π.Α. (upd) 

Μια μεγάλη στιγμή για τον Ελληνισμό: Το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy, ενεργώντας για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισε το μακρύ ταξίδι του στα έγκατα της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτώντας την ουσιαστική έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο από την Χάιφα καύσιμα και διάφορα άλλα υλικά για σκοπούς λειτουργίας του τρυπανιού. Επάνω το σκάφος βρίσκονται άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, ενώ μια ομάδα ειδικών δυνάμεων της Εθνροφρουράς είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί με ελικόπτερα AB-212.
Το τρύπημα θα φτάσει σε βάθος περίπου 1.800 μέτρων, όπου θα διαφανεί με ασφάλεια η ποσότητα και η ποιότητα του φυσικού αερίου, που υπάρχει και η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες. Αυτή την στιγμή έχει προσεγγίσει την επιφάνεια του βυθού της θάλασσας.

Στον ουρανό γύρω από το γεωτρύπανο πετάνε ισραηλινά UAV, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας είναι ανεπτυγμένα σκάφη του ισραηλινού Ναυτικού (κορβέτες Sa'ar 5 και περιπολικά). Στην Κύπρο η Εθνοφυλακή έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, ενώ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εδρεύει η ελληνική μάζα των F-16 Block 52+.
Όλοι ελκπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί τίποιτα από όλα αυτά...
Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

===============================================

Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: