"Οφθαλμόν αντί οφθαλμού", προτάσσει ο Νταβούτογλου

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

star

«Πρόκληση» χαρακτήρισε σήμερα ο τα σχέδια της Κύπρου να ξεκινήσει έρευνες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της στη Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου, τότε η Αγκυρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει και εκείνη έρευνες με τη συμμετοχή της κατεχόμενης Κύπρου.
«Αν αυτό το τετελεσμένο γεγονός συνεχιστεί υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε (...) η 'Βόρεια Κύπρος' μπορεί να προχωρήσει στις ίδιες έρευνες με την Τουρκία και την TPAO», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της χώρας.
«Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η διεθνής κοινότητα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου μία αντιπροσωπεία από το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας έχει μεταβεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για να συζητήσει το θέμα με αξιωματούχους.

 Ο Νταβούτογλου "σηκώνει κεφάλι" και στις ΗΠΑ 

Λάδι στη φωτιά ρίχνει με δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσον αφορά την κρίση που πλέον τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις μεταξύ της χώρας του και του Ισραήλ.

Ο κ. Νταβούτογλου σε μία επίδειξη «δύναμης» απορρίπτει την όποια διαμεσολάβηση των ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, φίλα προσκείμενων στην υπερατλαντική υπερδύναμη.

«Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για να επιλύσει την διαφορά που έχει εδώ και καιρό με το Ισραήλ, με αφορμή τον θάνατο τούρκων πολιτών που επέβαιναν στο πλοίο που πέρυσι μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους της λωρίδας της Γάζας», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το στίγμα των θέσεων που θα προτάξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Ομπάμα.

«δεν χρειαζόμαστε τη διαμεσολάβηση κανενός και για κανένα λόγο», τόνισε , αναφερόμενος στο Ισραήλ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της περιοχής Κόνια, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία που ήθελε τις ΗΠΑ να παρεμβαίνει πυροσβεστικά στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν έχει διαμορφωθεί τα δεδομένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιζητείται η μεσολάβηση των ΗΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου», σημείωσε για να προσθέσει στη συνέχεια πως «οι απαιτήσεις της Τουρκίας είναι σαφείς και ξεκάθαρες και η πρώην σύμμαχος χώρα του Ισραήλ θα πρέπει να τις αποδεχθεί και να αποδείξει πως επιθυμεί την πρόοδο στις μεταξύ μας σχέσεις», σημείωσε με έμφαση.

«Οι αμερικανοί είναι αυτοί που πιθανότατα γνωρίζουν καλύτερα και κατανοούν ποια είναι η θέση της Τουρκίας στην προκειμένη περίπτωση», κατέληξε.

πηγή
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: